ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 107

• 57 573
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Laughing
Stell, а мерки гледала ли си?
Ако имаш съмнения за Хашимото пробвай палео протокола, спри млечните и, ако още не си, глутена.

И мерките са без променя. Преди се чуствах много добре на палео, но сега някак си нямам волята да се приддържам към всички лишения от любимите ми храни.. 13 години все сам на диети и на горе надолу и никога не се харесвам.. Предолагам ако ми го каже доктор някак си по-лесно ще ми е да се придържам отколкото ако се мъча да се самолекувам. Странна птица съм Laughing

# 286
Аз продължавам да си цикля на едни килограми вече няколко дни...хем знам, че така се случва, хем се дразня много. Надявам се тези дни кантара отново да почне да слиза надолу.
Храня се доста еднообразно, но нито ми се занимава с готвене, нито нещо друго.
Поне знам, че се храня правилно.

# 287
Стана ми интересно, кои са тези любими храни, които палеото изключва?
По моето палео само тестени, картофи и индустриални храни са изключени.
За тестените има сравнително добри заместители. Млечни от дребни животни са разрешени, картофите също отлично се заместват със сладък картоф, глава целина, моркови. Дори и мед е позволен.
Естествено,  всичко е съобразено с цел , здравословно състояние, активност, възраст.....

# 288
Таня, аз това го знам от майка ми. Да чукам на дърво, не ми е дошло още до главата.
Автоимунен палео протокол се води, нямам идея дали са едно и също, честно казано: https://know-how-to-cook.com/2019/03/avtoimunen-paleo-protokol-aip.html

# 289
Стана ми интересно, кои са тези любими храни, които палеото изключва?
По моето палео само тестени, картофи и индустриални храни са изключени.
За тестените има сравнително добри заместители. Млечни от дребни животни са разрешени, картофите също отлично се заместват със сладък картоф, глава целина, моркови. Дори и мед е позволен.
Естествено,  всичко е съобразено с цел , здравословно състояние, активност, възраст.....

картофите и оризът.. Някак си със заместителите не ми е същото въпреки че реално много рядко ги ям 2-3 пъти на месец. Същото е с и с тестените, не ги ям много често пак 2-3 пъти на месец, но ми се прияжда покрай мъжа ми, който ги яде редовно. И другото е сиренето, него не мога да го прежаля хич, особено тук в Англия със всичките им сирена го ям почти всеки ден. Иначе главно ям само плодове, зеленчуци, месо и риба. Готвя всичко

Като цяло като се опитам да не  изключвам храни защото започват да ми се ядат всеки ден и ако се поддам и ги ям после се чуствам все едно съм извършила някакво престъпление. Затова вместо да изключвам започнах да броя калории. Така знам че мога да ям всичко стига да е планувано. Мисля си че на мен проблемът ми е стресът и самотата, защото главно преяждам вечер след работа като съм сама вкъщи и няма с кого да говоря или да изляза. Работата ми и тя е много изолираща и работя сама по 3-4 дни без да виждам или общувам много много с хора, мъжът ми работи, отива на фитнес, дръща се в 9 вечерта, яде и ляга - живеем заедно а се виждаме само в неделя.

Таня, аз това го знам от майка ми. Да чукам на дърво, не ми е дошло още до главата.
Автоимунен палео протокол се води, нямам идея дали са едно и също, честно казано: https://know-how-to-cook.com/2019/03/avtoimunen-paleo-protokol-aip.html

Да, чувала съм го и го пробвах веднъж и ако не ядете всички в семейството по-тази начин е много трудно да се спазва поне за мен, понеже нямам време да готвя различни неща за всички. Яйцата и доматите се консумират при нас дневно, а кафето ми е едиствения грях Sweat Smile

Аз като цяло от малка много обичам да ям и идвам от семейство на готвачи, които за съжеление не ни обясниха какво е здравословно и какво не и от много малка имам проблем с теглото, който родителите ми много тактично игнорираха. Българската кухня е главно теста, бобове, домати, патладжани и т.н. и като се изключе абсолютно всичко, ястията ми стават много еднообразни.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 14:02 от Stell123

# 290
Ориз басмати е разрешен, също елда, леща, нахут...
"Моите" палео ползват често (и по малко) брашно от елда, но аз мързелив и лаком телец, направо палачинка от елдово брашно купувам от време на време. Много ги тачат във френска Бретания. Едно време опитвах и питка от нахутено брашно, много вкусна беше.
АИП го гледах и аз преди много време, но нямам нужда (за сега и дано и за в бъдеще). И той наистина е за лечение. Базира се на палео, но не е палеото за широка публика (и деца)
То и Аткинс (по спомен) имаше постепенно увеличаване на въглехидратите до "достигане на личната граница на поносимост".
В моята палео група четох оня ден:
-не можете да държите въглехидратите под 50 г- няма проблем и под 100 г е добре
-не можете всеки ден да се храните режимно-няма проблем и 4-5 дни в седмицата е добре ( или правило 80/20)
-нямате време или не можете да спортувате-няма проблем и разходките са добри. Важно е движението и постоянството.
.....
Така, че и малка промяна е по-добре от никаква. А чудеса няма.
Минала седмица, моят мъж казва:
От години не сме яли кроасани. Ще купя един и ще си го разделим на закуска за десерт. Не го мързя, ходи и купи докато аз правех кафе и омлет. Мълчаливи го изядохме (кроасана).
Той (мъж): по безвкусно нещо през живота си не съм ял. Сигурно са сменили рецептата....или брашното....или маслото. Повече такова нещо да не купуваШ.
Хич не си и помисли, че може неговия вкус да се е променил.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 15:23 от tania6

# 291
Ориз басмати е разрешен, също елда, леща, нахут...
"Моите" палео ползват често (и по малко) брашно от елда, но аз мързелив и лаком телец, направо палачинка от елдово брашно купувам от време на време. Много ги тачат във френска Бретания. Едно време опитвах и питка от нахутено брашно, много вкусна беше.
АИП го гледах и аз преди много време, но нямам нужда (за сега и дано и за в бъдеще). И той наистина е за лечение. Базира се на палео, но не е палеото за широка публика (и деца)
То и Аткинс (по спомен) имаше постепенно увеличаване на въглехидратите до "достигане на личната граница на поносимост".
В моята палео група четох оня ден:
-не можете да държите въглехидратите под 50 г- няма проблем и под 100 г е добре
-не можете всеки ден да се храните режимно-няма проблем и 4-5 дни в седмицата е добре ( или правило 80/20)
-нямате време или не можете да спортувате-няма проблем и разходките са добри. Важно е движението и постоянството.
.....
Така, че и малка промяна е по-добре от никаква. А чудеса няма.
Минала седмица, моят мъж казва:
От години не сме яли кроасани. Ще купя един и ще си го разделим на закуска за десерт. Не го мързя, ходи и купи докато аз правех кафе и омлет. Мълчаливи го изядохме (кроасана).
Той (мъж): по безвкусно нещо през живота си не съм ял. Сигурно са сменили рецептата....или брашното....или маслото. Повече такова нещо да не купуваШ.
Хич не си и помисли, че може неговия вкус да се е променил.

Тази версия на палео не съм я чувала. Тази която знам изключва ориз, бобови и варива, глутен, всякакви картофи, млечни, тестени, фъстъци и кафе. Реално това което си описала аз спазвам без да знам. Тренирам 4-6 пъти в седмицата без проблем, ям главно месо и зеленчуци. Сладко си приготвям без да добавям захар, даже и кексове и торти с какао и млени бадеми.. Всякакъв ориз, картофи, макарони, и тестени обикновенно ям 2-3 пъти в месеца общо. Смисъл една седмица може да ям суши, другата един ден ще вземем пица, по другата печени или пържени картофи и това са възможно най-нездравословните. Вповечето случаи е да направя сарми или мусака и  не е всеки ден (точно на принципа на 80/20). Реално нямам и много за сваляне едни 10кг са, просто не мърдат. Храня се точно колкото преди година но спортувам много повече и пак никаква променя. Затова започнах да мисля, че е хормонално и се мъча и да намаля яденето още, но забелязвам че като го намаля под 1600-1700 калории и съвсем нямам енергия за нищо.

# 292
И аз да се отчета с нещо, което и друг път съм забелязала. Та, от около седмица спазвам НВВМ режим, но да кажем, че кашкавал и пушените със салати. Не са много ок, както е модерно да се каже... За тази седмица от 99 стигнах веднъж до 97,6, което е вода и основно 98,00. Снощи, точно 00,01часа изядох половин хляб отопен в огромна порция доматена салата и 5-6 печени пилешки бутчета и си легнах. Сутринта станах посетих 00те и се метнах на кантара, точно 97,600. Този метод е изпитан за раздвижване на метаболизма при дълъг застой на кг и диетуване. Учудих се, че сработи в първата седмица. Не мисля скоро да го повтарям, засега ще си спазвам режима и ако не се изкуша да ям след 18:00 /има се предвид режимни неща/ се надявам утре да има спад. Може и пълнолунието да има значение, понеже спада луната, да помага и на този процес...

# 293
Разбирам една, две филии... Ама половин хляб за раздвижване... Много ми се струва все пак.

# 294
Разбирам една, две филии... Ама половин хляб за раздвижване... Много ми се струва все пак.
Аз не го направих за раздвижване, така се докарах до този хал, обожавам тестени изделия. Сладки неща не обичам, но въглехидратите си ги наваксвам с хляб, хахаха. Най-редовно си прекалявах с хляба последната година, особено вечер... Даже не съм очаквала да сваля, знаех че ще си разваля усилията, но добре, че не стана.
Казах, че съм го прилагала, когато дълго съм спазвала и наистина изпаднеш в плато.

# 295
тоя хляб ще ти се появи на кантара след два дни

# 296
Ще следя да видя ще се появили, но установих, че и друга любима комбинация ми създава чувство на тежест и се отразява на кантара - шопска салата. Обожавам домати и краставица, но винаги има + след   такава салата

# 297
Mark Sisson е "бащата" на палеото.
Има изключително много информация и книги от него. От известно време минава на кето за по около три седмици (а бе от мен видял, споделих аз един януари, че минавам на кето за кратко и....хоп и той писал бил се заинтесувал от кратко кето).
Ето тук ми се вижда стегнато резюме
https://www.healthline.com/nutrition/primal-diet
А това е сайта му
https://www.marksdailyapple.com/
И ако си направите труд да прочетете ще видите "да се предпочитат" , " рядко, за удоволствие. ..." и " да се избягват" храни.
Няма нищо забранено (освен от закона).
Така, че не се съсредочавайте в храните за удоволствие и избягване, а гледайте колко е много по-дълъг първия списък, с храните за предпочитане.
А ако се намали броя на храненията и се махнат похапванията успеха е в кърпа вързан , стига да имате търпение И да ядете достатъчно.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 18:53 от tania6

# 298
при мен съм забелязала, че ако си спазвам правилно диетата, това се отчита на кантара след няколко дни
ако отчета -2кг, това си е чиста водица изпикана
същото важи и в обратна посока
ако днес издумкам един шоколад, кантарът утре кротко ще примигне без да ми се скара и аз може би ще реша, че е ок да се ядат шоколади
а след два дни: 'добре де, две яйца и 200 гр пиле ядох вчера, как така пак съм ++'
та тъй действат при мен нещата, които не бих посмяла да нарека 'раздвижване на метаболизма' Simple Smile

# 299
  • София
И аз от салати се подувам и с такива в количества не отслабвам.

Общи условия

Активация на акаунт