COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 449
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 7 035
Държа да подчертая, че съм против задължителната ваксинация срещу Ковид. За мен това е личен избор и единственото решение е само да се наблегне на ваксинационната агитация, включваща повече разяснения и отговори на поставени от хората въпроси.
Просто ми е изключително неприятно да чета квалификации, определения и обиди от сорта на "говеда", "овце" и т.н. от хора, които претендират, че са интелигентни и образовани.

# 7 036
Защо не направят ваксината задължителна, някой знае ли?
Защото е много по-удобно да е доброзорна.

# 7 037
  • София
Защо тия 0, 03 процента ваксинирани в болница, хем са го карали леко, хем са били в болница? Една съфорумката нагоре се възмути.
Моите лаишки предположения, базирани на прочетеното за ваксините са, че пробив на ваксините се случва основно при имунокомпрометирани хора. Не е ли логично един ваксиниран, който е на химиотерапия в момента на разболяването, да бъде наблюдаван в болница?
Не може да гледаме всичко от нашата си камбанария.
И аз искам присъствено обучение за децата ми, но не и на фона на претъпкани болници, в които и от друго да се разболееш, не можеш да се лекуваш спокойно.
Това, което мога да направя, го направих. Ваксинирах се 6м след преболедуване. Антитела никога не съм мерила, защото за мен е чиста проба измамно успокоение. За мен, подчертавам.

# 7 038
Кацаров трябва да осигури безплатни тестове под път и над път. В градини, болници, училища най- вече. Това трябва. Обаче!
Къде е самосъзнанието на нашеГо брата? Риторично питам.

И аз не разбирам Сомбра.
Не видяла такова нещо с друга ваксина. Ами няма такъв дълголетник все още на планетата Земя. Макар по мненията и, съдя, че може и от Марс да списва жената. Знам ли?

Съм за метода на Швеция в момента.
Нека са по желание маски, ваксини и там други мерки. Но веднага ми изскача въпроса, риторичния..
И колелото се завърта. Отново.

# 7 039
Ами че тя си е задължителна. Без нея освен да идеш да живееш в гората, друго не може да направиш.

# 7 040
Това пускахме ли го?
https://www.ndm.ox.ac.uk/covid-19/covid-19-infection-survey/results/new-studies

Предполагам, че в голяма степен обяснява разликите между заразяванията в UK и Израел.

"Единична доза от ваксината Moderna има подобна или по-голяма ефективност срещу варианта Delta като единични дози от другите ваксини.
Две дози Pfizer-BioNTech имат по-голяма първоначална ефективност срещу нови COVID-19 инфекции, но това намалява по-бързо в сравнение с две дози Oxford-AstraZeneca.
Резултатите сочат, че след четири до пет месеца ефективността на тези две ваксини би била подобна – обаче дългосрочните ефекти трябва да бъдат проучени.
Времето между дозите не влияе на ефективността при предотвратяването на нови инфекции, но по-младите хора имат още по-голяма защита от ваксинация от по-възрастните хора."

"..ползи от две chAdOx1 дози са намалени с Delta повече от две BNT162b2 дози, Въпреки че две chAdOx1 дози все още осигуряват подобна защита на тази от предишната естествена инфекция. Ползите от двете ваксини са числено по-големи срещу PCR-позитиви с спрямо без самостоятелно докладвани симптоми и висока спрямо ниска вирусна тежест PCR-положителни, но разликата в ефективността е по-малка с Delta за двете ваксини.  Динамиката на защитата варираше с течение на времето от втората ваксинация, а по тип ваксина, с първоначално по-голяма ефективност с BNT162b2 от ChAdOx1, които след това стават по-сходни с ~ 4-5 месеца поради по-бързото намаляване на ефективността с BNT162b2, особено срещу инфекции с CT<30 или симптоми. Важно е, че няма доказателства, че ефективността зависи от интервала между първата и втората ваксинации (<9 седмици спрямо ≥9 седмици). Защитата срещу нови PCR-позитиви е значително по-голяма сред ваксинираните с доказателства за предварителна инфекция в сравнение с ваксинираните без предварителна инфекция. Докато бихме могли само да оценим ефективността на единична доза mRNA-1273 в доминиращия делта период, тази ваксина се е появила по-ефективна от единична доза BNT162b2 или ChAdOx1, въпреки че това потенциално може да се задвижва от възрастта, , тъй като получаващите mRNA-1273 са по-млади средно и ефективността изглежда по-голяма при по-младите индивиди. Към днешна дата други проучвания са оценили само mRNA1273 ефективността срещу други варианти SARS-CoV-2, и като цяло са имали ограничена мощност за сравнения с други ваксини или не са отчетени за времето от ваксинацията1,17-21. Сметната палата също така установи по-голяма ефективност през тези 18 до 34 години от 35 до 64 години, въпреки че не успяхме съвместно да оценим степента, в която това би могло де е повлияно от по-високи нива на предишни инфекции в тази група. Не бяхме в състояние да оценим ефективността при тези над 65 години за Делта-доминиращия период, тъй като много малко лица бяха останали неваксинирани."

# 7 041
  • Насред хаоса
Дълголетник не ви е нужен. Всички имаме задължителни ваксини срещу редица болести,така че все някой е щял да види, ако се случи нещо подобно. Но не е.
Ами че тя си е задължителна. Без нея освен да идеш да живееш в гората, друго не може да направиш.
Не могат да я направят задължителна, защото се води такава за спешна употреба. Поради което се опитват да я налагат чрез принуда и ограничения. Което пък от своя страна дразни хората още повече и става омагьосан кръг.
А и с тия уволнения не е ясно докъде ще я изкарат, защото такива кадри, специално в медицинския и обгрижващия сектор, са нужни и не се намират под път и над път.

# 7 042
Не знам защо от извадка 10 потребителя се заключи, че родителите не искат тестване, за да ходят децата на училище.
Постоянно тестване (2 седмично) с вече наличните щадящи тестове никой не ни е предлагал, че да се заключава, че родителите го отхвърлят.
Нашите хора от МОН преди да тръгне вълната още поръчаха таблети, а не тестове и пречистватели на въздуха.

Допълвам се, при цените, които се споменаха за тези тестове много родители ще сме съгласни да си ги купуваме. На които не могат ще се помогне и така. Ама да сте чули някой от телевизора дори да го спомене като идея.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 14:01 от solnichka

# 7 043
Аспарух Илиев:
"Аз не виждам никакво управление на кризата. Не виждам медийно присъствие на министъра, който да разяснява какво е необходимо, не виждам клипове и плакати за правилно носене на маски, не виждам безплатно раздаване на маски, не виждам никого с маски, не виждам никакви ограничения на партита и събирания на закрито, не чувам за каквото и да е мнение на отговорно лице. Информационна кампания липсва. Не може епидемиолог в разгара на вълната и със 7-10 дневно отместване на данните да твърди, че "все още може да се изчака". Тук става дума за контрол на спазването на мерките. Младите хора били интелигентни и разбирали. С естествена интелигентност го докарахме до върхова смъртност на два пъти. Някой ще ме обвини ,че си губя времето. Мен ме дразни непрофесионалното поведение на експертите, които са отговорни. Глоби за неносене на маски и драконовски контрол, ограничаване на събирането на хора на закрито. Какво сложно има??"

# 7 044
  • София

А този господин, защо не започне да апелира хората да се ваксинират? Защо всичките му усилия са насочени само към мерките - затваряна не бизнеси, затваряне на ученици и студенти, носене на маски, контрол за спазване на мерките и т.н. и т.н., обаче за ваксини - нищо. Ето това не го разбирам. Особено, като вижда с какво темпо нарастват хоспитализираните. Че с този темп до края на септември, а много вероятно и по-рано, здравната система ще е в пълен колапс.

И като апелира, ще се ваксинират ли?

# 7 045
Що пък трябва да се споменава като идея.
Тези, които искат си набавят тестове, маски още отсега. Например аз. Това за идеята.
Иначе за държавата би трябвало и е задължение. Ако скочат родителите за това, както скочиха срещу тестването миналата година... може и да се постигне нещо.
Но не ми забравяйте риторичния въпрос. А той е- колко от тези родители ако позитивира теста на детето му, ще поиска ПСР. Ще се самокарантинира. Ще уведоми контакти, РЗИ? Колко? Това е важното. Отговорите ги знам отсега.

Дълголетник няма. Именно затова не можем да бъдем категорични като какви са били първоначалните реакции, последици от създаването на ваксини за морбили и подобни в далечните времена. Изпитанията за пеницилин и други животоспасяващи ни в днешно време лекарства и ваксини. Кой знае и тогава тези хора какво са преживели.. и колко са жертвите от изпитания и опити. Но се ползват сега.

# 7 046

А този господин, защо не започне да апелира хората да се ваксинират? Защо всичките му усилия са насочени само към мерките - затваряна не бизнеси, затваряне на ученици и студенти, носене на маски, контрол за спазване на мерките и т.н. и т.н., обаче за ваксини - нищо. Ето това не го разбирам. Особено, като вижда с какво темпо нарастват хоспитализираните. Че с този темп до края на септември, а много вероятно и по-рано, здравната система ще е в пълен колапс.

И като апелира, ще се ваксинират ли?

Да!
И знаеш ли защо? Защото има много хора, които не са антиваксъри, а отказват да се ваксинират, тъй като не знаят дали за тях ваксината не е противопоказна. Техния отказ от ваксиниране не е на основата на антиваксърството, а защото нямат достатъчно информация. От ЛЛ също има доста неинформирани и тъй като не могат да отговорят на зададените въпроси, просто махат с ръка и казват "Ти не трябва да се ваксинираш". Ако на хората се обяснява подробно, ако им се отговаря на въпросите, ако им се отделя достатъчно време и внимание да бъдат максимално добре запознати, ваксинираните хора със сигурност ще се увеличат.
Да, с налагането на мерките най-вероятно също ще се увеличи броя на ваксинираните, но няма да е с много и ще е насилствено - с извиване на ръце и по принуда.

# 7 047
Ще се ваксинират и без много апели след като се препълнят болниците и всеки има познат болен. В момента тренда у нас е доста стръмен и така ако се кара  скоро ще се озовем в положение в което не искаме да бъдем. Данните от добре ваксинираните нации са красноречиви - имат натоварване но е  пропорционално на процентът ваксинирани, като явно в UK е най-добре ... т.е. АстраЗенека рулира, най-силно дескридитираната и оплюта ваксина чиито наши дози подарихме.

# 7 048
Не знам защо от извадка 10 потребителя се заключи, че родителите не искат тестване, за да ходят децата на училище.
Постоянно тестване (2 седмично) с вече наличните щадящи тестове никой не ни е предлагал, че да се заключава, че родителите го отхвърлят.
+ 1000. Само да добавя, че Школо на мен ми изпрати анкетата дали съм съгласна дъщеря ми да бъде тествана три дена след изтичането на срока за отговор. Някак не успях да отговоря със срок онзи ден.

# 7 049
Що пък трябва да се споменава като идея.
Тези, които искат си набавят тестове, маски още отсега. Например аз. Това за идеята.
Иначе за държавата би трябвало и е задължение. Ако скочат родителите за това, както скочиха срещу тестването миналата година... може и да се постигне нещо.
Но не ми забравяйте риторичния въпрос. А той е- колко от тези родители ако позитивира теста на детето му, ще поиска ПСР. Ще се самокарантинира. Ще уведоми контакти, РЗИ? Колко? Това е важното. Отговорите ги знам отсега.
...
Големи лозунги се размятат тук, ей. Що трябвало да ми дадат идея?
Ти си купи маски и тестове, тествай го по три пъти на ден и твоето ще ходи присъствено, за разлика от нашите, дето ние чакаме идеята.

Това, което миналата година предложиха е еднократно тестване, без никакаъв тайминг, че поне информация да носи и няма нищо общо, с това, за което говорим.

И защо ще трябва родителят да поиска ПСР. Както се пътува и се следват правилата за тестване, така и тук + ще задейства непожелателна процедура.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 14:29 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт