161 нови Американки празнуват 4ти юли - Добре дошла, Лъки!

• 52 780
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • Down south
Сподели в какво се състои това напрежение на летище София, или да кацаме в Букурещ?
Ноото изискване, заповед или както го наричат е, че освен това, което се изискваше до сега, за пристигащите от червената зона, изискват И негативен PCR с часова рамка, в противен случай - карантина, правене на PCR тест, изчакане на резултати, които да влязат в системата им и при негативни такива, здравейте роднини и приятели!
Много хора, явно не знаят. Настава паника. Огромни опашки,  след паспортен контрол. Една част отиват под карантина, независимо от наличието на ваксина, други имат имат бързи тестове, които не освобождават от карантина.
Ние със съпругът ми имаме ваксини, имахме и негативни PCR, но въпреки това чакахме около два часа.
Само двама души, представлявщи здравните органи, провяряеаха необходимите документи, а опашката беше безмерна.
Много пристигащи, явно имаха само ваксини и спореха със служителте, че това е достатъчно, за да бъдат допуснати в страната, без карантина.
Да, така е било, само до преди няколко дни.

Необходимо е да направят табели  разделящи опашките. Може би отделни за отделните зони, също така и повече служители на здравните органи.

Според мен, е задължително, пътуващите  да се информират добре авансово, за да се избегне част от напрежението. За информирането, разбира се, граничните властите и здравните органи, не носят вина. Или поне, не и тези на летището.

Малка добавка.
Много хора, сред чакащите на опашките носеха маските си под носа и под брадичката. Дистанция близка до никаква.

Стана дълго, но може да бъде в полза, до момента, в който не променят изискванията.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 08:35 от Daylily

# 196
Тоест без ПСР тест те карантинират директно на летището, докато ти излезе отрицателен резултат? Дори да се прибираш вкъщи?

# 197
  • Down south
Да, без негативен PCR тест те пращат на отделна още по-дълга и ядосана опашка. Там взимат данни/адрес и докато не се направи PCR тест и излезе негативен резултат в системата на (не разбрах къде) трябва да се стои на адреса и да се очакват проверки от съответните органи.
Това е за пристигащите от червената зона, докато не сменят нареждането или докато не излезем от червената зона.

Не знам, дали го обяснявам достатъчно разбираемо Disappointed

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 17:01 от Daylily

# 198
Ние преди няколко дни кацнахаме в Италия, скоро и в Бг. Абсолютно нищо не ни искаха тук. Фактически си показахме теста на бордване от Америка (антигенен) и това беше всичко. Никакви декларации и проверки след това. Прикачване в Мюнхен. Дори и там не ни проверяваха за тези неща, нямаше и опашки. То ще е върха в Бг да си предават важности…както винаги. Но не е изключено.
Благодаря за инфото, от полза е все пак.

# 199
Върнали са правилата , важащи до началото на лятото.
Ако нямаш ПСР, трябва да си направиш такъв и да го изпратиш по ел. поща на РЗИ, за да ти бъде отменена карантината.
Който няма ПСР, трябва да се нареди на опашка, за да му запишат данните къде ще живее ( тоест къде може да бъде намерен, ако не представи ПСР).
Наистина настава неразбория, защото това попълване на данни е бавно. Хората чакат. Няма предвидено достатъчно място.
Така беше и до юни месец. Това няма нищо общо с летището. Такива опашки се натрупват и на сухопътните граници, особено през отпускарския сезон.

През август и началото на септември се усеща още по- сериозно, поради сериозния брой пътуващи.
Бях гледала снимки за огромни опашки на Чек- ин гишетата на Летище София.

# 200
  • Down south
На междинното летище нямаше проверки, но на излитане от САЩ, тестове не сме правили, доказателство за пълна ваксинация беше достатъчно.

За мен, пътуванията със самолет, след Ковид, са много трудни (проплаках на предните страници) а всичко това с изискванията, направиха пътуването изключително стресиращо.
Виждайки впоследствие, каква пародия е всичко останало, въпросните мерки, изглеждат напълно безсмислени Sad

Приятен престой в България,  NaviMK!

# 201
  • Далече
Изискването за задължителен тест за пристигащи от червена зона не е ново, просто Европейския съюз сложи САЩ в червена зона и сега се изисква задължителен ПСР тест, ако влизаш от САЩ. Ако нямаш тест можеш да си направиш до 24 като влезеш в България и да го пратиш до РЗИ и те ще те освободят от карантина. Моите впечатления от летище София са сравнително добри, ако имаш ваксина и отрицателен тест минаваш през отделна опашка и при нас стана много бързо. Моите деца бяха с тестове и нито сравняваха имена, нито гледаха дата. Просто искаха хартия с думата negative 😁.Това е от началото на август, сега случаите са повече и може би проверяват по внимателно.  И да,  в България общо взето няма кой знае какви мерки заради ковид. Маски се носят в големите вериги магазини и то под носа. На нас ни дойде освежаващо, почти забравихме че има вирус. Последните няколко дни, преди да летим наобратно,  бях леко нервна дали всички тестове ще излезнат отрицателни и за щастие не се заразихме.Весело и безпроблемно пътуване на всички!

# 202
  • Down south
"Изискването за задължителен тест за пристигащи от червена зона не е ново"

Не искам да обърквам, но последните месец-два, преди септември 1ви, в България от САЩ се влизало само с доказателство за ваксинация, без изискване за негативен PCR тест? САЩ са включени във въпросната червена зона преди дни. Може би и преди време са били там, но в някакъв период, този без тестовете, явно са били в друга и ваксинация е била достатъчно условие за влизане.

Моите наблюдения са от около месец, когато всъщност решихме, че със съпругът ми ще пътуваме, за да видим мащехи/майки, бащи и останали роднини.

# 203
  • Далече
"Изискването за задължителен тест за пристигащи от червена зона не е ново"

Не искам да обърквам, но последните месец-два, преди септември 1ви, в България от САЩ се влизало само с доказателство за ваксинация, без изискване за негативен PCR тест? САЩ са включени във въпросната червена зона преди дни. Може би и преди време са били там, но в някакъв период, този без тестовете, явно са били в друга и ваксинация е била достатъчно условие за влизане.
Да, точно така САЩ бяха в оранжева зона до миналия понеделник и само ваксинация беше достатъчна.Но миналия понделеник Европейски Съюз ги сложи в червена зона. Не е ново, че когато влизаш от страна от червена зона в България, теста е задължителен .Просто САЩ влязоха в червена зона, точно преди вие да пътувате..Явно това е объркало доста хора и ги е сварило неподготвени и оттам хаоса на летишето..Когато ние се прибирахме август Англия беше в червена зона и за хора идващи от там тестовете бяха задължителни. Мисля и Испания май беше по едно време в червена зона.

Изискванията са изпитание за всички, защото постоянно  се променят. На мен например ми правиха бърз антигенен тест на влизане в Гърция от България въпреки, че съм ваксинирана. И на опашка от около 20 коли, чакахме час и половина, за да влезем в Гърция. Ситуацията по граници и летища е такава, че всички са изнервени и трявба да се въоръжите с търпение.Весела почивка!!

# 204
Миналата седмица пътувахме от София за САЩ и въпреки ,че сме васинирани  трябваше да имаме отрицателен антигенен  тест направен в рамките на 72 часа. Проверяваха го в Амстердам при бордване и раздаваха едни форми да попълваме, които никой не ни поиска след това.

# 205
взимат данни/адрес и докато не се направи PCR тест и излезе негативен резултат в системата на (не разбрах къде) трябва да се стои на адреса и да се очакват проверки от съответните органи.

А, значи могат да си отидат вкъщи при роднините все пак. Аз се притесних, че ги карантинират директно на летището или в хотели. Много неприятно, че при цялата ни интерконективност, май няма едно място, където да е събрана всичката информация за пътуването - къде какви тестове и какви документи, в зависимост от транспорта и превозвача, в ясен, кратък и достъпен вид, и с live updates. Пак се налага допитване и проверки и от девет кладенеца вода....

# 206
  • Down south
Няма систематизирана информация или ако има, аз не я намерих.
Общо взето е прочетеното от тук и от там и свързване на линиите.

# 207
Много неприятно, че при цялата ни интерконективност, май няма едно място, където да е събрана всичката информация за пътуването - къде какви тестове и какви документи, в зависимост от транспорта и превозвача, в ясен, кратък и достъпен вид, и с live updates. Пак се налага допитване и проверки и от девет кладенеца вода....

Тук са официалните изисквания ( Има за България, както и по държави):
https://www.mfa.bg/bg/covid19map

Дъщеря ми пътува вчера за САЩ през Германия ( LH , UA) с антигенен тест направен в неделя вечерта за 15 мин на Летище София. Полетът й беше рано сутринта и не искаше да чака и за тест, та затова го направи теста в неделя. И двата полета са били пълни

# 208
Тук са официалните изисквания ( Има за България, както и по държави):
https://www.mfa.bg/bg/covid19map

Аз точно това имам предвид - чудесен замисъл, всичко на една страница, само че изискванията за влизане в България са 20 страници пдф документ, пълен със "в случай на ...." хипотези. Ако кликна на САЩ, виждам веднага какво ми трябва, за да вляза (пак е прекалено дълъг текстът, според мен, ма айде). Кой в днешно време чете 20 страници пдф на телефон?...

Не се заяждам, просто отбелязвам Simple Smile

# 209
  • Sunshine state
А в Англия да влезеш, там пък какъв кошмар беше преди 2 месеца.. Сега вече не следя, но беше още по-зле. Кога ще се свършва с цялото това нещо, се питам аз.

Общи условия

Активация на акаунт