COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 981 000
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 5 700
  • София
Някой знае ли какво е положението в Индия в момента? При тях още ли държат високи нива или взе да затихва?
Andariel, от края на юни, вече над месец Индия са в плато, с тенденция надолу.
От 400 хиляди дневно през май, в началото на юни са с по 133 хиляди случай, от края на юни до към днес са с по 40 хиляди (средно) на ден, което съотнесено към 1,7 милиарда кво прави, да кажат тези които бързо смятат:)) но ми се струва, че бива.
Починали в пика - по 4 хиляди на ден, към днешна дата - по 400 на ден.

Няма ги разбира се нивата от по 150 човека дневно (?!, все едно у нас 1 човек на 5 дни) от януари 2021, но все пак....

# 5 701
Частичното затваряне на едно от най -големите товарни пристанища в Китай след като работник беше заразен с делта варианта на Covid-19, предизвика нови опасения за въздействието върху световната търговия.

Нингбо-Джошан в източен Китай е третото най-натоварено товарно пристанище в света след Шанхай и Сингапур.

Затварянето заплашва с повече смущения във веригите за доставки преди ключовия коледен сезон за пазаруване.
https://www.bbc.co.uk/news/business-58196477

# 5 702
  • София
В някоя държава води ли се статистика за брой починали ваксинирани и / или преболедували Ковид?
Преди 2-3 страници беше пусната статистика за Италия.  В групата 12-39 / не съм сигурна за тази/ и 40-59 години нямаше нито един починал ваксиниран. За мен е нереално.

# 5 703
Има ли проучвания коя ваксина защитава по-добре срещу Делта? Moderna или Pfizer? Сякаш Модерна е по-малко популярна и не знам има ли проучвания за нея.

# 5 704
Рискът от смърт от COVID се удвоява приблизително на всеки седем години възраст.
35-годишната разлика между 35-годишен и 70-годишен означава, че рискът от смърт между двамата пациенти се е удвоил пет пъти-еквивалентно се е увеличил с 32 пъти.

Неваксиниран 70-годишен може да има 32 пъти по-голяма вероятност да умре от COVID, отколкото неваксиниран 35-годишен.

Двойната ваксинация намалява риска от хоспитализация с доминиращия сега вариант на делта с около 96%.  Това означава, че рискът от смърт при двойно ваксинирани хора е намален до по-малко от 1/20 от стойността за неваксинирани хора със същия основен рисков профил.

Въпреки това, 20-кратното намаляване на риска от ваксината не е достатъчно, за да компенсира 32-кратното увеличение на основния риск от смърт на 70-годишен над 35-годишен.

Като се има предвид същият риск от инфекция, все пак бихме очаквали да видим повече двойно ваксинирани 70-годишни починали от COVID, отколкото неваксинирани 35-годишни.

Рискът от инфекция не е еднакъв за всички възрастови групи. В момента инфекциите са най -високи при най -младите и по -ниски при по -възрастните възрастови групи.

# 5 705
  • MI
Кое му е толкова странното че до 60 години няма починал ваксиниран? И преди, при ужасната първа вълна бяха малък процент починалите под 50-60, а ваксината пази точно от тежко разболяване и смърт. Както се вижда, има и в интензивното, макар и малко, просто оцеляват. Именно това е ползата от ваксините.

# 5 706
Дростен ви каза - стаден имунитет най-рано след 25г., не знам от къде тръгна цялата тази история и с надеждите, че като се ваксинираме магически ще се появи някакъв стаден имунитет. Не, няма да има, ще има индивидуален имунитет и ще може да се подтиска разпространението на заразата до голяма степен. По памет ще цитирам Симидчиев който каза, че този стаден имунитет расте с около 4% на година по някакви епидемиологични закони. Сега с наличие на масова ваксинация може би ще се засили, но не ми се вярва да стане толкова бързо колкото ни се иска, иначе казано това отговаря на твърдението на Дростен - това са точно 25г.

Нищо такова не е казвал Дростен. Друг учен го каза още преди да съществуват ваксините и го каза за стаден имунитет без ваксини. Предвид бакалските му сметки, не знам заслужава ли си да се цитира, но ето какво е казал.

"Единственият начин да се отървем от вируса е чрез стаден имунитет или ваксина.  Надявам се догодина да имаме ваксина. Стадния имунитет ще бъде постигнат след много години. Просто изчисление: вчера имаше 2500 нови случая, това е един милион годишно, с неотчетена цифра може би два милиона. Стадния имунитет ще е достигнат при 50 милиона заразени хора, приблизително след 25 години."

https://m.tagesspiegel.de/wissen/herdenimmunitaet-waere-erst-in- … sen/25742256.html

От друга страна, днес един от създателите на Астра Зенека заяви, че стадния имунитет не е възможен.

https://de.euronews.com/2021/08/12/deutschland-impfung-astrazene … g-herdenimmunitat

# 5 707
  • В заешката дупка
Има ли проучвания коя ваксина защитава по-добре срещу Делта? Moderna или Pfizer? Сякаш Модерна е по-малко популярна и не знам има ли проучвания за нея.

Исландските медии преди няколко дни цитираха ето тази статия на Ройтерс:

Moderna may be superior to Pfizer against Delta; breakthrough odds rise with time

# 5 708
Фалшиви новини и недоверие са причина България да изостане в състезанието по ваксинация

Fake news and mistrust leave Bulgaria lagging in Covid jab race

https://www.france24.com/en/live-news/20210812-fake-news-and-mis … in-covid-jab-race

Допълвам: Вчера 29 починали в щата Ню Йорк, 357 в щата Флорида.

# 5 709

Исландските медии преди няколко дни цитираха ето тази статия на Ройтерс:

Moderna may be superior to Pfizer against Delta; breakthrough odds rise with time

Благодаря! Тези дни смятам да се ваксинирам и е голямо чудене коя ваксина да сложа.

# 5 710
Заради радикалните възгледи срещу мерки и ваксини на някои ковидиоти сме в това положение в световен мащаб. То си е и вид радикално движение засягащо пряко човешките животи. И ако другаря Джугашвили беше жив щеше да ги "приветства" че са го задминали.

# 5 711
След като австрийците са ги пуснали обратно, явно не.

Всеки може да сеприбере в държавата си и да си кара там карантината, ама имаше разни условия как точно да се случи. Трябва изрично одобрение от органите, че по време на пътуването няма да поставиш в риск други хора. Още в началото се коментираше за прибиращите се в Гърция. Освен ако сега нещо не са променили...

Лили, в кръга на шегата..., ама ние и един свестен вариант като хората не можем да произведем даже. Иначе отдавна да сме се записали с български вариант.

А сега сериозно, наистина не знам колко заразявания бихме издържали с този вирус и различните му варианти. Уж със ваксина ще е леко, леко, ама колко ще е леко и докога? За възрастните пък си е риск във всяко отношение. Disappointed

Последна редакция: сб, 14 авг 2021, 00:21 от geizer

# 5 712
Най-добрата ваксина е поставената ваксина.

# 5 713
  • в страната на чудесата
7.3% положителни от PCR...
ЛОшо...

# 5 714
  • София
7.3% положителни от PCR...
ЛОшо...

Но съвсем в рамките на очакваното, уви. Поне има шанс евентуално да се вземат мерки преди средата на октомври, които, отново вероятно ще бъдат ДО и нищо повече, ама би могло да е по-кратко поне.

Общи условия

Активация на акаунт