Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 437
  • 804
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, съпругът ми е съкратен от работа и се регистрира на борсата на 24.11.2021. От 7.12.2021 има :
           "Издадено разпореждане СПИРАМ производството по отпускане на ПОБ
           МОТИВИ: До приключване на проверка по разходите на ДОО във фирма „ Х" гр. Х с ЕИК:ХХХХ"
До тоя момент (15.02.2022) няма решение. Колко време е законовият срок за извършване на тази проверка?

# 271
  • София-Младост
Ами то всеки законов срок може да се удължи...и докато не приключи тази проверка, явно няма да му бъде определено обезщетение.
Направате запитване до НОИ за срока.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 11:40 от Ала-Бала

# 272
Направате запитване до НОИ за срока.
Вече попитах, не точния служител вероятно, защото ми каза че не знае.

# 273
  • София
Здравейте, моля за съдействие на един въпрос!

Съкратена съм по чл.328, регистрирана в БТ и НОИ откъдето имам 2 решения от 02.02.22 г. за отпускане на обезщетение и спиране /поради обезщетение по чл.222/.
На 12.02 измина месец след освобождаването ми и тъй като работодателя се прави на ударен /не вдига телефон, а контактуваме по мейл/ и е възможно да не го изплати, има ли срок до който да го чакам и срок в който трябва да уведомя НОИ и въобще какво трябва да предприема.
Обмислям да отида лично в офиса.
Благодаря предварително!

# 274
  • София
НОИ не ги вълнува дали работодателя ще ти изплати обезщетението. Те започват плащане от следващия месец.
По принцип трябва да ти изплати сумата на датата, на която плаща заплати за съответния месец.
Може да го заплашиш с Инспекция по труда, но дали ще се трогне ...

# 275
Къде с ПИК код мога да проверя дали ми е спряно обезщетението, за този месец нямам превод, вчера ходих да се подпиша, до сега не са закъснявали, а разбрах,че може би фирмата има проверка?
Благодаря.

# 276
  • София
В сайта на НОИ, съответната секция.

# 277
Аз имам от нап, ето защо не намирам.

# 278
Здравейте! Моля за съдействие. Записана съм като безработна в БТ и взимам обезщетение от НОИ. Утре трябва да проведа следващата си среща при трудов посредник, но ми изникна спешно пътуване в чужбина за седмица и няма да мога да отида. Има ли възможност да я проведа по телефона и има ли друг вариант?
Благодаря.

# 279
  • София
Пътувай с паспорт, а личната карта  и картончето  от БТ дай на позната да отиде вместо тебе. Аз така изкарах целия срок на моя близка - ходех вместо нея на подпис всеки месец. То покрай маската не знаят кой кой е.

# 280
Здравейте,

тъй като не искам да започвам работа в следващите няколко месеца, тъй като съм в тежка депресия, какъв е начина да откажа предложените ми позиции от ТБ без да ме отпишат от бюрото ?
Обадиха ми се по телефона да ми предложат позиция преди няколко дни, за сега не съм се обаждала да разговарям с работодателя..
Благодаря.

# 281
Казваш, че не си добре здравословно.

# 282
Здравейте, а може ли ниската заплата да е причина за отказване на предложена от бюрото по труда работа? Също ме интересува каква точно е процедурата, след като са ми дали телеофон да се свържа с работодателя.  Трябва да си уговоря ден и час с работодателя за интервю ли? Самото интервю къде се провежда? Има ли срок в който трябва да се проведе интервюто? Благодаря.

# 283
Здравейте, имам няколко въпроса. Бях участник в програма "Старт на кариерата". Пиша го не заради друго, а за да уточня, че моя казус е малко по-специфичен.

1- Освободен съм от работа по силата на чл. 325, ал. 1, т. 3 от КТ, в този случай имам ли право да получавам обезщетение за безработица?

2- Гледах в сайта на Агенцията по заетостта, че има някакви начини за регистрация по електронен път, въведени заради епидемиологичната обстановка. Но когато кликна върху линковете те или не работят, или просто няма как човек да се регистрира чрез тях. До сега всеки път съм се регистрирал в ДБТ на място попълвайки документи на хартиен носител. Последната ми регистрация в ДБТ, датира от края на 2019 година и беше прекъсната преди точно 1 година поради започване на работа. Ако може някой да поясни, как сега става регистрацията, дали да ходя на място или да търся начин електронно?

3- Същото нещо важи и за НОИ, все още нямам ПИК, тъй като не съм получавал до сега обезщетение, нито съм ползвал техни електронни услуги. В тази връзка и там ли да ходя на място или пак да търся начин за регистрация чрез сайта им?

4- Освен заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, трудова книжка и личната карта, има ли някакви други документи, които трябва да нося със себе си за да се регистрирам в ДБТ и да подам заявленке в НОИ?

# 284
Имате право на пълна борса, ако са минали 3 години от предходната регистрация, но при Вас са по-малко. Значи не. Дипломи също трябват за БТ.
На място идете.
И си извадете ПИК за НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт