COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 724
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 6 195
Бустерчета през 6-12 месеца се очертават за богатите нации (докато другите произвеждат варианти). Компаниите ги очакват добри печалби.
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfiz … arket-2021-08-13/
Антителата спадали след 6 месеца.... и воала....
На мен ми е интересно за България как ще е. Има немалко имунокомпрометирани хора, иска ми се, например, баба ми да се ваксинира с трета доза скоро.

# 6 196
Бустерчета през 6-12 месеца се очертават за богатите нации (докато другите произвеждат варианти). Компаниите ги очакват добри печалби.
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfiz … arket-2021-08-13/
Антителата спадали след 6 месеца.... и воала....
На мен ми е интересно за България как ще е. Има немалко имунокомпрометирани хора, иска ми се, например, баба ми да се ваксинира с трета доза скоро.
на мен ми се иска баба с първа доза скоро... едва ли Confused

# 6 197
  • При семейството си
Интересно, най-върлите про ваксъри във форума едва или не успяват да убедят близките си хора.

# 6 198
  • В заешката дупка
Исландия в момента има вълна “по-висока” от всички предишни. Хоспитализираните обаче пропорционално са много по-малко. Притесненията са вълната да не остане сравнително “висока” прекалено дълго и да не засегне повече възрастни, имунокомптометирани и рискови групи, които въпреки че може да са васкинирани имат по-голям риск от хиоспитализация (и смърт) от по-младите и нерискови ваксинирани. Ако пък не са ваксинирани - съвсем.

# 6 199
Само да уточня,  че в Исландия ваксинираните/преболедувалите нямат никакви привилегии. Мерките, ограничения и препоръките в Исландия касаят всички по еднакъв начин. Ваксинационни сертификати/сертификати за изкаран ковид  имат смисъл само на границата.
От този факт веднага става ясно, че здравните власти при вас действат много адекватно..

# 6 200
Е, защо да не купи? Пари ли няма? Обаче за избори през 3 месеца намират... Приоритети, сър!

Пари нямат, желание нямат, най-евтино им е ДО, оставили са масово родителите с впечатление, че за да тестват децата някоя нетърпелива и груба сестра ще им бърка в носа с клечка два пъти седмично и от там логично хората се притесняват някой да не нарани децата при манипулацията.
Ами има и друг начин ..  за това казах, че може да ползват времето за закупуване на “близалките” и разяснение на родителите . Които намира затормозяващо смучене то на близалка за 90сек два пъти седмично да е свободен детето му да бъде ДО.

Много неща можеха да се направят, да обособят в големите градове само ковид болници за да може другите да се лекуват спокойно, но няма желание, няма последователност. Просто е по-лесно да тъпчем хората по болници без елементарни условия, където освен ковид може дс пипнат и вътреболнична инфекция, абе направи мъка ми става..

# 6 201
Не разбирам увереността и смелостта на хората които не искат
 да се ваксинират на какво се дължи..!?

# 6 202
  • MI
За третата доза въобще не е ясно за момента, всички специалисти които следя казват същото-все още няма достатъчно данни, само предположения. Най-вероятно ще бъде сложена на възрастни хора и хора с проблеми с имунната система, не на всички.

Явно много хора си представят това със зеления сертификат като всички свободни. Далеч не е така на повечето места, остават си дистанция, маски поне на закрито (като нищо зимата и на открито ще ги върнат), дезинфекция. Всъщност в България много по-свободия отколкото за хората със сертификат в Италия например.

П.с. Всички близки в България са ваксинирани. От приятелите не, но тях и не бих тръгнала да убеждавам. Всъщност възрастните хора имат по-малко странични ефекти и рискове при слагането на тези ваксини. Защо не знам, но такива са и статистиките, и моите наблюдения.

# 6 203
Защо да нося отговорност за възрастен, който отказва да я носи за себе си?
Защото, представи си, и ваксиниран можеш да заразиш, както и той теб. И няма гаранция, че като е поел отговорност според теб с ваксината, няма да стигне до болница или дори да почине. Ето затова такива липси на ограничения, за да се разнася свободно заразата, не трябва да има.
Всъщност много отдавна всеки пълнолетен гражданин сам си носи отговорността за това къде ходи и какво прави.  Това че е позволено да се посещават заведения не означава че някой насила ще те набута вътре. Който го е страх от мечки, не ходи в гората.
Места в болниците има. Ваксини има.
Време е всеки да си поеме отговорността към собственото си здраве както намери за добре. Стига все ваксинираните да сме отговорните. Още малко ще ни изкарате виновни и за поредната вълна. Rolling Eyes

# 6 204
Предпочитат да им се случат естествено нещата, а не с помощта на някакви експериментални течности. И вярват, че имунната им система няма да ги предаде при срещата с поредното грипче.
Пс: Съфорумката от съседната тема, чиито мъж почина при последната вълна, беше писала, че имал възможност да се ваксинира, но отказал. И защо да се ваксинира - здрав, млад мъж. Обаче - ето, отишъл си е. Дали щеше да е така, ако се беше ваксинирал?

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 00:05 от mmm75

# 6 205
Защо да нося отговорност за възрастен, който отказва да я носи за себе си?
В това изказване има нещо ненормално и неморално, не знам..

# 6 206
Възрастните хора ги ваксинираха приоритетно, за да не "горят като сухи пръчки", както се изразява Мангъров, а сега пък на тях не им действа.
Да, логиката куца и то много.

Логиката не куца, ваксините действат и на "сухите съчки" - справка Швеция, която имаше трета силна вълна през пролетта, но при смъртните случаи нямаше трета вълна, а едно ниско плато, точно защото през януари и февруари ваксинираха ударно хосписите, които пълнеха смъртната статистика.

В Швеция досега до 2 юли има 3486 души с диагноза covid-19 повече от две седмици след втората доза и по този начин са класифицирани като пробивни инфекции.

- Общо 180 души с пробивни инфекции са починали в рамките на 30 дни от положителния тест. Мнозинството са на възраст над 80 години. Средната възраст на починалите след пробивни инфекции е 87 години и имайки предвид високата възраст и придружаващите заболявания, в някои от тези случаи не е ясно дали COVID-19 след пробивна инфекция е основната причина за смъртта.

В заключение се казва, че въпреки тези 180 починали след пробивни инфекции,  ваксините срещу COVID-19 са ефективни и осигуряват добра защита срещу болестта. Никоя ваксина обаче не защитава сто процента. Следователно се очаква някои хора да се заразят, въпреки че са ваксинирани. Шведската агенция за обществено здраве следи разпространението на COVID-19 при хора, които са били ваксинирани. Досега тази честота е била много ниска.

Прегледът показва, че броят на пробивните инфекции е нисък при ваксинираните хора. Както по отношение на броя на случаите на COVID-19 като цяло, така и на броя на ваксинираните срещу болестта. Повечето пробивни инфекции досега са установени сред по-възрастните хора. Това вероятно се дължи на факта, че тези, които са по -възрастни, отчасти реагират по -слабо на ваксинацията и отчасти са били ваксинирани първи.

Делът на сериозните случаи на COVID-19 е малък сред ваксинираните лица. По -специално, този дял е значително по -нисък сред ваксинираните в сравнение с тези, които не са били ваксинирани, когато са се разболели или са били тествани. Много от докладваните случаи на COVID-19, които са били ваксинирани, нямат никакви симптоми, когато се установи, че са заразени. Те бяха така наречените асимптоматични.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statis … fter-vaccination/

В момента в Швеция (10,4 млн.) хоспитализираните са 156, от които 27 в интензивни структури.
В момeнта в България (6,9 млн.) хоспитализираните са 1490, от които 131 в интензивни структури.

Починали през последните 14 дни в Швеция: 1 човек
Починали през последните 14 дни в България: 136 души

Ваксинирани в Швеция с поне една доза: 81,1% от възрастното население.

Животът тук си тече нормално, без маски и ограничения, основната мярка - симптоми, оставане вкъщи, тест, уведомяване на контактите си важи като медицинска мярка.

Децата тръгват на училище сега на 18 август, вкл. и университетите и тук никой не се тресе в нерви ще има ли затваряници и ДО.

# 6 207
Така както съм твърдо за ваксините, смятам, че е голяма грешка ваксинираните да не се тестват, защото това е мярка точно за ограничаване на разпространението. Това беше оправдано и логично при данните за 90% предпазване от симптоматично прекарване.  Предполагам, че до месец ще се променят нещата, но ще е свършил туристическият сезон и пак хубаво ще са разнесени различни разновидности в различни държави.

# 6 208
  • София
Всъщност нямам никакъв проблем да им се случват естествено, щом това е техният избор. Проблемът ми е, т.е. са два:
1. Не желая синът ми да бъде залепен пред монитора от 8 до 5 заради тях. Ако тяхното нежелание да се предпазят не води до ДО за сина ми, да рискуват, не ми пречат.
2. Останалите затваряния. Отново - ако неваксинирането им не доведе до затваряния, нямам проблем с него.
Нямам никакво намерение да се ядосвам и да хабя емоционален ресурс за хора, които предпочитат да рискуват да се давят.

# 6 209
Но пък много активно агитирате и квалифицирате във форума. И преболедувалата потребителка Х трябва на всяка цена да пази неваксинираните ви баби, а децата на ДО задължително, по подобни причини.
Това ти така го разбираш. Нито агитирам, нито квалифицирам.  Аз не искам до. Ваксинирани сме, детето също. Спазваме мерки,  направили сме каквото можем и трябва. Защо да стоим ДО и кой да пази баба, като тя сама не иска, да опази себе си?

Общи условия

Активация на акаунт