Нашите цветя - обща тема 10

• 33 793
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
Вени, и аз много се радвам, че се "завърна" в темата, липсваше ни Simple Smile( тези дни си мислех за теб)!

Карзчето и Бисерка също отдавна не са се включвали, да се поправят.

# 481
Здравейте Simple Smile

от много време си мечтая за Монстера и днес случайно видях една саксия до един контейнер 😃 имаше две свежи листа ииии не издържах

Сега съм ги топнала във вода. Нещо ще стане ли така? Споделяйте магии за захващане, после ще "черпя" издънки 😃😃😃

# 482
Ще стане, даже можеш това с корените направо да го засадиш.  Другото листо не виждам добре, но май няма възелче, та то може и да не пусне корени, но не пречи да го пробваш.
Слагаш в подходяща по големина саксия, да не е много голяма, с добре оттичаща се почва - да не задържа вода. Гледаш да не засушаваш за дълго, но и да не е непрекъснато влажно. Аз монстерите ги поливам като поолекне саксията, но да не е съвсем сухо. Държиш на светло, но на непряка слънчева светлина - да не го пече слънцето и чакаш.

# 483
Да, едното го отчупих, основното стебло беше много изсъхнало. Супер, благодаря за подробното инфо. Утре ще засадя това с коренчетата, другото ще подържа известно време във вода, да видим Simple Smile хубава вечер 🪴

# 484
Не трябваше да го чупиш така ама станалото станало Simple Smile Имаш едно много хубаво листо с добри до колкото виждам корени и голяма вероятност да се хване. Покрий и най-горното възелче с пръст също - там където е бялото петно. От там ще тръгнат също корени.

# 485
Anyyyone,благодаря!Записвам си името и започвам да се оглеждам за тази красота.

# 486
Здравейте,

Не знам къде да попитам и затова се спрях при вас.

Моля, насочете ме за издръжливи, многогодишни растения, подходящи за изцяло южно изложение (тераса и хол) с директна,пряка слънчева светлина, без никаква сянка? (подчертавам че става въпрос за апартамент, целогодишно светъл, на последен етаж в гр.Варна).

Сложих една лавандула, но дори и тя не издържа. Сега се чудя на кордилине...
Имам клематис, спатифилиум, калатея и хлорофитум, но в повечето от тях се появяват акари и пожълтели листа.

Препоръчаха ми и фотиния за опция като жив плет, която да поставя в голяма саксия така че да скрива прегредата на съседите.

Имате ли представа дали ще оживее в тези условия?

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 09:33 от alethea

# 487
Лавандулата по принцип е трудна за саксия и малко хора успяват да я надлъжат, затова не се упреквайте.

Аз на източна гледам мушкати и сакъзи, петунии също. За петуниите съм сигурна, че няма да издържат на южна, за мушкатите не знам.

# 488
Не издържат, поне при мен.
До към средата на лятото бива, и после мор. Моята е югозапад, абсолютно открита.

# 489
  • Мадрид / София
Кактуси и от рода, калдаръмчета…

# 490
Изцяло южно, открито и без никаква сянка, само кактуси може би и сукуленти. Евентуално поставяне на някакъв сенник? Може дори и от тези вертикалните като за преобличане. Маслиново дръвче също е опция, но лятото не знам дали ще издържи на палещо слънце без никаква сянка. 

Калатеите не обичат изобщо пряка слънчева светлина, може на южно изложение, но трябва да са зад щора или сенник, който да филтрира.

# 491
Ехааа, какъв богат балкон у Венетини! Nature DizzyА карамфилите 😵 И се гледа сам Hands Plus1 Hands Plus1 Онова до кученцата май е Celosia, не се вижда добре цвета, но за такова се сетих веднага, че тези дни виждах цъфтящи.

Pikapolonica, глокси едно време садих навън, защото в магазина луковиците бяха сред тези за градински цветя и ... нищо не стана. В момента имам в саксия вътре и супер върви, като гледам харесва топло и светло, пък ако го полееш даже цъфти 😅

alethea, портокали и лимони ще растат, но като застудее трябва да си ги прибираш в стаята. Мисля че проблемът с южния балкон е не толкова изложението, колкото поливането. И да не се слагат стайни цветя, а градински дето обичат целодневно слънце, освен ако не си някъде на Бермудите. И да са в достатъчно големи саксии. Всъщност в по-големи саксии ще е по-добре, може и продълговати съндъчета, има и по-дълбоки, ще задържат повече влага, а има и добавки за задържане на влага в почвата. Може  аранжировки да си направиш, виж MarietaYo какви чудеса показваше по-назад дали в тая тема беше или в градинарската, големи красоти.

~*~

Аз взех че калии садих, от пет луковици три пораснаха, една цъфна, май и другата ще се покаже скоро, трябваше да са различни цветове, ще видим какво ще се покаже. Омаях се от цената като ги взех и не се замислих, че ще трябва да се вадят зимата Rolling Eyes Онзи ден в супермаркета специално си взех хартиени торбички за зеленчука за да ги ползвам за луковици после, (имаше още едни цветя дето трябваше да се вадят, изхвръкна ми от главата кое беше ) едната взе че се скъса и ми хрумна че вероятно може в кутия от обувки да ги сложа да зимуват Thinking

Водни незабравки

# 492
Здравейте,

Не знам къде да попитам и затова се спрях при вас.

Моля, насочете ме за издръжливи, многогодишни растения, подходящи за изцяло южно изложение (тераса и хол) с директна,пряка слънчева светлина, без никаква сянка? (подчертавам че става въпрос за апартамент, целогодишно светъл, на последен етаж в гр.Варна).

Сложих една лавандула, но дори и тя не издържа. Сега се чудя на кордилине...
Имам клематис, спатифилиум, калатея и хлорофитум, но в повечето от тях се появяват акари и пожълтели листа.

Препоръчаха ми и фотиния за опция като жив плет, която да поставя в голяма саксия така че да скрива прегредата на съседите.

Имате ли представа дали ще оживее в тези условия?
Зокум (олеандър) и дафиново(лаврово) дърво. И двете ги има по цветарските магазини или из бг разсадници.
Храстовидни са и могат да се поддържат в такъв вид. Трябват им малко по-големички сакисии, но ще издържат на целодневно слънце. задължително поливане обаче сутрин и вечер в жегите -  с много вода.
За вътре в хола нямате опция, според мен, освен ако не засенчите със щори/пердета.
Може би някои видове сукуленти но, но те рядко стават особено високи

# 493
  • София
В едно заввдение наснимах кобинирани саксии,може nа някок да му от полза.
Скрит текст:

# 494
  • забравих си мисълта...
Natt***, много ти благодаря! Hug И вие ми липсвахте, но от една страна имах много работа и ядове, а от друга, цветята при мен нямах. Blush
Ефибуш, благодаря ти много и на теб! Hug Да, правилно си го определила, Celosia е цветето, за което ти благодаря също. Heart

За лавандулата да кажа. Моята беше в земята, но заради майка я преместих в саксия, за да мога да я взема на терасата. Както се вижда от снимката (виж пост # 478) моята лавандула е много голяма и също е много стара. Посадих я в огромна саксия. Не съм сигурна, но мисля, че саксията е поне 50 литра ако не и 60. Много рядко и слагам био тор и поливам от време на време. Лятото и зимата си стои навън.  Миналата година лятото имахме температури от порядъка на 30°-35° и издържа без проблем, a зимата дори и при -20° издържа. Дано и в бъдеще ме радва така с обилен цвят. Но това, на което исках да наблегна, е преди всичко голямата саксия. Най-малко 40 литра трябва да е голяма. Колкото е по-голяма, толкова повече шансове има лавандулата да оцелее.

Общи условия

Активация на акаунт