Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

На 2 години почти и още не говорим?

 • 5 087
 • 50
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
Вече сме на почти 1,9м но още не говори, само звуци, момченце е, нормално ли е?Кога проговориха вашите?

# 1
 • Мнения: 44 020
Дъщеря ми проговори на 2 г. и 2 седмици. Започна изведнъж, с речник от около 30-40 думи.

# 2
 • Мнения: 7 658
Дъщеря ми проговори фразеологично на 3г и 9м, до тогава казваше само десетина осакатени думички.
Синът ми проговори фразеологично на 12м точно, а на 18м вече се обясняваше с изречения от по 4-5 думи. Винаги е говорил разбираемо дори за непознати хора.
Какво значи, че не говори? Използва ли някакви думи като мама, баба, дай, вода е прочие? До колко разбира като му се говори? Използва ли се втори език около него или да гледа бейби ТВ и клипчета на английски?

# 3
 • Мнения: 2 896
Нашата девойка е на същата възраст и говори много.Прави изречения.Започна да казва думи като баба,дядо,мама,тати и др съвсем осъзнато на около 9м.
Детски гледа много рядко.Много й говорим и й четем постоянно.

# 4
 • Мнения: 2 390
Дай повече подробности. Доносен ли е? Бил ли е кувиоз? Кога проходи, общата моторика как е?  Храненето, дъвчене, парчета яде ли, опитва ли сам? Иска ли сам да се облича, обува? Казва ли поне мама, тата, баба, дай? Разбира ли като му се говори? Изпълнява ли инструкции - донеси ми патето примерно? Посочва ли по картинка или на живо познати обекти? Прави ли звукоподражания - коте мяу мяу, куче бау бау и тн.? Имитира ли ваши действия и звуци? Играе ли по предназначение с играчките? С други деца как общува? Как е фината моторика, реди ли пъзели, с конструктор играе ли, кули прави ли, вгнездяване, съотнасяне на еднакви по цвят, форма? Книжки разглежда ли и да посочва и да иска да му назовете обекта? Гледа ли много ТВ? В двуезична среда ли е?

Моят син проговори около годинката с няколко думички. На 1,6 г имаше вече към 20-30. Сега е на две и казва около 50+ фрази и предлози и всеки ден има нова дума. И той изостава малко, с около 3мес в развитието на речта въпреки, че съм логопед и се занимавам ежедневно с него. Така че си е и до дете. Момченцата по-късно проговарят, общо казано.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 00:12 от maiathebee

# 5
 • София
 • Мнения: 929
Около 3г възраст (момче), преди това казваше обичайните “мама, тати, баба, деди и т.н”, но бръщолевеше на някакъв негов си език; ежедневно от бебе съм му говорила за всяко нещо, което правя (слагам ръчичка в ръкава, сега обувам панталона на крачето), после за предметите, формите им, цветовете; безпроблемно изпълняваше и разбираше всичко, но пусто “хората казаха; не е нормално; моето дете какво знае/прави, ме накараха да се замисля за специалист…, е добре, че не го стресирах детето - в един момент започна да говори с цели, дълги и много сложни за възрастта си изречения, казаха, че децата, които не говорят от рано трупат речников запас и в един момент започват и да го използват (говоря за деца без проблеми в развитието).
Дъщеря ми проговори доста ясно и добре на около 2 г., та и до днес се чудя на себе си , защо се вталясвах толкова с това “кога ще започне да говори детето”😉, защото те наистина никога не спират да говорят , дори и когато спят, защото бълнуват🤓

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 00:19 от mishoto

# 6
 • Мнения: 10
Дъщеря ми проговори фразеологично на 3г и 9м, до тогава казваше само десетина осакатени думички.
Синът ми проговори фразеологично на 12м точно, а на 18м вече се обясняваше с изречения от по 4-5 думи. Винаги е говорил разбираемо дори за непознати хора.
Какво значи, че не говори? Използва ли някакви думи като мама, баба, дай, вода е прочие? До колко разбира като му се говори? Използва ли се втори език около него или да гледа бейби ТВ и клипчета на английски?

Mama- може би да най често, и да. Друго не . Разбира, всичко разбира, учим по книжки, посочваме, като му кажа остави лъжицата на масата например, взема лъжицата и  оставя,
Да, гледаме бейби тв по 2 часа на ден всеки ден

# 7
 • Мнения: 1 709
Сина ми проговори след 3-тата година, преди това разни мама, тата, дай и т.н. Към 3 години и половина започна да прави вече и изречения, разбира се само аз си го разбирам ама Simple Smile Търпелива съм, защото сме двуезично семейство. Интересното е че знае много добре на кой да говори на български и на кой да говори на английски.

# 8
 • София
 • Мнения: 929
2 часа на ден, всеки ден бейби ТВ на 1.9 г възраст?! Успех! Проговарянето ще ти е най-малкият проблем след още малко време, но човек се учи от грешките си, все пак (това е макс време за “екран” за доста по-големи деца, има доста инфо в нет-а за пристрястяването и как влияе то на децата в ранна възраст).

# 9
 • Варна
 • Мнения: 31 709
Намалете драстично тв, лято е, прекарвайте повече време навън сред други деца. Те най-добре се учат едно от друго. На ясла не ходи ли?

Не я заклеймявайте толкова тая тв все пак. До дете си е. И моята гледаше не малко обаче като почна да говори и не спря. Сега е на 9 години и понякога й се моля да млъкне за момент, че ме боли главата.

# 10
 • Мнения: 6 322
Примери много. На съседка детето живееше пред телевизора. Жената го гледа сама и така намираше отмяна. Проговори под година и половина. Моето не беше виждало телевизор проговори около две.
Но че телевизията е вредна за детският мозък е ясно на всички.
Хубаво е авторката да направи консултация с логопед. Те доста други неща ще предценят и ако има забавяне в развитието ще и дадат насоки.

# 11
 • Мнения: 454
Бих ви посъветвала,да направите консултация с логопед,моят син е на 3г 8м и също има проблем с речта,говори много,но го разбирам само аз,след направена консултация посещава логопед,оказа се,че ще има нужда и от психолог,проблемът е и на емоционално ниво,тоест не че не може,а си слага задръжки,сега с психолога ще търсим причината.Иначе е умен,всичко разбира има аналитичен ум,но говори неразбираемо.Отидете на специалист,нещата стават бавно,процесът по обучение е дълъг,другото,хубаво е да ходи на градина,забавачка,ако не цял ден,поне за няколко часа.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 399
Консултирайте се с логопед. За говора имат значение много други фактори, вкл. фина моторика, двуезична среда, хранене, физическо развитие - самостоятелно сядане, лазене, прохождане. На консултацията ще зададат насочващи въпроси, за да се види има ли проблем.

# 13
 • София
 • Мнения: 6 194
И четиримата проговориха на около 2,5 г.

# 14
 • Мнения: 4 556
И двете проговориха ясно около 1 г и 6 м.
Първите им осъзнати думи бяха на 6 м на едната мама, с на другата 8 м пате.

Общи условия

Активация на акаунт