Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 4

• 84 885
  • 788
  •   1
Отговори
# 225
  • София
В момента нещата са такива, че АЕ /примирно/ може да се учи на едно и също ниво в много гимназии, защото хорариума е един и същ. От 9-ти клас си учат и разказвателни предмети на езика и няма разлика между 1 АЕГ, 32-ро, 127-мо, 7-мо и т.н., като ниво на научавате на език. Така, че всичко опира до средата, до бала и до манията на родителите да се похвалят с определена елитна гимназия.
Интересното тук е друго - родителите искат децата да учат АЕ, НЕ, ИЕ и т.н., като пръв, но гледат класацията на училищата според ДЗИ БЕЛ. Никой не се интересува от оценките на ДЗИ по езика.
И последно - с това намаляване броя на езиковите паралелки спрямо професионалните, с тези профили по гимназиите, с тези СТЕМ паралелки и не та последно място новия вариант на НВО, което ще стартира от следващата година, нещата ще станат много различни в гимназиите до няколко години. Много училища извън ТОП 10 ще се напълнят с деца с високи балове и съответно ще станат известни и желани, много деца, които са добре по математика, постарали са се и по БЕЛ може да се издънят на химията или историята и това да доведе до ниски балове. Така, че тепърва ще клатим глави и ще се чудим кое как да редим.

# 226
Бала в някои градове е започнал да се появява, но за София още няма.

# 227
  • София
Класирането излезе ли?

# 228
# 229
Аз да предупредя, ако излезе класиране възможни са грешки , да се провери няколко пъти, пък дали да не се изчака до утре.
Преди се е случвало грешки да има , представям си последвалата радост/ разочарование от сбъркано класиране

# 230
Казали са по радиото, че утре ще излезе класирането.
https://bnr.bg/post/101497660/otstranen-e-tehnicheskiat-problem- … -saita-priemmonbg

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 13:48 от Anshery

# 231
  • София
В момента нещата са такива, че АЕ /примирно/ може да се учи на едно и също ниво в много гимназии, защото хорариума е един и същ. От 9-ти клас си учат и разказвателни предмети на езика и няма разлика между 1 АЕГ, 32-ро, 127-мо, 7-мо и т.н., като ниво на научавате на език. Така, че всичко опира до средата, до бала и до манията на родителите да се похвалят с определена елитна гимназия.
Интересното тук е друго - родителите искат децата да учат АЕ, НЕ, ИЕ и т.н., като пръв, но гледат класацията на училищата според ДЗИ БЕЛ. Никой не се интересува от оценките на ДЗИ по езика.
И последно - с това намаляване броя на езиковите паралелки спрямо професионалните, с тези профили по гимназиите, с тези СТЕМ паралелки и не та последно място новия вариант на НВО, което ще стартира от следващата година, нещата ще станат много различни в гимназиите до няколко години. Много училища извън ТОП 10 ще се напълнят с деца с високи балове и съответно ще станат известни и желани, много деца, които са добре по математика, постарали са се и по БЕЛ може да се издънят на химията или историята и това да доведе до ниски балове. Така, че тепърва ще клатим глави и ще се чудим кое как да редим.

Не съм съгласна с нивото на научаване на езика - да, хорариумът по езика е един и същ, но в АЕГ се учат на АЕ примерно 4-5 предмета, докато в 7-мо само 1. По ФЕ в 18 са 4 предмета, докато в 12 е само един на ФЕ. Разликата е доста съществена. И не знам от къде съдиш, че гледаме само ДЗИ по БЕЛ. Аз примерно сравнявах оценките по АЕ и ФЕ от ДЗИ на езиковите и на 32, 12, 18. Защото именно езикът за мен е водещ. И 32 се е представило блестящо на ДЗИ по АЕ.

Не знам от къде тръгват тези слухове за класиране днес. Утре ще е, както и резултатите излязоха на 28.06. не разбирам това пренавиване.

# 232
  • София
Има сериозен проблем с намирането на учители, които едновременно да са добри преподаватели по предмета си и да знаят добре език. Такива проблеми има в Първа АЕГ, а какво остава в останалите гимназии.

# 233
  • София

Не съм съгласна с нивото на научаване на езика - да, хорариумът по езика е един и същ, но в АЕГ се учат на АЕ примерно 4-5 предмета, докато в 7-мо само 1. По ФЕ в 18 са 4 предмета, докато в 12 е само един на ФЕ. Разликата е доста съществена. И не знам от къде съдиш, че гледаме само ДЗИ по БЕЛ. Аз примерно сравнявах оценките по АЕ и ФЕ от ДЗИ на езиковите и на 32, 12, 18. Защото именно езикът за мен е водещ. И 32 се е представило блестящо на ДЗИ по АЕ.

Не знам от къде тръгват тези слухове за класиране днес. Утре ще е, както и резултатите излязоха на 28.06. не разбирам това пренавиване.
Хващам се за английския и 127-мо. Там в 9 клас се учат 4 предмета на този език, така че аргумента специално за това училище издиша, за 7-мо не съм наясно.

# 234
  • София
Ама за какво издишане говорим??? Дала съм пример кое трябва да се сравнява, да съм писала за 127 конкретно?! Ако се чудите само за какво да се захванете, за да пишете, няма смисъл.

# 235
  • София
Вие сериозно ли мислите, че изучаването на предмети на чужд език е предимство? Аз пък мисля, че е недостатък. Все пак от средното образование да се научи език не е единственото важно нещо. Език се учи и на школа. А предмети като биология и химия, които и на български затрудняват учениците, няма как да се научат извън училище. Освен на частни уроци, разбира се. Но не може да имаш частен учител по всичко.

# 236
  • София
А само бъдещия гимназист може ли да се запише сам, като аз ще съм попълнила заявлението?
Налага ми се да пътувам и мога да не успея  да се прибера навреме за крайния срок?
Ужким онлайн кандидатстват, пък не може онлайн да е записването....

# 237
Все някой трябва да занесе оригиналите на свидетелството за основно образование и медицинското ( когато е необходимо) в училището, в което се записва ученикът.

# 238
  • София
А само бъдещия гимназист може ли да се запише сам, като аз ще съм попълнила заявлението?
Налага ми се да пътувам и мога да не успея  да се прибера навреме за крайния срок?
Ужким онлайн кандидатстват, пък не може онлайн да е записването....

Защо не се подсигурите като направите нотариално пълномощно на някой близък възрастен човек?

# 239
  • София
Все някой трябва да занесе оригиналите на свидетелството за основно образование и медицинското ( когато е необходимо) в училището, в което се записва ученикът.

това ми е питанката - дали може кандидат гимназиста /аз ще съм приготвила всичко/ да я свърши тази работа или да пробвам да търся бащата да се явява за съдействие.

Общи условия

Активация на акаунт