Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 124
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 885
  • Пловдив
Мона,в понеделник ще ходя в EVN и ще ти кажа на какви цени ще сключа договор,защото в момента сме без договор и сме на цени от последна инстанция.От няколко месеца решиха ,че ще ни изравнят цената на нощната тарифа с дневната,затова ще ходя да воювам нов договор с нощна тарифа.На сайта на енергийното дружество видях какви договори предлагат.Тези с фиксирани цени бяха доста по-високи от тези с" непредвидимо утре".
Да,токът до УВЕ е за небитови абонати,уж в договора ни пише трифазен ток времянка за битови абонати.
Последната фактура за ток бе 150 лв за 370 kw по спомен.Като разделих цената се падаше по 41 ст/kw като това включва акцизите ,пренос мрежа и всички таксички.В същия район ,обикновения битов ток на свеки излиза 21 ст/кw при същото разделяне сметка на киловати.Или за малко повече киловати от нас,тя е платила 80 лв сметка.

# 886
  • София
На 30.09 ни пратиха това, имат право веднъж на 3 месеца да променят цената -  свободен план с 30 дни предизвестие, еднотарифно отчитане.
С настоящото Ви уведомяваме, че считано от 1 ноември  2021 и според чл. 3 на Договор за комбинирани услуги на ТОКИ, цената на активната електроенергия доставяна от нас за клиенти избрали Свободен план ще бъде 0.266 лв./кВтч.
Подписахме още юни месец, цената тогава беше 0.149 лв./кВтч. ЧЕЗ не ни дадоха по-добра.

# 887
Момичета, на свободния пазар на ел.енергия се сключваха до скоро два типа договора: с фиксирана цена ( малко по- висока цена от пазарната в момента с цел презастраховане) и с гъвкава компонента цена, която се адаптираше на определен период: 1-3 месецс и т.н. Сега във връзка с невероятните и неочаквани скокове на ел.енергия много трудно ще сключите договор от 1вия тип и най- вероятно ще е доста неизгоден заради презастраховането на дружествата.
Цените не могат много да се различават много едни от други при сега сключени договори заради високите  пазарни цени. Все пак дисбалансите играят роля, така че търсете доставчик с по- добър микс от клиенти.

# 888
Уф, ние решихме да правим всичко с турболзол, вече аха аха да изтеглим и кредита и навсякъде удряме на камък, всички са супер заети, отделно ни казаха, че това с турбозола се правело пролетта, а не зимата, защото щяло да се напука, така ли е? 😕 Та сега май ще зачакаме с кредита и ще си действаме ВиК и Електро... и гръмоотвод половин година... Ще се забавим доста, половин година ще я загубим. Този с подовото отказва да го прави, ако не са готови стените и се чудим какво да правим за толкова месеци... Освен гръмоотвод, слънчеви панели и инсталациите, друго не знам какво може да се прави.

Да питам, един наш познат за ВиК ни дава оферта за 40 лева на точка, за София става дума, дали е добре? Уж ни е намалил доста от цената, ама ние като не разбираме нищо не ни говори това, крайната сума за труд излиза около 1500 лева за къща 200 кв, което също звучи супер 🤔

# 889
  • Пловдив
Хм...нашият турбозол го правиха декември месец .Проблем е бързото съхнене,а не бавното.Е,ако вътрешните температури са толкова ниски,че не позволяват мазане е друг въпрос.При нас не паднаха под 12°, по спомен.
А,Ел и ВИК са преди турбозола.

# 890
  • София/Варна
Ние турбозола го правихме ноември, но както каза nelina_london всички видове инсталации се правят преди това.
После направихме подовото и замазката. Съхна до април месец, когато вече шпакловаха.
1500лв. звучи супер, но това са под 40 точки, а и зависи какао се има предвид под точка. Като сложиш, че само в кухнята имаш поне 10 точки(контакти, осветление, захранване на уреди), някак си не ми се връзва да са 40 точки в една къща. Но може и да не съм права.

# 891
Gerundiq, тя за ВиК точки говори!

Madjarova92, Тази цена няма как да се коментира без проект.

Нашия турбозол също го правиха зимата. Ние имахме и калорифер и духалки пуснати.

Не разбирам защо не искат да Ви направят подовото отопление преди стените, ние на наш приятел го направихме. Ако става въпрос за водно подово мога да препоръчам човек, който се занимава за София и околните села, монтира и климатици.
Бригадата, която на нас ни прави замазките също мога да я препоръчам. Страхотни са. За един ден направиха светло около 170 кв.м. под, вкл. баните на две нива.

# 892
  • Пловдив
Цената за ВИК точки е нормална.Една баня средно има по 3 т.за мивка, душ-3-4  , +2 за тоалетна и още една за доп .сифон-средно 360 -400лв.Три бани +кухня,пералня ,сушилня и съдомиялна идва някъде там.
Съветът ми е да сте наясно точно какви душове,тоалетни и смесители и подови сифони  ще използвате, с графики за размерите им,за да се знае точната им височина от пода.
Не че не може подовата замазка да се направи първа,но после пада голямо плескане от стените.Лично аз,доста си поиграх да стържа материал от пода със шпакла,като говоря само за цапане от   шпакловка.Ако подът е с плочки се ядва,но ако е с ламинат ,голямо чистене на пода ще падне.
Днес съм особено щастлива,защото се чудех как да поднеса на ММ новината ,че ще трябва да купим безжични термостати за каналните климатици,защото мерят температурата на мястото,където са вградени в тавана,а там има разлика от поне 2° и отоплението ще бъде неадекватно ,спрямо зададената температура.Обсъдих го с инсталатора на климатиците и той потвърди,че това е единствения начин.
Обаче,нали  съм супер упорито същество ,след дълго ровене намерих клипче в you tube,в което от контролера влизам в сервизното меню и настройвам климатика да отчита температурата с вградения термостат (за който не подозирах)във контролера в стаята.
За пореден път се уверих,че често майсторите не разбират толкова,колкото ни внушават.

# 893
Здравейте съфорумници,

Прегледах последните 2 теми и много вероятно някъде из предишните 38 е отговорено, но пък аз ще понахалствам да получа може би синтетичен отоговор. С моята съпруга преди 1 година станахме родители за първи път и решихме, че искаме нашия малък мъник да порастне в малко по-чиста среда, понеже живеем в Столица. Пандемията спомогна понеже и двамата можем да работим отдалечено съвсем спокойно. Насочихме се към Община Горна Малина тъй като аз съм по принцип от там (живял съм в апартамент цял живот, въпреки че Горна Малина е село, така че ще е за пръв път в къща, живот и здраве). Вече имаме парцел, виза за проект и проекта вече го движим с архитект. В момента очаквам да приключи прегледа на конструктор, да изготвят всичката документация и да вкараме документите в общината за РС. Като цяло не желаем да се изхвърляме с инвестицията, но все пак бихме искали да не правим компромис с най-евтиното, пък и може някоя друга екстра да включим. Прилагам снимки на скицата и на външния вид (в момента е автоматично генерира екстериора и той още се изготвя от архитекта, така че снимките показват структура)

ПЛОЩИ :
Ет.1 = 134,20 м2 Ет.2 = 105,50 м2
ЗП = 134,20 м2 / РЗП = 239,70 м2

Така и въпросите:

1. Тъй като изложението е Север-Изток отпред и Юг-Запад за задната част, а ние сме избрали доста прозорци на втория етаж на двете спални (детска и родителска) - дали няма да е твърде горещо.
2. Той може би идва като продължение на предишния - опитвам се да разбера за дограмите видях че предложението е за троен стъклопакет - 4С/Б/К или К/Б/К - не разбрах кога е правилно/по-практично кое да се ползва.
3. Отоплението ще бъде с подово и Термо помпа (няма възжможност за централна газ). Въпроса тук е - чувам смесени мнения за добавка голям бойлер (300л), който да се затопля от Солари на покрива и да помага термопомпата.
4. ВиК - не съм сигурен как е налягането все още, мога ли на по-къесен етап да сложа хидрофор. Също така се чудя за пречиствател дали да слагам.

Ами за сега май е това. Приемам всякакви идеи, коментари и критики. Иска ми се да бъде практичен дом и също така имаме налудничевата идея да влезем до края на 2022 година. Имаме стройтел, който ще изпълни грубия строеж, смея да твърдя ВиК и Отоплението + Електрото също са подсигурени с майстори.

Това е, лека вечер и Благодаря за вниманието.

# 894
Gerundiq, тя за ВиК точки говори!

Madjarova92, Тази цена няма как да се коментира без проект.

Нашия турбозол също го правиха зимата. Ние имахме и калорифер и духалки пуснати.

Не разбирам защо не искат да Ви направят подовото отопление преди стените, ние на наш приятел го направихме. Ако става въпрос за водно подово мога да препоръчам човек, който се занимава за София и околните села, монтира и климатици.
Бригадата, която на нас ни прави замазките също мога да я препоръчам. Страхотни са. За един ден направиха светло около 170 кв.м. под, вкл. баните на две нива.

Много, ама много ще съм благодарна за препоръките!! Както за човека с подовото и климатиците, така и за бригадата!

# 895

Много, ама много ще съм благодарна за препоръките!! Както за човека с подовото и климатиците, така и за бригадата!

Личните съобщение са забранени от настройките и не мога да пратя координатите.

# 896
  • Пловдив
Божидар Петков,поздравявам ви с начинанието!
Проектът е много хубав като разположение.
Определянето на стъклата при вас ще е много трудно.Югозападът е най-непредвидим,в зависимост от ъгъла му.Тъй като вероятно ,ще стартирате строежа идната година,най-разумното решение е при вече изградена сграда ,да забележите в някой от месеците юни,юли и август как влиза слънцето през югозапада.Там е хубаво да има поне 1м.стреха.
Прозорците наистина са много и във всички посоки.Красотата на фасадата  ли е водеща или светлината в стаите?
Лично за мен,е по-разумно спалните да имат по-един по-голям прозорец,вместо два.
Иначе комбинацията е K-бяло-К за всичко,освен запад,но това важи за чисти изложения.
 Хидрофор може да се сложи  по-късно,само трябва да се заложи една тръба предварително от мястото на сондата до отклонението след водомера.По принцип, в шахтата на водомера винаги има възвратен клапан,така,че там не се прави нещо различно.
По въпросът за подово не съм компетентна.

# 897

Личните съобщение са забранени от настройките и не мога да пратя координатите.

Промених си сега настройките на съобщенията. Извини ме

# 898
Божидар Петков,поздравявам ви с начинанието!
Проектът е много хубав като разположение.
Определянето на стъклата при вас ще е много трудно.Югозападът е най-непредвидим,в зависимост от ъгъла му.Тъй като вероятно ,ще стартирате строежа идната година,най-разумното решение е при вече изградена сграда ,да забележите в някой от месеците юни,юли и август как влиза слънцето през югозапада.Там е хубаво да има поне 1м.стреха.
Прозорците наистина са много и във всички посоки.Красотата на фасадата  ли е водеща или светлината в стаите?
Лично за мен,е по-разумно спалните да имат по-един по-голям прозорец,вместо два.
Иначе комбинацията е K-бяло-К за всичко,освен запад,но това важи за чисти изложения.
 Хидрофор може да се сложи  по-късно,само трябва да се заложи една тръба предварително от мястото на сондата до отклонението след водомера.По принцип, в шахтата на водомера винаги има възвратен клапан,така,че там не се прави нещо различно.
По въпросът за подово не съм компетентна.

Благодаря за бързия отговор. До година почваме. Гоним май светлина (водя се от желания на половинката). В тази връзка защо би било по-добре по един прозорец, а не 3 френски както сме сега по план. Това за стряхата не го разбрах :/.

# 899
  • Пловдив
По един прозорец в спалните,а не два,защото ставате зависими от 2 стени с лимитирати възможности за мебели.
Стрехи/еркери/някакви тенти , защото няма стъклопакет ,който да ви спаси от югозапада лятото.В идеалното изложение  югът трябва да е  с еднометрова стреха,да пази от сл.лъчи лятото.Чистият запад иска минимум 3 метрова тента/навес на веранда.Комбинирания югозапад зависи накъде ще наклони везните,но в най-добрия случай трябва отново 1м.
Поради тази причина,стрехата на втори етаж играе чудесна роля,но на първи етаж не виждам такава.Плътните пердета не помагат срещу слънцето.

Общи условия

Активация на акаунт