Студенти в Нидерландия - 10

• 62 777
  • 788
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, как се справят децата с намирането на работа?
Споделете ако имате информация за свободни позиции в Тилбург.

# 586
Здравейте, как се справят децата с намирането на работа?
Споделете ако имате информация за свободни позиции в Тилбург.
Здравейте,
Моят син си намери много бързо, каквото искаше и е много доволен. Наличието на книжка беше предимство. Е, през август няма да успее да направи 56 часа, но важното е, че вижда как се случват нещата на холандска почва. Беше работил и в България, но е приятно впечатлен от мениджъра си и от доброто отношение към абсолютен новак, къкъвто, там, е. Предстои да разберем дали няма да му пречи на обучението, поне в първите месеци на адаптация към университетската програма. Ако е така, се е разбрал с работодателя да намали до минимум.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 15:36 от Kepeva

# 587
Здравейте прекрасн,и споделящи майки,

има ли някой опит с изпращане на колело. Моля за съвет за куриер и начин. Някъде бе писано, но не мога да го открия.

Малък съвет към търсещите квартира. Пишете към агенциите  препоръка от родителите, че  имат сигурни доходи, професии и  гарантират, че децата им ще са съвестни, тихи, чисти,  и редовно плащащи наематели. Разпратихме такова писмо с молба за помощ на мейлите на много агенции. Проработи с една, но стана! Успех на всички!
Благодаря Ви.

# 588
  • Sofia
Там никой не гледа, маски се носят само на летището и в гр.трянспорт( в магазини от всякакъв тип няма изискване) Документа е за качването.
Антигенните стават за 40 мин.
Рамус работят в неделя до 18ч
Много благодаря
    На качване също никакви документи не са искали (тест, сертификат за ваксина). Както и на летището при кацане в Айндховен. Само раздават бързи тестове, които да си направите, ако желаете.

# 589
  • Варна
На качване също никакви документи не са искали (тест, сертификат за ваксина). Както и на летището при кацане в Айндховен. Само раздават бързи тестове, които да си направите, ако желаете.

Това за кое летище и кога?Защото моята информация е от вчерашния полет за Айндховен от Варна и е по-различна. Искаха сертификат и декларация да видят,че има. В Айндховен - не са гледали нищо.

Аз да попитам за телефоните - знам, че го имаше дискутирано, но нещо не откривам. Взимате ли карта към холандски оператор и каква? Четох,че първите 4месеца  не е проблем да си е с бг картата, а после? И нещо ми се въртеше в главата за промоции на мобилни оператори, къде да гледам?

# 590
Здравейте,
Има ли деца в Амстердам? Много се чудим у нас какъв месечен бюджет ще е необходим за издръжка?
Разбира се, че много си зависи от самото дете, но ще съм много благодарна за мнения.

# 591
  • Sofia
От 22.08 неделя от София до Айндховен с   wizzair

Това за кое летище и кога?Защото моята информация е от вчерашния полет за Айндховен от Варна и е по-различна. Искаха сертификат и декларация да видят,че има. В Айндховен - не са гледали нищо.

Аз да попитам за телефоните - знам, че го имаше дискутирано, но нещо не откривам. Взимате ли карта към холандски оператор и каква? Четох,че първите 4месеца  не е проблем да си е с бг картата, а после? И нещо ми се въртеше в главата за промоции на мобилни оператори, къде да гледам?

# 592
  • София
Здравейте мами,
И ние сме от търсещите квартира Disappointed ... Синът ми е четвърта година студент във Fontys-Venlo и търси квартира за 6 месеца, в краен случай сме съгласни и за 1 година – зависи от наема… С негов състудент звъняха по различни агенции, познати, регистрира се в сайтове, но без успех. Писаха и говориха с университета няколко пъти, но им казаха, ако не си намерят квартира да се отпишат до следващия семестър. Говориха и с преподаватели, но резултатът е същия. Интересува ни възможна квартири освен във Venlo и в съседните градчета чак до Helmond, Roermond и наоколо.

Ако някой може да помогне, ще бъдем безкрайно благодарни !

# 593
За тази цена лесно ше намерите нещо друго…
Нашият е горе-долу толкова за 3 месеца в Амстердам

# 594
Здравейте! Чудех се дали някой има опит със здравните застраховки? Не мога да разбера какво представлява това задължително приспадане от 385 евро на година. Благодаря предварително!

Нарича се собствен риск.

При личен лекар или спешна помощ няма собствен риск, но при някой/ много здравни услуги има собствен риск. Което ще рече, че първите 385 евро в годишен аспект са за твоя сметка.
Например имам нужда от алерголог. Прегледът трябва да мине първо през собствен риск . Тоест прегледът е 60 евро и ги поемам аз, а не застрахователя. Остават ми още 325 евро собствен риск.
Прави ми се например операция за минискус.
Там моментално отива целия собствен риск и остатъкът вече го доплаща застрахователя. От тук насетне за годината всякакви прегледи и лекарства ми стават без собствен риск или 100 % платими от застрахователя.
Един вид най- належащото ти е винаги безплатно, но за другите здравни услуги има твърда сума, която се поема от пациента. Вид увеличение на здравната застраховка, което се активира само за определени здравни услуги.
Малко е сложно и не знам дали го обяснявам разбираемо
Това за всички ли важи или само за студенти?

# 595
Пак си отправям въпроса за личния лекар - как става избор и записване за такъв в Хага?
Ако имате препоръки за някой доктор, ще се радвам да споделите.
Благодаря!

# 596
yasmina,
За всички важи.
Можеш да избегнеш собствения риск, като плащаш по- висока месечна вноска. Но не мисля, че си заслужава.
До сега на мен нито веднъж не ми се е наложило да ползвам “собствен риск” ( или може да е имало нещо незначително, което дори не съм запомнила)да чукна на дърво!!!Съпругът ми, мисля има 3-4 години, в които е ползван.
Погледнете го от другата гледна точка- това е нещо като годишна отстъпка за хората, които по- рядко ползват здравни услуги.

Относно принципен избор на личен лекар, писах преди 2-3 стр.
За Хага конкретно не мога да кажа

# 597
Здравейте, моят син от събота вече е в Нидерландия, ще бъде 1-ва година студент в университет HZ, Влисинген. При все че тръгна много надъхан и амбициран, сега е малко объркан, защото е сам, не познава никой и ми се струва, че това го мъчи. Той по принцип е много комуникативен, в квартирата ще бъдат 6 човека, но за сега са само той и още едно момиче, холандка. Тя изобщо не иска да си общуват, той ми разказва че се опитва да я заговори, но тя просто му отговаряла кратко и си влиза в стаята. Това типично държание ли е за тях?
Да ви попитам, вашите деца как се адаптираха в началото? Както и има ли сред вашите деца, такива които ще са студенти в същия университет? Може да ги свържем помежду им, ако имат желание.

# 598
Ами те още не са започнали…
Като почне, ще се запознае.

# 599
Не ги познавам много, но опитът ни досега, само по тел. И WhatsApp е като навсякъде. Има много дръпнати и обидчиви от нищо (момичето, от което наседяваме стаята) и обратно, услужливи, дружелюбни, готови да помогнат (съквартирантката ни през следващите години), и двете нидерландки. Wink

Общи условия

Активация на акаунт