Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 4

• 84 886
  • 788
  •   1
Отговори
# 240
В момента нещата са такива, че АЕ /примирно/ може да се учи на едно и също ниво в много гимназии, защото хорариума е един и същ. От 9-ти клас си учат и разказвателни предмети на езика и няма разлика между 1 АЕГ, 32-ро, 127-мо, 7-мо и т.н., като ниво на научавате на език. Така, че всичко опира до средата, до бала и до манията на родителите да се похвалят с определена елитна гимназия.
Интересното тук е друго - родителите искат децата да учат АЕ, НЕ, ИЕ и т.н., като пръв, но гледат класацията на училищата според ДЗИ БЕЛ. Никой не се интересува от оценките на ДЗИ по езика.
И последно - с това намаляване броя на езиковите паралелки спрямо професионалните, с тези профили по гимназиите, с тези СТЕМ паралелки и не та последно място новия вариант на НВО, което ще стартира от следващата година, нещата ще станат много различни в гимназиите до няколко години. Много училища извън ТОП 10 ще се напълнят с деца с високи балове и съответно ще станат известни и желани, много деца, които са добре по математика, постарали са се и по БЕЛ може да се издънят на химията или историята и това да доведе до ниски балове. Така, че тепърва ще клатим глави и ще се чудим кое как да редим.

Не съм съгласна с нивото на научаване на езика - да, хорариумът по езика е един и същ, но в АЕГ се учат на АЕ примерно 4-5 предмета, докато в 7-мо само 1. По ФЕ в 18 са 4 предмета, докато в 12 е само един на ФЕ. Разликата е доста съществена. И не знам от къде съдиш, че гледаме само ДЗИ по БЕЛ. Аз примерно сравнявах оценките по АЕ и ФЕ от ДЗИ на езиковите и на 32, 12, 18. Защото именно езикът за мен е водещ. И 32 се е представило блестящо на ДЗИ по АЕ.

Не знам от къде тръгват тези слухове за класиране днес. Утре ще е, както и резултатите излязоха на 28.06. не разбирам това пренавиване.

Здравейте! Реших да споделя и аз мнение относно разказвателните предмети на чужд език! От моята практика с няколко разказвателни предмета по немски език след 8 клас мога да кажа, че те могат до допринесат за научаване на езика, но могат и да откажат човек да учи с удоволствие! Интересно ми е какво ще кажат настоящи деветокласници по темата?! В голяма част от случаите разказвателните предмети на чужд език се оказват тежко бреме за децата и имат негативен ефект върху тяхното желание да учат даден език! Предварително искам да подчертая, че това е просто едно мнение! Лек и успешен ден на всички, чакащи заветното първо класиране!

# 241
  • Sofia
В момента нещата са такива, че АЕ /примирно/ може да се учи на едно и също ниво в много гимназии, защото хорариума е един и същ. От 9-ти клас си учат и разказвателни предмети на езика и няма разлика между 1 АЕГ, 32-ро, 127-мо, 7-мо и т.н., като ниво на научавате на език. Така, че всичко опира до средата, до бала и до манията на родителите да се похвалят с определена елитна гимназия.
Интересното тук е друго - родителите искат децата да учат АЕ, НЕ, ИЕ и т.н., като пръв, но гледат класацията на училищата според ДЗИ БЕЛ. Никой не се интересува от оценките на ДЗИ по езика.
И последно - с това намаляване броя на езиковите паралелки спрямо професионалните, с тези профили по гимназиите, с тези СТЕМ паралелки и не та последно място новия вариант на НВО, което ще стартира от следващата година, нещата ще станат много различни в гимназиите до няколко години. Много училища извън ТОП 10 ще се напълнят с деца с високи балове и съответно ще станат известни и желани, много деца, които са добре по математика, постарали са се и по БЕЛ може да се издънят на химията или историята и това да доведе до ниски балове. Така, че тепърва ще клатим глави и ще се чудим кое как да редим.

Не съм съгласна с нивото на научаване на езика - да, хорариумът по езика е един и същ, но в АЕГ се учат на АЕ примерно 4-5 предмета, докато в 7-мо само 1. По ФЕ в 18 са 4 предмета, докато в 12 е само един на ФЕ. Разликата е доста съществена. И не знам от къде съдиш, че гледаме само ДЗИ по БЕЛ. Аз примерно сравнявах оценките по АЕ и ФЕ от ДЗИ на езиковите и на 32, 12, 18. Защото именно езикът за мен е водещ. И 32 се е представило блестящо на ДЗИ по АЕ.

Не знам от къде тръгват тези слухове за класиране днес. Утре ще е, както и резултатите излязоха на 28.06. не разбирам това пренавиване.
                                                                           Това не е вярно! Синът ми е в 7мо и тази година учеше 3 предмета на английски език - история, биология и физика(9клас)

# 242
Не разбирам спора, език може да научиш извън училище  и да получиш международен сертификат . Хубаво е децата да се ориентирани за профилиращите предмети и къде биха искали да кандидатстват след гимназия.  Умря времето когато език можеше да научиш само в ЕГ

# 243
  • София
Не разбирам спора, език може да научиш извън училище  и да получиш международен сертификат . Хубаво е децата да се ориентирани за профилиращите предмети и къде биха искали да кандидатстват след гимназия.  Умря времето когато език можеше да научиш само в ЕГ

Спор няма, по-скоро ма липса на информация, което е съвсем нормално. Никоя от нас не знае училищната програма на всички гимназии и за това не е добре да се обобщава. Тази тема е за това, да си даваме "вътрешна" информация, за да можем да си помагаме взаимно при избора на училище.
Дори в паралелките, в които се изучава интензивно даден език има още два профила и те не винаги са езикови също. При голямата ми дъщеря например, профилите са АЕ/ИЕ/Природни науки, така че имаме добра представа върху какво ще наблегнен 11-12клас, така щото след завършване да може да кандидатства хуманна или ветеринарна медицина.

# 244
Интензивно изучаване на език и профилирана подготовка по чужд език са две различни неща.
Или профилът е Чужди езици и сте избрали два профилиращи предмета в областта на природните науки, или е Природни науки и сте избрали за трети/четвърти ПП двата езика.

# 245
  • София
kyky, извинявай, не съм искала да заблуждавам, така бях разбрала. Но е факт, че в различните училища се учат различни предмети на водещия език.

И да, за мен това е предимство, осъзнавам колко е трудно, но от друга страна така се обоготява езика и се учи как да се употребява. Разбира се, това може да е демотивиращо за дете като моето, за това и съобразявах тези неща при подбора на паралелки. Доколкото мога, защото като цяло липсва тази информация.

# 246
  • Sofia
kyky, извинявай, не съм искала да заблуждавам, така бях разбрала. Но е факт, че в различните училища се учат различни предмети на водещия език.

И да, за мен това е предимство, осъзнавам колко е трудно, но от друга страна така се обоготява езика и се учи как да се употребява. Разбира се, това може да е демотивиращо за дете като моето, за това и съобразявах тези неща при подбора на паралелки. Доколкото мога, защото като цяло липсва тази информация.
. Няма за какво, моля те! 😊Аз не твърдя, че 7мо е на нивото на 1АЕГ или 2АЕГ,но никак не е лошо, стягат ги доста!Синчето влезе  с един от най - ниските балове в паралелката и аз съм доволна, че е заобиколен от амбициозни деца.Според мен това го дърпа нагоре.

# 247
  • София
Много е хубаво, че изучават предмети на чуждия език. Това е много хубав начин да се натрупа лексика и да свикнат да четат академични текстове. Утре ще им потрябва в университета, в момента е голямо предимство владеенето на език предвид, че има море от достъпни ресурси за всяка специалност на всеки език. Така младите могат да учат паралелно и да знаят повече от колегите си, които не могат да ползват чужд език.

# 248
  • София
Хващам се за английския и 127-мо. Там в 9 клас се учат 4 предмета на този език, така че аргумента специално за това училище издиша, за 7-мо не съм наясно.

Моля те да споделиш кои са предметите. Знаех, че ще имат разказвателни предмети на АЕ, но не знаех кои ще са.

# 249
  • София
Хващам се за английския и 127-мо. Там в 9 клас се учат 4 предмета на този език, така че аргумента специално за това училище издиша, за 7-мо не съм наясно.

Моля те да споделиш кои са предметите. Знаех, че ще имат разказвателни предмети на АЕ, но не знаех кои ще са.

Биология, география, история и философия.

# 250
Здравейте,

в НПМГ има грешно изчислен бал на децата, ако избързат с пускането преди да го оправят , може да излезе 2 пъти класиране.

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 08:58 от Anshery

# 251
Резултатите на 7мо са по-ниски от тези на 1 АЕГ и 2 АЕГ, но причината не е в часовете по английски и начина на преподаване. Все пак там са влезли деца с по-нисък бал. По- голяма част от децата в училищата от втория ешелон не си дават толкова зор, колкото в най- високобаловите. И все пак аз познавам три деца/вече не точно деца/,  които са завършили Седмо СУ с пълно 6 на ДЗИ по английски език без нито един частен урок, а само с подготовката от училище. Действително, всяка година учиха по няколко предмета на английски- география, биология, история, физика. Синът ми вече е трети курс във Физическия факултет и работи към чужда компания. Голяма част от срещите и кореспонденцията им, която е в областта на електрониката, е на английски език. Няма никакви затруднения. Материалите по които се обучава също са изцяло на английски.
Така че в Седмо и другите подобни училища може да се добие не по-лошо ниво по език от двете английски гимназии.

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 01:07 от peve

# 252
Здравейте,

в НПМГ има грешен бал, ако избързат с пускането преди да го оправят , може да излезе 2 пъти класиране.

Къде ги виждате тези балове? Излизат ми само подредени те желания и бала на детето

# 253
Ами за бала на детето говорим, че е объркан при тези които са кандидатствали в НПМГ за някоя от специалностите.

# 254
Вие отваряте ли прием.мон? Аз въобще не успявам 😒😤

Общи условия

Активация на акаунт