Нашите цветя - обща тема 10

• 33 777
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
Монстера делисиоса, а стърчащото е въздушен корен Simple Smile  Не го махай.

# 526
Монстера делисиоса, а стърчащото е въздушен корен Simple Smile  Не го махай.

Благодаря! Това ще да е. Чета в нета - "растение за големи помещения", мда. Ще опитам да я кача още нагоре, за да не се влачи по пода по-дългия въздушен корен. После явно нова къща ще ни трябва Simple Smile.
Много си я харесвам, беше взела-дала, около 10 см., с две повехнали листенца и почти за без пари в магазина (миналата година).
Прави ми впечатление, че расте към светлината (в момента не я огрява директно слънце никога). Ако я преместя на по-светло място, дали няма да й е по-добре и да понамали тези корени?

# 527
Да, възможно е да ѝ е малко тъмно. Трябва да е на светло, но без да я пече директно. Може малко слънце рано сутрин или късно следобяд. Да е осветена, но да не се нагрява.
Корените, ако са достатъчно гъвкави, може да ги насочиш към почвата и да влязат в саксията та да не стърчат и да ти се пречкат.
Когато получава достатъчно светлина, разстоянието между листата и тези точки с корени ще е по-малко и растението ще е по-компактно, а при тези размери, до които достигат тези растения си е предизвикателство за всяко помещение Simple Smile

# 528
  • София
Виждам Хибискус като дръвче.Това друг сорт ли е или просто храста е оформен като дърво?

# 529
Същото растение е, от малко се избира един водещ клон и се подвежда нагоре, останалите се подрязват. На мен повече ми харесва, когато е с три-четири стъбла оформени нагоре, короната става по-кичеста.

# 530
Момичета,някой отглежда ли Кала в саксия на балкон ? През зимата трабва ли да се прибира на топло ?
Аз имам кала и есента орязвам листата и я прибирам на хладно. Пролетта я изнасям отново на терасата.
Благодаря Relaxed А дали би издържала зимата на остъклен източен балкон ? Rolling Eyes
Според мен няма да е проблем, но нека да е към стената, а не до остъклението.
И двата хибискуса в нас са оформени като дръвчета. Есента оформяме короната и на пролет ако има нужда също я дооформяме

# 531
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
иска си редовно подстригване и ще стане кичесто и с едно стъбло.
така оформих няколко, но после стопаните им решиха, че им е жал да стрижат. Simple Smile

# 532
Честит празник на всички Именници днес! Богородица здраве и живот да дава!
Да споделя - нали писах, че ще слагам Зокумите в земята. Направихме го, на слънце са, нямаше ме 1 седмица и виждам супер промяна като се върнах. Много нови цветове имат. Явно са добре.
А по повод на Зокумите да споделя - бях в Черна Гора. Зокумите бяха оформени като дръвчета. Приличат на щамби, но всъщност са си самите растения. Не е присадка. Много красиво. Не съм виждала такива тук или в Гърция. Аз така се пробвах с един преди време. Но ми е жал да го режа, а и по- бавно явно растат при нас.

# 533
MarietaYo, на майка ляновете бяха огромни и много кичести. Но тя ги подстригваше понякога, на следващата година подстриганият почти не цъфтеше, но после става с много гъста корона и много цвят. Като се развали короната, пак подстригваше и така.

Флоксче, тръгнах да търся през профила ти за по-лесно това хиби, оформено като дърво ( и а съм оформяла такива) и попаднах на една орхидея - лудизия, която много прилича на това, което си чопнах от свеки и мислех, че е традесканция. Тази лудизия, вкоренява ли се от от клонка във вода? Клончето при мен вече пуска корени.
Ха ха ха , излезе, че вместо традесканция, съм си взела орхидея! Joy
Я кажи как се отглежда?  Какви условия иска, за да цъфти, каква почва, светлина, температура - зимна/лятна?
(ПС Прочетох за изискванията, питам за опита ти)

Последна редакция: нд, 15 авг 2021, 13:09 от Diorela

# 534
Мерси Диорела,
Да ще прежаля 1/3 тази година и така всяка. Като Люляците Simple Smile
“Лян” казват по “нашия край” Simple Smile. Майка ми така му казва - в Добрич и северното Черноморие.

# 535
  • In transit
Мариета и в Търновско така му казват. Баба ми така му викаше на олеандъра. Simple Smile

# 536
Диорела, точно за лудизията по-добре да ти кажа какво да НЕ правиш Grinning
Моята първо я гледах на светло място, но между други по-високи растения, които я засенчваха. Гледах да не изсъхва напълно субстрата, поливах редовно, но умерено без да прогизва. Вървеше супер, след като прецъфтя изкара нови издънки. Никакви специални грижи, не съм я торила и т.н. Засадена е в рехав торфен субстрат, не съм я пресаждала.
После реших да и сменя мястото, оттогава върви на зле. Малко по-тъмно е, но пък около нея вече няма други растения. Няколко пъти забравих да я поливам и субстрата много пресъхваше. Растението уж добре понесе това, на външен вид не личеше да страда. Сега листата започнаха съхнат, а част от издънките мухлясаха. Не знам кое точно не и хареса, ще я разровя скоро да видя корените.

# 537
  • Мадрид / София
По-добре я върни на старото ѝ място. Не я мъчи повече.

# 538
Мариета и в Търновско така му казват. Баба ми така му викаше на олеандъра. Simple Smile
Ами мама е от Търновско по бащина линия.

# 539
Да, и аз така мислех да направя. Пак ще трябва да разместя всичко, за да и направя място.

Общи условия

Активация на акаунт