Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 417
  • 804
  •   1
Отговори
# 240
Да, можете.

# 241
  • София
Преди 31.01.2022 трябва да те освободят и бегом с документите в БТ.
Би трябвало да е описано в първия пост на темата.

# 242
Имам въпрос от относно процедурата по регистрация в бюрото и след това в нои за помощи. Ако някой е запознат ще съм безкрайно благодарна ,защото нито от НОИ нито от бюрото не успяха да ми отговорят та дори си поплаках днес. Та въпроса ми е след като се регистрирам в бюрото по труда и подам заявление чрез бюрото за обещетение за безработица какво трябва да случи след това ? В сайта НОИ проверявам редовно чрез ПИК кода ми . Няма абсолютно никаква информация за подадено заявление . Confused

# 243
НОИ не са много пъргави, изчакай.

# 244
НОИ не са много пъргави, изчакай.
Оказа се ,че от бюрото по труда са забравили да входират заявлението ми.  След като бях при тях няколко часа по късно се появи и в сайта НОИ.

# 245
Здравейте,
Моя близка се опитва да намери фирма, която да я назначи за 1 мес, за да може да отиде на пълна борса после. До колкото разбирам не всяка фирма би се съгласила на това заради евентуални проверки после или за това, че няма право да отвори същата длъжност в срок от 6 мес. Това важи ли ако е назначена със срок на изпитване в полза на работодател и уволнена по чл.71? Всяка една фирма ли би могла да извърши едно такова фиктивно назначение и уволнение? Какви са рисковете за фирмата?

Благодаря предварително!

# 246
  • София
Не, не важи.
Първото е съкращение на длъжността.
Второто - подбор на персонала и изпитване.
По втория начин няма никаква заплаха за фирмата.
Но все пак трябва да е на някой близък. Обичайно счетоводителите имат против, защото не ис ме се работи допълнително. Определили са месечна цена за обслужване на фирма с напр. 4 души персонал и без ДДС. А пък сега - да регистрират и да отписват в НАП, да попълват тр. книжка  им се вижда свръх усилие. То всичко е по нета, но ...
Писах на предни страници  - позната не си намери такава фирма и започна в кварталния Тмаркет. Закъснява, мота се, не разбираше уж какво да прави и я освободиха бързо.

# 247
Aisha, много благодаря!
А има ли значение каква е фирмата - с какъв капитал, брой служители и т.н.? Съжалявам за лаишкия въпрос - но да кажем малка фирма - само с управител, може ли да я назначи на някаква длъжност с брутен доход около 2000 лв.?

Благодаря! Heartpulse

# 248
  • София
Фирмата - която се съгласи. Дали ЕТ, ООД, АД - важното е познат да има и да убеди счетоводителя.
Не виждам смисъл от 2000 лв заплата, защото кандидата трябва да изплати и осигуровките от страна на работодателя. Големите заплати пораждат подозрения... А и ако е някакво домашно ЕООД от къде ще има приходи за подобна заплата на служителя. Секретарка, офис асистент, продавачка със заплата около прага за длъжността няма да направи впечатление в БТ.
Ако напр. е била гл. счетоводител и изведнъж я назначат за баничарка за 25 дни също е съмнително.

# 249
  • София
При пълно обезщетение /60%/ ли само се води за трудов стаж - в такъв случай можеш ли да ползваш  привилегиите като здравно-осигурен?!

# 250
При всякакво обезщетение си здравно осигурен, не само при пълно.

# 251
Здравейте, в неплатен отпуск съм за отглеждане на дете до 3г..след което работодотелят ми ще ме съкрати.Та въпросът ми е ще мого ли да получавам обещетение е в какъв размер след като 2рото год.получавах 360лв майчински и съм на минималната заплата.Благодаря предварително

# 252
  • София
Здравейте. Имам следния въпрос, дано не е коментиран много пъти. Съкратена съм по чл. 328 считано от 01.02. На 07.02 почвам на друго място. Трябва ли да се записвам в Бюрото по труда? Интересува ме дали ако не потръгне на новото място ще мога да си ползвам обезщетението, ако не съм се записала сега? На последното място работих повече от 15 години и никога не съм била на борсата.

# 253
  • София-Младост
Няма смисъл от записване м/у двете работи. Ако на втората не ви потръгне, да можете да се регистрирате

emelkorkmaz
Обезщетението зависи от това по кой член сте съкратена.

# 254
Да, доколкото съм разбрала ще е за намален обем на работа.Искам и да питам НОИ изчакват да мине 1 месец за който работодателя ми дължи 1 възнагр., а как те разбират че ми е дадено и след това и те ли ми плащат накуп от датата на прекратяване.Трябва ли да попиша нещо че съм получила това вънагр.Извинявайте, прочетох доста постове и все пак се опитвам да си доуточня.Няма кой да ми гледа детето

Общи условия

Активация на акаунт