COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 693
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 235
Скрит текст:
Алмондина, не е точно така както е написано от нашите медии, но...

Почина 54-годишна жена с COVID-19, която отказа да бъде интубирана

Четвъртък, 02 септември 2021 г. 18: 38 ч. НДС: 18:39 ч

Тя се озова в Евангелисмос, 54-годишна жена с коронавирус, която беше неваксинирана и отказа да бъде интубирана почти до последната минута.

54-годишната дори направи публична публикация в социалните медии, като поиска „помощ“, когато нейните лекари обявиха, че ще бъде интубирана, тъй като здравето й се влоши поради основните заболявания, които я засегнаха, но и поради ниската сатурация.

Тя също така поиска адвокат да я представлява и да не позволи на медицинския персонал да предприеме по -нататъшни действия.

Болницата поиска намеса на прокуратурата.  Най -накрая интубацията беше решена и продължи, но жената не успя и загуби битката срещу коронавируса.

Но това не е единичен случай. Оказва се че има и други.
В друга статия се споменава и за някакъв адвокат, който ги съветвал че е тяхно право да откажат интубация и други процедури.
Предполагам (нямам време да се ровя в момента) , че  го разследват за да се изясни дали е имало престъпно влияние.
Случаите са все на неваксинирани болни и казват че има връзка между отказа от ваксина и отказа от интубация. В смисъл че част от антиваксърски убеждения.
Имало е и скандал и заплахи от роднини на жена, която все пак сама се е съгласила да я интубират.
Лекари от първа линия са получавали и заплашителни обаждания и съобщения от антиваксъри. Били са заплашвани и заради кампании в полза на ваксините.

Благодаря за разясненията, Geizer!
Не знам какво да мисля - вече и чувството за самосъхранение явно липсва при някои хора..
Информационното затъмнение не е добра практика, но и всеки подобен случай да се популяризира също не върви..

# 11 236
По отношение на процедури и откази, в повечето ситуации, е по-добре да не се разрешава в България. В голяма част пациентите не са запознати, а имат такова желание подплътено от емоция и /или малко знания. В такъв случаи лекарите трябва да отделят време да обяснят и разяснят. Нашите лекари не са по тази част. Често пъти дори и време да имат, не обясняват достатъчно добре. Нямат търпение.
Пример са майка ми, която беше първоначално отказала процедура от някакви си нейни идеи. Слава Богу, имахме позната лекарка в болницата, която й отдели час и я убеди. Жива е благодарение на тази жена.
Баща ми почина след негов отказ да бъде заведен отново в болницата. Лекарката от Бърза помощ просто е нямала време в 12 през нощта да обясни, че това може да му спаси живота.

Тези неща все още  не са за България.
Между впрочем, голямат част от възрастните, които починаха в началото на пандемията в Нидерландия бяха с откази за процедури. Не са ги убеждавали много, защото и самите лекари тук слагат въпросителна при 85 + какво качество живот ще има след Ковид, ако оживее.
Е да. Много е сложно да се проумее, че лекарите правят всичко възможно за да оцелее пациента. Нужно е поне по 1 час някой да се занимава и да убеждава всеки един от тях.
Не мога да разбера как в 21 век все още има хора които вярват, че болниците са построени само и само да убиват пациентите. И то след като максимално ги изтормозят и измъчат преди това.
Освиенцим ряпа да яде пред тях. Rolling Eyes

# 11 237
Гейзер, не е до вярване, а до надежда.
Надяваш се на чудо да преодолее кризата, с интубирането сме наплашени, че това са тежки случаи се знае стигне ли се до там, но и нещо беше писано..не помня, не се справяха тук , всички умираха интубирани почти. За близките това е смъртна присъда вече , а всеки се надява на чудо. Мислиш по различен начин за обичан човек, дори за себе си правиш компромис, но за близкия вече ..не си много в състояние нормално от притеснение, а като си чул, прочел и ..вече си почти неадекватен и уплашен напълно.

# 11 238
То всичко може, но аз съм по-склонен да вярвам, вече, че ваксинираните го карат така както биха го изкарали и без ваксина.
Сега поне са ваксинирани и преболедували. Следващ сблъсък с корона може и да няма.  

Познавам заразени ваксинирани, никой от тях няма до момента лонг ковид, никой не е бил в болница, само един е бил на лекарства с рецепта. Докато майка ми миналата година го изкара с добавка шест месеца бронхит и автоимунно, свързано с кръвосъсирането. Та.. Винаги хората ще са пред въпроса какво, ако не бяха с ваксини. Поне, доколкото може да се вярва на науката, вероятността от мутации намалява и ваксинираните предават малък вирусен товар.

Малта ме впечатли, браво! Всички вече искаме нормалност.

# 11 239
Когато достигнем 90% ваксинация, като в Малта, тогава ще кажем дали работят ваксините.
При 16-18% е несериозно да се разчита само на тях.

# 11 240
  • София
Jam моето мнение е че в БГ интубацията не спасява, така като е в други страни.  

Не че убива .
Роналд твоето мнение може да е всякакво. Цифрите обаче в държавите където има статистика и по-високо ниво на ваксинация говорят, че хоспитализираните и починалите са по-малко в сравнение с предходните вълни.
Факти!
Аз отдавна съм казал-да гледаме именно ваксинираните държави-Англия, Малта, САЩ (последните вече май гонят нивата си от предходните вълни, и като хоспитализации и като смъртност). Надявам се Англия, Дания, Израел да са по-добре, ама да видим.
Идеята ми, е че ваксините, от които и аз имам 2 дози, Илиана, не са кой знае колко ефективни срещу делта.
Да, сега правят ъпдейти за делта. Ама зад вратата надничат МЮ, Ламда и една ЮАР-ска мутация не знам си коя вече…

# 11 241
  • София
Мда, тези ваксини имат нужда от много ъпдейти, преди да започнем истински да разчитаме на тях.

# 11 242

Аз отдавна съм казал-да гледаме именно ваксинираните държави-Англия, Малта, САЩ (последните вече май гонят нивата си от предходните вълни, и като хоспитализации и като смъртност). Надявам се Англия, Дания, Израел да са по-добре, ама да видим.
Идеята ми, е че ваксините, от които и аз имам 2 дози, Илиана, не са кой знае колко ефективни срещу делта.
Да, сега правят ъпдейти за делта. Ама зад вратата надничат МЮ, Ламда и една ЮАР-ска мутация не знам си коя вече…

За UK

новозаразени

хоспитализирани

починали

# 11 243
Аз имам спомен за интервю с лекар от Токуда, който беше казал, че между 20 и 80% е шансът на интубиран пациент при тях, зависи от състоянието на пациента. За Европа май средното беше 40%, а в САЩ малко по-ниско. Та ако вземем предвид здравословното състояние на пациентите като цяло - придружаващи и т.н. - се движим се както другите страни.

# 11 244
Току-що, пиейки кафето се появи Лъчезар Томов. Говореха нещо за хотелиерите и загубите и не го слушах внимателно, после започна интервюто с него. Гледайте го, заслужава си, дори и да не го харесвате.
За пръв път го виждам толкова адекватен, че и официално облечен, все е неглиже, някакви чупки прави.
Толкова притеснен ми се видя и сериозен, малко "заваляше" думите и трудно се разбираше от  бързо говорене , но наистина ...гледайте го, много притеснен беше и му личеше.
Изключително заразен вирус. Алфа, ако е заразявал един -трима, то Делта един -осем, десет човека.
Да се взимат по региони решения с този вирус не е решение, защото вече е дифузно. Т.е. става , ако няма влизане и излизане от определените региони и да са транспортно изолирани, което не става.
Много по-ниска възрастова граница на този вариант. Има дори деца в интензивно. Загубили сме много голям процент хора под 64г. , т.е. в трудоспособна възраст още. Първи по смъртност, топим се от вируса.
За училищата
Всички учители с маски висок клас задължително, дори и ваксинираните. Децата също от 1 клас до 12 клас с маски непрекъснато трябва да са, заради заразността, проветряването е изключително важно. Най-вече тестовете трябва да са не 2 пъти седмично, а 3 пъти и било изключително важно да се правят. Да не са близалки, а със слюнка и да се правят иначе става безмислено ПО, риска е много голям от зараза. Задължително учителите и целият персонал в училищата трябва да са ваксинирани. Няма място за други, също и в останалите места и професии , където работят с повече хора и контакт.
Сравняваше с Русия и Америка (южните щати) какво става и нас, нещо сме си приличали във вълната как се развива. Не го чух добре и разбрах, но не е добре, там пак за децата говори в щатите колко се заразяват и последиците.
По принцип всяко боледуване, дори безсимптомно удря някъде, най-вече мозък и сърце.  Нещо падало с 3 процента или ..бе мозъчно се уврежда човек интелектуално най-вече, не говори за кръвоизливи и т.н., установено с изследвания дадено статистически.
Тревожен за ниското покритие на ваксинираните, няма да има покритие от тях и преболедувалите. Каза, че вече не 70 % покритие, а 90% трябва да има , за да има някаква защита от вируса сред другите, непостижимо за нас.
Също спомена грешка , че са давали дума на хора със специалности да говорят против ваксините и тежестта на вируса, без да имат опоненти на тяхно ниво по същото време и хората им вярвали, защото били уж специалисти.
И много други неща... трябва да се изгледа, много , много различен и полезен беше. Не си позволи обичайните майтапи или там..изобщо нещата у нас не са добре хич ,тепърва ще се види за съжаление. Каза, че може и да учудим света със заболели и починали близките седмици, ако не направим нещо ефективно и решително. Така го разбрах, още съм сънлива, ама реших да ви напиша, много ме разтревожи, даже гледахС втрещено. Гледайте го , моля и тези дето не му вярват и другите. Силно се впечатлих ...
ПП. Каза и че , ако така продължаваме няма да има в бъдеще хора да работят. Ще има много починали и увредени, което не е добре нито за бизнеса и икономиката , нито за здравеопазването. Нещата са свързани, което и ние го знаем, но процентите у нас на тези хора ще са изключително високи и даде отражение голямо в бъдеще, това трябва да ни тревожи.
Fanfanito, сигурно е така и човека е притеснен, но Мангъровци с говоренето си докараха нещата до тук. Убедена съм, че и големите виновници са медиите …. аман от тази свобода на словото … и тя ни е криворазбрана Sad
Сега вече е късно !!

# 11 245
Ето го австрийският канцлер на 28-ми август: "който е ваксиниран, живее нормално". Министърът на здравеопазването (новият, другият напусна поста след тежката зима) бил шокиран, защото не дава да се целуваме (такъв е поздравът, две или три целувки по бузите). Но реално хората вече си се прегръщат, целуват, както винаги. Те са се вакснирали за старата нормалност - факт.

Оказа се, че тук вълната не е даже започнала. Вчера нали се чудех къде точно се намираме, но нямало още нищо при 22.284 активни случая.

# 11 246
Томов точно със САЩ (южните щати) нещо сравняваше и са правили анализ математиците на симпозиума, защото еднакво се движим с вълната, но там са 40-50% ваксинирани каза и съпоставено с нашите няма и 20% се очаква при нас да е ..по-зле значително. Затова препоръчва и маски висок клас на всички работещи на закрито (особено учителите) въпреки ваксината. То това е проблемът, че ще се заразят и ваксинирани и преболедували , заради ниското покритие у нас на защита.  Дори каза, че можем и да учудим света с нашите данни на заразени, хоспитализирани и...починали за съжаление(( Всеки има право на мнение и да си прави извод дали да вярва или не на тези анализи. За мен имат значение и им вярвам (коя съм аз със знания или разбиране в тази област съм пълна 0), полезни са ми , не ми харесва какво се предвижда, но и не си заравям главата в пясъка.

# 11 247
  • Сф
Фанфанито, няма как целия свят да се ваксинират едновременно и то. Дори и да бяхме в бг 100% ваксинирани, този заобикалящия щам иде от Ю.Африка, нали? И човек започва да се чуди, не е ли по- ок да придобие ест.имунитет. Утре танганайски щам ще дойде и така до безкрай.. Има ли данни освен че заобикаля ваксината, дали протича по- леко поне при европейците които са ваксинирани? За новия щам ,дето вече е в Гърция питам. Много ме притеснява мен и етиологията на вируса. Ако е естествен, все някога ще придобием имунитет. Ваксина нещо, туй онуй. Обаче, ако сме бръкнали в природата , лошо, ще си почакаме за лекарство или ефективна  поне на 90% ваксина. Просто си разсъждавам ,като гледам колко и как продължава одисеята кв.

# 11 248
Скрит текст:
Ще споделя статия, която 16 г ми дъщеря написа за един конкурс и която са публикували.
За ваксините е.
Моля да не оплювате детето ми, в статията има малко интервю, може да вви е полезно. https://scoolmedia.com/vaksinaciata-sreshtu-covid19/

Валенцето,
Браво на детето! И на д-р Антоанета Тончева!

Хубаво е, хората, които имат познати такива специалисти, да споделят за тях.
Дори и 2-3-ма души да  се замислят, че е по-добре да се ваксинират, пак е от полза.

# 11 249
  • София
Подготвях същите картинки, но Ladybird ме изпревари. Сравнението на последната вълна с предишните е очевАдно.
Скрит текст:
Още ли умуваме има ли полза от ваксинирането, няма ли, дали пък да не почакаме някакви други, по-добри ваксини, или пък вълшебно хапче да се появи, дето лекува COVID-19 след първо "апчих"..  или пък нещо друго - не знам и аз какво, но да си почакаме, може пък нещата да се оправят сами.
Ние все си чакаме. И мрънкаме.

Общи условия

Активация на акаунт