Студенти в Нидерландия - 10

• 62 773
  • 788
  •   1
Отговори
# 600
Да ви попитам, вашите деца как се адаптираха в началото? Както и има ли сред вашите деца, такива които ще са студенти в същия университет? Може да ги свържем помежду им, ако имат желание.

Ако имате опознавателна седмица е много полезна за създаване на контакти и приятелства. При нас миналата година като новобранци беше ключов момент преди да затворят всичко и останат на онлайн лекции и присъствени изпити.

# 601
Здравейте, моят син от събота вече е в Нидерландия, ще бъде 1-ва година студент в университет HZ, Влисинген. При все че тръгна много надъхан и амбициран, сега е малко объркан, защото е сам, не познава никой и ми се струва, че това го мъчи. Той по принцип е много комуникативен, в квартирата ще бъдат 6 човека, но за сега са само той и още едно момиче, холандка. Тя изобщо не иска да си общуват, той ми разказва че се опитва да я заговори, но тя просто му отговаряла кратко и си влиза в стаята. Това типично държание ли е за тях?
Да ви попитам, вашите деца как се адаптираха в началото? Както и има ли сред вашите деца, такива които ще са студенти в същия университет? Може да ги свържем помежду им, ако имат желание.
Здравейте,
Моето момче не е от най-нахъсаните типове хора, с леко интровертен характер, но е в много добро разположение на духа. Харесва му начина на живот, който вижда и хората, които са изключително мили и усложливи, поне до момента. Сподели, че дори да искаш да се скараш с някой няма как, защото ти се усмихва и ти се извинява, дори когато той бил в нарушение Simple Smile Съквартирантите му били много приятни хора и разбирам, че са си допаднали и активно си общуват - французойка, англичанка, индиец и холандец. Сподели, че е имал ден на дискомфорт, след като съм си тръгнала, защото се е усетил съвсем сам и далече, но бързо го е превъзмогнал. Сигурна съм, че такива моменти предстоят, но ще се справи. По-горе писах, че вече работи и му харесва. Ходи редовно на фитнес и в общи линии следва стериотипите си. От друга страна отказа опознавателната седмица, защото щял да гледа тези хора три години, а сега си имал други приятни занимания Simple Smile. Надявам се да има пълноценно общуване в университета и да се чувства  удовлетворен от избора си.
Предполагам, че и Вашето момче минава през моменти на носталгия, и това е нормално и предстои на всички, но ще мине и ще порастват по-самостоятелни.
Купила съм си билет за октомври, за да му гостувам, а на него за декември и това са спойлерите, които ни държат в ритъм.

# 602
Здравейте, как се справят децата с намирането на работа?
Споделете ако имате информация за свободни позиции в Тилбург.

Има компания, която прави инвентаризации на магазини и постоянно търсят студенти. Дъщеря ми работи там 2 години. Не мога да се сетя как се казваше, а тя не ми е в обхват за да я питам. Да потърси по обяви, ще я намери.
Работата е добра, плащат добре и е на записване т.е. когато имаш възможност. Лошото е, че обикновено е рано сутрин и че понякога се пътува из страната. Но пък за времето на пътуване ти плащат 90% от надницата, така че не е лошо.

Редакция: ето я фирмата https://ibt-groep.nl/

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 13:57 от Silent Smile

# 603
  • софия
Здравейте, моят син от събота вече е в Нидерландия, ще бъде 1-ва година студент в университет HZ, Влисинген. При все че тръгна много надъхан и амбициран, сега е малко объркан, защото е сам, не познава никой и ми се струва, че това го мъчи. Той по принцип е много комуникативен, в квартирата ще бъдат 6 човека, но за сега са само той и още едно момиче, холандка. Тя изобщо не иска да си общуват, той ми разказва че се опитва да я заговори, но тя просто му отговаряла кратко и си влиза в стаята. Това типично държание ли е за тях?

poli.toncheva пишете ми  на лично съобщение ,че вашите са забранени

# 604
Здравейте! Може ли да споделите как се казва служебната бележка, която трябва да се вземе от университета, че лицето е записано студент и която трябва да преведем и представим в НАП, за да не се прекъсват здравноосигурителните права! Предварително благодаря!

# 605
  • софия
Statement of enrolment

# 606
Здравейте! Може ли да споделите как се казва служебната бележка, която трябва да се вземе от университета, че лицето е записано студент и която трябва да преведем и представим в НАП, за да не се прекъсват здравноосигурителните права! Предварително благодаря!
На сина ми му изпратиха по мейла прикачен файл с описание, че е приет и дати и от НАП казаха само да я преведем и да я подадем. Ето я бележката как изглежда

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 18:47 от CvetetoV

# 607
Ами ние с дъщеря ми сме от вчера в Бреда. Летяхме до Айндховен. Както вече бяха писали, никакви документи не са ни искали. Чак ме е яд, че си правихме тестове сутринта на летището в София. Маски слагат само в градският транспорт. Квартира още нямаме. Пишем мейли на обяви, на общежития, на университета и кандидатстваме и от никъде нищо. Днес  обиколихме и няколко агенции и всички казват, че нямат налични квартири за студенти и ни пожелават успех. Има доста българчета и тук.С някои се запознахме, има такива които са успели с квартири те има и други търсещи като нас 😊

# 608
  • No Line On The Horizon
Пак си отправям въпроса за личния лекар - как става избор и записване за такъв в Хага?
Ако имате препоръки за някой доктор, ще се радвам да споделите.
Благодаря!

Пробвайте тук
StudentDoc
Head office:
Boomsluiterskade 299
2511 VJ The Hague
070 382 4777
Website
info@dedoc.nl
They accept new patients and have experience with international students. You can register as a patient via their website or in person.

# 609
Благодаря, fros!

# 610
  • No Line On The Horizon

За нищо Simple Smile Дъщеря ми е в тази практика, записаха я без проблем, само трябваше да попълни един въпросник и да изпрати медицинско досие. Преведох последния й медицински статус, приложи ваксините от здравната книжка и декларира, че има всички имунизации.

# 611

E, то си е до индивида. Някои са комуникативни, други - не. Все пак местните се сблъскват с чужденци и е нормално да са подозрителни какви птици сме.
Да я кара бавно и полека. Все ще се сдружи с хора, ако не - ще го сдружат Wink като почнат да ги разделят по работни групи.
При моите момичета беше различно при всяка. Първата още на записването се надуши с някакви първокурсници, стоварихме й багажа в общежитието и тя каза "айде отивайте си в хотела, че ще се къпя и излизам". Ние мигахме на парцали, викам й "ама ние кацнахме преди 3 часа кога успя?", а тя "абеее има среща на новаците в една пицария, утре ще говорим".
Малката пък не обича да комуникира с напористи хора, мрази някой да я пресира и да й навлиза в личното пространство. Те ходят да се запознават с нея, почват да я разпитват, пък тя вдига рамене или отговаря едносрично и те се отказват.
И двете имат приятели от там, всяка си намери подходящия кръг хора. Тъй че - ще се намести и вашия син, може да не е от първия ден, ама няма да остане сам.

# 612

По отношение записването за личен лекар.

Все пак бих проверила мнения за лекаря преди да се запиша:
За целта в гугъл:
името на града + huisarts beoordelen

Когато си избере, им се обажда и казва, че се е преместил в града, има холандска здравна застраховка и би желал да се запише при тях.
Всички медицински лица говорят английски. Да не се притеснява.
Вижда коя аптека му е най- близка, уведомява ги ( аптеката и личния лекар, при който се е записал за избраната аптека)

Рос, задължително ли да е холандска здравната застраховка? На дъщеря ми направихме от България “Здравна застраховка при пътуване в чужбина” - тя не става ли за записване при лекар?

# 613
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми е само с ЕЗОК.

# 614
Вашите университети дават ли възможност да се избира форма на обучение - изцяло онлайн или присъствено? Да се ходи веднъж седмично в университета, а през другото време да си учат онлайн от квартирата не е много рентабилно. Още повече, че обявяват всичко това 10 дни преди началото на учебната година.

Общи условия

Активация на акаунт