161 нови Американки празнуват 4ти юли - Добре дошла, Лъки!

• 55 954
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Лъки, аз съм на това мнение, че не става ли, не ви ли харесва и ви потиска всичко е добре да помислите за промяна или връщане назад.

Познавам не малко хора, които стоят тук и всеки ден се оплакват, а някои и от 20 години го правят- не го разбирам това.
Ако толкова не ти харесва се мислят варианти за промяна, всеки е различен.
Скрит текст:
Но определено като се съберем с българи оплакванията са повече от позитивите и все едно говорим за различни градове и страни с тях.

В един друг форум за българи живеещи тук само оплаквания се пишат и ако някой иска да дойде се убеждават да заминават към ЕС, в никакъв случай насам, защото Америка не е същата, както преди 20 години и не си струвало упражнението. Да, тук е много скъпо, жилищата в големите градове са непосилни за нов имигрант, доучва се за всяка по-добра работа ( шегуват се тук, че страната е най-висок процент високообразовани кадри и лекари, които с години карат такси докато доучват Sad ), трудно е с адаптацията, супер студено е почти навсякъде, но никой не кара никой да стои тук.
Аз съм един от тези дето първо нищо не им харесваше в щатите. После всичко! После ме стегна шапката, изнесохме се обратно в ЕС. Там сменихме няколко държави, и пак си мрънкам Simple Smile Но не мога да кажа, че ми е било скучно където и да било. Но винаги има нещо което ме дразни, и заради което винаги сме поемали пътя! Като изключим щатите, не бих се върнала да живея в която и да е от другите дръжави! Не съм мерило за каквото и да било, само споделям опит, за да знае Лъки, че има и такива Simple Smile 

С годините обаче забелязах, че ставам все по взискателна и с все по малко компромиси бих се нагърбила.

Лъки, отишли сте там сега, заради познатите. Не се знае дали след година, няма да решите в друг щат да отидете, там да намерите работа, или преди това даже да сте намерили работа! За сега, ако може синхронизирайте си почивните дни! Това драстично ще промени много! И почвайте - от 2та почивни дни, единия отивате да разузнавате други населени места/щати Simple Smile Има страхотни фестивали около вас! Гаранция сте виждали много, целта е разнообразие, а не непременно нещо ново да видите и да усетите. Идете и на flea markets  - там понякога сме се запознавали със страхотни хора, приповдигат ти настроението много кратно. Спомням си ходехме и на house sales - и даже на първата която бяхме някъде из западните събърби на Чикаго си купихме 2 медни картини които вече над 20 години мъкнем с нас навсякъде! Искахме и една антика кола тогава да си купим, беше в гаража на тази къща, но за съжаление бяхме закъснели, други дали оферта... Даже нещо толкова малко предлага възможност за разнообразие, да се запознаеш с други хора, да размените приказки, да излезеш от дневните релси. След някоя и друга седмица почват ягодовите градини, после боровники, и т.н и т.н. Ние с годините и с толкова местения даже се научихме да сме си самодостатъчни! Simple Smile Но пък имаме приятели и познати в толкова много места и страни... Поддържайте връзка нон стоп онлайн с приятелите си, поканете ги на гости Simple Smile

Ирка, като четох какво си написала... мда, все едно съм аз била същата, но преди теб в годините Simple Smile Не помня къде бяхте, но се радвам, че като чета и се присетих за моя опит и усещане.

# 481
Човек може да се чувства добре на много места и често пъти това е въпрос на нагласа, не толкова на обстоятелствата. Важното е да намерим "своето" място, пък за нещата, които неминуемо ще ни липсват, има ваканции Simple Smile 

Lucky, пожелавам ти скоро да се почувствате в свои води! Време и положителна нагласа трябва.

Sharky, твоето дете ли дойде да учи тук тази година? Как върви адаптацията?

# 482
Цитат
За сега, ако може синхронизирайте си почивните дни! Това драстично ще промени много!
Ето това е може би най-добрият съвет.
Друго е да си сам, друго е с половинката, ако са свикнали да са заедно.
Колкото и да е трудно първоначално с работата, може да се намери вариант, ако има желание.
Парите са важни, но не са най-важното, дори в Америка. А изгубеното време изобщо не може да се купи с пари. Blush

# 483
Точно дните няма да можем да синхронизираме,  мм трябва да чака с години да му дадат петък и събота или неделя и понвделник оф.Такава му е професията, харесва си я, платена е, така че това няма да се промени скоро.
Аз не мога да работя уикенда, защото имаме дете което не може да се оставя само.

Щата няма да го сменяме за сега, твърде е рано, пък и не сме фенове на студа.

Хареса ми идеята за 2,5м ваканции в Бг. Иска ми се да имах толкова ПТО за да го осъществим.

# 484
Ами то не може всички добрини на едно място.
Аз още след първата година си отидох за два месеца, но пък работех нискоквалифицирана работа за малко пари. Изкарах си обаче страхотно. Задържах се на тази работа, точно защото колкото исках и когато исках можех да не работя.
После смених работата и понеже не си ходих едно лято заради пандемията, бях стигнала до бенефитите, обаче напуснах, за да може да си отидем за три месеца. Всяко отсъствие повече от седмица беше проблем. Затова и не се старая да правя кариера, знам че като се стигне до работата или семейството и България, ще предпочета второто.
За щастие ММ мисли същото. Наскоро си смени работата с цел по-добро заплащане, но пак с оглед на това да си ходим за по няколко месеца всяка година, особено както планираме да имаме и дете, за да може то да познава роднините ни и да понаучи български.
Гледаме да си напаснем почивните дни, но не винаги успяваме и ми е криво като тръгна за работа, а той си остава вкъщи или обратното.
Преди нямах проблеми да ходя където и да било сама, да ми е интересно и забавно. Сега вече искам да съм с него.
So Lucky, от това съдя, че може би не ти е скучно, а ти е самотно.
За съжаление друг съвет освен смяна на работата няма, но пък ти вече каза, че няма такава възможност. Значи можем единствено да ти съчувстваме и дано намерите разрешение след време или да свикнете с такъв начин на живот.

# 485
  • Сан Хосе, Калифорния, САЩ
Точно дните няма да можем да синхронизираме,  мм трябва да чака с години да му дадат петък и събота или неделя и понвделник оф.Такава му е професията, харесва си я, платена е, така че това няма да се промени скоро.
Аз не мога да работя уикенда, защото имаме дете което не може да се оставя само.

Щата няма да го сменяме за сега, твърде е рано, пък и не сме фенове на студа.

Хареса ми идеята за 2,5м ваканции в Бг. Иска ми се да имах толкова ПТО за да го осъществим.

аз съм в Калифорния и тук не е зима не е студ успех

# 486
Кали е супер,била съм в няколко града. Но не е ли твърде скъпо. Федерал и стейт такс не са за пренебрегване. Във Флорида плащаме само федерал.
Ериите с добри училища са много по скъпи. .
В на мъжа ми бранша няма работа. Аз да речем мога да си сменя попрището.

# 487
Хората бягат от Калифорния, ти там ще
отиваш. Ако свободолюбива Флорида ти е тягостна, само си представи да живееш буквално в диктатура, където носа не можеш да си подадеш без петнайсет сертификата и пет негативни теста. И то защо - защото имало българска църква (Да не бъркаме сега, че църквите сякаш са на всеки ъгъл, съфорумката да каже за кой град става въпрос. Ако е Сан Франциско, имай предвид, че “не е студено” е доста относително понятие дори лятото).
Църкви има и в Тампа (Сейнт Пийт) и в Орландо, но пък климатът където сте е за предпочитане. В Тампа, ако не се лъжа си има голяма българска общност, ако някой оттам чете да каже. Дори Чикаго е сто пъти за предпочитане, ако целта е само да сте до българи. Там е буквално България, нищо от нея няма да ти липсва. Летенето до Бг оттам също е доста по-удобно сравнено с другите места.

Някой правилно отбеляза, че смяна на щат на тоя етап съвсем може да ви закопае. Особено ако щата е…неподходящ.

Може би се замислете за професии, които позволяват големи отпуски и работете върху това, щом искате всяко лято в Бг. Конти беше дала такъв съвет преди няколко страници и дори беше изброила няколко.

Конти (извинявай, новия ти ник ми е труден), исках да те питам как се отрази при вас блокадата на превозвачите? В смисъл, прочетох те вече в друга тема, че е в положителна посока, но имам предвид дали има силен недостиг на стоки и прочие?

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 03:30 от Aerin

# 488
В кой щат ти искат 15 сертификата и 5 негативни теста, че ми стана интересно? Ние много пътуваме, но не сме се сблъскали, чак с такива строги мерки.

# 489
Илинойс например.
В нашето каунти искат сертификат за ваксина в заведенията, кината, театрите и залите.
За работа свързана с клиенти искат или сертификат за ваксина или всяка седмица негативен тест. Някои работодатели даже искат два пъти на седмица, но това вече си е тяхно правило.
Има някакви глоби, но не знам какви.
Пак добре, че тестовете са безплатни (не че не излизат пак от нашия джоб парите) и че още не глобяват наред за липса на ваксина като в Италия и Гърция.

# 490
Опосум, преди две седмици приятели от Чикаго ми дойдоха на гости, тук се чувстваха като деца на панаир. С облещени очи. Само това повтаряха, колко е различно и как драконовите мерки са съсипали социалния живот и съответно психиката на децата им. За чисти Американци говоря, и то от тези, които тогава дадоха пълната си подкрепа.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 03:55 от Aerin

# 491
Аерин, няма проблем, с което ти е по- лесно ме наричай.
Конвоят е наречен малцинство с непопулярни възгледи Wink
Засега не е по- различно от недостига на стоки и по- дългите шипинг времетраения от както Ковид е настъпил, но поне драконовските разделения и мерки се отпускат.

При нас си беше същото като описаното плюс маски навсякъде, задължителни ваксини за всички над 5, не можеш да пътуваш без ваксина никъде, никакъв спорт и извънкласни занимания за децата, gathering limits  без право на идване на никой у дома ти ( освен ако не живее постоянно там- миналата Коледа студенти не можеха да се приберат при семействата си заради тези рестрикции), онлайн обучение за университетите и почти никакъв социален живот.

Чак сега отвориха театри, мачове и представления, след почти две години онлайн.

Глобите са грандиозни - по 2800$  на човек или над 10000$ за бизнес  за неспазване на мерките. За неспазване на карантина или вечерен час с някои провинции беше над 600K най глобата- нечувани суми просто.

А колко хора си загубиха работата заради задължителната ваксина и други се тестват за тяхна сметка ( тестовете са около 160$ всеки или 60$ ако е след изискване на работодател) два пъти седмично и как децата не са видели нищо друго освен къщи, училище и магазин две години е друга тема.

Децата бяха присъствено, но със строги протоколи и никакво смесване на класове и деца.

Раздадоха преди два месеца безплатни антигенни рапид тестове, но те не се приемат от работодателите и много други места, които ги изискват.
 Само ваксинираните деца можеха от май, 2021 да ходят на спорт, ресторант, пътувания и събития, когато ги отвориха към септември.

Много дългогодишни имигранти придадоха всичко тази последната година и се прибраха в България.
На орди се изнасяха, особено бързаха да е преди ноември когато ставаше задължително пътуване с влак и самолет само след ваксина и тестовете вече не важаха.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 14:13 от Анонимен

# 492
Всички тук пишещи, имат ли ваксини и бустери и как се чувствате след това? По-свободни, или все същото?

# 493
Аз съм с  ваксина.
Не бързам за бустер. Работя от вкъщи. В офиса се ходи или с ваксина или Пср. Силно окуражават бустерите.
Щата е много свободен. Няма маски, сертификати...тази есен бяхме много болни няколко пъти, но това е друга тема.

# 494
Няма смисъл да превръщаме темата в за и против ваксините, не за това говорихме.

Конти, такива са и слуховете тук, много са ви лоши превозвачите. Радвам се, че дава положителен резултат и ще си отдъхнеш, поне засега. Беше ми интересно как сте откъм стоки, при нас сякаш и без блокади рафтовете изглеждат полупразни. Поне за някои стоки.

Общи условия

Активация на акаунт