Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 45 679
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 930
Не, бих си избрала архитект, който ми харесва и бих платила на надзорна фирма за доклад за съответствие, така че да не съм зависима от местни пристрастия.

# 931
Ние взехме човек от общината и да, всичко мина бързо и гладко документално, но не съм много доволна от него...

# 932
Не, бих си избрала архитект, който ми харесва и бих платила на надзорна фирма за доклад за съответствие, така че да не съм зависима от местни пристрастия.
И аз щях да направа така. Най-мразя дребните им игрички.

# 933
И ние имахме 2 препоръки по сходен начин за архитекти от района.
С единият се видяхме и човекът изглеждаше толкова отегчен и незаинтерисован, че веднага си представих какъв проект ще ни направи.
Другият, две седмици ни мота за среща и на третата се отказахме да го търсим повече.
Накрая ни свързаха с архитектка от друг град и веднага ни допадна. Много говорихме, обяснява ни, разпитва ни, даде ни насоки над какво да помислим за първата среща и тнт.
Надявам се, че ще имаме късмет с нея и ще се сработим. Simple Smile

# 934
Всички проектанти си ги избрахме на нас да ни допаднат, а не на общината Simple Smile.
Много е важно да проектират къщата добре и да ти дадат решения и за най-малките детайли. С общината все ще се пребориш. Ако проекта е изряден не би трябвало да имаш проблеми с общината.

# 935
Може би ще се заядът тук там и да ви мотаят, но по-добре направена къща, макар и бавно и с малко ядове. Мисля че е добра опция да си платиш за надзорна комисия, особено ако могат да те насочат от общината Wink.

# 936
  • София/Варна
Според ЗУТ могат само веднъж да ти върнат проекта с предписание - забележки. Като се отстранят забележките, трябва да го одобрят. Нямат право да Ви пишат нови забележки.

# 937
Благодаря на всички за мненията. Смело действаме с избрания архитект. Дори е споменат тук и това допълнително ми дава зелена точка за него.

# 938
Благодаря на всички за мненията. Смело действаме с избрания архитект. Дори е споменат тук и това допълнително ми дава зелена точка за него.
АКо не е тайна, къде ще бъде къщата ?

# 939

Няма защо да е тайна. В село в община Горна Малина.

# 940

Няма защо да е тайна. В село в община Горна Малина.

Ние ще стройм в самото село Горна Малина. За това питах кое село сте избрали Simple Smile По принцип съм от там и познавам района. Аз за това питах къде по-точно. Видях че от предишни публикации спомена, че си в общината, но не пишеше кое сте избрали.

Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 12:10 от Божидар Петков

# 941
  • Велико Търново
Ние работихме с архитект, с добри приятели в общината. Взехме РС за около седмица и няколко дни. Предупредих ни да ползваме конкретния, за да не губим време. Проекта обаче е на друг архитект, наш приятел, който работи със същата програма и буквално дадохме готовите файлове на архитекта по документи.

# 942
Другата седмица ни е първата официална среща с архитектката, за да започнем изготвяне на идейния проект.
Сега се чудим на каква визия да заложим за къщата, класическа (със стандартен покрив) или модерна (с плосък покрив).
Като цяло и двамата харесваме повече класическия вариант, но според наш познат, ако изберем плосък покрив ще спестим едни 20хил. лв поне. Разбира се, ще го обсъдим и с хората от проектантската къща, но ми се иска да чуя и вашето мнение. Simple Smile

Това са примерните ни варианти:

# 943
  • Пловдив
Rocket,едноетажни къщи повече ми харесват с класически покрив.Иначе харесвам и плоския,но на по-високи къщи.
Ако плоският покрив е изработен качествено,без да се пестят материали,цената не може да е по-ниска.
Може да спестите от втора плоча,а ако стрехите не са бетонови,още по-добре.

# 944
Neli, и аз така мисля, защото иначе къщите масово щяха да бъдат с плоски покриви.
Човекът обаче днес ни обясни, че при плоският имаш плоча, изолация и замазка.
При стандартния има плоча, дървен материал, изолация и керемиди. Особено ако сме искали хубави керемиди ставало много скъпо + цената на дървото в момента.
Иначе, да, и на мен със стандартен покрив ми изглежда много по-завършено и уютно.
Но ако наистина става дума за 20хил.лв (че даже 30хил.лв можело) бих се замислила. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт