Камъни в жлъчката - тема 8

• 35 567
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Ако и утре продължи така да потърси специалист, аз така бих направила.

# 631
  • ВАРНА
И според мен трябва да я види доктор.
Рано са ѝ свалени конците.
Моята операция беше миналия вторник и още никой нищо не ми е казал за сваляне на конци. В петък съм на преглед и вероятно тогава ще ми кажат или ще ги свалят.

# 632
  • Sofia
И на наш познат така беше прокървяло,но беше още в болницата и му обърнаха внимание.
Добре е да отиде до спешно или някъде другаде да я видят,не да чака...

# 633
  • София
Здравейте, днес бях на преглед при друг лекар, той видя два камъка, не един и ми каза, че сигурно имам малки камъчета, който не се виждат и те причиняват болката и кризите. Какво пиете при криза, на мен ми изписаха Дуспаталин, но не ми помага. Другата сряда ще разбера кога ще ме оперират.

# 634
  • ВАРНА
… Какво пиете при криза, на мен ми изписаха Дуспаталин, но не ми помага. Другата сряда ще разбера кога ще ме оперират.
Единственото нещо, което съм пила при криза, и то при последната преди операцията беше Бусколизин и ме отпусна. Като му прочетох листовката, това хапче е точно за това.

Аз да питам нещо миналите през операция.
Колко време след операцията спряха болките/дискомфорта в коремната област?
Имам моменти, в които не усещам нищо, имам и такива, в които ми придърпва тук таме. Знам, че при мен е все още скоро след операцията, но все пак.

# 635
… Какво пиете при криза, на мен ми изписаха Дуспаталин, но не ми помага. Другата сряда ще разбера кога ще ме оперират.
Единственото нещо, което съм пила при криза, и то при последната преди операцията беше Бусколизин и ме отпусна. Като му прочетох листовката, това хапче е точно за това.

Аз да питам нещо миналите през операция.
Колко време след операцията спряха болките/дискомфорта в коремната област?
Имам моменти, в които не усещам нищо, имам и такива, в които ми придърпва тук таме. Знам, че при мен е все още скоро след операцията, но все пак.
Около месец ме придърпваше.След това дискомфорт от някои храни известно време.

# 636
При кризи и аз пиех бузколизин или нош па. При мен всеки ден като че ли положението се подобрява, една седмица откакто ме оперираха. Изпитвам сърбеж около дупчиците и понякога корема ми се подува. Излизам навън, работя от вкъщи, вчера шофирах.Утре ще отида за сваляне на конците.

# 637
Здравейте, днес бях на преглед при друг лекар, той видя два камъка, не един и ми каза, че сигурно имам малки камъчета, който не се виждат и те причиняват болката и кризите. Какво пиете при криза, на мен ми изписаха Дуспаталин, но не ми помага. Другата сряда ще разбера кога ще ме оперират.

Ще излезе,че са повече и от 2 камъка.И аз си мислих за 2, но в деня на операцията на ехографа ми казаха 4.Тъкмо се чудех дали да не се откажа, но като чух 4 и веднага на масата.После като ми дадоха 20 си викам,че то затова не ми е било добре и всеки ден дискомфорт около 3м..Точно беше по същото време миналата година,когато взех решение и 02.06.ми беше операцията.Аз пиех дуспаталин, понякога нош-па с  бускулизин.В деня на операцията ми беше изчезнала болката.Сигурно е било от страх.Важното е,всичко да мине ок и след това всичко ще забравите.

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 23:27 от lavaca

# 638
  • ВАРНА
Броят на камъните мисля, че е много относителен. При първият ми ехографски преглед, докторът ми каза “тази жлъчка е пълна с камъни”, при следващия преглед /2 седмици по-късно/ ме гледа професор и каза “има 1 камък 1.3см и други малки”. След операцията ми дадоха един камък и още един мъничък, който се начупи на няколко парчета за 10-ина часа, докато си стоеше в шишенцето още в болницата.

# 639
Да ,относително е.За всеки е различно.Важното е,че има ли камък ,дори 1 да е, не е ок.

# 640
Ясно, благодаря Ви 🤗
КЪДИ, и аз съм с 5 кг надолу.
Днес ми е ден 5 след операцията.
Аз също хапвам само пасирани супи, кисело мляко и банан. Днес си правих попара със сирене за закуска. Притеснява ме хапването на по-твърди храни, снощи правих на семейството пиле с ориз на фурна, та боднах 2-3 вилици, но не посмях повече. Явно е и рано още.
Мисля, че четох, че сте оперирана във Военна болница Варна. Мен ме оперираха в Еврохоспитъл, но хирурзите бяха от Военна болница. Дадоха ми списък с позволени и забранени храни.
Защо ядете само това? Можете да си ядете нормална твърда храна. Оперираха ме в понеделник вечерта, в сряда сутринта ме изписаха. В болницата настояха в сряда да ям там преди да тръгна, ядох кисело мляко. На обяд като се прибрах ядох крем супа. За вечеря наготвих за мен и останалите пиле с картофи на фурна и си хапнах най-спокойно. Доктора ме предупреди да си ям нормална храна, а не пюрета и каши. На 5 ден ходих на превръзка и ме пита какво съм яла, като му казах, каза, че е супер да продължавам така. Даже си изпросих позволение да ям обикновенни вафли. Каза да се придържам към списъка и да не го мисля. Забранените храни за 1м бяха: зеле, бобови, газирано, алкохол, люто, жълтък (белтък може), масло, пържено, мазно, кафе, шоколад. Само това. Без кафе изкарах 2 седмици, без шоколад 28 дни. Храната да е с нормална консистенция, само да не е пържена. И повече течности, сокове, фрешове, компоти, чай и вода разбира се.
Не съм имала проблеми нито тогава, нито сега. Ям абсолютно всичко, не спазвам диета и не пия добавки.

На някой, не помля кой и не ми се търси назад, му бяха препоръчали първо да роди после да се оперира от жлъчка. С извинение ама по-голяма глупост не съм чувала. Ако започнат кризи, а те сигурно ще започнат, по време на бременността доколкото знам става страшно. Като знам как ме болеше криза и колко болкоуспокояващи изпих не си представям да съм бременна в него момент. Имам 1 дете преди операцията, всички доктори бяха единодушни, че добре, че не съм правила кризи тогава. Бяха единодушни и че ако искам друго дете задължително трябва да махна жлъчката първо. В никакъв случай да не рискувам бременност с болна жлъчка. Послушах ги. Второто ми дете е родено 1г (даже малко по-малко) след като махнах жлъчката. Разлика между бременностите не съм имала. Само с първата постоянно чувствах натиск отдясно към дроба и всички казваха, че е от бебето, защото е голямо. С втората този постоянен натиск го нямаше, а само от време на време като се завре там и тя не беше малка. Сега съм отново бременна почти в 7м и проблеми до този момент нямам. Докторите, моята гинеколожка и тези в родилно казаха, че е добре, че съм махнала жлъчката преди бременността, защото иначе болната жлъчка може да доведе до опасност и за майката и за плода.

# 641

Освен бусколизин и но шпа, можеш да пиеш и папаверин. Аз овладявам кризите с билки (които действат спазмолитично, не разбиват камъни, за да не тръгне нещо да излиза и да си докарам беля) и диета, докато ми дойде денят за преглед.

Ще се радвам, ако има някой, който се бори с проблемите с жлъчката, да сподели опит. Ако се наложи да се оперирам и нямам друг избор, ще го направя, но преди това искам да съм сигурна, че съм изчерпала всички разумни начини за лечение.

# 642
Аз спазвам инструкциите на лекарите от ВМА София, десет дена пасирана храна. После диета, която ви е позната, като диетата може да продължи и до 6м. Свикнах, не ми пречи, а и добре се отрази на визията ми. Само кафето ми липсва, но ще издържа още.

# 643
  • ВАРНА
bolibon, благодаря за подробното обяснение 🤗
Да, във Военна болница ме оперираха. Дадоха ми списък, но мислих, че и от него постепенно трябва да добавям храни.
Вече хапвам повече неща и не пасирам нищо. Придържам се към разрешените храни, но всеки ден добавям нещо ‘ново’.
Днес ми е ден 9-ти след операцията, даже и кафе си направих тази сутрин /тъничко с мляко/ ☺ ☕🚬
Утре съм на преглед и изследвания, вероятно и конците ще ми махнат.

# 644
При кризи трябва и антибиотик. Моите бяха по-продължителни и гостроентеролога, и хирурга ми предписаха. Първия беше ципрофлоксацин, а втория панцеф. За да не станело гангрена. Абе не е за подценяване състоянието...

Общи условия

Активация на акаунт