Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 683
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 885
Сторм, жив и здрав да е наборът, много щастлив да бъде в новото училище!
Лулу, на твоето момиче няма да спирам да му стискам палци.

Честито на всички, които се записват вече и успех на всички, които още търсят своето място!

# 886
  • София
Темата за похабените балове ми е любима! Simple Smile
  Хайде, моите, че похабиха бала, не е голяма драма сякаш. Но имаше съученици на големия, които преди 4 години избраха 125-о пред всички останали училища. Балът в паралелката беше от 496 до под 200 мисля. Та тия с високите балове ги ожалваха разни съседки как са си провалили живота. Сега тези деца са на национални кръгове на олимпиади и в националните отбори за международните олимпиади. А един спечели участие на ученически лагер в MIT. Ама иначе провалени горките деца, щото си похабили бала за "елитните" гимназии! SmileSmileSmile

# 887
  • София
Нямате изчитане Simple Smile Честито на дечицата, които ще се запишат и успех на второ класиране на останалите. За статистиката - СМГ АЕ, бал 484.50, момиче. Второ желание. Първото е СМГ НЕ, но още не е решила дали ще участва на второ класиране. Може би, защото първото желание е повече мое, отколкото нейно, но пък нищо не губи, ако участва. Вчера мина от категорично "записвам се" до категорично "подавам за второ" Simple Smile Сега я чакам да се събуди и да каже какво е решила.

# 888
Storm, да ви е жив и здрав рожденика 🎉
При нас ново 20. Вчера след като видях, че девойката има реален шанс за СМГ на второ класиране (4 точки не й стигнаха на първо) бях изключително радостна, защото да учи в тази гимназия й е мечта от 4 клас. Когато обаче се прибрах вкъщи намерих едно страшно объркано дете. Притеснява се, че ако бъде приета на второ класиране в СМГ, щяла да бъде с най - ниския бал, там всички деца били гений (имаме 3 познати деца, които са си съвсем обикновени и тя много добре го знае), щяло да е бъде срам да казва, че учи там, защото ще я смятат за зубър и т.н. Обясних й, че всички тези причини са смешни и, че ако са само те е несериозно да ги взимаме предвид и ще е добре да участва на второ класиране.
Тъй като не искам да я притискам за СМГ и казах, че ако желае може да отидат днес да се запише в 1 НЕГ и терзанията да приключат. Тя обаче и на този вариант не е съгласна, защото първо не е сигурна че това е нейното училище и второ, ако директно се запише, после може и да съжалява, че не се е пробвала на второ.
Ако някой ми беше казал на 12.07, че днес ще сме в това положение, нямаше да повярвам. Винаги е била убедена, че СМГ е нейното училище и, че тя там ще учи. Какво се случи вчерашния ден не знам.
За първи път я виждам толкова объркана и може би за първи път не е сигурна какво точно иска.
Снощи до късно чете темите за двете гимназии и да се надяваме, че днес вече ще е по на ясно къде иска да прекара следващите 5 години.
Извинявам, че толкова дълго стана, но имах нужда да споделя.
Следя ви от началото на темата и много полезни неща научих за кандидатстването след 8 клас.Моята щерка е с бал 445 и на първо класиране не я приеха във Втора английска гимназия,където в крайна сметка имаше желание да бъде.Ще участваме за второто класиране.Kally May имах същия казус с девойката след изпитите,доста колебания имаше в избор на първо желание за училище.Всичките й приятели щели да са в 31 СУЧЕМ, а тя ако влезе във Втора английска ще е с един от най-ниските балове ...А винаги е искала да е там.Но го отдадох на тинейджърските хормони и изчаках да си поплаче и да осводоби напрежението.След което й дадох дни за размисъл и в спокойна обстановка взе решение,че ще кандидатства за гимназията към която се беше насочила отначало.Надявам се и твоето дете да претегли плюсове и минуси и да взеле там,където ще е най-добре за нея:)

# 889
  • София
Ог, а за мен нещата имат и друга страна - какво ли биха постигнали тези деца, ако бяха използвали високите си балове, за да отидат във високобаловите гимназии? На мен примерите с "отиде в училище Х, пък стана велик" е по-скоро изключение, което обичаме да виждаме по филмите и по книгите. Детето е имало вече заложби имало е способности щом е успяло да изкара такъв висок бал, значи е по-вероятно да се справи още по-добре в гимназия, която отличният успех е по-скоро по подразбиране и не трябва децата да се доказват, че не са зубрачи, учителите също са по-мотивирани и летвата е по-висока. Затова съм на позицията, че балът не трябва да се хаби, тук скромността по-скоро пречи, отколкото да помага. Щом има бал за високобалова, то е като да стъпи на бързата лента на магистралата.

# 890
  • София

Сега ясно, че ние в 133 с АЕ/РЕ и мат профил няма как да се прехвърлим в паралелките с ФЕ или РЕ, но понеже виждам, че във 2 АЕГ, където бихме участвали за 2 класиране, най-нискобаловата и съответно най-възможна за прием на 2 к-не е паралелката с АЕ/РЕ/мат/ИТ и то малко ще стане от трън, та на глог - ще избяга от мат, за да отиде пак на мат /гарнирана с малко ИТ/, та се чудя има ли смисъл - отделно от този, че може и в по-горна паралелка да влезе.
Аз не знам защо 2АЕГ продължават да посочват 3-ти и 4-ти профил в план-приема, при положение, че тези профили се избират в 10-ти клас. Т.е. ще можете да ги смените.

# 891
  • София
Андариел, ясно е, че не са останали от скромност. Останали са, защото са видели ясна перспектива в учителите, допълнителната работа и възможности. От всички деца 9-12 клас 2 отиват на лагер в MIT. Едното е от “посредствено” училище. Ясно е, че е гений, но гений, с който се работи много и целенасочено. Щото смятам си наясно, че без постоянна и качествена работа, гениалността ти заминава в задния джоб. Другите са просто много умни. Такива са много деца и много биха могли да са на тяхно място на национална олимпиада. Ама не са! Значи има някаква добавена стойност и тя идва точно от “посредственото” училище и похабения бал.

# 892
Добро утро!

Записахме детето рано, рано, носихме само свидетелството за завършено средно образование което остана в училището.

Успех на всички кандидатстващи и очакващи второ класиране!

# 893
Здравейте Simple Smile
Сторм, честит празник!

Надявам се, че за всички днес ще е един по-спокоен ден Simple Smile

Да ви питам нещо. Колко мислите, че ще падне балът в 31 СУЧЕМ?
Че моят мързел иска там. То и аз искам, но не смятам, че ще ни огрее.

# 894
  • София
Този гений щеше да постигне по-лесно и повече, ако беше отишъл примерно в местното МГ, отколкото в по-средна ръка училище. Защото високобаловите обикновено имат и много работа по проекти и прочие. Последният пример е снощи от новините - представят ни едно момче, което е направило приложение, беше нещо за правопис, не помня точно. Представиха го като момче от село, а после се оказа, че учело в математическата гимназия. Е, сори, ама това момче е получило всички възможни ресурси в тази гимназия, там учителите са свикнали да имат ученици с подобни качества, знаят какво и как да направят, за да ги подкрепят. Ако същото това момче беше отишло в селската гимназия, щеше да направи софтуера, ама друг път или щеше да е въпреки обстоятелствата, защото просто нямаше да знаят какво да го правят, а и той можеше да свикне със средата и да свали нивото. Такаче нещата си имат определена схема и всички я знаем каква е. Останалото са разни романтични истории, на които не бих заложила.

# 895
  • София
За детето, което се колебае да пробва за СМГ препоръчвам изобщо да не се колебае дали да пробва. След като са подредени по този начин желанията, значи това е нещото, което иска повече и нищо не губи, ако опита.
В СМГ има деца и с бал 350 , може и по-малко да е, които се справят на училищно ниво и си харесват както класа така и учителите с малки изключения. Наистина е огромен бонус и учителката по БЕЛ, която ще ви поеме, предният випуск за съжаление изтеглихме късата клечка с нашият учител.  
В класа на едната ми дъщеря почти всички деца са от външен прием, в класа на другата е обратното. При външният прием едно момиченце беше решило да се мести в друго училище след първите няколко седмици, заради рязката промяна в натоварването, но малко по-малко нещата влязоха в релси и сега е доволно и няма проблеми с натоварването. Аз лично бих казала, че тази година осми клас, не знам заради ДО или заради това, че са по-големи, но натоварването е много по-малко и несъпоставимо с това в интервала 5-7 клас, А клас. Говоря за паралелките с АЕ, при тези с НЕ, ученето на език е сериозно. За справка дори и сега лятото едната няма домашно по математика, а другата минимално, докато предните години имаха голям обем задачи и за лятото.
Аз все още се опитвам да прокарам идеята да се премести в друго училище едната госпожица, но тя категорично ми отказва.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 09:46 от Aila

# 896
Хора, някой ще ми обясни ли следната тенденция : за трети и на`йсти ешелон - тоест, квартални и нискобалови училища диапазона на минимален и максимален бал е твърде голям - 100 и повече точки.
Рибата ми изтЕпА Бузема с паралелка "Каменоделство" - минимален 55, максимален 403. Това просто няма как да е "похабен" бал , явно кандидатът с 403 е писал целенасочено.
За паралелката на сина ми, в която е приет, максималният бал е 407 при утрояване на БЕЛ, но пак е висок за квартално училище.

Според вас на какво се дължи това, ей така от любов за спорта питам?

Иначе за разлика от други списващи не мисля да напускам темата. Много някак си ми е грозно - благодаря, че ме съветвахте, че треперихте с мен, детето е прието и съм доволна и хайде чао! Ако има осмокласна тема, ще се местя и в нея (ако ме приемете, защото детето ми не е в училище от топ 10).
Липса на амбиция или мързел. А може и да не иска да си промени евентуално изгодната локация в квартала. Аз открих пък друг потресаващ "погубен" бал: СУ"Хр.Смирненски"Гурково1840  Готвач 34.000 и 427.000
В Гурково всъщност има само едно учелище с две паралелки в средния курс. В тях продължават да учат основно деца от малцинствата, повечето от останалите избират училища в Стара Загора или Казанлък. В случая родителите може да нямат финансовата и логистична възможност да направят друг избор. Това важи и за много други малки населени места и невинаги нещата са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

# 897
Ог, а за мен нещата имат и друга страна - какво ли биха постигнали тези деца, ако бяха използвали високите си балове, за да отидат във високобаловите гимназии? На мен примерите с "отиде в училище Х, пък стана велик" е по-скоро изключение, което обичаме да виждаме по филмите и по книгите. Детето е имало вече заложби имало е способности щом е успяло да изкара такъв висок бал, значи е по-вероятно да се справи още по-добре в гимназия, която отличният успех е по-скоро по подразбиране и не трябва децата да се доказват, че не са зубрачи, учителите също са по-мотивирани и летвата е по-висока. Затова съм на позицията, че балът не трябва да се хаби, тук скромността по-скоро пречи, отколкото да помага. Щом има бал за високобалова, то е като да стъпи на бързата лента на магистралата.
Не съм съгласна.
Успехът на детето опира до собствените му амбиции. Има достатъчно добри училища. Лично познавам човек, млад, завършил испанската - Не ползващ езика, изобщо. Да, знае го, нали е завършил, но не го ползва и твърди, че така и не го е научил. Примери всякакви. Но твърдението, че само в СМГ и езиковите ще станеш човек е меко казано смешно.
Често деца от неелитни училища се представят по-добре на кандидатстудентски изпити именно, защото подсъзнателно знаят, че трябва да се борят с тези от елитните. И обратното - тези от елитните смятат, че са по-добри и подготвени и накрая ги издухва някой супер подготвен човек от провинциално средно училище. Та, както вече казах - примери всякакви. Важно е какво иска детето и да иска да учи изобщо. Хубавото на нашето време е, че стига да искаш да учиш - възможности бол!

# 898
  • София
Добър ден и прекрасно лято желая на всички.
Записахме се с младежа днес. Той щастлив, а аз спокойна - какво повече му трябва на човек Simple Smile
Успех на всички във второто класиране!!

# 899
Прилична организация по записването - със свидетелството, картона, заявление до директор и декларация от родител. На края си избираш и комбинация за униформата - всичко за няма и 20мин.

Общи условия

Активация на акаунт