Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 385
  • 804
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте,

Имам едно питане, което не успях да намеря с търсачка и една позната от Бюрото по труда ми отговори, но не беше сигурна в това, което ми казва!

Предстои ми да бъда съкратена по чл. 71 след месец, ще се записвам на Бюрото по труда, но и работя отделно на граждански договор. Дохода от гражданския договор е под минималната работна заплата.
Някъде в страницата на НОИ прочетох, че ако съм получила възнаграждение по граждански договор, чийто размер след приспадане на нормативно признатите разходи за дейността е по-малък от минималната работна заплата  и нямам друг доход от трудова дейност, то върху него не се дължат осигурителни вноски.

Но само това.

Познатата от Бюрото по труда ми каза, че преди да прекратя трудовия си договор, трябва да прекратя и гражданския и след като започна да получавам пари от ТБ, отново мога да започна на граждански договор, ако не прекратя, може да не ми изплащат обещетение.
Моля, ако някой знае да ми отговори това така ли е? Също и каква е процедурата по прекратяване на гражданския договор, понеже аз  с тази фирма на гражданския договор комуникирам единствено онлайн и такъв договор все още не съм видяла.

Ще бъда благодарна на отговорилите Simple Smile

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 13:57 от Ani Nikolova 671811

# 616
Здравейте,да попитам тук за моя казус.
Назначена съм от бюро по труда по програма заетост за теб,на 9 месеца от които 6 плаща борсата и три работодателя.
Вчера почивен ден по календар аз не отивам на работа,но съм предупредила работодателя.
Днес идва правим ревизия и жената ми заявява,че от днес ме освобождава.
Защо на какво основание ?
Не си дошла вчера на работа.
Оставаха ми още два месеца до 10 ноември плащане от борсата,и другите три месеца тя трябваше да ми плаща,но още преди месец ми заеви,че ще ме освободи от нейните три месеца щото нямала как да ми плаща.
Но сега има ли право и на какво основание ме освобождава без предизвестие,отделно иска да ми одреже два дни отпуск,че съм закъснявала за работа с 5 Мин два,три пъти.
Бюрото по труда не взеха отношение .
Не съм съгласна да подпиша по взаимно съгласие,какво ще ме посъветвате към кого да се обърна.

# 617
Вчера беше празник. Тя на какво основание иска да си на работа?

# 618
Вчера беше празник. Тя на какво основание иска да си на работа?

Ами не зная на какво основание,но щом тя ми е казала че на празник се работи до обяд при нея е трябвало,да се явя.
Сега незнам към кого да се обърна,с малко дете съм оставя ме пред свършен факт,без пари и работа по никое време.
В борсата ми казаха,с нея трябвало да се разбера с нея ми е договора,а нейния е с борсата.
Към кого да се обърна?😟

# 619
Пробвайте в Инспекцията по труда, макар да не съм много оптимистично настроена.

# 620

За съжаление и аз не съм,вчера ходих единственото което ми казаха,да гледам какво подписвам,по какъв член ме освобождава.
Сега имам да ползвам 5 дни платен отпуск,и след това ще ми пусне заповедта за освобождаване.
Но след като устно сме се разбрали на празник до обяд да работя,така и устно се разбрахме на 5 процента от оборота.
Но уви вчера ме излъга нагло и каза не го пише в договора това,ок но и това да работя на празник не го пише ?
И тъй няма да подпиша нищо ако не ми даде тези 5 процента.
И варианта бил като не подписвам да ме уволни дисциплинарно 🤣
Искам да разбера къде мога да и направят едни хубави проверки и глобки .
Нямаше касов апарат и други неща.

# 621
  • София

За съжаление и аз не съм,вчера ходих единственото което ми казаха,да гледам какво подписвам,по какъв член ме освобождава.
Сега имам да ползвам 5 дни платен отпуск,и след това ще ми пусне заповедта за освобождаване.
Но след като устно сме се разбрали на празник до обяд да работя,така и устно се разбрахме на 5 процента от оборота.
Но уви вчера ме излъга нагло и каза не го пише в договора това,ок но и това да работя на празник не го пише ?

Пробвайте с добро още веднъж. Ако не стане отидете в районната инспекция по труда. А за нарушеното данъчно законодателство - директно в НАП.

# 622

Пробвайте с добро още веднъж. Ако не стане отидете в районната инспекция по труда. А за нарушеното данъчно законодателство - директно в НАП.

Пробвахме вече аз и нейната счетоводителка,не категорична е щом не съм отишла на работа край.
Ще отида и е нап
Само има ефект.
Не съм наясно който е земеделски производител освободен ли е от касов апарат.
Ще разпитам какви проверки да и направят няма да я оставя така.
Няма да подпиша по взаимно съгласие ако не ми изплати процента.

# 623
Sandrela,
Проверките, които можеш да й пратиш:
1. Инспекция по труда - работа на празник без съответното доплащане, ако плаща пари в плик над обявената заплата (5% въпросните), ако работите повече часове от тези в трудовия договор.
2. НАП - Продажби без касов апарат.
3. БАБХ - ако работи с храна и хигиената е лоша, няма здравни книжки персонала и не попълва дневници.
4. Комисия за защита на потребителите - все някакво оплакване може да се измисли.
Ако те уволни дисциплинарно, обжалвай в съда. В повечето случаи тези дела се печелят.
Успех!

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 08:12 от Малечка Палечка

# 624
Sandrela,
Проверките, които можеш да й пратиш:
1. Инспекция по труда - работа на празник без съответното доплащане, ако плаща пари в плик над обявената заплата (5% въпросните), ако работите повече часове от тези в трудовия договор.
2. НАП - Продажби без касов апарат.
3. БАБХ - ако работи с храна и хигиената е лоша, няма здравни книжки персонала и не попълва дневници.
4. Комисия за защита на потребителите - все някакво оплакване може да се измисли.
Ако те уволни дисциплинарно, обжалвай в съда. В повечето случаи тези дела се печелят.
Успех!
Благодаря не,че имам пари за съд,но ще опитам всичко.
Не съм работила повече от определеното време.
Петте процента се разбрахме устно,явно е че за да ме задържи ( защото на предходната работничка не и е давала но я одрязала от последната заплата).

# 625
Не съм сигурна, питай, ако има адвокатска тема, но май работникът входира жалба безплатно.
Подай и жалба в бюрото по труда, с копие до социалното министерство. Опиши обстойно случая с искане да я извадят от програмата!
Явно държи хора докато държавата им плаща, гони ги после и си взима нов. Така постоянно има безплатна за нея работна ръка! Поискай да проверят има ли и други наети, освободени след изтичане на периода, в който им плаща държавата.

# 626
Не съм сигурна, питай, ако има адвокатска тема, но май работникът входира жалба безплатно.
Подай и жалба в бюрото по труда, с копие до социалното министерство. Опиши обстойно случая с искане да я извадят от програмата!
Явно държи хора докато държавата им плаща, гони ги после и си взима нов. Така постоянно има безплатна за нея работна ръка! Поискай да проверят има ли и други наети, освободени след изтичане на периода, в който им плаща държавата.

Ще поразпитам,мен друго не ми е ясно.
Ако не разпиша по взаимно съгласие,така не можем да приключим и тя няма да има право на друг работник,но има ли право след не подписване да ме уволни?

# 627
Била съм в почти същото положение, пусках жалби и в НАП и в ИТ, не само аз, но и други бивши колеги. Нямаше кой знае какъв резултат. Проверките са формални. Тези 5 % не можете да ги докажете, след като не са записани в договора.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 19:14 от Дама от морето

# 628
По същия начин и тя няма доказателство, че на празник е била длъжна да бъде на работа, респективно да бъде уволнена за неявяване.

# 629
  • София

+ 1 Hands Plus1

Общи условия

Активация на акаунт