COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 990 083
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 5 145
Чудничко! Качваме главоломно, но нищо няма да затваряме, да не би някой хотелиер или ресторантьор да има намалена печалба.
В същото време лекарите ни ще трябва да доказват работа в опасна среда и да правят сложни изчисления за жълтите стотинки, които накрая да не им изплатят по различни причини.
В момента пандемията у нас не се управлява. Ама изобщо. След краткото докладче за грешките и надписванията на пациенти на "предните", край, решихме проблемите завинаги. Вече нищо няма да се прави. То няма и нужда.

Много хубаво интервю за ковид и постковид.
Спокойно и разбираемо обяснено.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 00:52 от Не се сърди, човече

# 5 146
Ами Алибегов е доста неприятна личност, но все пак е председател на какво беше там, ресторантьорите ли, съвсем нормално е да се вдига на протести и да мрънкоти, все пак трябва да защитава техните интереси, а не да играе срещу тях. А защо правителството му кляка - това е вече важният въпрос.

# 5 147
Ама пак позицията е какво не искаме.
Аз например не искам да има вирус, ама той не ме пита. Никой не гори от желание за каквито и да е ограничения.
Кажете какво искате, за да не стигнем пак до положение да мрат хора по улиците.

По въпроса за Алибегов и "защитата". Първо, той не разбира, че това не е никаква защита. Така много по-бързо ще се стигне до пълно затваряне на всички заведения, не само до намалено работно време на нощните. И второ, много ми е интересно, има ли друга страна (не броя ЦАР и подобните), в която някакъв все пак официален представител на нещо да се изтъпани и официално да заяви, че няма да се подчинят на разпореждане на държавата.

# 5 148
  • София
Скрит текст:
Аз например не искам да има вирус, ама той не ме пита. Никой не гори от желание за каквито и да е ограничения.

Скрит текст:
По въпроса за Алибегов и "защитата". Първо, той не разбира, че това не е никаква защита. Така много по-бързо ще се стигне до пълно затваряне на всички заведения, не само до намалено работно време на нощните. И второ, много ми е интересно, има ли друга страна (не броя ЦАР и подобните), в която някакъв все пак официален представител на нещо да се изтъпани и официално да заяви, че няма да се подчинят на разпореждане на държавата.
Со кротце, со благо и со малко кютек да се увеличават ваксинираните. както написах по-рано – немският подход ми харесва. Ето това искам.

# 5 149
Скрит текст:

Скрит текст:
Со кротце, со благо и со малко кютек да се увеличават ваксинираните. както написах по-рано – немският подход ми харесва. Ето това искам.
у нас, не виждам кой модел би бил приложим. Никой. Масата хора е поклонник на доцента,  професора и Фалшиновинарова, привиждащи им се фашизъм и диктатура.
Казах ли, кой пръв ще реве за ДО? Изрева вече.  Някак не знам защо, не се разбира, че иде реч за човешки живот.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:21 от Сирос

# 5 150
  • Пловдив
За момента просто трябва да спазват плана. Така ще се види дали той води до намаляване на случаите. И като следват
стриктно мерките от плана, не трябва да се огъват пред мрънкането и протестирането на алибеговци. Ако се огънат, само ще се въртим в омагьосан кръг и няма да излезем от блатото.  
А пък алибеговците могат да се задействат и вместо да протестират, да си нагодят бизнеса към спазване на основни мерки - да работят само на открито, персонал 100% с маски, с идвавето на есента да предлагат доставки и продажба на храна за вкъщи примерно. Има варианти.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 21:12 от marzeliva

# 5 151
Докато в България се изготвят планове за бъдещи затваряници и ДО, Норвегия смята да премахва всички мерки през септември.

Премиерът Ерна Солберг и министърът на здравеопазването Бент Хойе казват, че трябва да живеем с COVID-19. Министърът на здравеопазването Бент Хойе казва, че всеки, който не е ваксиниран, в крайна сметка ще бъде заразен.

Премиерът Ерна Солберг и здравният министър Бент Хойе казват, че наближава времето, когато можем да се прегърнем и танцуваме и да живеем напълно нормално през следващия месец, дори ако коронавирусната инфекция се увеличи. И: Всеки, който не е ваксиниран, в крайна сметка ще бъде заразен.

Те казват, че може да изглежда, че правилото за един метър и други вътрешни корона мерки, които са ограничили живота ни през последната година и половина, може да приключат за малко повече от месец.

Те посочват, че до края на тази седмица на всички над 18 години ще бъде предложена една доза ваксина.

Солберг казва, че предстоят два етапа.

- Първият етап е три седмици, след като на всеки над 18 години е предложена доза. Тогава те са добре защитени срещу сериозни заболявания и смърт, казва тя.

Значи е края на август.

- Вторият етап е, когато хората са получили втора доза. Тогава възрастното население също е добре защитено от заразяване и заразяване на други. До края на септември на възрастното население вероятно ще бъде предложена втора доза. Една седмица след това достигаме втория етап, казва тя.

- Обикновено в края на септември.

- Кога можем да живеем нормално?

- В сегашния си вид е така, когато всеки е получил две дози в края на септември. Тогава ще бъде възможно да се живее нормално, без правилото за един метър и други вътрешни ограничения, но там, където трябва да имаме повишена готовност в нашето общество за нови заплашителни варианти на вируса и където трябва да можем бързо да въведем мерки, да проследим инфекцията и да спре разпространението, казва Хойе.

- Значи през септември получаваме пълно отваряне без еднометрово правило, където всеки може да се прегърне и да живее нормален живот, дори толкова нормален, че хората да могат да танцуват и да ходят в нощни клубове?

- Да, това ще дойде през тази есен, вероятно в края на септември, може би дори малко по -бързо, ако получим повече ваксини, казва Хойе.

Той казва, че ваксинацията ще надделее над инфекцията.

- Ваксинацията е най -важна. Въпреки че инфекцията се е увеличила рязко през последните седмици в Норвегия, ние не сме измислили нови национални мерки именно защото ваксинацията и тежестта върху здравните услуги сега означават повече от развитието на инфекцията.

Те подчертават, че няма да се отървем от COVID-19, но когато населението е ваксинирано, това е естествено с пълно отваряне на обществото.

- Норвежкото общество ще трябва да живее с факта, че имаме този вирус, както живеем с други инфекциозни заболявания. Не можем да премахнем риска напълно, както не можем и при други заболявания. Това означава, че някои също ще се разболеят сериозно и ще умрат от COVID-19, след като приключим с ваксинацията и обществото се отвори отново, казва Хойе.

Инфекцията вероятно ще се увеличи
Той казва, че това не означава, че борбата с инфекцията не е важна през следващите седмици.

- Все още има част от населението, което не е напълно ваксинирано.

- Инфекциозната ситуация е извън контрол?

- Не, но има нарастваща инфекция и инфекцията вероятно ще се увеличи през следващите седмици. Но сега сме в ситуация в Норвегия, където можем да понасяме повече инфекция, без да въвеждаме същите ограничения, които въведохме например преди година.

Той казва, че има основателна причина за това:

- Че толкова много сега са ваксинирани. Най -уязвимите вече са напълно ваксинирани и повечето възрастни са. Сега остават само няколко седмици, след което възрастното население е напълно ваксинирано. Тогава вече няма нужда да затваряме обществото.

Той добавя:

- Ако имахме тези нива на заразяване, които виждаме сега, преди година, отдавна щях да дам пресконференция и да въведа строги ограничения.

Министърът на здравеопазването казва, че сега ваксинацията се случва с бързи темпове.

- До края на тази седмица на всички над 18 години ще бъде предложена доза ваксина. Това означава, че след две до три седмици възрастното население в Норвегия, което се е съгласило с ваксината, ще получи добра защита срещу сериозни заболявания и смърт, казва здравният министър Хойе.

- Но едва когато всеки е получил доза две през септември, ние в голяма степен също ще бъдем защитени срещу инфекция и заразяване на други.

- Хората са или ваксинирани, или заразени.
Той предупреждава тези, които все още не са се съгласили да бъдат ваксинирани.

- В един момент те ще бъдат заразени с COVID-19. Ние сме в ситуация, в която хората или са ваксинирани, или в един момент се заразяват.

- Също и деца?

- Да, но е доказано, че те понасят леко инфекцията.

- Преминаваме към нормално ежедневие, но с все още голяма готовност. Докато населението на света не е ваксинирано, този вирус ще се мести по света и тогава могат да възникнат нови мутации, срещу които нашите ваксини не осигуряват достатъчно добра защита.

Той казва, че това е фактор на несигурност, което означава, че може да се наложи да затворим отново.

- Тогава рискуваме отново да въведем нови мерки и евентуално да извършим нов кръг на ваксинация.

Деца и млади хора
Солберг казва, че Covid-19 ще бъде с нас, дори ако се върнем към нормален живот, без еднометрово правило и други ограничения.

- Защото не всеки иска да се ваксинира и защото ваксината в някои случаи не работи.

- Ами децата и младите хора, те могат да бъдат заразени?

- Когато всеки възрастен получи две дози, някои от младите хора също ще бъдат ваксинирани. Досега сме казвали условно „да“ на 16- и 17-годишните. След това разглеждаме и това, което се случва в Дания, наред с други места, в оценките дали в крайна сметка също трябва да ваксинираме децата от 12 години до 15 години. Те много рядко се разболяват сериозно, така че въпросът е каква е ползата от ваксинацията за тях, казва Хойе.

- По -малко от 12 години не е от значение?

- Досега никой не успя да даде идеалното решение, което не е странно. Ще разгледаме опита, натрупан в други страни за ваксинацията над 12 до 15 години. Колкото повече възрастни в Норвегия се ваксинират, толкова по -малко предизвикателство ще бъде да се заразят децата.

Солберг казва, че в Норвегия не искат да правят разлика между ваксинирани и неваксинирани / хора, които не искат да бъдат ваксинирани.

- В други страни корона пропускът се използва като примамка за ваксиниране на хората. Нямаме нужда от това в Норвегия, защото повечето хора са положително настроени към ваксинацията. Ваксинацията в Норвегия е доброволна, казва Солберг.

- Не всички; скептицизмът е по -голям , наред с други неща, в някои имигрантски общности в Норвегия. Какво ще им кажете?

- Ваксинирането в Норвегия е доброволно, но подкрепата, която имаме от хората в Норвегия за програмата за ваксинация, вероятно ще бъдем сред най -добрите в света. Но насърчавам всички да се ваксинират, заради тях самите, но и в знак на солидарност с другите, казва Хойе.

- Имаме високи нива на инфекция в Норвегия през последните седмици, но много малко умират; колко далеч ме, за да можем да кажем, че вече имаме стаден имунитет?

- Не е сигурно, че ще успеем да постигнем това чрез ваксинация. Но тъй като толкова много в Норвегия казват „да“ на ваксините, ние ще постигнем известна степен на защита за населението и здравния персонал, което означава, че ние като общество ще толерираме повече инфекции.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/eEMBV9/varsler-sluttdato-f … tten-av-september

# 5 152
И на мен ми харесва немския подход, но за нас е неприложим. То сега, без да има ограничения, се говори за фашизъм, а ако се въведе техния подход, война ще стане от антиваксъри и такива, дето са го "изкарали" и са сигурни, че имат доживотен имунитет.

# 5 153
Проф. Витанов

“ имаме нариване на вирус от чужбина - масово се прибират заразени гурбетчии.”
“… Гледайте тая карта и си мислете - къде беше налят вирус от чужбина с дълъг пас. Три от четирите области са ясни - там има голямо движение.”

https://blitz.bg/zdraveopazvane/prof-vitanov-mrachno-ima-i-apoka … a_news833802.html

# 5 154
Спокойно и разбираемо обяснено.
Скрит текст:
Много благодаря! Толкова спокойно умерено и в същото време полезно интервю на тази тема не бях гледала. Д-р Петко Загорчев е дал в 26 минути максимално много информация без никакво напрежение. Най-много ми допада това, че се концентрира над самия проблем без да популяризира. Прекрасен пример за етика.

# 5 155
Днес колега от Остин, Тексас писа (и аз проверих след това официалната статистика), че в метрорайона на Остин са 2.3 милиона и имат 16 (!) свободни легла в реанимация - за всичките тези хора, заради новозаразени, тежко болни с Ковид. Процентът напълно ваксинирани в Тексас  е 44%. За сравнение, в Калифорния процентът напълно ваксинирани е 63.6% и имаме, с малки изключения, от 20% до 70% заетост на леглата в реанимация. Срамота, плаче ми се, че с такива неограничени възможности за ваксиниране се върнахме 6 месеца назад.

Independent School District (не знам как да го преведа - нещо като Независима училищна общност) в Остин заобикаля разпоредбата на губернатора на щата Тексас за прекратяване задължителното носене на маски. Тя задължава учениците в Остин да носят маски.

https://www.kut.org/covid-19/2021-08-09/austin-isd-will-require- … s-executive-order

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 00:45 от Astralina

# 5 156
  • Сан Франциско
^ Мда, същата работа ще се получи и във Флорида - няколко общини са решили да не следват подобната разпоредба от Десантис. Днес го гледах последният как се тръшка на пресконференция, че ще замрази/удържа заплатите на учители, които не му спазват разпоредбата, за да уважавал правото на родителите да решат децата им да не носят маски. А че и учителите са родители и искат да си хранят децата И да ги предпазят не му огрява умната кратуна. Няма да се оправим, докато се водят политически дуели със зараза.

# 5 157
^ Мда, същата работа ще се получи и във Флорида - няколко общини са решили да не следват подобната разпоредба от Десантис. Днес го гледах последният как се тръшка на пресконференция, че ще замрази/удържа заплатите на учители, които не му спазват разпоредбата, за да уважавал правото на родителите да решат децата им да не носят маски. А че и учителите са родители и искат да си хранят децата И да ги предпазят не му огрява умната кратуна. Няма да се оправим, докато се водят политически дуели със зараза.

Пропуснала съм това. Знам, че баща, чието дете не може да бъде ваксинирано поради заболяване, персонално съди Десантис заради същата отмяна на задължителните маски.

Скрит текст:
Впрочем никога няма да разбера американската система за даване на стипендии във висшите учебни заведения на база спортни успехи.

# 5 158
  • Пловдив
Нови положителни случаи - 805.

# 5 159
Не е у нас - при комшиите е, при братята македонци. Но защо ли този манталитет изглежда толкова познат, близък и роден?
Младоженци в македонския град Тетово организирали....
.... И след всичко това братът на младоженеца с някои членове на семейството, част от които били позитивни, веднага заминали на почивка в Албания....
Не искам и няма да повярвам, че ние в България сме толкова прости, глупави и с промити мозъци като тези...То бива, бива глупост, ама даже и котаракът ми е по-умен от всичките в тази фамилия, взети заедно...Simple Smile:То не е смешно, направо е трагично.
Всъщност гр. Тетово е населен предимно с хора с албанско самосъзнание...
Не че българското или македонско самосъзнание е голяма пречка за слабоумието човешко  ...
Те са си направо албанци, при това по-мюсюлмани и от доста турци. Невястата  все още се взема девствена, или поне за пред хората така трябва да изглежда. Какво разтакаване на младоженците, заедно, точно преди сватбата???
Дори да оставим настрана че са мюсюлмани, то фризьор, то козметик, то макяж, обличане, гласене...
Коя е таз булка, дето е намерила време за разходки в деня на сватбата?
За вливките пък за освежаване, съвсем изплискаха легена... Joy
Изобщо в цялата статия може и да има нещо вярно, ама ситуацията изглежда силно разкрасена.

Общи условия

Активация на акаунт