Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 329
  • 804
  •   1
Отговори
# 675
Трябва работодателят да плати първо и тогава влиза в сила другото.
Човекът не иска да търси това обезщетение, отказал се е от него.

# 676
Не знам дали може да се откаже и как. Питайте на място в НОИ.

# 677
Обезщетението от НОИ не се ли изплаща независимо от това дали обезщетението по чл. 222 е платено?

# 678
  • София
Здравейте,
нуждая се от съвет и се надявам да съм в правилната тема.
Близка позната с над 20-годишен стаж е освободена по взаимно съгласие, т.е. ще получава минимално обезщетение за кратък период. Помоли да й съдействам да започне работа за малко, след което да бъде съкратена по по-благоприятен член.
Питането ми е дали има такава практика? Ако да, колко месеца трябва да работи на новото място преди да бъде съкратена? Има ли някакви особености?

# 679
  • София
Писали сме, виж и първия пост на темата.
Наемате я с изпитателен срок в полза на работодателя.
После и прекратявате договора и с бодра крачка отива на борсата. Чл. 70 и 71 от КТ май бяха, но си проверете.
Няма изискване колко време да я държите, но около 3 - 4 седмици е достатъчно.
Ще мине пред БТ ако във фирмата не го правите много често.
Ако всеки месец имате подобен случай може да се усъмнят и да изпратят проверка от ИТ.

# 680
  • София
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Ще е единствен случай със сигурност.
Приятни почивни дни!

# 681
  • София
Още 1 допълнение към горното - внимавате с длъжността.
Напр. ако 20 г. е била счетоводител, мениджър или подобно да не я назначите за главен готвач, пицар, учител. С 2 думи новото назначение да е близо до досегашния и тр. стаж. Иначе понякога буди съмнение в евентуален по-наблюдателен служител на БТ. И пак следват проверки на фирмата.

# 682
Здравейте и съжалявам ако е обсъждано преди.
Какви са негативните страни за трудовия стаж от това да бъдеш на борсата, ако има такива?

Предстои ми съкращаване и за пръв път ще се запиша на борсата, защото все още не съм си намерила нова работа.
Как ще се отрази този период като цяло на трудовия ми стаж? Ще бъде ли прекъснат и ако да, това значение само за бъдещата евентуална пенсия ли има или?

# 683
Здравейте,  напуснах с предизвестие по взаимно съгласие, защо си намерих "по-добра" работа. Осигуряването ми е близо на максималния осигурителен праг. На новата работа изненадващо решиха, че нов човек не им трябва и ме освободиха по чл.71, 1 в срока на изпитване.
Това емоционално много ме срина, но каквото е.
Та, регистрирах се в края на септември в БТ и миналия ден ми се обади непознат номер, представи се от БТ без име, нищо. Даде ми координати на работодател, който търси лице с моята квалификация.
Мога ли да откажа "това предложение"? Фирмата не е с добра репутация и честно нямам емоционален капацитет да търпя ново унижение и по-ниска заплата.
Какви права имам? Трябва ли да приемам тази работа, ако ме одобрят? Ако ме освободят или аз не се чувствам добре на тази работа, какви са ми правата?

# 684
  • София-Младост
Как ще се отрази този период като цяло на трудовия ми стаж? Ще бъде ли прекъснат и ако да, това значение само за бъдещата евентуална пенсия ли има или?
Времето, през което получавате обезщетение за безработица, се признава за трудов стаж.
чл. 354, ал.1, т. 7 КТ

# 685
Какви права имам? Трябва ли да приемам тази работа, ако ме одобрят? Ако ме освободят или аз не се чувствам добре на тази работа, какви са ми правата?
При нас наскоро изпратиха хора от БТ - за интервю - 2ма започнаха и на следващия ден казаха, че не ги устройва и се махат (даже не им бяха входирали трудовите договори). Другите двама не започнаха, не им харесаха условията.
Едва ли могат да задължат фирмата да те наеме, все пак минаваш на интервю - ако посочиш, че търсиш заплата 3000 лв, а те дават 1000, как точно ще се случат нещата?
То едно е да ти дадат координати, съвсем друго е да подпишете трудов договор. Не си го предствям като "на всяка цена" и от двете страни - работодател/работник.

# 686
Здравейте, имам фирма и искам да кандидатства за програма за наемана на работници от ТБ. Дали има проврени приемани в момента?

# 687
  • там, където ми харесва
Здравейте , в момента съм на постоянен ТД , но кандидатствам в една фирма по моята позиция. Въпросът ми е дали мога да им предложа докато тече едномесечното ми предизвестие  да сключа с тях втори ТД на 4 часа. Един вид да съм сигурна , че след един месец няма да решат друго , а аз да си оставя старата работа и да се окажа безработна.

# 688
Е, да, де, ама кога ще ги работиш тези 4 часа?

Спокойно може да подпишете ТД сега с влизане в сила след месец.

# 689
  • там, където ми харесва
Да и това е вариант.Благодаря ти Soul Free

Общи условия

Активация на акаунт