НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 140

  • 54 392
  • 759
  •   1
Отговори
# 600
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 353
Тук съм, само дето нямам време да кажа бау... Много работа. Едва вчера малко поукрасихме коледно.
Не съм се теглила днес, но без да се усетя съм минала на следващата дупка на колана. Става въпрос за дънки, иначе много уважавам панталони с ластик.
Днес пак свински крачета.
Утре ще се тегля.

# 601
  • Мнения: 24 554
Разсмя ме с тия панталони с ластик... Наскоро се шегувахме с колежка, седнали сме и разглеждаме някаква брошура, май на Лидл беше. Страници наред със сладки неща там коледни, ама всякакви възможни глупости. На следващата страница рязко секват и гледаш клинове и прочие ластични одежди... Стигнахме до извода че ако напазаруваш от предните страници, ще ти трябват и гащи дето се разтягат Joy

Таня, конфитюрът би трябвало да се сгъсти от пектина в ябълките, а и ти не си на много ниски въглехидрати така че би трябвало да стане добре. Тъкмо писах в другата тема как едно време баба ми слагаше малко ябълки като правеше шипков мармалад, за да се сгъсти по-лесно. Това с чистенето обаче е много ключов момент, важно е да има на кого да го делегираш Grinning

# 602
  • Мнения: 15 242
Тук сме бе, аз и глюкомера:) 😅 Меря аз по 4 пъти на ден да видя какво се случва Simple Smile

Сутрината 5,4, към 15 часа пих смути целина, цвекло, спирулина, джинджифил и спанак, 30 Мин след него 5.0, после ядох ципура и зеленчуци печени бая зехтин. Преди малко грейпфрут ядох и една малка кисела ябълка, като се наядох в 17, не ми се вечря
Сега е 6,9 захарта.
Нормално е нали?
Супер много се стресирах с тъпите изслвдания.
Дайте акъл какво да пусна във вторник пак?
Глюкоза, Гликиран, Липиден профил пак.
Т3 и т4, друго какво?

# 603
  • Мнения: 2 275
Жаки, недей да го мислиш толкова.
Вероятно има някакво обяснение.
И на мен ми се е случвало понякога висока КЗ, но другите неща нормални. Лекарката (тя е от нашите) тогава ми обясни, че може да е синдрома на зазоряването, че се случва понякога при практикуване на интервално хранене и не помня какво още изброи.
Следващия път всичко беше както трябва.
Нещо нямаше ли, че при много НВХ черния дроб "избълва" глюкоза понякога/по необходимост/за защита и т.н. Не помня точно.
Следи я КЗ, а за холестерола нямаш проблем. Не знам какво може да искаш в лабораторията, при нас няма такова нещо сам да искаш, само с рецепта.
natke , аз за това (заради труда) карам по кратката формула за конфитюр: купувам замразени боровинки (300 г е пакета), сипвам в тенжерка,  слагам агар-агар (трябва да е 3 г, но кой ще го мери) и варя 20 минути.
Можело и с чия, но никога не съм купувала и ако не ми хареса да я мисля и нея.
Ще видя за портокаловия конфитюр. Сега се сетих, че съм виждала май и замразени портокали за плодови салати.

# 604
  • Мнения: 24 554
Аа, по-лесно и кратко от моето не можеш стигна - аз изобщо не се занимавам с такива неща Joy
Тия мармалади и прочие някога като малка са ми ги мазали на филия. Някой път даже и ги ядях... ама не всеки път. И казвах Абе дай да му турим и малко сирене че е много сладко! Друга асоциация нямам с тях, че чак такъв мерак че да се хвана и да си правя. От писането из темите с теб се оказва че за доста неща са ни общи вкусовете, но конфитюр до сега не ми се е дояждал така че да ми се прииска да сложа тенджерата.
Но пък ти се радвам как ти се занимава. Може да не живея за да ям час по час както половината хора край мен (как пък не им омръзна се чудя), но си е хубаво нещо и да се наслаждаваш на храната си и държа на това.

# 605
  • Мнения: 8 356
ох, Жаклино, как я пиеш тая гнусотия с целината 🤮
не е добре 6.9, хич не е
аз бирено адикт стигам до 6.1, а ти даже алкохол не пиеш
спирай плодовете, кви са тия ябълка+ грейпфрут
припомням.... лимона и грепфрута си имат вх като нормални плодове, просто киселото ни пречи да го усетим
липиден профил, глюкоза и тсх виж как са
Жаки, с цялата ми любов към теб, но имаш нужда да чистиш вода... зеро сол, бейби Hug
всякак си прекрасна, но нещо, нещо.. нещо не ти  както преди

# 606
  • Мнения: 15 242
Херц, ами аз сол малко ям, калиева е.
Плод заради МЦ, много ми се дояде.
Ще ги спра изцяло кво да правя:(
Падна на 5,7 час и малко след ядене.

И ТСХ ще пусна, добре ме сети.

# 607
  • Мнения: 8 356
не бе, лошо няма, ти си си пърфект всякак Hug
като си сваля 10те кила до твоите ще давам акъл Simple Smile
виж и креатенина

# 608
  • Мнения: 961
Херц, ами аз сол малко ям, калиева е.
Плод заради МЦ, много ми се дояде.
Ще ги спра изцяло кво да правя:(
Падна на 5,7 час и малко след ядене.

И ТСХ ще пусна, добре ме сети.

Защо пускате ТСХ ? От диетата ли се влияе ?

# 609
  • Мнения: 2 275
Обичам боровинки (само те ми останаха, забраниха ми ягоди и малини), а сурови ще хапна 300 грама без да усетя и ще ми пълнят стомаха без да ми държат сито. Така, като "конфитюр" имам за поне 10 дни за десерт с козе сиренце.
Аз се замислих много за холестерола на Жаки. Аз не ям риба и мислех заради това ми е по-висок, а и шведската идея , че холестерола се оправя с ядене на риба.
А Жаки яде много риба.
Сетих се и за един много млад лекар, който ми каза "кой ви е казал да ядете риба като обичате свинско? Тя е за другите, които я обичат." Явно няма връзка храна-холестерол, както и много пъти сме го коментирали тук.
Моят холестерол стана 7,5 (идеален за женско здраве) като ми оздравя рамото (там възпаления, пукнатини, изтръгнати мускули и такива болки, че не съм усетила из.икаване на камънчета), холестерол 9+ .
Днес закусих малко тиква с няколко ядки.
Имам супа , знаете с какво....с праз. Варих кокали за бульон и по тях имаше бая месо та и супа стана. Има и месо със зеленчук за да подкрепи супата. И без вечеря , както обикновено.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 11:42 от tania6

# 610
  • Мнения: 5 681
Аз и преди съм разказвала, но имам жив пример за висок холестерол на близка жена. Тя животински храни яде 1-2 пъти в седмицата (заради холестерола) и пие статини. Оказа се, че имам още една позната, същата история е и при нея, но годините ѝ са с 20 по-малко. И двете от години имат проблем с холестерола, и двете от години следят стриктно какво ядат - да не е животинско. Ами... файда никаква.

Аз сутринта се боцнах за захар на гладно, защото вчера се поглезих с един мамин чийзкейк, който въпреки че беше без добавена захар, си беше сладък и грешен. 4,8 ми показа. Колко добавяте към тази стойност, за да стане що годе реална? Защото все пак едно е периферна кръв, друго си е от вена.

Днес трябва да измисля нещо ново с едни вече изпечени пилешки пържоли. Взех за половинката, аз пиле напоследък хич не ям. Не му вървят. Та ще измисля нещо тип кюфтета, пък да видим. Най-много да похабя още продукти Confused

# 611
  • Мнения: 43 380
Жаки, нали ти бяха казали за проблем с инсулина? Що не изследваш и него?

# 612
  • Мнения: 2 275
Жаки, нали ти бяха казали за проблем с инсулина? Що не изследваш и него?
Инсулинът й на гладно е идеален, гликиран хемоглобин не е оптимален, но и самият хемоглобин е под долната граница. Понякога щитовидната се отразява зле на КЗ и холестерол (това в отговор на зададения по-горе въпрос защо да изследва ТСХ). Шоки има преведена статия в нейния блог по въпроса.

# 613
  • Мнения: 15 242
Мари, дибре е инсулина и Нома, гликирания на горна граница.
Сутрешнаъа захар е висока само:( през деня пада.
Днес 6.1 на гладно.

Спирам всички плодове:(

# 614
  • Мнения: 24 554
Аз и преди съм разказвала, но имам жив пример за висок холестерол на близка жена. Тя животински храни яде 1-2 пъти в седмицата (заради холестерола) и пие статини. Оказа се, че имам още една позната, същата история е и при нея, но годините ѝ са с 20 по-малко. И двете от години имат проблем с холестерола, и двете от години следят стриктно какво ядат - да не е животинско. Ами... файда никаква.

Аз сутринта се боцнах за захар на гладно, защото вчера се поглезих с един мамин чийзкейк, който въпреки че беше без добавена захар, си беше сладък и грешен. 4,8 ми показа. Колко добавяте към тази стойност, за да стане що годе реална? Защото все пак едно е периферна кръв, друго си е от вена.

Днес трябва да измисля нещо ново с едни вече изпечени пилешки пържоли. Взех за половинката, аз пиле напоследък хич не ям. Не му вървят. Та ще измисля нещо тип кюфтета, пък да видим. Най-много да похабя още продукти Confused
Страшни неща се приказват за животинската храна, ама то насила акъл не можеш вкара на някого. И аз имам край мен пример с внимаване какво се яде зарази пикочната киселина, яде се естествено въглехидратно колкото си щеш, зеленчуци там, плодове, месото да е малко и рядко, даже от аспирин се пази. Дробчета и прочие избягва също. Някакви добавки, някакви билки си вари там също, незнамси какво още. Ами, не помагат тия методи. Приказвам че не се прави така ама не, не бивало месо. А да, толкова мазно също не можела да яде, та не можела да пробва като моето хранене. Grinning Е колко мазно ям аз, да си ме видяла да си режа сланина за обяд? Ама тя за нашето хранене знае само групата на Узунов - Яж сланина и отслабвай или там какво беше името. Каквото съм могла, съм дала като информация, голяма жена е.

А за глюкомера защо искаш да му добавяш някаква стойност? Той нали си е предвиден периферна кръв да мери, къде го сравняваш неговото показание с венозна кръв? И да има някаква корекция да се прави, тя ще да е заложена в уредчето, не ми звучи логично да трябва ти да добавяш или вадиш нещо. Виждала съм да се коментира че ако са ти студени ръцете когато вземаш пробата може да покаже различно и бива да ги пораздвижиш, но до там. И то май по-скоро по-висока КЗ да покаже ако е по-слабо кръвообращението, такъв спомен ми се върти в главата.

Пилешките мръвки щом са вече сготвени бих ги нарязала на хапки и в тиган със зеленчуци там като са вече готови зеленчуците. Чеснов сос много им ходи после - чесново кисело мляко, ама да му сложа мааалко кимион и лъжица сусамов тахан. Може и пресен магданоз и лимон също, освен тях.  И после... да вържат ваш`те ръце и мойте крака, както казваше един приятел Joy
С гъбки и/или сметана пак би трябвало да станат, то зависи и дали/с какво са овкусени.
В гювече пак с разни неща - там си е каквото хванеш и все става, разчисти хладилник малко.

Общи условия

Активация на акаунт