Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 421
  • 804
  •   1
Отговори
# 585
  • София-Младост
Тя не търси плащане от Германия, а от България, ако съм разбрала правилно въпроса.

# 586
  • София

Мога ли като се прибера в България да бъда назначен фиктивно на работа?Ако да за какъв период?
И след това да се запиша в БТ за да мога да взимам 60% от дохода(тоест максималният) който съм получавал в Германия.

От Герм. няма да има борса заради взаимното съгласие.
Но дохода, получаван там ще се смята за тукашната борса.
Така правят повечето завръщащи се от чужбина.
Важно е да се знае, че нещата стават бавно, много бавно с международната кореспонденция. Да не разчитат на тези пари от напр. след 2 месеца.

# 587
Тоест това с фиктивното назначение няма да стане?
Това ми беше въпроса.
Аз и без да бъда назначена ще си взимам от борсата...която е 18 лв на месец защото е фиксирана сумата.

Мога ли като се прибера в България да бъда назначен фиктивно на работа?Ако да за какъв период?
И след това да се запиша в БТ за да мога да взимам 60% от дохода(тоест максималният) който съм получавал в Германия.

От Герм. няма да има борса заради взаимното съгласие.
Но дохода, получаван там ще се смята за тукашната борса.
Така правят повечето завръщащи се от чужбина.
Важно е да се знае, че нещата стават бавно, много бавно с международната кореспонденция. Да не разчитат на тези пари от напр. след 2 месеца.

# 588
  • София
Защо са не стане назначаване при познат със срок за изпитване?
Ако някой се съгласи - пуска заповед, плащаш неговите и твоите разноски за осигуровки и данък върху заплатата. След известно време те освобождава и до 7 дни се регистрираш на борсата и в НОИ за обезщетение. Пиша, че по-бавно, след доста време ще ти изплатят полагаемата се сума. Има коресподенция със страната, в която е предишния ти трудов стаж преди тукашния с изпитателен срок.
Иначе 18 лв за работен ден са само за 4 месеца. И след това 3 години нямаш право на платена борса, дори и наистина да си съкратен или освободен по съответните членове.
https://www.mlsp.government.bg/agentsiya-po-zaetostta    - тук може да прочетеш и разпиташ подробно за твоя случай.

# 589
На предния ти коментар казваш че, няма да стане щом е по взаимно съгласие, сега казваш, че ще стане.
Кой трябва да питам вече и аз не знам...
Защо са не стане назначаване при познат със срок за изпитване?
Ако някой се съгласи - пуска заповед, плащаш неговите и твоите разноски за осигуровки и данък върху заплатата. След известно време те освобождава и до 7 дни се регистрираш на борсата и в НОИ за обезщетение. Пиша, че по-бавно, след доста време ще ти изплатят полагаемата се сума. Има коресподенция със страната, в която е предишния ти трудов стаж преди тукашния с изпитателен срок.
Иначе 18 лв за работен ден са само за 4 месеца. И след това 3 години нямаш право на платена борса, дори и наистина да си съкратен или освободен по съответните членове.
https://www.mlsp.government.bg/agentsiya-po-zaetostta    - тук може да прочетеш и разпиташ подробно за твоя случай.

# 590
Тя ти казва, че ще стане с фиктивно назначение. Чети внимателно.

# 591
Здравейте, въпросът ми е следния:
Тъй като знам, че обезщетението от БТ се изплаща месец назад на 15 число.Тоест септември ще ми изплатят за август. Ако започна работа преди 15 септември и се отпиша от БТ, дали ще имам пак изплащане?

# 592
  • София-Младост
Ще има, за целия август, а за м. 09 пропорционално на дните без работа.

# 593
Да чета, но първо казва че става с фиктивно назначение но после казва, че щом е по взаимно съгласие ще се получава само по 18 лв на ден фиксирано тоест няма да стане и с фиктивно назначение.Така ми казах и от НОИ. Без значение колко съм получавал в Германия.
Въпроса ми остава отворен.Очаквам и други мнения.
Благодаря Simple Smile

Тя ти казва, че ще стане с фиктивно назначение. Чети внимателно.
[/quote]

# 594
А ти какво очакваш от НОИ? Да ти дадат съвет за фиктивно назначаване ли? Те са ти казали, че по взаимно съгласие имаш право на минимално обезщетение. Ние коментираме другия вариант.

# 595
Съжалявам, че ще се включа на въпреки, но и в резултат на такива  практики, после плащащите реални осигуровки и данъци духаме супата. Цъкаме с език и се възмущаваме на далаверите и корупцията по високите етажи, ама добре си я захранваме на всички нива, включително със съвети тук.
Vladokis, работил си в чужбина, оставил си там едни осигуровки и данъци, прекратен ти е договорът по взаимно съгласие. Еми нормалното е да си получаваш по 18 лв., ако искаш да си лежиш на дивана 4 месеца. Иначе си търсиш истинска работа и изкарваш пари в България. А и като ти хрумне да се оплакваш от здравеопазването, пенсиите, образованието, дупките по пътищата и връзкарите, заради които седиш безработен, се сети за личния ти принос държавата ни да е кочина. Интересно дали така настойчиво би питал в немски форум как да изцоцаш с фиктивно назначение тяхната осигурителна система.

# 596
Таф, винаги съм съгласна с теб. И сега също.
Обаче понякога се налага човек да си почине малко и ако е внасял добри осигуровки, мисля, че е редно и да получи за известно време. Взаимното съгласие не винаги е взаимно, много добре знаем.
На последното съкращение, покрай пандемията, ни прекратиха ТД по взаимно съгласие и с 4 заплати обезщетение. Една колежка се запъна, не искаше обезщетение, искаше да я съкратят по друг член, за да ползва пълна борса. Ами не стана работата. Щели дисциплинарно да я уволнят?!
Това редно ли е?

# 597
  • София
Съжалявам, че ще се включа на въпреки, но и в резултат на такива  практики, после плащащите реални осигуровки и данъци духаме супата.

Би ли ми обяснила защо тези с реални осигуровки духат супата, моля ? С какво те ощетяват тебе тези, които започват на изпитателен срок и не се справят?
За здравеопазване винаги плащам, въпреки реалните осигуровки и допълнителното.
За образованието на детето ми също плащах за частни курсове и уроци. Но даскалите и 10 г. след нейното завършване   все реват, че заплатите малки, а задълженията много.Масово пренасочват към платено обучение. По време на К19 се видя капацитета им - не знаеха как да се включат онлайн.
Колкото и да внасяме, все няма за нас - простолюдието. Уреждат се държавни служители и даскали.
40 г. трудов стаж имам с реални осигуровки, не на тавана, но добри. Като ми останаха малко години до пенсия започнаха да налагат все повече допълнителни задачи, извън длъжностната характеристика. Толерираха разни 40 годишни да ходят на инвитро, а ние пред пенсия - "Ще бъхтиш, къде ще ходиш". Сетиха се, че при пенсиониране ни дължат допълнителни  заплати и ни преназначиха в нова фирма за да не ги плащат. Ами метнах им заявление за напускане 12.2019 и настана суматоха - ще ми дигнели заплатата, ще ме компенсират. Но за целта трябва на мое име да се регистрира фирма и да се изтегли 7 цифрен кредит. Смях в залата, ти ще се съгласиш ли? Няма как да преклоня глава пред офисен планктон, повярвал си колко е велик като са го назначили.  Ако те вълнува на ЛС ще ти пиша името на фирмата - една от най-големите в Бг, търговия с горива.
Махнах се по взаимно и си платих за около 40 дни със срок за изпитване. После 1 г. борса и после пенсиониране 1 г. предсрочно.
А ако знаеш как германците обменят опит как да източат тяхната система ....
Там това е национален спорт, всеки си знае колко трябва да работи за да си почива после 1 г. И АА, и т.н. джобс център, и социалните си знаят как хората си ползват правата и даже ги съветват как да стане по-ефективно - национален спорт е, поне в бившата т.н. Западна Германия.
Във всяка тема се повтарям - не обожествявайте законите и правилата в чужбина.
А и между другото помня и твоите терзания как да напуснеш най-изгодно за тебе и да имаш време хем за почивка, хем да търсиш нова работа. Така че не се прави на толкова принципна, а ползвай това, което си изработила с труда си.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 20:46 от Aisha

# 598
Съжалявам, че ще се включа на въпреки, но и в резултат на такива  практики, после плащащите реални осигуровки и данъци духаме супата.

Би ли ми обяснила защо тези с реални осигуровки духат супата, моля ? С какво те ощетяват тебе тези, които започват на изпитателен срок и не се справят?
За здравеопазване винаги плащам, въпреки реалните осигуровки и допълнителното.
За образованието на детето ми също плащах за частни курсове и уроци. Но даскалите и 10 г. след нейното завършване   все реват, че заплатите малки, а задълженията много.Масово пренасочват към платено обучение. По време на К19 се видя капацитета им - не знаеха как да се включат онлайн.
Колкото и да внасяме, все няма за нас - простолюдието. Уреждат се държавни служители и даскали.
40 г. трудов стаж имам с реални осигуровки, не на тавана, но добри. Като ми останаха малко години до пенсия започнаха да налагат все повече допълнителни задачи, извън длъжностната характеристика. Толерираха разни 40 годишни да ходят на инвитро, а ние пред пенсия - "Ще бъхтиш, къде ще ходиш". Сетиха се, че при пенсиониране ни дължат допълнителни  заплати и ни преназначиха в нова фирма за да не ги плащат. Ами метнах им заявление за напускане 12.2019 и настана суматоха - ще ми дигнели заплатата, ще ме компенсират. Но за целта трябва на мое име да се регистрира фирма и да се изтегли 7 цифрен кредит. Смях в залата, ти ще се съгласиш ли? Няма как да преклоня глава пред офисен планктон, повярвал си колко е велик като са го назначили.  Ако те вълнува на ЛС ще ти пиша името на фирмата - една от най-големите в Бг, търговия с горива.
Махнах се по взаимно и си платих за около 40 дни със срок за изпитване. После 1 г. борса и после пенсиониране 1 г. предсрочно.
А ако знаеш как германците обменят опит как да източат тяхната система ....
Там това е национален спорт, всеки си знае колко трябва да работи за да си почива после 1 г. И АА, и т.н. джобс център, и социалните си знаят как хората си ползват правата и даже ги съветват как да стане по-ефективно - национален спорт е, поне в бившата т.н. Западна Германия.
Във всяка тема се повтарям - не обожествявайте законите и правилата в чужбина.
А и между другото помня и твоите терзания как да напуснеш най-изгодно за тебе и да имаш време хем за почивка, хем да търсиш нова работа. Така че не се прави на толкова принципна, а ползвай това, което си изработила с труда си.
Още е така в Германия , сестра ми си търсеше нормална работа , а те я съветваха как да си остане повече време с децата в къщи ( една от службите там ) 🤨

# 599
  • Sofia
Не промениха ли закона вече за минимален срок да сте били назначени, за да се позлзва обезщетение? Преди назначаваха и съкращаваха след седмица, след което мисля, че приеха закон за 2-3 месеца да е било назначено лицето поне, но не съм 100% сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт