Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 423
  • 804
  •   1
Отговори
# 255
  • София
НОИ не ги вълнува дали наистина ти е дадено обезщетението от работодателя. Приемат, че си го получила и плащат от следващия месец. Ако имаш Пик код на НОИ ще може да следиш решенията и плащанията в сайта. Ако не - може да си извадиш.
А при работодателя - ако получаваш заплатата на карта - трябва да ти е преведено там. Ако вземате в брой, от касиер - с подпис на ведомостта се удостоверява.

# 256
Здравейте ,искам да ви попитам дали случайно знаете как стоят нещата примерно: все още чакам решение на нои за обещетение за безработица ,ако през този период започна работа това ще се отрази ли на обещетението ми. Имам ли изобщо право да започна работа преди решението на нои?

# 257
  • София-Младост
Имаш. Сключи договора и уведоми Бюрото по труда, че си започнала.

# 258
  • София
Позната има трудов стаж (осигурителен стаж) повече от 20 години.
Борса е получавала също преди 20 години - веднъж около 2000год. - 2001год.
От тогава трудовия й стаж е без прекъсване.
Само че от декември 2021г. е на 4 часов работен ден.
Ако я съкратят ще има ли право на пълна борса?
Това, че е на половин работен ден последните месеци има ли значение?

# 259
  • София
Да, ще има право.

# 260
  • София
Много благодаря, Aisha! И аз така мисля, но не бях сигурна.
Т.е. това, че е на половин работен ден ще окаже значение само за размера на обезщетението, защото ще се вземе за тези месеци при изчисляването по-малката заплата нали така?

# 261
  • София
Да, така ще е.

# 262
Здравейте след всяко прекратяване от работа ли трябва да се регистрираме в бюрото по труда? Очаквам да ме освободят от една и да започна друга работа тия дни. За седмица разлика трябва ли да се регистрирам в БТ?

# 263
  • София-Младост

kikair
Не е необходимо.

# 264
Здравейте,ако работодателят който ми е познат ме съкрати поради намален обем на работата нои правят ли му някакви проверки заради въпросният член.Идеята е да вземам по дълго време обещетение и докато дойде време детето ви да започне градина.А дали и подписа мога да го полагам от друг град кадето живее бащата на детето ми

# 265
  • София
Ако работодателя е правил това упражнение няколко пъти може и да го проверят. Няма как от тук да гарантираме.
За това винаги препоръчвам започване на работа с изпитателен срок в полза на работодателя и след това прекратяване на договора от негова страна. С 2 думи - не те бива за тази работа и те маха. Дори и да си работила при него до сега пак може да те преназначи на друга длъжност с горното условие.
За подписа в друг град - питай на тел. на АЗ. Май можеше понякога - ако си на почивка в друг град или подобно. Но за постоянно - не знам.

# 266
Много ти благодаря aisha.Предполагам може за един месец и без да е необходимо изплащане на обещетение е предизвестие от негова страна нали така.

# 267
  • София
По време на изпитателен срок може да те уволни от днес за утре, без предизвестие и без плащане на обезщетение. До 7 работни дни трябва да се регистрираш в БТ с тр. книжка, заповедта за уволнение и бланка от банката с № на сметка. И дипломи каквито имаш също.

# 268
Здравейте, до скоро бях регистрирана в бюрото по труда за период от 4 месеца и получавах обезщетение. Отидох с трудовата ми книжка, за да ми нанесат стажа, който ми се води и ме върнаха, защото вече се водили електронно. Първо казаха, че НОИ ги пише, после викат "Ами всъщност те се водят електронно, и НОИ няма да ги напишат". Това така ли е? Да не ми отиде стажа на кино?

# 269
Така е. И то отдавна. Нищо няма да отиде на кино, ако имаш ПИК за НОИ ще си виждаш всичко.

Общи условия

Активация на акаунт