Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 179
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Вариант 1 съм и аз Simple Smile На втората снимка двата различни "стандартни" прозореца направо ми бодат очите.
Къщата си е твоя, ако искаш светлина или просто защото така си мечтала - твое си право и избор. Има и единични високи прозорци, нашите такива ги направихме неотваряеми и са ми любими елементи в къщата, ако и да представляват малко повече миене. Аз без светлина нямаше да се чувствам добре у дома.

# 181
  • Велико Търново
И аз съм за вариант 1.
Харесва ми как изглежда проекта и дори си го представям Simple Smile
Брат ми строи и неговия проект силно наподобява вариант 2, но на мен цялостната му идея не ми допада и съотв нямам снимки да онагледя. Ако искаш ще направя и пратя.

# 182
  • Русе
Супер сте, момичета!
Благодаря за бързите отговори.
Друг ако се включи... с радост приемам още мнения Wink
skk007, разбира се, че искам. Иска ли питане...Heart

# 183
  • Пловдив
vercheto,аз имам въпрос относно козирката над прозорците.За красота и раздвиженост ли е така или ако продължи скатът наклонът е по-голям и ще слезе по-ниско на тази дължина?На визуализацията изглеждат успоредни с еднакъв наклон.
 Така е дадено много финно  и се опасявам,че ще е по-сложно да се изработи без да има някакви колони отпред.А,може би е нещо по-специално,не класически покрив.

# 184
  • Русе
Нелинка, визуализацията я прави моят мъж вкъщи. Не е довършена, иначе ще има минимум колони. Все го карам нещо да променя, луднал е с мен. Joy
Просто идеята бяха прозорците тук Hug

# 185
Здравейте момичета, ние добутахме до изолация и сме в голяма дилема. Първо да кажа, че с мъжа ми сме тотални лаици и не разбираме абсолютно нищо. Майстора на грубия строеж беше категоричен, че трябва да сложим вътрешна изолация със стериопор и отдолу каменна вата и накрая гипсокартон. Без външна изолация. Къщата ни е едноетажна без плоча на покрива, с високи тавани и дограма пет камерна на Рехал и двоен стъклопакет, като едното стъкло е 4 сезона. Много френски прозорци. Вчера дойде друг майстор и почна да ни навива за външна изолация като каза, че каменна вата не се слагало щото ако протече покрива миришело на мухъл. И сега се чудим какво да правим. Моля за мнения как изолирахте вие.

# 186
Verchet0, ако в средата е плъзгаща врата, то сигурно ли е, че разстоянието, което сте оставили за нея е достатъчно? Питам защото реално само половината от това разстояние ще се отваря - ако мога така да се изразя Simple Smile. Според мен е добре да помислите дали отвора е достатъчен.
Ние също сме с плъзгаща се врата. Като дойде време за прозорците установихме, че е добре "вратата" да я обединим с единия прозорец, за да може да имаме достатъчно голям "отвор", когато се отвори напълно вратата. Може би не е лошо да помислите да обедините прозореца и вратата.

Silvenceto1, говориш за изолация на стените на къщата или за изолация на покрива?
Аз до колкото съм чела съвета е да се слага изолацията отвън на стените на къщата. Така зимата и тухлите ще акомулират топлина и заради изолацията тя ще се запазва повече.

За тавана знам, че най-разпространетото е да се слага вата. Ако се намокри може би ще трябва да се подменя.

Последна редакция: чт, 29 юли 2021, 09:52 от nellytan1

# 187
  • Пловдив
silvence,първо тази къща за постоянно обитание ли е или ще се ползва като вила?
 Във вътрешната изолация могат да се допуснат много повече грешки,но тя никога не се прави със стиропор.
Ако питате за каменна вата за тавана,какво ви предлага майстора?
Имате ли плоча под покрива,може да сложите фибран,а ако ще слагате изолация между гредите,сложете вата.Може каменна,може и минерална/стъклена.

# 188
  • София/Варна
Едно време по строителни материали учихме едни температурни криви, от които нямам много спомени. Единственото което си спомням е, че с изолацията отвън нещата бяха по-добре. Логиката на nellytan1 е абсолютно вярна.
На покрива се слага вата, защото е паро пропусклива, а все пак при нормална циркулация на въздуха парата отива нагоре. Ако протече покрива, ватата ще ти е един от малкото проблеми.

Verchet0 в нашия хол има три вида остъкляване - на едната фасада френски прозорец и две врати, на другара прозорци с подпрозоречен перваз 100см.(там е кухнята и тъй наречения офис) , а на третата с подпрозоречен 75см.(диванчета и маса за хранене) Всичкото остъкляване е с подравнен горен край. На мен така ми харесва и ми е удобно вътре, ако прозорците при дивана бяха на 100см. трябва да се повдигнеш за да погледнеш през него в седнало положение, а това ме дразнеше в старата ни къща.
В реалност изключително трудно ще можеш да обхванеш с поглед изцяло 2 фасади, камо ли 3.
И на мен ми харесва повече Вариант 1.

# 189
Благодаря за включването. Къщата е за постоянно живеене, няма плоча -направо греди и покрив. Майстора каза вътрешна изолация с каменна и стиропор на всички стени и тавана също. Пак казвам нищо не разбираме, четем, разпитваме.. Ще се топлим с климатици, ако има значение.

# 190
  • Пловдив
silvence,тогава при тебе е класика.Не слушай майстора за вътрешната изолация,тя спомага за по-бързо затопляне,но и по-бързо изстива.Твърдо външна изолация.
Отвън EPS,фибран на цокъла.На тавана вата,но трябва да се сложи и паронепропускливо фолио от към гипскартона.
А,имате ли паропропускливо фолио под керемидите под скарата?

# 191
silvence,тогава при тебе е класика.Не слушай майстора за вътрешната изолация,тя спомага за по-бързо затопляне,но и по-бързо изстива.Твърдо външна изолация.
Отвън EPS,фибран на цокъла.На тавана вата,но трябва да се сложи и паронепропускливо фолио от към гипскартона.
А,имате ли паропропускливо фолио под керемидите под скарата?
С битумни сме и под тях слага нещо подобно на материала на битумните като платно отдолу под тях (простете ми за невежеството, срамувам се)

# 192
  • Пловдив
Няма нищо срамно Hug
Имате или  битумна хидроизолация  или фолио за битумни керемиди.То е много здраво и няма защо да се притеснявайте от инциденти  теч.
Сложете си вата между гредите ,после паронепропускливо фолио(найлон) и гипс картон.

# 193
  • Русе
nellytan1, Отворът за вратата е 2 метра, изчислили сме, че след поставянето на Фолксваген вратата, отворът остава 80 см, колкото стандартна врата.

# 194
Verchet0, за мен лично 80см е малко. Но при нас тази плъзгаща врата ще води към верандата. Т.е. в един момент може да искаме да се храним на верандата и ми се иска да ми е максимално удобно. А врата, която е 80см няма да ми е удобно ако трябва да пренасям чинии или някакви други обемни неща.
Сега след като е монтирана вратата съм много доволна от крайния резултат Simple Smile.

Щом сте преценили, че на вас 80см са ви достатъчни, по-добре я оставете така. В последствие обаче ако прецените, че не е достатъчно или има стоманобетонна колона ще е трудно да промените нещата. Ние правихме изменение на проекта по време на строителството, но поне нямаше колона на мястото, където обединявахме вратата с прозореца, та не беше голяма драмата, че не сме го измислили в началото.

Общи условия

Активация на акаунт