Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 895
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 690
silvi_7878 , това геодезическо заснемане само на къщата ли е или има и други части, които заснема?
Ние имаме само акт 14, но геодезиста вече засне къщата и е вкарана в кадастъра. Чудя се обаче дали трябва още нещо.
При Силиви мисля че стоежът бешепо стопански начин и затова издаването на Акт 15 и 16/удостшверениетози ползване е лесно и бързо/. За къщи нид 100 кв. идва комисия за Акт 16. Нямаш ли СН? Ако нямаш сключи едни договор, дай малко пари и ще ти придвижат всички документи.
Не бяхме по стопански начин,но понеже сме под 100 кв. м нямаме задължителен строителен надзор и не сме ползвали такъв. Фирмата ни построи с договор всичко до груб строеж  и акт 14 и после ги наехме за изолацията. Всичко останало с майстори.
  Геодезическото май беше само на къщата. Нас ни нямаше като го прави геодезиста. Беше минал човека сутринта и си беше снимал каквото му е трябвало. Според мен снимат и отстоянията от границите дали са спазени.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 10:08 от silvi_7878

# 691
silvi_7878, в ел. и ВиК дружествата искаха ли ти геодезическо заснемане?
За акт 15 какво ти искаха от тези дружества?
Дори и да сте под 100кв, те нещата пак са същите, просто не те задължават надзора да ги прави.

# 692
  • Пловдив
Още преди няколко месеца извиках геодезиста да заснеме цялата къща,но той каза,че процедурата по вкарване в кадастър трябва да я направи той,когато имаме акт 14.
Геодезията на ВИК части е различна.За Ел не искат подобно нещо-само диплома на ел.инсталатора,а енергийния паспорт на сградата се прави отново,нищо,че може да сте изпълнили всичко като в проекта за ЕЕ.Заради него, искат  обикновени,не геодезични снимки на фасадите,които се прилагат в документацията.
 Какво да кажа...150лв ток за септември,в който сме липсвали 10дни(хладилник,бойлер,пералня,ТV и готвене).Нито климатик е работил,нито сушилня.Преди 2 месеца ,за повече прекарано време в къщата сме плащали по 80лв.Сега ще проверя и  киловатите,за да видя какво е това невиждано увеличение.

# 693
  • Велико Търново
Имаме само акт 14, нямаме шанс за 15 скоро, защото нямаме мълниезащита готова. Напролет ще я слагаме. Отделно още правят изолацията момчетата, които са страшно бавни и дано до НГ сме изолирани Simple Smile
Щом се върна в града ще се занимавам с енергото пак, но и ще се консултирам с познати за сменения ан и какво да правим.
Между впрочем, на адрес а в града също съм с нов абонатен номер, нз защо така става тук с нас... Щом разнищя нещата, ще ви пиша да знаете и вие.

# 694
Геодезиста каза, че обикновенно когато има акт 15 тогава прави проекта за кадастъра на къщата. Ако е при акт 14, трябва един документ от общината, който при нас струваше 500лв.

Когато геодезиста направи проекта, той си го входира някъде си за одобрение и след като беше одобрен, аз го внесох в Агенцията по кадастър за нанасяне. Тази цялата процедура ни отне 3 месеца.

SKK007, за shelly-тата правихте ли проект? Кой ви консултира къде и как да ги инсталирате? Дали може да дадеш контакт на човека, който ви е консултирал (ако има такъв).

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 11:25 от nellytan1

# 695
При нас акт 15 и акт 16 все едно се сляха. Много бързо излязоха един след друг. Не си спомням коя част от тези документи отидоха за акт 15 и кои за акт16,защото аз само ги подавах, събирах, изваждах, а строителната фирма ми ги комплектоваше и ми подготвяше за подаване в Общината. В тези етапи  специално от ВИК и Енергото не помня да са ми искали нещо. Само едно удостоверение вадих от ВИК, но за него представих нотариален акт на парцела и договора с ВИК, може би и разрешението за строеж.
   Skk07 и нашата мълниезащита не беше готова при подаване на документите. Казахме, че сме в ход на направата й на фирмата която замерва ел инсталацията. Явно не следят толкова стриктно за нея. Не ги интересуваше и шахтата. Може би в различните общини нещата са различни.
  Ние нямахме акт 15 при геодезическото заснимане  накрая. Не са ни вземали и допълнително пари. В кадастъра си подаде геодезиста, но в общината за удостоверението по ЗКИР подадох аз документите, които беше подготвил той.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 11:49 от silvi_7878

# 696
Геодезическо заснемане е необходимо да се направи и на изгребната яма, в случай че има такава разбира се.

# 697
pep_si , на водомерната шахта прави ли се такова заснемане или само на пречиствателната станция?

# 698
nellytan1, нямам спомен някога да са ни искали заснемане на водомерна шахта. Когато последно се занимавах със окомплектоване на документи за въвеждане в експлоатация, дори пречиствателните съоръжения бяха в някакъв неустановен режим и масово хората изпълняваха  и изгребна яма, въпреки че  си имаха съоръжение и не им трябваше... Май вече не е така.
Добре е да се провери в съответната община и да се изиска списък с  изискуеми документи, че и това май не е съвсем еднакво навсякъде.

# 699
Момичета, малко доуточнения по отношение на договорите с електроразпределителните и електроснабдителните дружества. Докато сте в процес на строеж  ползвате ел.захранване от така нар. "времянки"  за стопански нужди, а именно за самия строеж. За това и възмостите ви за ел.захране е само от доставчик на либ.пазар или така наречения ДПИ. По- изгодно и препоръчително до 10 число да изберете 1ви вариант.
След Въвеждането в експлоатация ( образец 16) имате възможност за откриване на партида като битов клиент ( ако изрично го заявите и обосновете с ползването на имота за жилищни цели). Тогава вече "излизате" на регулирания пазар и на регулирани и фиксирани от КЕВР цени, както за ползването на електроразпределителната мрежа, така за снабдяването с ел.енергия.

# 700
anichkaffm, да попитам. Аз си ползвам старата партида за ток,за строежа сме си на нормален - а не на времянка.Какво ще ми трябва за УВЕ-то тогава? Не сме стигнали хич дотам, ама да си попитам.

# 701
  • София
Аз едно не разбирам - защо цените за стопански цели са по-високи от тези за битови абонати. И защо толкова скочи цената в последните месеци - по каква логика скочи толкова много за стопански потребители и по-малко за битови... нали е един и същ ресурс, все пак.

# 702
Аз едно не разбирам - защо цените за стопански цели са по-високи от тези за битови абонати. И защо толкова скочи цената в последните месеци - по каква логика скочи толкова много за стопански потребители и по-малко за битови... нали е един и същ ресурс, все пак.

Четох една статия, която в момента не мога да намеря, че причините са комплексни, но основната е повишаващата се цена на природния газ. Същият се използва за производство на ел. енергия, а цената му последните месеци достига историческо високи нива. Съответно и цената на ел. енергията хвърчи нагоре.

ПС: Наши приятели имат къща на Акт 14 и плащат промишлен ток , а в момента се чудят дали да продължават довършителните работи, именно заради цената на тока. Някой беше споменал, че ръстът е с над 300%.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 18:17 от Rocket

# 703
  • Пловдив
Доколкото разбирам, Toni,пита защо строежът на къща се причислява към ценоразписа на  фирмения ток,след като всичко е регистрирано на физическо лице.Не е производство с печалба ,а строеж.Не става дума и за многофамилно  жилищно  строителство с фирма инвеститор.

# 704
  • София
Всичкото го разбирам, само не разбирам защо за един и същ ресурс се прилага някакво различно ценообразуване. Но сигурно и да ми обяснят, няма да разбера, че математиката хич не ми е сила. Сега обаче само си представям какво е да си собственик на дребен бизнес и да опитваш да оцелееш с такива цени и ми се струва безумие! После защо нямало производство в България... Киро Гела и Иван Пилето ще произвеждат, останалите ще мълчим. А логиката ми, че токът за битови нужди не е по-важен от този за стопански, едва ли някога ще бъде приета с отворени обятия Simple Smile

nelina, не питах това (толкова акъл нямам), но въпросът е изключително точен! Отговорът за мен е "щото може и щото сме монополисти". Като за другите неща...

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 18:53 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт