Студенти в Нидерландия - 10

• 62 839
  • 788
  •   1
Отговори
# 480
Синът ми 3 дни се бори за да си запази час за общината, за Амстердам става дума. Пътува на 26.08. И нямаше никакви часове. Успя днес да си запази за 9.09.
Може ли да си подаде за digid когато ходи за регистрацията или трябва да му излезе първо BSN?
Кажете му, че  ако опитва през секцията за студентска регистрация в общината е трудно и часовете са доста далеч във времето, но ако си запази час за регистрация на общо основание, може да има и на следващия ден. Поне при нас беше така. В единия случай-студентска регистрация ни даваше час за след три седмици, а през общата секция запазихме за следващия ден.

# 481
Кажете му, че  ако опитва през секцията за студентска регистрация в общината е трудно и часовете са доста далеч във времето, но ако си запази час за регистрация на общо основание, може да има и на следващия ден. Поне при нас беше така. В единия случай-студентска регистрация ни даваше час за след три седмици, а през общата секция запазихме за следващия ден.

Здравейте, какво точно се има предвид под студентска регистрация и такава под общо основание? Аз пробвам да си запиша час на този сайт:

https://concern.ir.rotterdam.nl/afspraak/maken/zoek/eerstevestig … crypt=zXJpaa_idAA

Но наистина много рядко излизат свободни часове.

# 482

Здравейте, какво точно се има предвид под студентска регистрация и такава под общо основание? Аз пробвам да си запиша час на този сайт:

https://concern.ir.rotterdam.nl/afspraak/maken/zoek/eerstevestig … crypt=zXJpaa_idAA

Но наистина много рядко излизат свободни часове.
На сайта на общината в Утрехт имаше отделно студентска регистрация.

# 483
Здравейте! Информация за пътуване от днес София - Айндховен.... На летището бяхме 3 часа преди полета, по инструкции от Wizz air . Синът ми се чекира втори
И моя син получи мейл за явяване 3 часа по-рано. И за всеки случай да питам, за уиз е терминал 1  нали!
    Късмет на всички деца!

# 484
Да, Уиз е на Терминал 1. Дъщеря ми летя към Германия в неделя и беше адово.  Въпреки, че отидохме по-рано да се чекира, чака над 1/2 час. Отделно самолета излетя с 1.5 закъснение, а като погледнах - целия ден е било така.

# 485
  • софия
Здравейте,считано от 19.08 България влиза в жълта зона и от 21.08 условията за пътуване се променят

# 486
Относно информацията за записването за регистрация, ако е възможно в първата седмица преди началото на университета, в някои организират подаване на документите на място в университета, без изобщо да се ходи до общината. Така успях да си резервирам на много добра дата час.

# 487
Здравейте,считано от 19.08 България влиза в жълта зона и от 21.08 условията за пътуване се променят

Да уточним. Изисква се:
- сертификат за ваксинация или
- сертификат за преболедуване до 180 дни или
- сертификат за отрицателен тест - 48часов пср/24часов антиген
и
- попълнена здравна декларация при кацане със самолет.
Не е необходимо карантиниране при пристигане.

Линк за здравна декларация:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/ … m-the-netherlands

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 12:43 от chervenokoska_2

# 488
  • Стара Загора

Ако може кратко резюме на това. Нищо не разбирам...

# 489
Писах един пост по-горе какво ще се изисква.

# 490
  • La casa de Mickey Mouse
Аз съм дала, а и не видях цените там да са мега изгодни.
Моя боледува често и заредих. Основните неща-температуро-понижаващи, за настинка, фенистил, отипакс, капки за нос, хомеопатия малко за конкретни неща, гентамицин маз и риванол, витамин Д, който там трудно може да си набави от слънце.
Зависи от детето, но основното е това- да има под ръка в случай на нужда, а не тепърва да ходи да търси. Някои неща там са и под друго търговско наименование.
Може би наистина имат различни наименования лекарствата - повечето не съм ги чувала. Това което имам в къщи и ползвам е температуро понижаващо, парацетамол, ибупрофен, нурофен, физиологичен разтвор за нос, прахчета за настинка. Витамини ползваме комбинирани и ги пием целогодишно. Друго нямам и не ползвам. Всичко което изброих в супермаркета е центове до няколко евро. В Kruidvat и Etos има много често оферти за витамини.
Зависи и как са свикнали младежите - в къщи за хрема се слага само физиологичен разтвор при хрема, взема се температуропонижаващо само ако температурата е повече от 38.5 повече от три дни и някакви смучещи се хапчета/бомбони при кашлица. Нурофен го пия само аз - при цикъл.
Антибиотици не ни се е налагало да пием от много години - и двете деца (на 6г и на 13г.) са пили съответно единия 2 пъти другия 1 път през живота си антибиотик. Отгледани са в Холандия. Каката (23г студентка в Холандия) е винаги с една торба лекарства, антибиотик при всяко кихане (отгледана е в Бг)
Когато пътувам, винаги забравям да взема лекарства за децата, добре че не ми се е налагало

# 491
Здравейте отново, понеже ми предстои да работя още когато пристигна в страната, а намам все още БСН номер, а на мен ми казаха, че може да отнеме до 4 седмици да излезе след регистрацията в общината, се притесних, че няма да мога да започна работа. От ваш личен опит, колко време отне да се получи гражданският номер след регистрацията? Има ли начин да се подпише трудов договор без него? Благодаря предварително.

От общината ни посъветваха да проверяваме в сайта сутрин, тъй като тогава реставрирали и се появявали свободни часове. На другия ден в 7:00 проверихме и намерихме за същия ден в друг квартал. Успех

# 492
Цитат
Да уточним. Изисква се:
- сертификат за ваксинация или
- сертификат за преболедуване до 180 дни или
- сертификат за отрицателен тест - 48часов пср/24часов антиген
и
- попълнена здравна декларация при кацане със самолет.
Не е необходимо карантиниране при пристигане.

Попълнената здравна декларация при кацане със самолет може ли да бъде на ръка или трябва да редактираме pdf файл и да попълним данните в него?

# 493
А ако имаме сертификат, завършен пише на него, НО не са минали 14 дена от втората доза? Да правя ли ПСР?

# 494
Декларацията си я изпечатайте и си я попълнете на ръка.
За сертификата без 14 дни да са минали, моето тълкуване е, че да, трябва ви тест - някой от двата. Може и да минете, защото си е валиден, но ако случайно на летището ви се заядат, ще трябва да тичате за тест на някой от терминалите. Разсъждавам си обаче.

Общи условия

Активация на акаунт