Нашите цветя - обща тема 10

• 33 771
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • Мадрид / София
И не и човъркай корените. Само я премести и я гледай както преди. Ако е с малко корени ще пусне нови, стига да ѝ харесва мястото.

# 541
Питах свеки, каза, че има цветето от много години, полива го както й дойде - в паничката, отгоре. Описа ми цъфтеж през зимата, както го виждам на снимките. За субстрат направо не мисля, сложила я е в каквото е имала. Свеки не разбира от цветя, дори не знаеше, че това е орхидея,  ама ето, развива се, цъфти. Simple Smile
А аз сега ще има да се чудя какъв субстрат да глася и къде да я намествам.

ПС Олеандърът го наричам и с трите му имена, както ми дойде. Simple Smile

# 542
  • Мадрид / София
Ми питай в темата за орхидеите. Там поне от опит ще ти кажат или потърси в Интернета.

# 543
Не виждам смисъл да питам там. Само вие сте отговорили на Флокс, и то от прочетено.
И аз прочетох насам натам, но намирам неща, които някак не ми се струват логични - например в почвата да се сложат борови кори. Те я подкиселяват и се слагат на епифитните орхидеи, а тази е земна, логично е да се развива в нормална почва. И свеки така я гледа.
Явно ще трябва още четене.

Едит
Попаднах на един клип, в който казва да забравим всичко, което знаем за другите орхидеи. Тропическа земна орхидея, обича влага и топлина, но малко светлина. Дори на източен прозорец може да се получи слънчево изгаряне по листата. Препоръчва субстрат за африканска теменужка.

Последна редакция: нд, 15 авг 2021, 18:51 от Diorela

# 544
Една година след засаждането вече прилича на цвете

# 545
Аз имам подобна орхидея, моята не е съвсем същата обаче. Моята е в смес от кори, почва и сфагнум. Расте и се развива добре. Листенцата са малко подгънати, но не се отразява на разтежа или качеството на самите листа. Не мога да установя от какво е завиването все още. Нямам опит в отглеждането -  имам я от няколко седмици и за сега не се е гътнала, нищо че е съвсем миниатюрно растение.

# 546
Аз не се справям с тази орхидея. Имах в 3 саксии,остана една и то едно измъчено стъбълце. Май ще мре и то. Местих го,поливах повече,по-малко,не и не! Ми отказвам се вече. Ще си гледам другите. 😁

# 547
  • Мадрид / София
Аз нямам такава орхидея, затова не мога да споделя личен опит. И понеже момичетата се чудеха за субстрата и как се гледа, потърсих какво пише.

# 548
Ами свеки дори не знаеше, че това е орхидея. Гледала си я от години като най-обикновено цвете. Бутнала я е на един рафт, перпендикулярен на прозореца, най-накрая. Долу горе е по средата на стаята, всички други я засенчват. Казах как я полива - както дойде. Явно е уцелила условията. Simple Smile

Момичета, попаднах  на едни много щури идеи за калдъръмчета - вегетативно вкореняване. Ползват вкоренител, после и ускорител на цъфтежа. В едни от клиповете вътре слагат тръба за поливане, другите се чудя как ги поливат само с пръскане. Пускам едно клипче, в което има и с тръба за поливане, и без такава. Според мен само с пръскане не могат да се полеят добре, моите никога не са се освежавали само с пръскане, искат си и добра поливка на корените.
Някаква част от идеите могат да се ползват, други части са откровен кич.

# 549
  • Стара Загора
Момичета,весел празник! Аз днес се сдобих с тази красавица

Благодаря за споделената информация за калата,определено искам да се пробвам. 😁

# 550
J_M_M, страхотна къдрава папрат Simple Smile, много е хубава!

# 551
Здравейте. Имам голяма дифенбахия,няколко дни не бях в къщи и преди няколко дни като се върнах беше паднала на земята.Не е суха,пръстта е влажна. Стъблото не е скършено,твърдо е,но не може да стои права.Подпрях я с една пръчка и  изчаках 2-3 дни,нямаше промяна. Вчера я пресадих в по голяма саксия,защото предишната и беше малка.Моля за съвет,мога ли да направя нещо за да я спася

# 552
  • Мадрид / София
Те са издръжливи. Направила си каквото трябва. За да не се клатушка сложи ѝ пръчки и я стегни към тях. Така да седи поне месец за да може корените да се вкоренят добре. Друго не виждам какво да се направи.

# 553
  • Пловдив
Засях едни  минита Simple Smile

# 554

Това цвете как се казва? Май не му е конфортно, а и не изглежда добре, искам да го смаля, и да пресадя само цъфналите върхове. Възможно ли е и как се пресажда? Благодаря 🥰

Общи условия

Активация на акаунт