Слънце весело пече, чакам аз чертички две. ~бебеправене 392~

• 33 631
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
Ето тези
Скрит текст:
А то и в самото изследване е препоръчано да се видят още някакви фактори, но не съм пускала нищо друго. В 8 г.с. Д димера ми беше 0.99 леко повишен, но другите показатели и кръвотока бяха добре, казаха всичко е ок. След това започна да пада постепенно и стойността му и в 17 г.с. беше 0.13, което е доста ниско и фибриногена също по-нисък. А и на ехографа док видя кръв в околоплодните води и каза прекалено е разредена, почваш вит. К. В понеделник ги пуснах пак и са вече добре, но продължавам следенето през 2-3 седмици.

# 556
  • Замък сред облаците
Благодаря ти, аз съм с 4G/4G и MTFHR хетеро CT, та при мен има, макар и нисък, риск от тромбози.

# 557
Мисълта ми беше, че следенето е най-важно. Да не се вадят прибързани изводи или да се самоназначава терапия превантивно. Може би това, което на мен се случи, е рядкост, но благодарение на по-обстойното следене  хванахме нещата (надявам се) навреме и да няма някакви последици за бебо или мен

# 558
Здравейте, на 23 години съм и с моя приятел искаме да имаме бебе, но така и не сеполучава вече 8 месеца. Правила съм тестове за овулация не става вече се отказах и да ги правя. Ходих при гинеколог вече два пъти каза че всичко е наред след преглед с видеозон, вторият път проследи овулацията и ми предложи да направим разширена спермограма, и това направихме всичко наред. Каза че ако при него всичко е наред да направим изследването за запушени маточни тръби. Цикълът ми е редовен.Бих искала да ме посъветвате, да споделите опит и какво да правя от тук натам.
Благодаря предварително!

# 559
  • Замък сред облаците
Привет, Бет!

Правила ли си си хормонални изследвания на щитовидна жлеза и женски полови хормони? Препоръчително е като правите опити освет УЗ преглед, да пуснеш и микробиология и да си направиш цитонамазка също така, тъй като евентуалното наличие на възпаление също би затруднило бебеправенето. За проходимост на тръбите се прави цветна снимка, но нека момичетата с опит се включат.

# 560
Привет, Бет!

Правила ли си си хормонални изследвания на щитовидна жлеза и женски полови хормони? Препоръчително е като правите опити освет УЗ преглед, да пуснеш и микробиология и да си направиш цитонамазка също така, тъй като евентуалното наличие на възпаление също би затруднило бебеправенето. За проходимост на тръбите се прави цветна снимка, но нека момичетата с опит се включат.

Здравей, не не съм си правила такива изследвания, защото гинекологът ми не ми е споменал за тях,а каза че следващото което трябва да направя е за проходимост на тръбиге. Мен това ме озадъчи, без никакви изследвания това да се прави, затова търся съвет от тук.

# 561
Привет, Бет, добре дошла и дано не се задържаш много тук.

Това са хормоните, които се препоръчва да се направят, част от тях могат да се назначават от гинеколог, за другата част от ЛЛ може да си вземеш направление. Можеш и да си ги платиш, но ако можеш да минеш с направление или ДЗО си е оферта, аз не успях да отида до ЛЛ и реално ми назначиха само вторите, но пак са едни спестени пари:
- щитовидна жлеза от ЛЛ - tsh, ft4 (тези двата се поемат от здравна каса) ft3, TAT, MAT + вит D, за всеки случай, така и така ще взимат кръв (мен ако питаш и ПКК пусни)
- тези може да ти ги назначи и АГ - fsh,lh, prolactin и естрсдиол, като той може да ти назначи и tsh.

За женските трябва да си между 2ри и 4ти ден от цикъла, може и 5ти, но е на кантар. За другите всеки казва различно, последния път ми казах да ги пусна заедно и няма проблем.

Преди цветната снимка на мен ми правиха тест за хламидия, микроплазми и уреаплазми - не са най-евтините, но добре че ги направихме, защото трябваше да изпия един антибиотик Simple Smile Непосредствено преди цветната снимка се прави микробиология (както и преди почти всяка процедура и интервенция, не ти го пожелавам, само го имай предвид).

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 11:51 от Inferiya

# 562
Препоръката е да не се прави нищо преди да станат 1 година опити. Сигурно знаеш, ма и аз да кажа.
Микробиология и цитонамазка така или иначе е хубаво да се правят профилактично всяка година.

# 563
  • Замък сред облаците
Само да коригирам Инферия мъничко:

- щитовидна жлеза от ЛЛ - ft3, ft4, TAT, MAT + вит D, за всеки случай, така и така ще взимат кръв (мен ако питаш и ПКК пусни)
- тези може да ти ги назначи и АГ - tsh, fsh,lh, prolactin и естрсдиол

За щитовидна жлеза се пуска ТСХ, ft4, ft3, TAT, MAT, като само първите 2 са по-здравна каса и могат да са с направление от ЛЛ, останалите си ги доплащаш. Цената излиза сходна (60-70 лв) спрямо пакетите, които плащаш на частно в лабораториите (а понякога има оферти в Омед, примерно, аз не съм ползвала), така че ако не ти се ходи специално до ЛЛ за направление, да знаеш че цената ще е сходна. На изследване на щитовидната жлеза се ходи сутрин преди 10ч, без да си пила кафе, чай, шоколад - нищо съдържащо кофеин, защото влияе на изследването. Вода и храна може.
За вит Д не знам дали се изследва по здравна каса, аз пак си пускам директно в лабораторията до нас, но ако пускаш витамини, провери си и нивата на Б12.

АГ да пусне освен посочените LH, FSH, пролактин, естрадиол, също тестостерон и прогестерон.

# 564
Много ви благодаря за съдействето и подробните обяснения, дадохте ми изключително полезна информация!  Значи няма да прибързвам с правенето на цветната снимка. Ще се насоча към изследванията.

# 565
Аз допълвам АА, че хормоните на ЩЗ се изследват на чист ден, защото по време на цикъл са леко завишени. За мен лично минимум женските хормони следва да се проверят, за да се види има ли, няма ли овулация и какво се случва.

# 566
Споделям, че на мен тсх на чист ден ми беше 10.4, на 3ти ден от МЦ 3.4 Grinning
Имам питане, за което не знам дали някой може да ми даде точен отговор, но... В лабораториите не изследват кръв взета събота и неделя, замразяват и тестват в понеделник. Би ли оказало влияние на резултатите това?

# 567
  • Замък сред облаците
Винаги, когато са ми взимали кръв в събота резултатът е излизал същия ден, освен в случаите когато за изследването отнема повече време. В Токуда знам че и в неделя си изследват.

Замразяването не трябва да окаже влияние иначе. А за горните разлики в ТСХ, според мен е грешка на лабораторията. Просто няма шанс такова разминаване, ако е правено в рамките на 1 и същи месец.

# 568
Аз мисля сега след М да пусна едни щитовидни хормони да ги видя как са, че никога не съм изследвала. Време ми е и за цитонамазка, та ще говоря с АГ да направим и фоликуметрия, за да видим има ли овлация, че цикъла ми последните месеци е 25 дни, не че преди е бил повече де - 27 дни. Даже и едни ленти за О ще си взема за август, защото с тоя кратък цикъл, ако има О, то е рано.

# 569
Найсна, честита Адриана People Baby Да е много здрава и щастлива и да ви радва всеки ден Hug Two Hearts
По въпроса с мутациите аз имам 4 - хетерозигот, едната е Лайден, който всъщност е опасен, иначе докторите по-скоро не препоръчват разреждане, казват ми ако имаш само 4G/5G няма нужда, така че бъдете малко по-спокойни, ако нямате Лайден Wink

Общи условия

Активация на акаунт