COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 772
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 6 270
Geizer, не е това причината да не се ваксинирам. Просто е нагло 18 месеца да ти обясняват как правят всичко за теб, за живота ти, да виждаш, че е само на думи. И да е не от сега, а от години. Всичко около този вирус е такава мъгла, че няма на къде повече. Хора с положителни тестове без грам симптом, хора с по няколко отрицателни и с пълна симптоматика. Спортисти се разболяваха, някои и по два пъти, изкараха го и пак са на терена. От държавните глави се сещам само за двама починали, един ирански нещо си и африкански президент, който тествал плодове и тестовете позитивирали. През всичките тези 18 месеца срещите на високо ниво минаваха без маски, Борисов обикаляше с джипката и гушаше де що докопа човечец, все без маска, давайки акъл как всеки трябвало да носи маска. Папата се разболя, оздравя, президенти боледуваха, оздравяха, Тръмп за 3-4 дни го прецапа. Лично познавам трима души, които миналата година лежаха в болница с други диагнози, при изписването им в епикризата пише ковид. Двама вдигнаха патърдия и им оправиха епикризите, третия не се разправя, така си му остана. И тримата никога не са имали оплаквания близки до ковид. Една потребителка тук сподели, че един ден "забравили" да дадат на съпруга и лекарствата. Че те като са забравили веднъж, кой знае колко още са забравяли и неправили както трябва. Това не е като да забравиш пилето във фурната и да метнеш ново.
Дева, какво да гледам другите държави? Там още първата вълна яко разчисти старците, много хронично и тежко болни. Италия, Испания са страни с наистина много възрастно население. Швеция, която е много по-малка, пак е с много възрастни спрямо общия си брой население. България сравнена с тях е цвете. У нас хората рядко минават 75 години, но пък имаме много болни и стари, и млади. Сигурно сме на първо място по брой хора с увреждания и то само тези, които са минали ТЕЛК. Колко има, дето не са... И колко има, които и не подозират, че са болни.
Всяка година Бил Гейтс провежда Събитие 201, на което присъстват световни здравни експерти, представители на правителствата, на СЗО, на изследователски институти... Разиграват действия при световна пандемия. Още през 2015, година след епидемията от Ебола, Бил Гейтс на това събитие доста точно описа това, което се случва в момента. Как се използват телефоните и мобилните устройства да се проследи движението на хората, ка се затварят градове, държави, как започва срив на световния пазар... Как за лечението се вируса се използва кръвна плазма от преболедувал, нещо, което до тогава не е използвано. Още тогава обясни как светът не е готов за такава пандемия. Как НАСА провеждат тренировъчни учения плюс симулационни компютърни игри, за да подготвят хората си евентуални контраатаки. Как това трябва да се направи и за евентуална пандемия. И всяка среща на Събитие 201 е в тази насока. Тази от 2019 18 октомври разиграха пандемия при коронавирус. Той тръгна от прилеп, предаде се на прасе и от там на хората. Е, в сценария тръгва от Южна Америка, не от Източна Азия, ама... Целите записи от Събитие 201 ги има свободно в Ютюб. Дълги са, разделени на части според това част от епидемията разиграват
Лично аз се питам, дали сегашната ситуация не е дълго лелеяната на тези срещи реална тренировка. Защото етапите вървята така, както ги каза Гейтс на срещата.
Сега може отново да ме баннат, защото за повечето това е сферата на конспирациите, ама все тая. Човекът си казва, че нямаме подготовка и би било добре да имаме разиграване на такава епидемия не само на компютър, а като НАТО с реални учения.

# 6 271
  • София
Събитие 201 не е всяка година, а на 5-8-13 години.
И не го провежда лично Бил Гейтс, а само участва.

# 6 272
  • София
За пазенето на другите вече съм писала скоро няколко пъти – когато огромна част от хората имат възможност да се ваксинират, няма нужда някой друг да ги пази, пазенето е в техните ръце.

Ако ваксините със сигурност пазеха бъди сигурна, че всички щяха да се ваксинират.
Някои може да смята, че се пази, като не се ваксинира.

# 6 273
  • Насред хаоса
Ли Лу, нищо не може да се каже със сигурност. Нашата лична поради това не тика пациентите в едната или другата посока. А при нея има доста възрастни хора и тя ходи по домовете им, ако се налага. За задължителните ваксини е безкомпромисна, но за тази не насилва никого.
Мъри, хич не ги оплаквам. Написаното идеше да рече, че хората винаги ще намерят начини да се противопоставят. Не знам колко е дръпнала ваксинацията, защото пети пореден уикенд във Франция има протести. А премахването на "безплатните" тестове е още един елемент на принуда хората да се ваксинират.

# 6 274
Kiara12 в Англия близо 90% от пълнолетното население е ваксинирано; здравната система няма проблем. Време е да се отворим и позволим на бизнеса да се развива; децата спокойно да учат и растат.
Ще се продължава тестването, поне да се откриват новите варианти тук
Не знам ти какво точно очакваш. За мен е важно трите ми деца-ученици да растат и учат в нормална среда, да имат щастието да пораснат с нормална социализация с техни връстници.
Колкото повече чета тук има огромни разлики последната година в България и Европа. Някакво безхаберие се е настанило в родината. Явно ваксинирането ще скочи рязко само ако работодател задължи служителите да се ваксинират или да си загубят работата. Започна се това в Америка вече; скоро и в България. Лошо е че не става с доводи и обяснения защо е нужно. В голямо столично училище от 70 учители само 5 са вак
GI - логиката на тестването и карантинирането не е ли с цел да се ограничи разпространението, независимо дали двигателят са ваксинирани/неваксинирани? Аз не разбрах какво точно ще се случва, ако ваксиниран е контактен - прави си PCR, но докато излезе резултатът, не се карантинира? Не виждам логиката при новите данни, при които ваксинираните разпространяват Делта.

# 6 275
Ли Лу, нищо не може да се каже със сигурност. Нашата лична поради това не тика пациентите в едната или другата посока.
Тя излиза при всички положения с чиста жилетка - не носи отговорност за ваксини, не носи отговорност за без ваксини; като стане напрегнато, не може да се клонира и просто няма да преглежда... Затова и на тях, лекарите им е широко около врата. Още, като пуснаха статистиката - ако не се лъжа, бяха 20% от българския медицински персонал, които са с ваксини - разбрах за себе си колко българската медицина вярва на науката.

Скрит текст:
Жалко, че трябва да тръгвам на работа, утре пак Relaxed

# 6 276
Събитие 201 не е всяка година, а на 5-8-13 години.
И не го провежда лично Бил Гейтс, а само участва.

Добре, не съм проверявала на колко години се провежда. Но изслушах това, което Бил Гейтс каза 2015 и това, което беше от 2019 година. По-важно ми е какво се каза, а не на колко години се провежда и кой е организаторът точно.

# 6 277

Мъри, хич не ги оплаквам. Написаното идеше да рече, че хората винаги ще намерят начини да се противопоставят. Не знам колко е дръпнала ваксинацията, защото пети пореден уикенд във Франция има протести. А премахването на "безплатните" тестове е още един елемент на принуда хората да се ваксинират.

Ама не щат да се противопоставят:) Там все пак, преди да въведат нещо, проучват общественото мнение. Над 75% са се обявили в подкрепа на мерките. Е какво, да ходят по свирката на другите 25%? Като тук - като зинат кръчмарите, и държавата кляка? Ми не става, там е демокрация, тоест малцинството се подчинява на мнозинството, а и едните и другите на държавата.
Не се радвайте толкова на протестите. Там обичат да протестират. А точно тези протести, предвид кои са организаторите, изобщо не се радват на масова подкрепа. Без да броим, че сигурно поне половината участници биха се включили в какъв да е протест срещу каквото и да е, направено от Макрон, просто защото не го харесват.

# 6 278
Статията, която имах предвид:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.26.21261142v1

WNY4 щамът.

Който си е наистина нов щам, не просто вариант, толкова много са мутациите

здравейте, за същия ли става въпрос тук - https://twitter.com/NTarnopolsky/status/1427187188370919426?

# 6 279
  • София
За пазенето на другите вече съм писала скоро няколко пъти – когато огромна част от хората имат възможност да се ваксинират, няма нужда някой друг да ги пази, пазенето е в техните ръце.

Ако ваксините със сигурност пазеха бъди сигурна, че всички щяха да се ваксинират.
Някои може да смята, че се пази, като не се ваксинира.
Като гледам какво става по пътищата в България от години, никак не съм сигурна в твърдението ти.

# 6 280
  • MI
Наистина повечето хора нямат идея какво е истински локдаун, в България не е имало нищо подобно. Затова и не могат да схванат, че точно бизнесът беше пръв да приветства зеления паспорт, о шок и ужас. Защото това е единственият шанс да няма наесен ново затваряне на цели отрасли. Това, че някой си бил отишъл да пие кафе в Белгия е просто смехотворно като загуба на фона на риска да не отвориш повече след 3то или 4то затваряне. Не трябва много ум за да се проумее.

За ДО е много по-тежък и сложен проблемът, отколкото само че създава трудности на родителите и качеството на образованието е по-ниско. Големият проблем е, че увеличава социалното неравенство. Знам че на повечето хора не им пука, но има деца които и компютър не могат да си позволят. Има такива, които просто няма да продължат образованието си. Цели групи, които вече са достатъчно маргинализирани няма да имат шанс да се измъкнат от сегашното си плачевно положение. За децата на имигрантите дето въобще няма да научат езика на страната да не говорим. Т.е. създаваме си с песен нови престъпници или в най-добрия случай големи маргинализирани групи, които ще чакат на помощи.

# 6 281
Скрит текст:
А в моето съвсем близко обкръжение вече имаме случай на второ заразяване. Дете на 16г. Доказано и двата пъти с бърз антигенен тест. Първият път октомври миналата година.

Имунитетът срещу ковид е нетраен. Паднат ли вируснеутрализиращите антитела, вирусът може да се настани отново в тялото и да предизвика симптоматична инфекция като явно притежава някакви механизми, с които да се скрие поне в началото от клетъчния имунитет и да се размножи до високи нива преди да бъде забелязан. Съвсем очаквано беше/е да се държи като останалите коронавируси, които имат тази способност да реинфектират. Данните от ваксините също показват такова намаляване на ефективността с времето. Очакват ни бустъри, варианти и т.н. въртележки с този вирус.

Преди малко слушах Георги Маринов по бнт и той каза нещо интересно, че вирусът вече е развил мутации, с които напълно може да избягва антителата от ваксината/преболедуване сред плъховете в канализацията на Ню Йорк.

Минута 7:35
https://bnr.bg/post/101513266

WNY4 щамът.

Много благодаря и се радвам, че се включихте във форума.

# 6 282

WNY4 щамът.

здравейте, за същия ли става въпрос тук - https://twitter.com/NTarnopolsky/status/1427187188370919426?

Не.

В САЩ в момента се разпространява AY.3, но това си е същото като B.1.617.2 в S протеинa, допълнителната мутация е в Nsp6.

# 6 283
Ли Лу, нищо не може да се каже със сигурност. Нашата лична поради това не тика пациентите в едната или другата посока.
Тя излиза при всички положения с чиста жилетка - не носи отговорност за ваксини, не носи отговорност за без ваксини; като стане напрегнато, не може да се клонира и просто няма да преглежда... Затова и на тях, лекарите им е широко около врата. Още, като пуснаха статистиката - ако не се лъжа, бяха 20% от българския медицински персонал, които са с ваксини - разбрах за себе си колко българската медицина вярва на науката.

Скрит текст:
Не бих обвинила с лека ръка 80% от българските лекари, че не вярват в науката. Да не говорим, че и чисти обиди са се сипали по техен адрес в този форум.
Когато лекар, познаващ състоянието на пациента си му препоръча да (не) слага ваксина, сигурно има нещо на ум. Другото са рекламни слогани.
За мен в момента се натоварва с отговорност повече лекар, ако разубеждава за ваксина. В другия вариант е с течението и има оправдание с него.

# 6 284
  • Насред хаоса

Скрит текст:
Последното нещо, което мога да кажа за нея, е, че бяга от отговорност. Повече от 10 години сме при нея, знам какво прави и как действа. И е една от малкото, които постоянно четат и си допълват и опресняват знанията. Доколкото я познавам, по-скоро се страхува да не навреди. И другите й пациенти ще кажат същото.

Скрит текст:
Аз от вчера започнах работа. Много ми е мързеливо, ама много. Weary

Мъри, щом нещо го има, значи го има. Ако никой не иска, няма да го има. Противопоставят се и още как, и ще продължат. Същото е в Италия, и там протести срещу тия паспорти и ограничения за едните. Само дето "сериозните" медии не ги отразяват, защото не е удобно. Вместо това Дойче веле пише как ще имаме голяма полза от мигрантите от Афганистан. SmirkNerd

Общи условия

Активация на акаунт