ADHD при възрастни- консултация?

• 4 853
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, последно време се отвори тема покрай мои близки приятели, че е възможно да имам ADHD. Разбира се, предпочитам това да го обсъдя с професионслист вместо ей така да ме диагностицират. Къде във Варна мога да се консултирам по тази тема? Единствено по въпроса откривам лечебни заведения за деца с ADHD. Благодаря!

#ADHD #помощ #Варна

# 1
А бихте ли споделила какво имате като оплакване и какво очаквате като решение?

# 2

Като проблем най-вече ми е трудната концентрация, не мога да успокоя ума си когато трябва да работя, което ми пречи да завърша каквото и задача да ми е възложена.Процедурата със заспиването пък е изключително тегава - лягам рано, но докато успея да заспя е вече сутрин. Това ми се отразява и в личен и в кариерен план. Пробвала съм различни методи, за дс отркия решение на проблема - организиране на времето, водене на бележки, спорт, позитиено мислене и т.н. Безуспешно, та затова споделих на приятели, които отвориха темата за гореспоменатото състояние. Не мисля, че в момента търся решение, а по-скоро някого с когото да се консултирам, за да разбера първо какъв е този проблем, та тогава и да търся коректно решение. Аз се съмнявам да има нещо общо с АDHD, тъй като това съм чувала е при малките деца само и се изразява в хиперактивност, но не съм запозната по темата, така че няма да знам много. Искам да знам към кого да се обърна - психолог, личен лекар или...?

# 3
Препоръчвам ви видеата на Бояна Петкова - https://www.youtube.com/channel/UCnKgel5ID4Xx75af7FfAVZg

# 4

Като проблем най-вече ми е трудната концентрация, не мога да успокоя ума си когато трябва да работя, което ми пречи да завърша каквото и задача да ми е възложена.Процедурата със заспиването пък е изключително тегава - лягам рано, но докато успея да заспя е вече сутрин. Това ми се отразява и в личен и в кариерен план. Пробвала съм различни методи, за дс отркия решение на проблема - организиране на времето, водене на бележки, спорт, позитиено мислене и т.н. Безуспешно, та затова споделих на приятели, които отвориха темата за гореспоменатото състояние. Не мисля, че в момента търся решение, а по-скоро някого с когото да се консултирам, за да разбера първо какъв е този проблем, та тогава и да търся коректно решение. Аз се съмнявам да има нещо общо с АDHD, тъй като това съм чувала е при малките деца само и се изразява в хиперактивност, но не съм запозната по темата, така че няма да знам много. Искам да знам към кого да се обърна - психолог, личен лекар или...?

Проблемът със заспиването откога го имате? Аз пък заспивам и се будя по 3-4 пъти на нощ. В момента чета книгата “Разпилян ум” на Габор Мате. Горещо Ви я препоръчвам, както каза психоложката, която посетих със сходни на Вас терзания - ще намерите доста отговори.

Относно АДХД - придобива се в детството, може да минат години и да го разбере човек когато е възрастен, но преди това да е живял в неразбираема за него тревожност. Темата е дълга, бих препоръчала психолог, който да даде насоки. Пускам един забавен линк, заради когото аз се реших да проверя каква е моята ситуация: 
https://www.maikomila.bg/%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B5% … D0%B0%D0%BC-adhd/

И последно: споделяйте мислите си, олеква! 🍁

# 5

Проблемът със заспиването откога го имате? Аз пък заспивам и се будя по 3-4 пъти на нощ. В момента чета книгата “Разпилян ум” на Габор Мате. Горещо Ви я препоръчвам, както каза психоложката, която посетих със сходни на Вас терзания - ще намерите доста отговори.

Относно АДХД - придобива се в детството, може да минат години и да го разбере човек когато е възрастен, но преди това да е живял в неразбираема за него тревожност. Темата е дълга, бих препоръчала психолог, който да даде насоки. Пускам един забавен линк, заради когото аз се реших да проверя каква е моята ситуация: 
https://www.maikomila.bg/%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B5% … D0%B0%D0%BC-adhd/

И последно: споделяйте мислите си, олеква! 🍁
Ех.. когато от всички теми, пропуснеш тази с най-ценната информация вътре в нея.. Благодаря за споделеното! Relaxed Relaxed Relaxed Relaxed Relaxed Relaxed

# 6
ADHD не се придобива. Това не e заболяване в онзи смисъл на думата. Примерно грип. Това е вродено състояние, което се проявява още от ранна възраст.
Имам си такава вкъщи. Към ADHD има и дислекция. Тя знае че е такава и просто избира различни "пътища", ориентации, такива, които отговарят на нейното състояние. Както и нашите очаквания към нея са различни. Затова няма разочаровани. Разочарованието, недоволството винаги се предизвиква от различните очаквания и прочие стериотипи. Като няма такива е много лесно. Хаотичен си, но за сметка на това креативен, разпилян си, не можеш да седиш ан едно място - значи не ставай икономист или инженер, имаш прекалено много енергия - спортувай, танцувай, разхождай се; не можеш да се концентрираш върху една книга - чети няколко едновременно и така.

# 7
И сега, в крайна сметка, на прага на 2023 г. има или няма специалисти в България, които успешно биха диагностицирали и терапевтирали подобен "проблем"?

# 8
И сега, в крайна сметка, на прага на 2023 г. има или няма специалисти в България, които успешно биха диагностицирали и терапевтирали подобен "проблем"?

Не. Sad

Това, което аз открих с триста мъки са център Адаптация и психолог Жулиета Темникова. Обмислям да се обърна към 1вите за обследване, но наскоро научих че в България лекарствата за ADHD не могат да бъдат предписани легално на възрастен. За мен смисъла от диагноза в България е медикаментозно лечение. На този етап правя каквото мога с други стратегии и тактики, но имам нужда от още "помощ".

# 9
какви са целите на медикаментозната интервенция?

# 10

Не. Sad

Това, което аз открих с триста мъки са център Адаптация и психолог Жулиета Темникова. Обмислям да се обърна към 1вите за обследване, но наскоро научих че в България лекарствата за ADHD не могат да бъдат предписани легално на възрастен. За мен смисъла от диагноза в България е медикаментозно лечение. На този етап правя каквото мога с други стратегии и тактики, но имам нужда от още "помощ".

Съчувствам ти напълно. И аз живея във Варна. Обърнах се по имейл към двама местни психиатри  - не получих отговор.

Започнах консултация с Адаптация. След първата сесия ми казаха, че най-вероятно наистина имам ADHD. Има три сеанса досега съм минал два. Хубавото е, че проявиха разбиране и не ме караха да ходя всеки път до София. Отидох само веднъж, другите два може да са онлайн. На практика и този за който ходих в София се оказа онлайн защото възникна недоразумение и специалистът не беше в офиса.

До тук съм платил 350лв - още при първия сеанс. Надявам се това да е цената за трите сеанса.

ADHD е много сериозен проблем и съжалявам, че не си обърнах внимание по-рано.

Лечението е медикаментозно, но някои life style промени помагат частично.

Нещо, което ми помогна много бе видеоблогът на Andrew Huberman - открих го миналата есен и някои от съветите му ми помогнаха за някои неща.

Примерно, проблемите със съня, подобни на тези дето ги описваш ги имам от поне 30 години. Все още ги имам, но от няколко месеца частично подобрение получих като следвах прост съвет на Andrew: Веднага като стана от сън да гледам слънцето за няколко минути. Това регулира секрецията на мелатонин и др. хормони и помага при дисрегулация на биологическия часовник. В резултат на това започнах да заспивам по-рано и да се събуждам по-рано. Което си е чудо и винаги е било проблем за мен. Сънят, за съжаление, все още ми е проблематичен защото продължителността често е под препоръчаните 6-8 часа. Друго, което ми помага са някои от добавките, които той препоръчва за сън - glycine, myo-inositol. Определено ми помагат по-бързо да заспя. Също и Ашваганда взимам ако съм стресиран - помага отчасти за сън, но най-вече ми помага да се справям по-добре със стресови ситуации.

Другото, което помага е dopamine fasting. Andrew го препоръчва по принцип за всички, не само за тези, които страдат от ADHD, но за последните е дори още по-важно защото имат дсирегулация на допамина.

Конкретно избягвам неща, които ми доставят dopamine spike - сладките храни, социалните мрежи. Усещам, че това ми позволява по-добре да се фокусирам и производителността ми като цяло е малко по-висока.

И един друг съвет на Andrew, който за мен се оказа страхотно полезен - студената вана. Помага с концентрацията, има ефект по-силен от кафето. Подобри и имунната ми система (това последното няма връзка с ADHD, но е бонус) - изминалата зима бе първата от десетилетия насам (или май изобщо в живота ми) в която нямах настинка - при все, че съм в дом с малки деца и всички останали (и възрастни и деца) бяха по няколко дена на легло. Аз бях единственият, който не усети нищо. После за около месец спрях студените вани и успях да настина посред юни.

Когато ми се доспива следобед или се чувствам уморен - избягвам кафето за да не ми разруши съня (след 14 часа не пия кафе). Ако много съм уморен или сънлив вземам студена вана, но гледам, все пак , да е преди 17 часа защото после ми обърква съня.

После в reddit видях, че от години хора с ADHD описват, че студените вани и душове им помагат - съжалявам, че с такова закъснение ги открих.

Взимам и някои от другите добавки, които Andrew препоръчва (той ги препоръчва за всеки, не конкретно за хора с ADHD), но не мога да кажа доколко ми помагат. Креатинът ми помага със сигурност - него го взимам от поне 2 години защото го открих от друг блог.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 19:46 от N_ik

# 11
Апропо във Фейсбук групата за Хипрактивност и Дефицит на Вниманието (https://www.facebook.com/groups/1138926182802601) някой спомена и за следните специалисти във Варна:

1. д-р Огнян Трендафилов, психиатър:  https://www.healee.com/bg/007573

Д-р Трендафилов изглежда специализира именно върху Дефицит на Вниманието при възрастни, което е изключителна рядкост за психиатър в България. Странно как не бях чул за него.

2. Д-р Шилянов, невролог

Разбрах, че работи и с възрастни, но основно с деца. Проблемът е, че часовете му са запълнени за 3 месеца напред

3. Д-р Делиганева (веднъж месечно приема в "Майчин Дом", но май по-скоро деца)

Успех Ви желая. Много е важно да си обърнете внимание. Аз съжалявам, че не го направих преди 15г, когато за първи път се осетих, че май имам Дефицит на Вниманието. Но тогава не си обърнах внимание защото, като цяло се справях. След два развода, леко оплескана кариера и разни други проблеми се осетих, че това нехайство към здравето не е никак безобидно.

# 12
  • София
Здравейте,
отскоро задълбочих четенето за ADHD. Това, което не ми е ясно е с какво ще помогне поставянето на диагнозата? И при мен и при сина ми доста симптоми се препокриват, но не успявам да си изясня какви подобрения може да постигнем, ако специалист се произнесе. И то би било само за него, възрастните нали не ги диагностицират. Чета Габор Мате и на доста от въпросите намирам отговори в книгите му. Но като видя че хората търсят лекар, който да постави диагнозата и си задавам въпроса доколко е необходима тази стъпка.
Извинявам се, ако звуча глупаво, но може да го приемете като следствие от объркания ми мозък Simple Smile

# 13
Здравейте,
отскоро задълбочих четенето за ADHD. Това, което не ми е ясно е с какво ще помогне поставянето на диагнозата? И при мен и при сина ми доста симптоми се препокриват, но не успявам да си изясня какви подобрения може да постигнем, ако специалист се произнесе. И то би било само за него, възрастните нали не ги диагностицират. Чета Габор Мате и на доста от въпросите намирам отговори в книгите му. Но като видя че хората търсят лекар, който да постави диагнозата и си задавам въпроса доколко е необходима тази стъпка.
Извинявам се, ако звуча глупаво, но може да го приемете като следствие от объркания ми мозък Simple Smile

Ами има си медикаменти - на Запад ги предписват и на възрастни. ADHD не се лекува, но се облегчават симптомите.

В БГ по правило масата казва "не ща лекарства".

Всеки сам си решава. Аз бих пробвал за да видя дали ще помогнат ли не.

А лекарства няма как да си вземете без рецепта, а рецепта няма как да вземете без диагноза.

# 14
Включвам се в тази тема, макар че е дооста стара, но ми се иска да попитам тук коментиралите, до къде са стигнали към днешна дата?
Синът ми, вече е на 18 г. пълнолетен, се определя сам като човек с ADHD. Аз самата също съм забелязала че има симптоми още като беше малък, но така и не предприехме нищо за да търсим и намерим решение на проблемите. На моменти му е доста тежко и иска, и търси някой/начин да му помогне, но до това което стигаме като информация е, че тук в България е невъзможно да се намери адекватна помощ или реакция. Няма специалисти в тази насока, за медикаменти пък изобщо. Такива хора като него са възприемани като мързеливи, непукисти, които грам нищо не ги вълнува. Така реагира и баща му към него. Аз го разбирам и знам че има проблем, но ме възприемат като майката орлица, заради която детето и е сталано такова каквото е.
Ще ви бъда благодарна да се вклчите с актулано инфо към момента, дали сте открили специалисти тук в БГ и изобщо как се развиват нещата при вас

Общи условия

Активация на акаунт