Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 526
  • 804
  •   1
Отговори
# 420
Бързо въпросче: сключен трудов договор по чл. 68 ал. 1 т.2 от КТ и сега като се прекрати на основание чл. 325 ал. 1 т. 4 от КТ нали лицето ще има право на пълна борса?
Вече почвам да се съмнявам да няма промени от 1 април?
(всички други условия - стаж, години, осигуровки са изпълнени)

# 421
Да, ще има.

# 422
Здравейте, за колко време излиза решение от НОИ за размер и срок на обезщетението.Предварително мерси

# 423
Здравейте..какаво проверява нои на фирмата , която ме е съкратила.Че са ми познати.Съкратена съм по член обективна невъзможност да си изпълнявям тр.задължения, 4е съм с малко дете .

# 424
Кой е този член? Може неправомерно да са те съкратили.
Нали по чл.333 от КТ са защитени от уволнение майки с малки деца  до 3 г. възраст.

# 425
Детето ми навърши 3.За члена 328 ал.1 т.12

# 426
  • София-Младост
Тук по-скоро се търси ефект от прекратяване на този ТД, с цел получаване на по-дълго и по-високо (вероятно) обезщетение за безработица.

Не е задължително да се прави проверка от НОИ, мисля, освен ако съкратения, т.е. вие не си търсите някакви права...а тук нещата явно са фиктивни.
Но ако се стигне до проверка, вероятно ще се искат обяснения някакви. Не че ми се е случвало.

# 427
Благодаря за отговорите мили мами.Сега да попитам аз като самотен родител т.е. нямам брак и не живея с бащата ползвах по вече от 6 м.  неплатен отпуск.доколкото съм чела имам право на 12 м.Греша ли?Предварително мерси

# 428
  • София-Младост
КТ чл. 167 а
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

# 429
Здравейте, въпросът ми е, ако служител подаде молба за напускане, но не си изработи цялото предизвестие, дължи ли на работодателя обезщетение в размер на цялата брутна заплата или само за дните, в които то не е спазено? Да кажем, че си тръгне 10 дни по рано.

# 430
Дължи само за неотработените дни.

# 431
Здравейте. Племенницата ми е регистрирана в Бюрото по труда като безработна, не получава обезщетение. От един магазин й предлагат времена работа, която за момента е само за седмица- да преетикира и подрежда дрехи, като ще сключи трудов договор за периода, ще й платят и осигуровки за дните. Не сме наясно, трябва ли да се отписва от бюрото по труда, заради това, че ще има временен договор? За по-нататък, са й обяснили, че може пак да я викат, ако имат нужда, но засега сигурно е само за седмица..

# 432
III. Обстоятелства, които водят до спиране или прекратяване изплащането на ПОБ.
2.
а) обстоятелства, при които се прекратява изплащането на всички видове ПОБ:

започване на трудова дейност, за която лицето подлежи на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда - от датата на започване на дейността;

https://www.nssi.bg/forusers/procedures/240-procesunempl

# 433
При липса на обезщетение, не мисля, че трябва да се отпише за една седмица.

# 434
Здравейте .Регистрирана съм в Бюрото по труда от април месец с минимално ПОБ.Миналата седмица щях да започвам работа, но условията в договора не ми харесаха и се отказах, но вече бях подписала уведомлението от НОИ, като стигнах до договора ,се отказах.Какво трябва да направя, за да не ми спрат обезщетението?В НОИ ли трябва да отида?

Общи условия

Активация на акаунт