COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 618
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 6 930
Защо са си спирам детето, като спазвам мерки и съм го ваксинирала. Себе си също. Ни стана ясно хората, които не искат ваксина, какво предлагат да направим?

Да си живеем както преди пандемията.
Ако не тръбяха непрекъснато по медиите никой нямаше да разбере, че има нов вирус.
с пълни болници и скапан бизнес, не става. Видяхме го от първа линия.

# 6 931
Все едно не се познаваме родителите - като нещата станат зле масово децата няма да ходят на училище по родителско усмотрение.
Някой питаше какво предлагат неваксинираните - от личните ми впечатления и разговори нищо, всичко да бъде без ограничения и мерки.
Аз пак не разбирам, защо не се прави нищо за профилактика на децата и не се закупуват “детски” тестове

# 6 932
Защо са си спирам детето, като спазвам мерки и съм го ваксинирала. Себе си също. Ни стана ясно хората, които не искат ваксина, какво предлагат да направим?

Да си живеем както преди пандемията.
Ако не тръбяха непрекъснато по медиите никой нямаше да разбере, че има нов вирус.

Мда...те така са скрили за Чернобил, ама последствията пак си ги носим.
Това, че едно нещо хипотетично не се казва, не значи, че го няма.

# 6 933
Цитат
Не е ли по-логично тези, които се страхуват да не им се разболеят децата и имат удобството на хоум офиса, да ги спрат от ДГ и училище, а пък който иска да пълни болниците, евентуално да умира, неваксиниран. Някак си псевдо загрижеността за другите ми убягва.

Не е по-логично, защото пандемия не се бори поотделно и по удобство.
Трудно е, но всяка мярка трябва да се спазва от всички.
Няма псевдозагриженост за другите - Или сме всички, или никой няма да остане незасегнат. Или си загрижен за всички, или си загрижен само за себе си, но няма начин сам да се спасиш.

Спирането на отделни деца от училище е подходящо за единици, но реално няма никакъв ефект за обществото - децата се смесват и ще препредадат поздрав от морето и почивките на близките си.

Ако искаме да натиснем кривата - ваксинация, спазване на мерки, ограничаващи контактите. Иначе ще си хвърчи както е тръгнала. Както я оставихме да тръгне.

# 6 934
Ако искате пример за дисциплина - пуснете си мачът Малмьо (швеция) - Лудогоец, важен плейоф за шампионска лига. Стадионът в Швеция е пълен, доколкото може да е, след като всички фенове стоят през 3 седалки един от друг....
Да си говорим за Шведския модел, а? Нали той беше в устата на половината юзъри в тая тема....
Явно не във всички сектори спазват отстояние.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 01:31 от Анонимен

# 6 935
Маските в Швеция, дори в пика на вълните им, не са били задължителни, хелле пък сега, хелле пък на стадион

Така е, да - единственото място по време на цялата пандемия досега, на което всички бяхме маскирани и маските бяха задължителни, беше при посещението ми в болница. Аз даже изпитах лек шок, представих си близо две години да виждаш постоянно такава гледка навсякъде, поне това тук ни беше спестено. По коридорите в болницата имаше панери с маски, ако случайно нямаш своя маска, да си сложиш от наличните.

В поликлиниките маски няма, ходих да си пускам изследвания, в чакалнята бяхме пет човека, само аз с маска по мое желание. Но, разбира се, седяхме поне на няколко метра един от друг, всеки в по едно кьоше. Smile

Имаше препоръка за маски в градския транспорт в пиков час от 1-ви януари до 1-ви юни тази година, но не знам дали се спазваше. Аз пътувах с метрото няколко пъти, но не в пиков час и нямаше никой с маски. Пак бяхме седнали всеки сам на ред и през ред. Smile

На други обществени места маски няма - е, има единици, предимно чужденци, които носят маски по молове и магазини, но са единици. Местните, вкл. нови и стари шведи няма да ги видите с маска където и да е, независимо дали сме във вълна или не.

# 6 936
Добре, де, хората, които все пак не искат (по една или друга причина) да се ваксинират, но но месят хляба, произвеждат млякото, продават маските, чистят кофите за боклук, но имат деца до 12 годишна възраст, при затворени ДГ и начални класове, какво правят?

Ще търпят ограничения и рано или късно ще се разболеят. По-скоро рано. Какво друго да правят?
Те ще се разболеят, а ваксинираните не? Освен това има немалко хора, които вече са преболедували. Виждам, че и тук пишат такива.

# 6 937
В Търново повече хора дошли си за отпуск в Бг са болните, и болницата е пълна с тях предимно. Незнам колко се ваксинират в другите държави и колко по отговорни са от нас тук, но е факт че заболелите в голямата си част са завърналите се от чужбина.

Тях по ЗК ли ги лекуват, или си плащат?
Нищо не си плащат, всичко е от нашите осигуровки и данъци при ковид - обществено опасно заболяване.
Не знам чужденците в болница по морето дали плакат нещо.

Ако нищо не плащат, то трябва да са или по клинична пътека, че болницата да си вземе парите от ЗК, или болницата благотворително да ги лекува.
Обаче за да са по КП, то те трябва да са с без прекъснати здравноосигурителни права.
Има споразумение между държавите от ЕС, а сигурно и някой други са се включили във него. Чужденци нищо не плащат за лечението, независимо от здравноосигурителния статус. Държавите се оправят помежду си, предполагам. (нямах време да изгледам тогава целия репортаж относно подробностите по споразумението).
Много държави също лекува безплатно собствените си граждани (за болнично лечение говоря), независимо от статуса.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 00:19 от geizer

# 6 938
Спрях да следя Олимпиадата в Япония. Не знам дали и не приключи вече. Но така и не съм чула, чела, прочела някъде за заразени оттам спортисти. Има ли подобни новини? И ако има, колко са заразените там?
И как успяха тези японци да не допуснат разхайтена публика? Как успяха да поддържат такава дисциплина през цялото време? Невероятна нация.

# 6 939
В Токио още негодували заради привеждането на Олимпиадата https://m.dir.bg/corner/drugi/v-tokio-prodalzhavat-da-negoduvat- … to-na-olimpiadata        
 Иначе някак успяха да запазят спортистите, чух за единични случаи, но нямаше някакъв взрив на заразени. Мерките се спазваха стриктно и това е помогнало. Спортистите са носили маски постоянно, освен, ако не се хранят или тренират.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 09:06 от daisy12

# 6 940
Скрит текст:
Диорела, това лично аз съм го писала в темата безброй много пъти, преди месеци дори. Не е мое хрумване разбира се, но още тогава специалисти казваха, че "по-заразен" винаги е предимство, но "заобикалящ имунитета" вече става предимство в среда, в която вече има натрупан имунитет, независимо по какъв начин. Още тогава се спекулираше, че вариантът в Южна Африка например точно така се разпространи, както и този от Бразилия, две държави, в които имаше доста голямо разпространение на ковид и съответно натрупан имунитет.

Неваксинираните пазят ваксинираните до момента, в който самите те не се заразят и ако оцелеят, тогава влизат в отбора на имунните и ще започнат да отсяват мутации, избягващи имунитета. За такова пазене в случая иде реч. Просто д-р Маринов е искал да обърне внимание на факта, че все още не сме видяли масово разпространение на напълно избягващи имунитета мутации, защото неимунните са все още повече от имунните и селективният натиск в момента е друг. Това в един момент обаче ще се промени, а то ще стане дори да не се ваксинираме, а се заразим масово.

Да, и също целта беше да обърна внимание на безумието на идеята да се остави вируса да се разпространява безконтролно понеже имаме ваксини. Това ще убие точно тези ваксини. И огромен брой хора разбира се.

А точно това върви от есента на миналата година насам -- имаме ваксини, следователно няма нужда да се хабим да ограничаваме заразата.

И това се приема безропотно не само от хората, но и от медицинската общественост.

Това го коментирахме още когато стана ясно какво се случва в Китай. Още тогава доста хора се чудехме, защо не се прекратят пътуванията от и към Китай. Но СЗО дълго мълча, в държавите не се предприеха никакви съществени действия, светът просто наблюдаваше отстрани.

Ако действително сте Г. Маринов, чиито интервюта се цитират тук, то има специален раздел във форума, предназначен за професионалисти, в който същите излизат с имената си, имат отделни теми - "Специалистите говорят" https://www.bg-mamma.com/?board=569.
За мен е странно е да влезете във форума в тема, която е най-големия говорилник по темата ковид. Simple Smile

И ако сте този Г.Маринов, надявам се да отговорите на въпросите, по възможност ясно и разбираемо, като за лаици:
Кой от двата вида имунитет - естествения или този, създаден чрез ваксини, е "по-стабилен" срещу Делта?
Необходимо ли е да се ваксинират преболедувалите и ако да, или не, защо?
Считате ли, че ако не бяха създадени ваксини и ковид беше оставен на естествения му ход, вероятността от възникване на мутации, резистентни към антитела, би била по-малка, отколкото при ваксинирана популация?

# 6 941
  • София
Твърди се, че отказващите ваксинация във Франция плащат хиляди крони, за да си купят фалшиви паспорти за COVID - въпреки че рискуват затвор.
Изискванията на Covid Pass са по идея на президента Еманюел Макрон, чрез което той се надява да мотивира сънародниците си да се ваксинират. Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата във Франция е висока, но има противници и те организират протести пет поредни уикенда.
28-годишен организатор на партита заяви пред AFP, че е купил фалшив паспорт, защото не може да работи по друг начин. Той не твърди, че е против ваксините, но смята, че е погрешно младите хора да бъдат принуждавани да вземат ваксината.
- Ако COVID-19 все още съществува, когато съм на 50 или 60 години, тогава ще се ваксинирам, казва мъжът, който иска да остане анонимен.

само че, докато си привеждаме цитати от шведските медии за френската анти-вакс съпротива, днес във Франция медиите съобщават, че вече над 50% от децата на възраст 12-17 години имат поставена първа доза ваксина.

# 6 942
Спрях да следя Олимпиадата в Япония. Не знам дали и не приключи вече. Но така и не съм чула, чела, прочела някъде за заразени оттам спортисти. Има ли подобни новини? И ако има, колко са заразените там?
И как успяха тези японци да не допуснат разхайтена публика? Как успяха да поддържат такава дисциплина през цялото време? Невероятна нация.
До 5.08. са били 353 заразени.
https://bnr.bg/tokyo2020/post/101508806/rekorden-broi-zarazeni-n … olimpiiskite-igri

# 6 943
  • Шотландия
Снимането на непознати независисмо с каква цел е освен проява на адски лош вкус и незаконно.
Ти въобще не разбираш за какво говориш. Не само, че можеш да снимаш нарушители в болница, но и те поощряват да пускаш жалби, проверяват и анонимните. Създават глоби по снимки, които някой все пак е направил. Няма да си губя времето повече; мисли си каквото искаш. Не съм все пак с образователна цел в темата Simple Smile

Не разбрах за коя държава говорите, в Обединеното кралство не е разрешено просто така да се снима:

https://www.nhsx.nhs.uk/covid-19-response/data-and-covid-19/use- … lets-and-cameras/

# 6 944
  • При семейството си
До 5.08. са били 353 заразени.
https://bnr.bg/tokyo2020/post/101508806/rekorden-broi-zarazeni-n … olimpiiskite-igri

В статията има някаква грешка, защото иначе би означавало 65% от тестваните да са положителни.
https://www.google.com/amp/s/sportal.bg/amp/news-2021081109540714211

Общи условия

Активация на акаунт