Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 713
  • 804
  •   1
Отговори
# 345
Защо 7 лв., Ева? На МРЗ ли си осигурена?
При вече отпуснато обезщетение имаш право на остатъка, но при същия размер.
Чак след 3 години ще имаш право на нова пълна борса.

Ох, голям съм шмат Simple Smile 74 лв. ще получавам, а не 7 лв. Simple Smile  Благодаря за уточнението Simple Smile

# 346
Браво, супер!

# 347
Защо 7 лв., Ева? На МРЗ ли си осигурена?
При вече отпуснато обезщетение имаш право на остатъка, но при същия размер.
Чак след 3 години ще имаш право на нова пълна борса.

Ох, голям съм шмат Simple Smile 74 лв. ще получавам, а не 7 лв. Simple Smile  Благодаря за уточнението Simple Smile

Е, добре де, но как така се получи 74лв. на месец ?! Само на мен ли ми изглежда много малко?

# 348
  • София-Младост
Не малко, а нищожно е това.

# 349
На ден, не на месец.

# 350
  • София
Какви са плюсовете и минусите на съкращаването с 4-те заплати. Мисля, че е по чл. 331.
Освен че имаш право на минимална борса.
Но понякога не е ли по- изгодно всъщност.
Ако приемем, че би трябвало да взимаш 6 месеца борса и да вземем максималния осигурителен праг. 3000*60% по 6 са 10800.
А 4 заплати са 12000. При друго ниво на заплатата пак излиза по- добре.
А и може да не се записваш на борсата, за да си запазиш правото в идните 3г.

Някакви подводни камъни има ли при този начин на съкращение?

# 351
Няма подводни камъни. Да не се записваш на борсата е много добра идея, междувременно може да започнеш нова работа и да си на плюс с 4 заплати.

# 352
Работодателят ми иска да ми увеличи трудовите задължения, аз и тези дотук едвам сварвам, най-важното отключиха ми се не едно заболяване. Сега се опитват още отговорности в тр.задължения да ми вменят.
Моля за съвет как мога да напусна, така че ако мина на борса да не съм ощетена, докато си стъпя на краката и почна нова работа. Др.фирма знам, но ако може от тази, че дооста много съм й дала като труд умствен, физически и пр. Благодаря.

# 353
  • София
Дева, мерси!  Преди време един човек само се е запънал и са му дали 4 заплати. Другите са ги натискали за други длъжности.
Санеа, ако сама напуснеш, май нямаш много ползотворни опции, май е минималното обезщетение на борсата. Ако ви е голяма компанията, вариант е да кандидатстваш за друга длъжност и в изпитателен срок да се държиш неадекватно, за да те освободят. Важи и за друга компания. Тогава май е пълна борса, демек 60%.
Щом искат още задължения да ти вменят, няма да те пуснат току- така.

# 354
Работодателят ми иска да ми увеличи трудовите задължения, аз и тези дотук едвам сварвам, най-важното отключиха ми се не едно заболяване. Сега се опитват още отговорности в тр.задължения да ми вменят.
Моля за съвет как мога да напусна, така че ако мина на борса да не съм ощетена, докато си стъпя на краката и почна нова работа. Др.фирма знам, но ако може от тази, че дооста много съм й дала като труд умствен, физически и пр. Благодаря.
В подобна ситуация съм само, дето шефа "тихомълком" ми вменява допълнителни задължения, а и изисква влизане в положение (неговото) за цената на тока, цената на суровините и всички  ФИРМЕНИ разходи. Фирмата загива вече почти 3-4-та година и няма шанс да блесне светлина в тунела.
Почти ежедневно преговарям вариантите на действие от моя страна, защото пък не им идва на идея да направят съкращение и сякаш искат сами да си напуснем, но... нещо не ми е оферта в момента. Grin

# 355
Може и поради несправяне със задълженията, има такъв член.

# 356
Даринандия , разбирам Ви, в сходна позиция сме, но при мен се отразява доста на здравето, последната ми "придобивка" е тик, отделно кошмари и пр. и пр. Т.е. или все трябва да се съгласявам, или да си подач молбата за напускане, на тях не им е изгодно да ме съкратят.

# 357
Напусни, хвани се на каква да е работа, без да се регистрираш като безработна. После ходи само за присъствие, да те освободят в изпитателния срок.

# 358
  • София
И мен ме кандисват за най- различни позиции, колкото да не платят обезщетение. Отделът ни си заминава. Толкова стрес покрай неяснотата, че тоя път ще захапя.
Понеже не е първо провинение в политиката, аз искам да си ми платят 4 заплати и да си ходя. Освен ако не извадят наистина добра позиция.

# 359
Даринандия , разбирам Ви, в сходна позиция сме, но при мен се отразява доста на здравето, последната ми "придобивка" е тик, отделно кошмари и пр. и пр. Т.е. или все трябва да се съгласявам, или да си подач молбата за напускане, на тях не им е изгодно да ме съкратят.
И при мен се отразяваше на здравето и то доста сериозно до преди 6-7 месеца. До тогава го приемах прекалено вътрешно и едва ли не проблемите на шефовете са мои лични. Взех решение и промених начина си на мислене - в момента просто си правя оглушки за нещата, които мога да свърша, но не ми влизат в задълженията и постоянната ми мисъл е, че не съм им длъжна повече от ангажимента ми по трудов договор (от преди повече от 10години). Трудно е да се намери фирма, която да извърши услугата по назначаване за 1-2 седмици и прекратяване след това. Дори близки и познати се чудят как да ми откажат Grinning Затова в момента постоянната ми мисъл е, че аз ги използвам, т.е. печеля време. Така се отървах от паник атаки и тем подобни... чак не искам да си помислям. (Ползвах и хранителни добавки, но всичко е психика)

Общи условия

Активация на акаунт