Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 877
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 705
Toni, майка ми и баща ми плащат в тяхната къща индустриален ток, трифазен. А е такъв, защото бившият собственик е бил дърводелец и е имал отделна постройка с машини за дървообработване, а за тях трябвали някакви по-големи мощности.
Явно се предполага, че до Акт 16 си в строеж, а това предвижда "тежка" техника.

Родителите ми пробваха да минат на "обикновен" ток, но тъй като по план още се води, че го има това дървообработващо ателие не става.

ПС: Това ми го обясни баща ми ей сега. Човекът е инженер, ама дъщеря му хич я няма там, та се спря до трифазния ток, мощността и машините. Това горе-долу го хванах. 😅

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 19:36 от Rocket

# 706
  • София/Варна
Рокет промениха ЗУТ-а и сега ако няма СМР можеш без да правиш проекти да смениш предназначението на обект. Кажи на баща ти да си подаде заявление в общината по чл.147а , че сменя от не знам кво в склад, лятна кухня, гараж, абе нещо битово. И после си пуска битов т.е. регулиран ток.

# 707
Не е много по- темата, но да обясня накратко и за цените на така наречения регулиран пазар ( на които са всички битови клиенти в момента) и на така наречения свободен или либерализиран пазар на ел.енергия.
1вите цени се регулират и определят от КЕВР съгласно заявените от тях необходими приходи, за да осъществят дейността си. Главно се фиксират от покупната цена , на която дружествата закупуват ел.енергията от НЕК, като тук микса на източници е фиксиран ( от АЕЦ, ВЕЦ и т.н.) Освен това Регулатора ( КЕВР) се опитва да води социална политика спрямо битовите клиенти и крайно ограничава продажната цена за този сигмент( а и същевременно се използва като добра предизборна политика от много наши правителства, че допускат високи цени за ел.енергия за гражданите). От друга страна задържането на тези ниски цени не се прилага спрямо стопанските  клиенти, които са на свободния пазар и там цената се определя от предлагане/ търсене. Там няма монополисти ( не знам кой беше коментара), а точно обратното: множество фирми доставчици, които ценнообразуват цените си във основа на няколко компонента, но най- определящи са от къде, какъв микс закупуват ( АЕЦ енергията е с най- ниска цена, ВЕИ, ВЕЦ по- скъпи) и какви дисбаланси имат в групата.
Накратко обобщено: най- изгодно е да си битов клиент и да потребявал главно енергия по нощните тарифи Simple Smile
А за въпроса, защо по време на строеж се използва " стопански ток", правилния отговор е, че сградата може да се прави за физическо лице, но не от физическо лице , а от строителна фирма или ако е под 100 кв.м. от майстори ( но пак стопански клинент) и енергията не се използва за битови нужди, за стопански нужди ( построяване на сграда въз основа на договор).

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 19:52 от anichkaffm

# 708
  • Велико Търново
Nellytan, шелитата ги монтира ММ, той беше решил още в по-ранен етап, къде ще са ни необходими. Всъщност, повечето от смарт идеите са негови, но не реализирани, а само заложени още. Повечето датчици са от Китай, единствено шелитата са си български. Аз съм голяма фенка на фирмата производител и много уважавам всичките им продукти.
Някой беше питал по-рано за захващане то на парапета към стъпалата, извинявам се че забравям отговора си. Металните колове минават през дървото и са заварени в металната основа на стълбата. Изобщо не ми харесва този парапет на мен. ама изобщо! но вече е факт и го приемам такъв, какъвто е. Не ми се кара с ММ, че мн лично го приема, все едно на него му казвам че е грозен, не на парапета Simple Smile
Не ми е до електричестяото в момента и не ми се губи време там, но само да дойде на дневен ред ще разнищя работите.
В апартамента, разбрах защо са сменили ан, или поне се досещам, защото се води с търговско предназначение жилището. То е много объркана цялата история, но в крайна сметка, апартамента не е апартамент, а с предназначение на офис и сигурно това е причината.

# 709
Всичкото го разбирам, само не разбирам защо за един и същ ресурс се прилага някакво различно ценообразуване. Но сигурно и да ми обяснят, няма да разбера, че математиката хич не ми е сила. Сега обаче само си представям какво е да си собственик на дребен бизнес и да опитваш да оцелееш с такива цени и ми се струва безумие! После защо нямало производство в България... Киро Гела и Иван Пилето ще произвеждат, останалите ще мълчим. А логиката ми, че токът за битови нужди не е по-важен от този за стопански, едва ли някога ще бъде приета с отворени обятия Simple Smile

nelina, не питах това (толкова акъл нямам), но въпросът е изключително точен! Отговорът за мен е "щото може и щото сме монополисти". Като за другите неща...
Тони, разликата идва от това, че цената на потребителският ток се държи изкуствено занижена, чрез КЕВР. И слава Богу, че е така, защото иначе ще се озъбим от реалните цени. Дано някой в ЕК не се почеса където не го сърби и не реши, че трябва и потребителскиат ток да се отвърже на пазарни цени, че жална ни майка! Новите високи цени са такива, най-вече заради тъпата зелена сделка, а именно да се плащат все по-високи такси за квоти за емии на парникови газове. Т.е. колкото  в една страна има повече промишленост, която отделя вредни вещества във въздуха плаща повече. Такива са нашите ТЕЦ-ове на въглища. Обаче пък без тях няма да ни стига токът и няма да има парно отопление в много от населените места у нас. Не ни дават да строим АЕЦ  Белене, като ни притискат с разни измислени оценки на въздействие върху околната среда и не за друго, а защото искаме да я строим с руски части, а не с френски или американски например. Накараха ни да си затворим блкове на АЕЦ Козлодуй, а атомната енергия е най-евтина, но нея големите играчи я изкупуват на енергийната борса и я изнасят навън с огромни печалби. На борсата остава малко енергия за продажба и то само скъпа, защото основно е от въглищните централи, които какато писах вече плащат яки такси, както и скъпа енергия от възобновяеми енергиини източници. Втората е с най-високата изкупна цена, която за нея плаща държавата и е задължена да я изкупи на 100 %. Т.е в енергийният микс е предложена САМО скъпа ел. енергия, която дори не е достатъчна. Търсенето е по-голямо от предлагането и респективно цената е още нагоре по чисто икономически правила на свободната търговия. Отделно, че поради високата цена на газа от Русия, цената на ел.енергия от ТЕЦ-ове на газ също скочи много. Това пък е заради гробалнити политическите разправии между САЩ и Русия. Основно заради новият Северен поток, наложените санкции от САЩ. Тези санкции са пък заради това, че Украйна вече не може да печели от транзитни такси на старият газопровод от Русия, защото кранчето им е спряно от Путин. Ние понеже сме глупаци и гъзолизци се сложихме на САЩ и се отказахме от Турски поток, който ни заобиколи и сега за да стигне руският газ до нас първо ходи до Германия, връща се през Сърбия и накрая влиза у нас. Естествено е, че така плащаме повече такси за това. Русниците пък също са качили цената на самият газ защото в случая са монополисти за Европа и те определят пазарните цени. Много е сериозен въпросът с цените на енергоносителите и това яко се отразява на цяла Европа и респективно на нас. Дори се говори, че може да се наложи да си  припомним краят на 80-те, началото на 90-те години, когато пак не ни стигаше ел. енергия и бяхме на режим 3 към 1. Т.е. имаш ток 3 часа после нямаш 1. Така и водата спираше, защото помпите също работят на ток. Парното също спираше, защото и абонтаните станции работеха на ток.Дано не се стигне дотам, защото повечето от вас са млади и не са го изживели този момент, но е ужасно, особено ако си с малки деца. Нито можеш да ги стоплиш, нито да сготвиш, нито да ги измиеш и изкъпеш, нито да изпереш. Като дойдеше тока и водата и се чудиш какво първо да свършиш. То е много хубаво и идеалистично да се мисли за околната среда, но не смятам че трябва да е за сметка на човешкият нормален живот. Защо плащате като фирми? Защото Законът за енергетиката е изменен заради свободният пазар на ел.енергия и не прави разлика между фирми/производство и обекти от частен характер, както и детски градини, училища, общини, държавни учреждения, които сега държавата ги дотира, но ще се наложи да се вдигнат и таксите на всичко, за да се покрие тази дотация. Отделно всички сме потърпевши от това как цените на тока и газа вече се отразяват сериозно и на цените на всички стоки и услуги. Това може да се промени само с промени в Законът за енергетиката, но за съжаление Парламент нямаме, а предишните два не ги интересуваше, че цените на тока и газа хвърчат нагоре, въпреки че имаше ясни сигнали за това. Сори за спама!

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 09:05 от fatalina

# 710
А има ли тема, която е основно за видовете отопление?
Ние имаме няколко идеи, но ми се иска да чуя и странично мнение. Simple Smile

# 711
А има ли тема, която е основно за видовете отопление?
Ние имаме няколко идеи, но ми се иска да чуя и странично мнение. Simple Smile
Има няколко теми, които аз съм виждала, но в тях отново повече са питащите, отколкото такива, които споделят личен опит. Ние като проектирахме проучихме цените за първоначална инвестиция на различните видове отопление. Трябва да кажа, че беше почти една  и съща при: котле с пелети, котле на газ и термопомпа въздух-чешмяна вода.
Самите месечни разходи за сметки не мога да коментирам, но вероятно също са сходни, особено сега при това сериозно увеличение на енергоносителите. Отделно си дадохме сметка, че отоплението на пелети е съпроводено от ежегодна доставка и влачене на тонове пелети и почистване на отпадъци. За газта пък, ако пред имота имате докарана централна газ е ок, но иначе е много трудно и скъпо да ви свържат. Ако пък искате газ с тези големите бутилки/не знам как се казват/, то има изискване за отстояния от къщата и пак ангажименти за абонаментни доставки. Затова се спряхме на термопомпа въздух-вода.За сега сме доволни, въпреки че имаме още неща да напасваме, но това е защото имаме и слънчеви панели и двете системи са комбинирани. Трябва още някакво оборудване да се постави, за да работят още по-прецизно. За да може да вземете информирано решение ви препоръчвам, да се консултирате с ОВК фирма и да ви се направи проект. Изчисленията, спецификите на имота и района са много важни, за да имате най-добра енергийна ефективност.

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 09:15 от fatalina

# 712
Fatalina, благодаря за подробния отговор. Simple Smile
Като цяло с това се занимава мъжът ми, защото се води, че е по-наясно. Засега се е спрял на идеята да се сложат радиатори, като на първо време да сме с котел с твърдо гориво, докато не стане ясно какво ще се случва с цените на тока и газта.
Обясни ми, че след това, в един бъдещ момент ако преценим, котелът може да се смени с такъв на газ, ток и тнт. На мен това ми звучи малко странно, но като не съм проучвала нещата не мога да опонирам.
Освен това иска да слагаме и термопанели + батерии за тях.
При всяко положение ще се консултураме, защото той не е специалист и като цяло идеите му идват главно от разговори с колегите.

# 713
skk007, много благодаря! И аз съм фен на тези джаджи, но си признавам, че трудно се ориентирам какво да заложим. Има доста продукти на пазара.

Rocket, както ви е казала Фаталина е добре да се консултирате с добър ОВК инжинер.
Хубаво ще е да помислите какви са ви навиците и на какво държите, какви компромиси сте склонни да направите. Важно е също тъка да прецените дали имате нужда от охлаждане. Дали това охлаждане може да го направите с външни щори или това няма да е достатъчно.
Аз например държа да сме с подово. Не харесвам конвектори, не ми харесва и радиатори да има из къщата, че и да се съобразявам с тях.
Та и при нас както и при Фаталина не останаха много опции. Имаме газово отклонение точно до парцела, но не искам и газ. Не искам повече монополисти в къщата ми! И така избора за нас остана само термопомпа. Сега дилемата е дали да е със сонда или не Simple Smile.

Относно цените на тока, газа и т.н. аз така и не разбрах, след като пуснахме турски поток и платихме 3 милиарда лева, каква точно ни е ползата от това трасе? До колкото разбирам в Сърбия именно заради това трасе цената на газа не е толкова висока, ама ние къде сме в цялата работа?

# 714
  • София
Това трасе нямало отклонение към българската мрежа, четох аз.

Скрит текст:
Благодаря на всички за обясненията! Оставам с разбирането, че проблемът се дължи на наслагване на фактори, както и на некомпетентност и популизъм от страна на политиците ни. Не разбирам идеята, че хората имат нужда от ток вкъщи, но няма нужда от достъпен ток за предприятия и бизнеси. Тогава, ако те не работят, от къде пари, за да си платим месечните домашни сметки и съответно да подпомогнем КЕВР да си подсигури необходимите приходи?
А зелените мерки ги одобрявам, изобщо не мисля, че тук и сега е по-важно от бъдещето. Това, че сме в неизгодна позиция при игрите м/у САЩ, Русия и ЕС, не го отдавам на проблем при големите (те си гонят интереса и това е нормално) - проблемът си е наш, че не можем да излъчим някой кадърен да ни води и да ни отстоява интересите. Моето си мнение, де.
Аз казах за монополисти, защото всички сме зависими от НЕК и мрежите за пренос на 3 фирми. А те си купуват депутати и затова и законът ни едва ли някога ще направи разлика между къща-дом и къща-инвестиция. Отново личното ми виждане, разбира се.

# 715
  • София
По отношение на отоплението при нас къщата е отдавна построена и не е планирана с подово. От възможностите, които обмисляхме и опитахме термопомпата е с първоначално по - скъпа инвестиция и се отказахме, котел на дърва ползваме и сега, но не сме доволни поради многото обслужване. Първо купуваме дърва метровки, режем, цепим, подреждаме. От това двора става мазало. Не е възможно всичко да стане в един ден, от там дървата мачкат тревата, от рязането метем и изхвърляме чували стърготини. Второ самата експлоатация изисква непрекъснато зареждане през 8 часа, чистене, изхвърляне на пепел. Вече не изхвърляме на двора, защото за 10 години се събра много количество. Предимството е, че е най - евтино така. Сега сме се насочили към пелетен котел. С него се избягва голяма част от тези проблеми. Автоматизирано е горенето, не зареждаш непрекъснато, а на няколко дни, горенето е по - ефективно и се чисти много по - малко пепел и по - рядко, пелетите идват в торби и не цапаш двора. Недостатък е цената. И в двата случая помпата работи на ток, има ups/акумулатор, ако спре тока, но това би помогнало за кратко спиране. Ако няма ток с часове топлото ще спре т. е.  не си независим от монополистите. И на дървата и на пелетите и на електричеството цената расте през годините.
Та, котел на дърва не препоръчвам.

# 716
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз в момента съм дървена къща Хонка и умирам от жега. Има подово отопление, но силната топлина е от камината. Много ми беше интересно да видя как е на студено време в такава къща, навън има малко сняг.

# 717
  • Пловдив
Ох,каква разкошотия.Ако къщата е малка,и една камина е достатъчно да я отоплява.Разбира ке,топлината ще е неравномерна в различните стаи.

# 718
Само тези, които залагате на камина или котле с дърва/въглища имайте предвид, че все повече ще има ограничения за ползването на такъв вид отопление. Това може да стане с промяна в местният данък за вашия имот и/или дори с неиздаването на РС или Акт 16/Удостоверение зи ползване. Бъргария е с висяща санкция от ЕК за замърсяване на въздуха, като един от основните замърсители след ТЕЦ-вете на въглища и транспорта е битовото отопление на дръва/въглища. Това засяга най-вече следните градове: София, Бургас, Пловдив, Видин, Монтана, Смолян, Димитровград и Горна Оряховица, които са със завишени норми на финни прахови частици във въздуха. В тези общини с изключение на Горна Оряховица в момента се изпълняват проекти за подмяна на старото отопление с дърва и въглища с екологични алтернативи. http://2020.eufunds.bg/bg/6/0/Project/Search?StFrom=c3E0NC9D3EE% … ionSelected=False
Горна Оряховица до края на година също ще стартира такъв проект. ЕК обаче иска този подход да се мултиплицира и в други големи населени места, които са с констатирани пикови замърсявания с финни прахови частици. Вярно е, че в момента това е най-евтиното отопление, но все си мисля, че човек когато строи нов дом е добре да помисли за нещо по-иновативно.

# 719
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тук в случая камината е само за удоволствие, подовото отопление е достатъчно. А в спалните горе има някакво странно отопление, от тавана.

Тази нощ ми беше топло, аз обичам да спя на хладно.

Общи условия

Активация на акаунт