COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 618
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 6 525
При сегашните нива на разпространение на вируса и вида вирус тази схема - тест, простледяване, карантина е невъзможна.
Първо вирусът при много хора не се проявява със симптоми. Не малък процент от хората пък крият, че нещо им има и минават под всевиждащото око на държавата.
За да се тестват всички превантивно (всички студенти, ученици и деца в детската градина например или всички шивачки, миньори и учители), трябва огромен ресурс от хора, които да осъществяват това тестване, както и също толкова огромен ресурс от техника.
Та, тест, проследяване, карантина може би е могло, но още някъде там далече в Китай.

За използване на бърз тест, който не се обраборва в лаборатория се изисква много малък ресурс.
Сам си го правиш и резултата се вижда след 10мин.

# 6 526
Няма такава държава, която да е елиминирала вируса.
Няма, но има такива които са подтиснали заразата до съвсем минимални нива. Добър пример беше Виетнам, но задържаха година и малко докато делтата ги връхлети. Според мен има едно голямо изтощение и умора от мерки и ограничения по целия свят.

# 6 527
  • София
Добре, как точно си представяте елиминиране на точно този вирус в точно този свят, в който живеем? Както стана ясно, вирусът е циркулирал месеци преди да се разбере за него. От там проследяването просто е невъзможно често. Поне не и на 100%, особено с толкова асимптоматични преносители. Децата може в училище да ги тестваме редовно, но трудно ще стане с цялото население на света. И как точно ще се затворят всички граници при този глобализиран свят? Повечето мерки, които биха доближили поне малко целта елиминиране, биха елиминирали и голяма част от икономиката. Дали тогава няма да има още повече жертви?!

Не, защото точно обратното е вярно. В Китай например икономиката не само, че не беше елиминирана, но и се възстанови много бързо за разлика от нас, които потънахме и здравно и икономически, което беше съвсем очаквано. Това между другото няма да остане без геополитически последствия със сигурност, от години центъра на световната икономика се премества на изток, сега след ковид катастрофата това ще стане по-бързо. Китай също така е най-големия търговец в света и за повечето държави той е търговски партньор номер 1, включително и за Европа. Търговията също така за последната година и половина не е спирала. Направихме грешка, това е.

Кога Китай е блокирал цялата държава? Затвори една-две провинции. Ние нали затворихме Банско? Laughing

# 6 528
  • София
Сам си правиш тест, ако имаш желание, а в такава обстановка пак трябва да се разчита на самосъзнанието на човек.
Най-малкото може да го направи не както трябва, за да не излезе положителен резултат.

# 6 529
Сам си правиш тест, ако имаш желание, а в такава обстановка пак трябва да се разчита на самосъзнанието на човек.
Най-малкото може да го направи не както трябва, за да не излезе положителен резултат.

Желанието се "провокира" - не можеш да ходиш на работа/училище без представен тест.
Самосъзнанието на хората също се "провокира", а и какво печелиш като скриеш положителния резултат? Че ще получиш 10 дни платена карантина да си лежиш пред тв или на шезлонга в градината?

# 6 530
И много ако видят положителен тест,да не мислите,че ще самокарантинират?Докато могат ще ходят на работа и ще заразяват всики по трасето.Аз съм твърдо за честото,безплатно тестване,но тук няма да се случи.Чудя се ако хремясам,дали да тичам да си плащам от джоба тест,или да си карам като другите?Аз ли да съм най-големият балък?
Цитат
Не може в Нидерландия с 17.3 милиона да има 46 починали за една седмица, а в България под 7 милиона с натрупване 32. Важното е кръщенето, сватбата и пиенето и яденето да върви.
Е,как?Тук е безпрецедентно.Аз се чудя на родителите,чиито деца тепърва ще ходят на безплатно море.Поне малко не им ли е притеснено?Би било разумно властите да спрът тези лагери.Много хора пишат,казват от морето:тук е ужас.Ами какво чакате?Спасявайте се.Нидерландците и те не са за пример.Хубаво поискаха страната да не се нарича официално Холандия,за да не ги отъждествяват с Амстердам,че били разпасани,скандални и т.н.Да,но туристите,предпочитаме да ходим там.Wink Аз гледам в този град какво става.Същото струпване като в София.По улици и тераси един върху друг.Като в доброто,старо време.По-миналата неделя,пак там голямо протестно шествие срещу ваксините и мерки.Затова сравнявам Рюте с ББ.Той поне елегантно се изказа,че разчита на мъдростта на местните.Страх го е от гнева на ''свободолюбивите'' и въпреки предупрежденията на специалисти през юни,разпусна посред възход мерките.И какво като после се е извинил?Ако извиненията помагат на болните,ок.Сега пак отпуска,въпреки препоръките да останат до 20 септември.Ще видим,дано пък там да са прави,а аз да греша.Одобрявам мерките във Франция,Германия,Австрия,Италия.Или/или.
С пазарлъци,увещания и пожелания няма да се справим.

# 6 531
  • София
Очевидно не им е притеснено никак, особено ако лагерът е безплатен. А дори да е платен, пак не се притесняват.

# 6 532
Mury-mur защото в началото несе знаеше нищо. Много бързо след първите доказани случаи затвориха първите огнища. Не го направиха толкова бързо (говорим за седмица-две разлика само) в Бергамо и се видяха резултатите. Под натиск от индустрията. Но примерно Милано и Венеция така и не пламнаха. Досега не се позволи да се случи в нито един от големите градове, и слава богу, иначе не знам как би удържала здравната система. Проблемът е, че дори и бързото затваряне бе закъсняло, защото всъщност вирусът е бил от много време вече тук.

Както и да е, идеята ми е че в сегашното положение не виждам как можем да елиминираме вируса и да оцелеем икономически. Ако поне всички се ваксинират бързо и се спазват масово медицинските мерки + проследяване, би било много по-добре. Но въобще не съм вече оптимист.

Всички няма да се ваксинират, още по - малко бързо. Настройката у повечето хора е все още негативна.
Има колебаещи се, но личните лекари, повечето от които не ваксинират, не правят никакъв опит да ги успокоят и мотивират.
Майка ми попитала личната за повече информация по повод ваксините и отговорът бил: “ не знам, аз не ваксинирам”.
Е това , ако не е чисто разубеждаване….

# 6 533
Китай не е точно пазарна икономика все пак.

Е не е чиста пазарна икономика, а е някакъв хибрдид, но това няма значение. Икономиките и на други държави също много бързо се възстановиха и много по-малко пострадаха от нас - Тайван, Австралия, Нова Зеландия и т.н.

Само дето сега пред тях стои проблема - да си стоим така изолирани во веки веков или как по дяволите да си отворим границите.....

Защото живеещите с вируса маймуни са прекалено много на клона за това. Ако повече държави бяха ги последвали, можеше много големи пространства да са с отворени помежду си граници и изолираните да бяха само развъдниците на вируса. Но нормалния живот с този вирус по принцип е илюзия.

Значи маймуни няма само в няколко държави.

ЕС не ги последва, защото "вълната" не удари равномерно държавите, а пък държавите вътре в него трябва да се съобразят и с неговите закони за свободното движение......

За да се "затвори" държава по този начин - затваряш границите и не се интересуваш какво става с поданиците ти извън нея се изисква и различно законодателство.

Само си представи - застава премиер/президент и обявява - затварям границите. Кой бил в Турция/Гърция/Сърбия и т.н. на пазар, почивка, сезонна работа - да си стои там и да си чака реда за хотелската карантина, която сам ще си плати.........границите ще са мин 2г затворени. Забранявам българските граждани да напускат страната, другите да чакат регулираните самолети.

# 6 534
  • София

Желанието се "провокира" - не можеш да ходиш на работа/училище без представен тест.
Самосъзнанието на хората също се "провокира", а и какво печелиш като скриеш положителния резултат? Че ще получиш 10 дни платена карантина да си лежиш пред тв или на шезлонга в градината?

Начини сам да излъжеш тестовете бол. Може да ти искат тест, за да ходиш на работа, но никой няма да те гледа докъде си бъркаш в носа или кихаш върху пръчицата. Пак казвам - има много начини да не направиш теста, както трябва, за да не излезе положителен резултат.
Така че това е малко прах в очите как хората сами ще се тестват и сами ще остават под карантина. Ако някой е забравил в много държиви на ЕС глобите за нарушаване на карантината бяха огромни. Та и там не вярват много на самосъзнанието на човек. А пък и карантинираните някой трябва да ги проверява, нали?

# 6 535
  • Насред хаоса
Кога е бил установен в Китай, не знам. Ама помня, че в австрийски зимен курорт бая време бяха крили за заразени, а там постоянно са идвали и заминавали хора. Мълчаха си, докато не изтече отнякъде. Значи у нас Банско можаха да го затворят отвсякъде за няма нищо, ама там купонът и парите да текат.

Тия в Гърция откачат. Щели да уволняват неваксинирани, доколкото разбрах, медицински персонал, обслужващи в старчески домове и подобни. Тъпото е, че в същото време имат нужда точно от такива хора. И сега идва въпросът откъде ще ги намират и как ще покриват местата, като без тях не може. Някъде мернах коментар на тяхно място да идат кметовете, с целия си акъл.

# 6 536
Ами и аз не разбирам какви точно мерки е трябвало да се приложат. Дори и всички държави да бяха затворили граници за китайците, според мен щеше да бъде вече късно. Мисля, че вирусът е пренесен в Европа тихомълком още преди да се усетим какво става в Китай и евентуално да предприемем затваряне.. оттам нататък не виждам каква мярка (която е реално приложима) би могла да доведе до елиминация, с оглед на факта, че вирусът се разпространява безсимптомно.
Ами как така не виждаш. Трябва глобален тотален ключ и да не мърдаме от къщите за над 6 месеца. Това искат някои, но не смеят вече да го напишат, защото звучи налудно и дори и те го знаят.
Какво ще стане след това и как ще се отрази психически и финансово на хората този експеримент, това е без значение, важното за тях е да няма Ковид.
Дори вече не знам как да я коментирам тази психотична мантра, уморих се вече.😱

# 6 537
Mury-mur защото в началото несе знаеше нищо. Много бързо след първите доказани случаи затвориха първите огнища. Не го направиха толкова бързо (говорим за седмица-две разлика само) в Бергамо и се видяха резултатите. Под натиск от индустрията. Но примерно Милано и Венеция така и не пламнаха. Досега не се позволи да се случи в нито един от големите градове, и слава богу, иначе не знам как би удържала здравната система. Проблемът е, че дори и бързото затваряне бе закъсняло, защото всъщност вирусът е бил от много време вече тук.

Както и да е, идеята ми е че в сегашното положение не виждам как можем да елиминираме вируса и да оцелеем икономически. Ако поне всички се ваксинират бързо и се спазват масово медицинските мерки + проследяване, би било много по-добре. Но въобще не съм вече оптимист.

Нели, за вируса се знаеше(не от нас, а от тези, които взимаха решенията) поне от началото на януари, а, вероятно, и от първите по-сериозни случаи в Ухан. Тогава трябваше да се действа. Защото истинската карантина не може да се осъществи от днес за утре, има технологично време за подготовката и. И би могло да се въведе при първото подозрение за проникване в някоя страна, а не да се чакат доказателства, че ето, и ние пламнахме. А трансграничното движение трябваше да се спре и преди първите случаи. И тогава под "пламнаха" нямаше да разбираме препълнените болници и камионите в Бергамо, а единични огнища от по няколко до няколко десетки болни, и  няколкостотин карантинирани. Но политиците навсякъде се потриваха и, неизвестно защо, се надяваха, че ще ни се размине. Е, не се размина.

Сега е късно за подобни мерки, те са отдавна вече невъзможни, защото вирусът е навсякъде. Сега можем само да се стараем да минимизираме щетите, като при това никой не бива да си прави илюзията, че те няма да са огромни. На никого няма да му се размине, нито на страна, нито на индивид. И за да са по-малко тези щети, поне в Европа трябва да има някакво уеднаквяване на мерките. Защото при отворените граници, докато когато съм във Франция, трябва да предоставя тест, за да пия кафе навън, а тук рискувам да ме пребият, ако направя на някого забележка, че е в трамвая без маска, не правим нищо, освен да си обменяме вирусите. И да чакаме какви мутанти ще произлязат от този експеримент.

# 6 538
Скрит текст:
Китай не е точно пазарна икономика все пак.

Е не е чиста пазарна икономика, а е някакъв хибрдид, но това няма значение. Икономиките и на други държави също много бързо се възстановиха и много по-малко пострадаха от нас - Тайван, Австралия, Нова Зеландия и т.н.

Само дето сега пред тях стои проблема - да си стоим така изолирани во веки веков или как по дяволите да си отворим границите.....

Защото живеещите с вируса маймуни са прекалено много на клона за това. Ако повече държави бяха ги последвали, можеше много големи пространства да са с отворени помежду си граници и изолираните да бяха само развъдниците на вируса. Но нормалния живот с този вирус по принцип е илюзия.

Значи маймуни няма само в няколко държави.

ЕС не ги последва, защото "вълната" не удари равномерно държавите, а пък държавите вътре в него трябва да се съобразят и с неговите закони за свободното движение......

За да се "затвори" държава по този начин - затваряш границите и не се интересуваш какво става с поданиците ти извън нея се изисква и различно законодателство.

Само си представи - застава премиер/президент и обявява - затварям границите. Кой бил в Турция/Гърция/Сърбия и т.н. на пазар, почивка, сезонна работа - да си стои там и да си чака реда за хотелската карантина, която сам ще си плати.........границите ще са мин 2г затворени. Забранявам българските граждани да напускат страната, другите да чакат регулираните самолети.

Значи не сме го направили по политически причини, а не защото по принцип е невъзможно. Но както вече казах, това е физически проблем, който не се интересува от това какво на теб ти е удобно политически. Или правиш каквото трябва, за да го решиш или безмилостно ще бъдеш пометен и няма как да спориш, нито да се обясняваш със законите на Вселената.

И въобще самият факт, че ние сме се устроили така, че да не можем да реагираме бързо и адекватно на такава заплаха по принцип е показателен за нашата тотална неадекватност. Още помним кражбите на маски и резервите от защитни облекла, съществуващи обаче само на хартия под формата на договори с... Китай. И това на фона на милиардите, които плащаме за отбрана. Пълна смешка.

# 6 539
  • MI
Mury-mur с това съм съгласна, че ако от самото начало на ниво ЕС се бяхме подготвили на всички нива, щеше да е различно. Но това за съжаление е утопия. Бих искала да не е, много, но ... Иначе проверих, два дни след първият доказан случай са първите две червени зони. И две седмици след това целия регион. Но реално е било отдавна късно. После всички се смееха на Италия, докато и те не пламнаха - много скоро при това. И така до безкрай. Не знам, няма да се оправи нищо за съжаление.

Ние ще пътуваме за България тези дни, Ами нито ще ползвам публичен транспорт, нито ще срещам много хора. Пък който иска, да се сърди. Ще преживеем без ресторанти и антивакс близки и познати, не виждам друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт