Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 414
  • 804
  •   1
Отговори
# 225
Докладвам, че срокът за регистрация в БТ е седем РАБОТНИ дни.

# 226
  • София
Да, седем работни.
Аз да докладвам - отказаха ми. Защото от предният ми работодател не ми достига един месец. А от юни го чакам да си оправи бъркотиите. Както и да е...

# 227
Роки, съжалявам! Не знам дали ако си намериш работа някъде за месец, няма да стане. Честита Коледа!

# 228
Здравейте!Някой минал по този път може ли да сподели как му изпратиха от НОИ решението за обезщетение при положение че е избрал по електронен път да го получи?Имам предвид самата процедура.Благодаря!

# 229
  • София
По ел. път - би трябвало да го изпратят по мейла.
Но за повечето служители е трудно, често отлагат до забравяне.
Затова си изкарай ПИК код за НОИ и ще си виждаш и решението, и кога ще преведат парите предварително.
Моя близка така не получи решение, разбра че е одобрена като и преведоха пари по картата.

# 230
Прилагам снимка аз как получих моето на имейл в края на Октомври

# 231
  • София
Може ли съвет.
В момента ми свършва майчинството.
От 2017 до 2021 г съм в майчинство имам две породени деца. Дадох предизвестие за напускане защото в момента не мога да се върна на работа поради ред причини. Най-вероятно ще ме освободят по взаимно съгласие.
Търся си и нова работа.
Ако евентуално не намеря такава, и си намеря някоя фирма да ме осигури фиктивно и ме освободи по друг чл.  ,колко трябва на ме осигури. Месец ще бъде ли достатъчно за пълна борса.
Трябва ли след първата заповед за освобождаване да се регистрирам в бюрото или да изчакам втората.
Благодаря предварително 🙂

Приятелка ме пита за подобен случай: /има стаж над 15 год., върна се на работа, когато детето беше на 2год., но й правели проблеми от работата/ ако намери друга фирма - достатъчно ли е месец да работи в другата фирма за пълна борса?

# 232
  • София-Младост
Проверете в ИТ дали при договор с изпитателен срок и прекратяване по чл.71, се иска тяхно съгласие.

Ако не...това е варианта.
Да месеците за гледане на дете, се изчисляват на база МРЗ.

# 233
  • София
Да, достатъчно.
Имам наблюдения над реален случай в бившата ми работа. Пускаха обяви в Джобса и др., избраха младо момиче след няколко интервюта. Започна работа, но в процеса на обучение се видя, че не става. На 20 ден я освободиха и замина към БТ. Не сме имали проверки и съмнения от НАП или НОИ, че е нагласено.
Съседка пък започна в близкия Тмаркет. Обърка подредбите, закъсняваше, все седеше на рампата да пуши и едвам изкара 2 седмици. Но то си и беше целта - БТ.
ИТ няма думата при срок за изпитване в полза на работодателя.
Ако е в полза на двете страни и работника реши да се откаже - няма борса.

# 234
  • София
Проверете в ИТ дали при договор с изпитателен срок и прекратяване по чл.71, се иска тяхно съгласие.
Ако не...това е варианта.
Да месеците за гледане на дете, се изчисляват на база МРЗ.

Благодаря, Ала-Бала! Вярно, че имаше и ИТ. Сигурно и затова искат да напусне по нейно желание, не се бях сетила.
Детето прави 3 год. през февруари, значи няма да има проблем с ИТ.
В този случай достатъчно ли е 1 месец да се води на работа в друга фирма или трябва да са повече?

# 235
  • София-Младост
Достатъчно е, ТД със срок на изпитване примерно, който да се прекрати по чл.71!
ПП
Проверете дали има необходимите "Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:"

# 236
Здравейте. Когато човек е съкратен и получава по - високо обезщетение от БТ, но започне нова работа, работи няколко месеца и е освободен по взаимно съгласие, ще може ли да взима пак предишния размер на обезщетението, докато му е бил срока или ще взима ново, минимално?
Благодаря.

# 237
  • София
Продължава старото до края на срока му.

# 238

Условието е да не работи повече от 12 месеца. Иначе остатъка изгаря.

# 239
  • София

Условието е да не работи повече от 12 месеца. Иначе остатъка изгаря.

Това означава ли, че ако си си прекъснал обезщетение, започнал си нова работа, но  там не се получи, можеш да сии го доизползваш.
Пример с мен- имах отпусната обезщетение до 31.01.2022, започнах работа през август. Ако сега, когато ми изтича изпитателният срок (също на 31.01.2022г.) не ми продължат договора, мога ли да си използвам оставащите 6 месеца или не?
Съвсем хипотетично питам, няма индикации за подобно нещо, но знае ли се...

Общи условия

Активация на акаунт