COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 968 182
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 21 720
Зелен сертификат за учителите е добър стимул да се тестват при боледуване. Помня при една от предните вълни на доста места или си ходеха на работа болни, или взимаха болничен за друго заболяване без да се тестват, за да не карантинират колеги и ученици. Предполагам при тях % преболедували е по-висок от средното за обществото, и повечето от отказващите да се ваксинират при присъстевно обучение ще боледуват веднъж годишно и ще могат да си вадят сертификат, т.е. няма да има проблем да работят и без ваксина и тестване през ден.

# 21 721
Последните дни съм в голяма чуденка. Майката на приятелят ми е доказано заразена с лабораторен тест и кара вируса тежко вкъщи(не е ваксинирана). Приятелят ми два пъти се зарази, единият път от мен и мои близки, вторият път се мъчи няколко месеца да се оправи. Още го мъчи на моменти една натрапчива миризма на лук, която усеща, а мина време от март месец, когато беше болен. Засега той удържа фронта, няма никакви симптоми. Майка му получи първите симптоми миналата събота. Баща му не е ваксиниран и не е преболедувал, но също засега удържа фронта и също няма никакви симптоми. Жената е изолирана в една стая, стои с маска, когато трябва близките й да са около нея. Всеки общо взето си седи в отделна стая. Другата седмица приятелят ми има рожден ден (ще са минали 14-15 дни от първите симптоми на майка му). Чудя се, ако той не развие симптоми дотогава може ли да се видим или трябва да чакаме още дни да минат, ако случайно и той не кара вируса случайно безсимптомно. Мислех си да направи тест преди да се видим, но изобщо не е ясно дали ще излезе точен резултат.
Спокойно може да се видите. Ще бъдат минали 2 седмици, няма как тепърва да развие симптоми. А и ти не беше ли и преболедувала, и ваксинирана? Не се вманиачвай.
Да, другата седмица, когато е рождения ден ще е 15 ден вече от нейните симптоми. Аз съм с двойна защита  и  би трябвало да е добра, той също би трябвало да е с не лоша защита като двойно преболедувал, но с тази делта винаги остава едно зрънце на съмнение. Права си, че може и да се вманиячавам.

# 21 722
  • София
Пускан ли е в темата линк към доклада на Георги Маринов от Департамента по Генетика към Станфорфския университет?

Не е. Пусни го. Предполагам е последната му статия, защото той доклади до университета и медицински списания не е писал.
Ирини Зикидас се жалва във фейсбук, наплашил я е. според него перуанският вариант се разпространява бързо, по-заразен и по-смъртоносен е. Ваксините няма да ни спасят. Само пълно затваряне със "зазиждане" и носене на храна по домовете ще ни спаси. Мантрата му от началото на пандемията.

# 21 723
  • София
В Румъния затягат мерките – вечерен час, сертификат за обществените пространства и двуседмична ваканция за учениците – https://dariknews.bg/novini/sviat/rumyniia-zatiaga-merkite-zarad … iiat-chas-2288051

# 21 724
  • Варна
Пускан ли е в темата линк към доклада на Георги Маринов от Департамента по Генетика към Станфорфския университет?

Не е. Пусни го. Предполагам е последната му статия, защото той доклади до университета и медицински списания не е писал.
https://www.actualno.com/viewpoint/reshenieto-na-problema-korona … news_1576261.html
В статията има линк към целия анализ, който е 23 страници както и още няколко препратки. Заслужава се да се прочете!!

# 21 725
  • София

https://www.actualno.com/viewpoint/reshenieto-na-problema-korona … news_1576261.html
В статията има линк към целия анализ, който е 23 страници както и още няколко препратки. Заслужава се да се прочете!!

Мартенско, старо. С други неща плаши към днешна дата.

# 21 726

Ирини Зикидас се жалва във фейсбук, наплашил я е. според него перуанският вариант се разпространява бързо, по-заразен и по-смъртоносен е. Ваксините няма да ни спасят. Само пълно затваряне със "зазиждане" и носене на храна по домовете ще ни спаси. Мантрата му от началото на пандемията.
Честно, предпочитам такова затваряне за 2-3 седмици, пред това, което се случва последната година и половина.
Аз мога да помагам в разнасянето на хранителните продукти. Тридозова съм Wink.

# 21 727
  • Варна
Да, изказването на ученият от Станфорд е от март и какво от това? Има доста интервюта с него и по - отскоро. Той е прав, за това, че ок, ваксинираме се, но границите са широко отворени и с момента се зараждат нови варианти, които сега ни звучат далечно /както беше с Делтата /, но сега с тези полети до Танзания, Занзибар и прочие, колко ни трябва да се внесе у нас новата мутация.
Аз съм на подобно мнение, че е нужно да се затвори абсолютно всичко за период от 3 седмици и стига съм слушала, че децата били по къщите и, че образованието страдало. То страда от поне 20 години и на никой не му пука, че дава стотици левове за частни уроци, ама сега се сетиха всички да кажат, че баш заради онлайна оглупели или неграмотни били децата! Да, бе. Не защото сринаха всичко умишлено от 20 години насам.

# 21 728
  • София
За разнасяне и аз мога да разнасям. Ама не ми се копаят картофи, ако земеделците искат да си останат вкъщи.

# 21 729
Здравейте, от кога започва карантината?От датата на правенето на теста или от следващия? Резултатите от PCR-а ми излязоха още вчера, 4 часа след взимането на пробата ми. Някои казват, че днес е първи ден, други, че още вчера се брои за такъв. От РЗИ още не са ми се обадили.

# 21 730
  • Варна
Здравейте, от кога започва карантината?От датата на правенето на теста или от следващия? Резултатите от PCR-а ми излязоха още вчера, 4 часа след взимането на пробата ми. Някои казват, че днес е първи ден, други, че още вчера се брои за такъв. От РЗИ още не са ми се обадили.
От датата на теста.

# 21 731
  • София
Като се затворим напълно за три седмици и след това се отворим, после с полетите до Танзания и прочие пак ще си внесем каквото има за внасяне. И няма да има никаква защита, ако не се ваксинираме.

# 21 732
  • В заешката дупка
При нас в Исландия политикато стоеше дълго време по-настрани от управлението на ковид. В смисъл политиците стояха доста плътно зад мненията/препоръките на главният ни епидемиолог или поне доста успешно се координираха изявите им с неговите. От известно време насам обаче се изикват разни политици и критикуват епидемиолога ни, а познайте в какво, във “всяване на страх”.

И това само защото той казва, че борбата с ковид не е приключила, да внимаваме с вдигането на всички мерки, още повче че не е да не сме минали през такова премахване и да не знаме какво може да се случи. В допълнение дневните случаите не са чак толкова ниски. Предишното премахване беше от доста по-ниско ниво. Политици обаче натискаха и натискат за махане на всички вътрешни мерки (че и на граничните). Главният ни епидемиолог, примерно, искаше да се изчака още две седмици преди разхлабването, което се случи преди няколо дни. Поне се съгласиха да стане на етапи, което беше другото му предложение. До 17 ноември са в сила сегашните и без това слаби мерки. Та или ще се запазят след това или ще се махнат.

Бях писала, че от известно време неваскинираните деца под 12 г се значителна част от случаите. В момента има училища, които се оплакват, че това нарушава учебият процес и е допълнителен стрес за всички. Значителна част от децата в някои училища са в карантина, някои по няколко пъти. Училището участва, заедно с екипа на проследяване, в опредлянето на кои са контактни от първи кръг, от втори и т.н и това е допълнителн стрес и работа за преподаватели и перосонал. Искат проблемите им да се адресират и да се направи нещо. И с право.

Иначе, да, в болниците нещата са спокойни. Има малко хоспитализирани с ковид и нито един в интензивното. Няма починал от почти два месеца насам.

Графиката на дневните случаи в Исландия.

# 21 733
  • Cyprus, Пловдив
Не съм сигурна, че от РЗИ изобщо ще ви се обадят. В момента съм в трета или четвърта карантина и до сега не са ми звъняли.

# 21 734

https://coronavirus.bg/bg/az-sum/litse-pod-karantina
цитат от заповедта:
"На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19: ..."

Карантина сте от вчера.

Общи условия

Активация на акаунт