Машина за хляб - 67 тема

• 51 015
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Има значение марката на машината. Примерно Панасоник работи с доста по-меко тесто от Мулинекс. На 560 г бяло брашно трябва да сложа 375 мл вода. Хлябът се изпича перфектно. Според мене, опитно трябва да се установи съотношението вода:брашно. Запази количеството на брашното и постепенно увеличавай водата. Но си записвай, а не просто да доливаш. Идеята е да се намери точната рецепта и после само я спазваш. Няма нужда всеки път да наблюдаваш тестото.

# 496
  • Буркина Фасо
Има значение марката на машината. Примерно Панасоник работи с доста по-меко тесто от Мулинекс. На 560 г бяло брашно трябва да сложа 375 мл вода. Хлябът се изпича перфектно. Според мене, опитно трябва да се установи съотношението вода:брашно. Запази количеството на брашното и постепенно увеличавай водата. Но си записвай, а не просто да доливаш. Идеята е да се намери точната рецепта и после само я спазваш. Няма нужда всеки път да наблюдаваш тестото.
като установиш това няма значение каква е марката на машината.
винаги съм го давал за пример - не сме виждали рецепти за манджи и печива специално създадени за даден модел печки. и за хляба е същото. ако го месиш на ръка няма значение в каква фурна ще го печеш. важното е да му схванеш тънкостта и да го пригодиш към твоята машина/фурна.

# 497
  • София
Съотношението брашно-вода може да се приеме за константа само при положение, че се купуват по-големи количества брашно от една партида и се съхраняват при "лабораторни" условия (абсолютно постоянна влажност например).

# 498
Мога да кажа само, че рецептата, която ползвам да хлебопекарна Горене, не работи в същото съотношение за Силвър Крест. Там още търся, от две седмици и още не съм открила точната.
Иначе, 350 мл вода, 75 гр. пълнозърнесто брашно от лимец, 450 гр. бяло пшенично, тип 500, 25 гр. краве масло и малко сухо мляко, както сол и захар разбира се.

# 499
  • Добрич
А при мен всички рецепти за Мулинекс 5000 пасват идеално и за Горение 1600.

# 500
Тази седмица започвам по рецептите на книжката на новата, да видим. Че не ми бухва достатъчно хляба. В новата има 10 минути подгряване на продуктите, преди да започне да бърка, в старата слагах леко топла водата, защото такава екстра няма.

# 501
Кло,
Пробвай моята рецепта за Силвъркреста. Това е хубавата, имам и по-проста:
440 гр айрян, 1 малка мерителна лъжичка захар, две сол, 30 мл олио/зехтин, 685 гр брашно, едно пакетче мая.

Обикновената е с вода, и без мазнина, същите количества. Харесват ни и двата хляба.
Пека на грамаж 1250 и опция светла коричка, програма 1.

# 502
Вай, два въпроса към рецептата ти имам.

Дали айрянът е 1:1 кисело мляко и вода.

Моята суха, 7 грама ли?

# 503
1. Да.
2. Да, но съм слагала и 11, в повече идват.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 22:21 от vaychka

# 504
  • София
Скрит текст:
Мога да кажа само, че рецептата, която ползвам да хлебопекарна Горене, не работи в същото съотношение за
Силвър Крест.
Скрит текст:
Там още търся, от две седмици и още не съм открила точната.
Иначе, 350 мл вода, 75 гр. пълнозърнесто брашно от лимец, 450 гр. бяло пшенично, тип 500, 25 гр. краве масло и малко сухо мляко, както сол и захар разбира се.
Кло,
Пробвай моята рецепта за Силвър крест:
Програма 2, 1250 кг. и средно изпечен

вода  370 мл., брашно бяло пшенично 500 или 650 695  гр., захар  1 1/2 малката мерилка на лъжичката, сол 1 малката мерилка на лъжичката, оцет 1 с.л., олио 4 с.л., суха мая 5 гр.

# 505
  • София
Оцет?

# 506
  • Буркина Фасо
и оцет се слага (по желание).

# 507
В тестото за ръчно точени кори за баница, както и в това за пица, оцетът е обичайна съставка. Точи се лесно и не се късат корите. Даже там съотношението с мазнината е 1:2… оцет:олио

# 508
  • София
Не знаех.

# 509
Оцет или лимонов сок не са толкова необичайни, помагат да се развие глутена още малко спрямо без тях. Затова има оцет в тестото за баница, по-еластично става.

Общи условия

Активация на акаунт