Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Машина за хляб - 67 тема

  • 4 996
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 615
На линка, който дадох, е книжката на машината, само дето няма български - на 139 страница има таблица на циклите. На последната страница има съдържание кой език от коя до коя страница е.

# 31
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 6 629
Увеличавай с по 10 мл водата, докато ти хареса как става хляба. Аз слагам 350-400 мл на 600 гр. брашно. По рецепта ми е 320 мл., но за мен също става сух. За пица ползвам следната рецепта:
- 350 мл вода;
- 2 малки мерителни лъжици сол;
- Олио на око - 2-3 супени лъжици;
- 600 гр. бяло брашно;
- 3,5 гр. суха мая Йоткер.
Пускам на програма за тесто - месене и втасване. При мен е 1:30 ч. Стига за две големи тави пица.

# 32
  • Габрово
  • Мнения: 4 904
Здравейте, импулсивно се сдобих с хлебопекарна Мулинекс (https://www.amazon.fr/Moulinex-OW240E30-Machine-D%C3%A9lices-Fon … ion/dp/B01CQYN2PM), вчера се замотах да я пусна и я сложих с отложен старт за сутринта, което беше фатална грешка, бебето се събуди от шума, то и аз се чудех дали извънземните не пристигат Simple Smile изключих я, беше позамесила част от тестото, пуснах я на сутринта и на обяд имахме приличен хляб, който не е лош, но на мен ми идва сухичък, то е ясно ще експериментирам да си намеря рецепта,щ. Бих била щастлива, ако го докарам до това да си правя хляб с квас в нея, четох варианти и явно е възможно, но имам няколко въпроса.. може би част от инфото го има в линковете на първа страница, но този със съветите не ми се отвори Sad та:
1. Мога ли да ползвам машината само за месене, само за втасване или само за печене и как? Оставам с впечатление, че май са си предефинирани програми и си правят всичко и няма как да избера само едното, има ли някаква врътка тук?
2. Бих питала и за рецепти за вкусен сочен хляб, хляб с квас с инструкции, тесто за пица, тутманик, козунак, но предполагам има страшно много в интернет, та ако някой е склонен да ми метне нещо Simple Smile
3. Как се справяте с формата на хляба Simple Smile пуснах хляба на програма за кило и той тесен и висок.. и филиите изглеждат странно Simple Smile
4. 500, 700, 1000гр е грамажа на брашното или общия грамаж на продуктите?

Благодаря предварително!
1. Само втасване няма като програма, има тесто с мая (№11 от изброените в горния пост), което е месене + втасване, другото е програмата за паста (№12) която е само месене без втасване. Само за втасване съм виждала да пишат из групи че ставала програмата за кисело мляко, но лично аз нямам опит с това, не харесвам форсирано втасване на тесто. №14 ти е само печене, там си нагласяш само времето.
2. Рецепти за пица, козунак, тутманик и прочие не са специални за машината, съобразяваш само капацитета че да не я претовариш с прекалено много тесто. Пробваш докато си намериш "твоите", вкусът на всеки е различен все пак. Ако работиш с квас, вероятно ще трябва да пускаш програмата за тесто с мая и просто след като свърши да оставяш тестото в машината докато втаса достатъчно и после само печене - в нея или във фурната. Много време иска и е малко по-трудно предвидим квасът от маята, та трудно да се програмира предварително.
3. Формата... ами тя е по формата на казанчето все пак. АКо искаш продълговат хляб, си купуваш машина с продълговато казанче Grinning Тези с капацитет до 1 кило обикновено правят хляб с форма на паве. Обикновено го разрязвах на две вертикално, после вече от всяка половинка си режех филии че да стават с някакъв по-нормален размер.
4. Грамажът по принцип го дават за готов хляб, поне на моя Мулинекс е така. От рецепта и програма за 1 кило, вадя килограм готов хляб, там +/- 20 грама примерно. От рецепта за 750 пак това е теглото на готовия хляб като го извадя изпечен. Мерила съм ги, че съм си любопитна за трима Grinning

# 33
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 7 397
Скрит текст:
Здравейте, импулсивно се сдобих с хлебопекарна Мулинекс (https://www.amazon.fr/Moulinex-OW240E30-Machine-D%C3%A9lices-Fon … ion/dp/B01CQYN2PM), вчера се замотах да я пусна и я сложих с отложен старт за сутринта, което беше фатална грешка, бебето се събуди от шума, то и аз се чудех дали извънземните не пристигат Simple Smile изключих я, беше позамесила част от тестото, пуснах я на сутринта и на обяд имахме приличен хляб, който не е лош, но на мен ми идва сухичък, то е ясно ще експериментирам да си намеря рецепта,щ. Бих била щастлива, ако го докарам до това да си правя хляб с квас в нея, четох варианти и явно е възможно, но имам няколко въпроса.. може би част от инфото го има в линковете на първа страница, но този със съветите не ми се отвори Sad та:
1. Мога ли да ползвам машината само за месене, само за втасване или само за печене и как? Оставам с впечатление, че май са си предефинирани програми и си правят всичко и няма как да избера само едното, има ли някаква врътка тук?
2. Бих питала и за рецепти за вкусен сочен хляб, хляб с квас с инструкции, тесто за пица, тутманик, козунак, но предполагам има страшно много в интернет, та ако някой е склонен да ми метне нещо Simple Smile
3. Как се справяте с формата на хляба Simple Smile пуснах хляба на програма за кило и той тесен и висок.. и филиите изглеждат странно Simple Smile
4. 500, 700, 1000гр е грамажа на брашното или общия грамаж на продуктите?

Благодаря предварително!
1. можеш да я използваш за всичко. това е машина, но ние я ръководим:smiley:.
пускаш я да меси и след това я спираш.  ето ти програма за месене. трябва само да знаеш колко трябва да е продължителността за месене. примерно за козунак е по-добре повечко да се меси.
2. на първа страница от темата има линк за различни рецепти. те са изпитани. избираш и действаш, пригаждаш я към твоя вкус. за козунака  използвай машината за месене и втасване, а след това за повторно втасване и печене във фурната.
3. формата на хляба придобива формата на казанчето. ако не ти харесва - печи във фурната.
4. грамажа който е посочен е за общото количество продукти с които машината може да се справи при месене.




4. Грамажът по принцип го дават за готов хляб, поне на моя Мулинекс е така. От рецепта и програма за 1 кило, вадя килограм готов хляб, там +/- 20 грама примерно. От рецепта за 750 пак това е теглото на готовия хляб като го извадя изпечен. Мерила съм ги, че съм си любопитна за трима Grinning
пп. ако използваш рецепта за 5 кила няма да можеш да получиш такъв хляб защото машината няма да може да се справи с тази тежест. ако може - ще го получиш, разбира се .

# 34
  • Габрово
  • Мнения: 4 904
Е аз не писах ли точно това няколко реда по-нагоре? Рецептите каквито си иска, стига да не е твърде много за машинката.
Смятам че се разбрахме, тя има рецепти в книжката за 500, 750, 1000, аз й казвам че това е какъв грамаж хляб излиза от тях. Или там каквото друго е опекла по дадените грамажи продукти.
За мен най-лесно ми е да преценя дали дадено тесто ще е по силите на моята, че е малка, е спрямо брашното. Гледам колко брашно има в книжката в рецептите за големия грамаж (1кг хляб) и гледам да не надвишавам това количество каквото и да меся в нея.

# 35
  • Сливен
  • Мнения: 2 550
Здравейте.Прочетох доста от темите,дадени като линкове ,но не намерих сходен проблем като моя.
Имам ето този модел хлебопекарна:
Скрит текст:
Правила съм хляб,по рецептите за 700 и за 900грама
Скрит текст:

Проблема е следният:
И на двете програми- "MEDIUM" и "DARK",хляба не се изпича отгоре.
Скрит текст:
   

Според думите на позната,не се изпича,защото все пак хлебопекарната е със "стъкло" отгоре и няма как да се опече .Това вярно ли е? Вече за 3 или 4 път я използвам,като на бързата програма отново не се изпича хубаво отгоре.Знам,че въпроса ми може да изглежда глупав,но възможно ли е да греша с модела брашно?Благодаря.

# 36
  • о`майна лунна нощ е
  • Мнения: 5 396
По-важното според мен е как са разположени реотаните, а не дали и колко е голямо прозорчето на хлебопекарната. Вероятно и това има значение, но със сигурност не е съществено.
Нашата хлебопекарна е TEFAL Home Bread Baguette. Кошницата е хоризонтална, а реотаните я обикалят. Прозорчето отгоре действително е много малко и почти не се вижда от него. Изпича добре, доволна съм. Беше на ремонт, поради някакъв електрически проблем и за известно време ползвах Мулинекс. При нея прозорецът беше огромен и виждах всичко отгоре. Тя също изпичаше добре хляба, което ме кара да мисля, че не визьорът е причината да не се изпича добре вашият хляб.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 20:19 от `ТуиГ

# 37
  • Сливен
  • Мнения: 2 550
Днес реших да изпробвам ето тази рецепта и хляба стана,какво чудо само.Добавих и маслини,по мое усмотрение. Grinning
На 1-2 места отстрани,оставаше по стената ,реших този път с дървена лъжица "да си помогна".И ето резултата:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Този път,дори бъркалката остана в казанчето,не се наложи да използвам кукичката,за да я извадя от хляба. Simple Smile

# 38
  • о`майна лунна нощ е
  • Мнения: 5 396
Изглежда страхотно! Поздравления и благодарности за рецептата.

# 39
  • Добрич
  • Мнения: 4 655
Здравейте.Прочетох доста от темите,дадени като линкове ,но не намерих сходен проблем като моя.
Имам ето този модел хлебопекарна:
Скрит текст:
Правила съм хляб,по рецептите за 700 и за 900грама
Скрит текст:

Проблема е следният:
И на двете програми- "MEDIUM" и "DARK",хляба не се изпича отгоре.
Скрит текст:
 

Според думите на позната,не се изпича,защото все пак хлебопекарната е със "стъкло" отгоре и няма как да се опече .Това вярно ли е? Вече за 3 или 4 път я използвам,като на бързата програма отново не се изпича хубаво отгоре.Знам,че въпроса ми може да изглежда глупав,но възможно ли е да греша с модела брашно?Благодаря.
Марката на уреда не мисля, че има значение. Преди бях с Мулинекс (вече Тефал), сега съм с Горение. И двете машини са с по две бъркалки и един реотан и хлябът се опича добре.
Не се опича, когато тестото опре в капака (намалете дозата или маята) и когато тестото е много малко и  остава доста навътре в казанчето (увеличете дозата).

# 40
  • Мнения: 377
Здравейте,
Има ли доволни от Gorenje BM1210BK ?

Благодаря!

# 41
  • София
  • Мнения: 2 251
Бре, вече трета страница от новата тема а аз още не съм разбрал Simple Smile. Благодаря за новата тема.

# 42
  • Мнения: 3 615
За хляб със парченца зеленчуци - нужно ли е предварително да обработвам термично зеленчуците, или те се сготвят?
Имам една изостанала вече над седмица чушка в хладилника. Притеснява ме, ако я сложа в такъв хляб, без предварително да я посготвя - дали няма да се развали после в хляба, а и целият хляб покрай нея.

# 43
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 7 397
За хляб със парченца зеленчуци - нужно ли е предварително да обработвам термично зеленчуците, или те се сготвят?
Имам една изостанала вече над седмица чушка в хладилника. Притеснява ме, ако я сложа в такъв хляб, без предварително да я посготвя - дали няма да се развали после в хляба, а и целият хляб покрай нея.
докато чушката се развали в хляба той отдавна ще е сдал багажа Smiley
има едно просто правило при готвенето - продуктите да се сготвят за еднакво време.
ако няма да успеят очевидно някои от тях ще трябва да претърпи предварителна подготовка.
чушката няма да се сготвя при месене и втасване на хляба.
или накратко с 2 думи - чушката трябва предварително да се приготви до готовност.

# 44
  • София
  • Мнения: 7 854
Дали ще се "сготвят" предварително зеленчуците зависи от това какъв вкус се търси.
Правила съм и с двата варианта, когато има предварителна подготовка по-скоро запичам на тиган с малко мазнина. Любим ми е печения лук.
Чушка бих ползвала печена, но заради вкуса и заради това, че може да се отстрани люспата  преди да се сложи в хляба.

Общи условия

Активация на акаунт