Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 866
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 720
Тук в случая камината е само за удоволствие, подовото отопление е достатъчно. А в спалните горе има някакво странно отопление, от тавана.

Тази нощ ми беше топло, аз обичам да спя на хладно.
О, да. Аз подкрепям този вариант. Освен това тази къща е планински стил и камината е просто задължителна. Ние също сме с камина за разкош. Имам предвид котлета на дърва  и/или на въглища, които бълват пушек нонстоп. Ако се избира такъв вариант на отопление, то може поне да е с пелети, които са по-екологични.

# 721
  • Отвъд алеята зад шкафа
На въглища е ужасно да се отопляваш, трябва да бъде забранено.

# 722
  • Пловдив
Хм...това на тавана незнам какво е..Thinking
 Имаме съсед  поляк и често си бъбрим.Той е споделял недоумението си ,защо  на социално слабите хора на село,държавата отпуска дърва и въглища,вместо да им инсталира климатик.
За съжаление,не мисля,че една селска къща с недобра дограма,в която се топлят 3 стаи с една печка,би успяла да се затопли от климатик..Но,трябва да се мисли по въпроса... Пелетите са много добра  алтернатива.
Иначе,не пишех,за да не засегна някой  с подобен вид отопление,но от около 10 дни около нас мирише на пушек.Не е приятно,а да кажем че това са около 40%от къщите,защото една част се отоплят на газ,а трети на климатици и термопомпи.Не искам да си представям какъв щеше да е въздуха ,ако повече домакинства ползваха въглища,и така е достатъчно ужасно.

# 723
  • Отвъд алеята зад шкафа
Въпросът с отоплението на дърва и въглища е наболял и в следващите години ще има затягане на мерките. Зимно време много се усеща, особено по селата.

# 724
  • София
Ние се включихме в програма на общината за подмяна на котела на дърва с пелетен и ни одобриха, но ни предупредиха изобщо да не се надяваме подмяната да стане през този отоплителен сезон. За София става въпрос.

# 725
  • Варна
Здравейте, цопвам в темата с въпрос относно огради. Колко би струвало да се направят бетонни основи за ограда, примерно педя над земята, надолу не знам колко трябва да е, и не много дебели... сигурно си има някаква минимална широчина все пак. Идеята е да не може куче да изкопае дупка и да избяга. За нагоре има налични материали (мрежа и колчета). Съществува ли и по-евтин вариант от бетона, тъй като общата дължина на оградата е 260 метра...

# 726
  • София
Ако сложите бетонов пояс, той ще трябва да носи колчетата, значи поне 60 см надолу трябва да легне бетона (доколкото знам аз). Щом е лека ограда, може би пък по-малко да иска? Алтернативата ви е да нямате пояс изобщо и да ги сложите в земята, като ще трябва да гледате куджо постоянно, докато е навън.

Момичета, това на тавана на снимката на gadamer да не би да е лъчисто отопление? Работи на ток.

# 727
Здравейте, цопвам в темата с въпрос относно огради. Колко би струвало да се направят бетонни основи за ограда, примерно педя над земята, надолу не знам колко трябва да е, и не много дебели... сигурно си има някаква минимална широчина все пак. Идеята е да не може куче да изкопае дупка и да избяга. За нагоре има налични материали (мрежа и колчета). Съществува ли и по-евтин вариант от бетона, тъй като общата дължина на оградата е 260 метра...
Миналата година лятото ми бяха предложили оферта за бетонова основа 30 см над земята и мисля, че беше 70 см под земята 2500 лева за 25 метра. Тази година с поскъпването на всичко, сигурно цената би била доста по-сериозна.

# 728
Здравейте, интересува ме идеи за къща без цикъл, имам в предвид скрит цикъл, който се слива с мазилката. Майстора предлага мозаечна мазилка само за цикъла, но на мен лично не ми харесва идеята. Моля за мнения и предложения за вид боя/ мазилка или нещо, което може да се постави на цокъла и същевременно да не се отличава от бялата фасада на къщата. П.п. изолирана е фасадата и цокъла с каменна вата. Благодаря ви предварително.

# 729
Здравейте.
Имам един въпрос, ако някой може да помогне. Смятаме да строим къща (парцелът е закупен, сега ще започваме да вадим документите), но все още нямам яснота каква да бъде, дървена или монолитна. Прочетох доста неща в нета и горе долу съм запознат с предимствата и недостатъците и на двата типа, но бях останал с впечатлението, че дървените излизат една идея по-евтино. Обаче, преди буквално седмици, едни познати започнаха строеж на дървена къща и ми казаха, че цената е около 84 хил. лева за груб строеж +фундамент+външна изолация (ЕPS). Въпросът ми е, може ли някой да ми даде актуална информация, горе долу колко излиза монолитното грубо строителство на кв. метър днес?

# 730
  • Пловдив
Попитайте приятеля ви,колко му е струвала основата +покрива и изолацията и вижте колко идват на квадрат стените.Потърсете колко струва 1м2 м зидария с материали + кофраж и бетон за колони и пояс.Няколко страници по-назад,съфорумка бе споделила офертата и за монолитно строителство по пера.
Предполагам,че няма да има втора плоча.
Процентно дървеният материал(ОСБ,дъски,греди) поскъпна повече от останалите строителни материали,с изключение на желязото,може би.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 21:37 от nelina_london

# 731
  • София
Здравейте.
Имам един въпрос, ако някой може да помогне. Смятаме да строим къща (парцелът е закупен, сега ще започваме да вадим документите), но все още нямам яснота каква да бъде, дървена или монолитна. Прочетох доста неща в нета и горе долу съм запознат с предимствата и недостатъците и на двата типа, но бях останал с впечатлението, че дървените излизат една идея по-евтино. Обаче, преди буквално седмици, едни познати започнаха строеж на дървена къща и ми казаха, че цената е около 84 хил. лева за груб строеж +фундамент+външна изолация (ЕPS). Въпросът ми е, може ли някой да ми даде актуална информация, горе долу колко излиза монолитното грубо строителство на кв. метър днес?
В момента цените на всички материали са умопомрачителни, така че какъвто и вид строителство - монолитно, или с дървена конструкция, излиза скъпо. С много търсене и обикаляне, ако човек има необходимото време и желание, може да се открият и неща на по-достъпни цени, но е трудно. Ние, например, в момента сме на етап взимане на оферти за дограма. Регистрирах се в един форум, в който пишат хора от бранша и вече горчиво съжалявам. Всяка седмица излизат постове с оплакване от нови по-високи цени на суровините (PVC, алуминий, стъклопакети). Дават цени със срок една седмица - абсурдно.
Ако времето и обстоятелствата не ви притискат, изчакайте малко със започването на строеж.

# 732
Здравейте, интересува ме идеи за къща без цикъл, имам в предвид скрит цикъл, който се слива с мазилката. Майстора предлага мозаечна мазилка само за цикъла, но на мен лично не ми харесва идеята. Моля за мнения и предложения за вид боя/ мазилка или нещо, което може да се постави на цокъла и същевременно да не се отличава от бялата фасада на къщата. П.п. изолирана е фасадата и цокъла с каменна вата. Благодаря ви предварително.

Аз също искам цокъка да се слива с мазилката, но не искат да го изпълнят така.
Консултата ок Кнауф, с който работим каза, че има такова решение, но е много скъпо и отказа да го направим.
На мен ми омръзна непрекъснато да се боря като прасе с тиква за всякакви неща и ги оставих да правят "обикновен" цокъл.

ПП. Въобще не обичам всеки майстор да решава вместо мен кое ще ми е по-добре. Направо вече ми писна.

# 733
  • Сливен
Monna ,като човек от бранша с дограмата мога да ти кажа,че сутиацията е доста зле ,почти всеки ден цената на алуминия е нагоре,офертите които ние получаваме от някои доставчици са с валидност 3дни.Аз лично когато давам оферта уточнявам,че не мога да кажа докога ще е валидна тази цената.

# 734
Аз също искам цокъка да се слива с мазилката, но не искат да го изпълнят така.
Консултата ок Кнауф, с който работим каза, че има такова решение, но е много скъпо и отказа да го направим.
На мен ми омръзна непрекъснато да се боря като прасе с тиква за всякакви неща и ги оставих да правят "обикновен" цокъл.

ПП. Въобще не обичам всеки майстор да решава вместо мен кое ще ми е по-добре. Направо вече ми писна.

И нашият майстор не искаше, но аз съм по-смела и вчера поръчах мозаечна мазилка бяла (надявам се да няма разлика с другата) и цокъла ще е с нея.  Хубавото при нас е, че къщата е едноетажна и с доста широк навес. Надявам се да нямаме проблем. Ще споделя снимки като сме готови Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт