Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 406
  • 804
  •   1
Отговори
# 210
Имаш ли ТД? Ако да, би трябвало да ти внасят осигуровки.
Дева, да, трудов договор е, по чл. 68 ал. 1 т. 3, но за заплащането пише "по 9 лв на взет лекторски час". Знам, че има удръжки, но не знам дали не е само ДОД. И друг път съм била така, но тогава не питах, защото ме осигуряваха и от друго място. Смятам да ходя на санаториум по клинична пътека и ми е важно да нямам дупка. Сега питах и в групата на учителите, да видим дали някой ще ми отговори, ако не, ще питам в училището.

# 211
Питай най-добре какви осигуровки ти внасят.

# 212
  • София
Може да провериш в сайта на НОИ. Услугата за здравен статус е със свободен достъп. Не бих питала другите даскали - кой какво недоразбрал, подочул.

# 213
Е нямат ли личен състав, ЧР? Защо учители да пита.

# 214
Може ли съвет.
В момента ми свършва майчинството.
От 2017 до 2021 г съм в майчинство имам две породени деца. Дадох предизвестие за напускане защото в момента не мога да се върна на работа поради ред причини. Най-вероятно ще ме освободят по взаимно съгласие.
Търся си и нова работа.
Ако евентуално не намеря такава, и си намеря някоя фирма да ме осигури фиктивно и ме освободи по друг чл.  ,колко трябва на ме осигури. Месец ще бъде ли достатъчно за пълна борса.
Трябва ли след първата заповед за освобождаване да се регистрирам в бюрото или да изчакам втората.
Благодаря предварително 🙂

# 215
Може ли съвет.
В момента ми свършва майчинството.
От 2017 до 2021 г съм в майчинство имам две породени деца. Дадох предизвестие за напускане защото в момента не мога да се върна на работа поради ред причини. Най-вероятно ще ме освободят по взаимно съгласие.
Търся си и нова работа.
Ако евентуално не намеря такава, и си намеря някоя фирма да ме осигури фиктивно и ме освободи по друг чл.  ,колко трябва на ме осигури. Месец ще бъде ли достатъчно за пълна борса.
Трябва ли след първата заповед за освобождаване да се регистрирам в бюрото или да изчакам втората.
Благодаря предварително 🙂
Как се изчислява пълна борса след майчинството? Няма ли пак да е минималната така или иначе?
(сори, че ти допълвам въпроса, стана ми интересно Simple Smile специално този казус. Иначе и мен ме интересува за "фиктивното" назначаване-освобождаване как се случва)

# 216
След първото напускане не трябва да се регистрирате на борсата, чак след второто освобождаване. За фиктивно назначаване/освобождаване не знам как става, но може да говорите с някоя агенция за подбор на персонал, някои фирми имат голямо текучество и освобождаване в изпитателен срок също дава право на пълна борса. Обаче размера се смята на база 24 месеца. Което в случая ще е МРЗ. Или сумата от 380 лв. Не знам.

# 217
  • София
Да, но 380 лв е повече от 240. А и сигурно ще ги получава повече от 4 месеца, според тр. стаж.
Фиктивното назначаване може и да е реално - позната започна в близката Била с изп. срок. Закъснява, въртя се, не подрежда правилно и след 25 дни я освободиха. С бодра крачка пое към БТ.
Иначе става чрез фирма на близък. Но обичайно счетоводителите се дърпат, защото ги мързи да обработват допълнително документи и на "връзкаря". Освен това трябва да си поемеш цялата сума за осигуровки/и от страна на работодателя/  и ДОД за времето на назначението.

# 218
Размерът на обезщетението ще е малък, заради майчинството. Базиран на МРЗ и то не знам дали вземат текущата или беше за когато се гледа осигурителният стаж. Имаше достатъчно подробно разписано на сайта на НОИ, последно като гледах беше и на сравнително видно място. Иначе евентуална полза че е "пълна" борса би било това че ще се полага за повече месеци обезщетение. (Това в случай че има натрупан достатъчно осигурителен стаж за да е повече от минималните 4 месеца, разбира се).
Фиктивно назначаване не че не се прави, но и не е чааак толкова разпространено че фиктивният работодател си слага главата в торбата с такова нарушение. Освен че фиктивно назначеният си поема сам пълните осигуровки, т.е. и частта от работодателя, а не само тази от работника. Малко хора си дават сметка колко ще им излезе това за някой и друг месец и дали ще излязат на плюс накрая.
Иначе освобождаване в изпитателен срок е най-лесното като основание дето да дава право на обезщетение.

Писали сме едновременно, вярно че и ДОД трябва да се поеме и слизат още надолу ползите.

# 219
Аиша, имах предвид, че базата за изчисляване ще е 380 лв. От тях ще се сметнат 60%.
Тя е била последните години в майчинство, а втората година беше толкова.

# 220
Благодаря на отговорилите.
И аз нямам представа коя ще е базата за изчисляване дали това което съм получавала последната година или това че съм била назначена на минималната работна заплата от работодател. Последните 3 м получавах 650 лв вдигнаха майчинството от октомври месец.
Иначе имам над 15 години стаж ако броим и майчиствата, би трябвало при пълна борса да получа една година.

# 221
Питай най-добре какви осигуровки ти внасят.
Дева, питах. Всичко си ми внасят. Седемте дни срок за регистриране в Бюрото по труда работни ли бяха или календарни?

# 222
Аз съм се вмествала в календарни, но може и работни да са.
Хубава почивка на санаториума ти пожелавам!

# 223
  • София-Младост
При изчисленията:
за времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане и на неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година - среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период;

# 224
Благодаря, Ала-Бала.
И аз такъв спомен имах, но не бях сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт