COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 094
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 185
  • При семейството си
Вале, какво става с твоите ваксинирани роднини, които съжителстват с положителни, кой ден е вече? А преболедувалият тийн как го кара втория път?

# 7 186
Имало вече и у нас тестове за ковид със слюнка
За който ще пътува ПСР със слюнка
https://forbesbulgaria.com/2021/07/12/genica-pcr-test/
За който иска вкъщи или за децата
V-Check COVID-19 Бърз антигенен тест чрез слюнка
Бърррр! 120 лв. за тест! Не вярвам тези в Западна Европа да са на тази цена. Да вземат да внесат аптеките читави антигенни тестове със слюнка на нормална цена.

# 7 187
Ако правилно съм разбрала новата заповед - дава се възможност примерно на един фитнес да допуска само клиенти с ПСР или с ваксина, така ли?

Не.
Ако едно помещение побира 100 човека, то може да работи на 100% капацитет ако посетителите имат документ за ваксина или ПСР тест. Т.е. 100 човека с подобен документ и няма да има ограничение за никого.
НО, ако речем дойдат 50 човека без такъв документ, то ще могат да влязат, но до там. 50% от капацитета е максималното допустим за хора, които не са ваксинирани или нямат отрицателен тест.
Глупости, прочетете заповедта пак. Едно заведение работи при 100% капацитет, ако персоналът е ваксиниран. Не клиентите. Във Варна отказват да изнудват служителите си да слагат ваксини.

# 7 188
  • София
Скрит текст:
Ако правилно съм разбрала новата заповед - дава се възможност примерно на един фитнес да допуска само клиенти с ПСР или с ваксина, така ли?

Не.
Ако едно помещение побира 100 човека, то може да работи на 100% капацитет ако посетителите имат документ за ваксина или ПСР тест. Т.е. 100 човека с подобен документ и няма да има ограничение за никого.
НО, ако речем дойдат 50 човека без такъв документ, то ще могат да влязат, но до там. 50% от капацитета е максималното допустим за хора, които не са ваксинирани или нямат отрицателен тест.
И аз се зачудих - разбирам го - или поне така е написано, че ако персоналът е 100% ваксиниран или пребоелдувал или т.н...., което какво грее посетителите?

Съгласно същата заповед, от петък, 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че:

100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
на спортни състезания с публика;
посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма (най-общо, всякакъв вид заведения - б.р.), игралните зали и казина.
Т.е. - при един семинар какво ме интересува, че персонала на ... хотела е ваксиниран? Или под персонал се разбират участниците в семинара Grinning
Текстът в самата заповед: (от ТУК)
„7а. Въведената противоепидемична мярка по т. 2 – 7, ограничаваща до 50% възможността за използване на капацитета на помещенията (местата) на обектите, съответно мероприятията, за които се отнася, може да не се прилага при следните условия:
а) 100% от персонала в съответния обект/зает с мероприятието е ваксиниран или преболедувал COVID-19 или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед № РД-01-645 от 28.07.20201 г. на министъра на здравеопазването и
б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:
аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи
за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед № РД-01-645 от 28.07.20201 г. на министъра на здравеопазването или
бб) представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден документ съгласно Заповед № РД-01-645 от 28.07.20201 г. на министъра на здравеопазването.
7б. Ръководителите на обекти, съответно организаторите на мероприятия по т. 7а уведомяват за взетото решение съответната регионална здравна инспекция.
7в. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията по т. 7а за целите на осъществявания от тях контрол.“.

На практика не виждам как всичко това ще се осъществи - просто се отчита дейност по насърчаване на ваксинирането.

# 7 189
Имало вече и у нас тестове за ковид със слюнка
За който ще пътува ПСР със слюнка
https://forbesbulgaria.com/2021/07/12/genica-pcr-test/
За който иска вкъщи или за децата
V-Check COVID-19 Бърз антигенен тест чрез слюнка
Бърррр! 120 лв. за тест! Не вярвам тези в Западна Европа да са на тази цена. Да вземат да внесат аптеките читави антигенни тестове със слюнка на нормална цена.
Да, на ПСР-а му е златна цената, домашният тест е 15-16лв и пак е много, като някой писа че  в Германия били по 2-3 евро..Поне са по-комфортни.

# 7 190
  • София
Вале, какво става с твоите ваксинирани роднини, които съжителстват с положителни, кой ден е вече? А преболедувалият тийн как го кара втория път?
Вече мина седмица мисля от последен контакт, засега нищо им няма. Започвам да си отдъхвам бааааавно.
Детето го изкара по- леко от първия път.

# 7 191
Аз имам съмнение,че възрастните ваксинирани ако се заразят,няма да оцелеят 🤔
А кое те навежда на това съмнение? Rolling Eyes
Нашите са на по 83-4 години -недобро здравословно състояние и тримата....ваксинирани...

# 7 192
Барса, вярвам всичко ще е наред. Така поне съм приела за себе си и близките ми. Не каза защо няма да оцелеят?  Мисля точно обратното.

# 7 193
  • Сан Франциско
Цитат
. За кислорода незнам, но психиката на тия деца гаранция  ще липсва. Това е ненормално!

…Няколо поста, след като написах, че ги гледам децата от година насам, с маски по цял ден, щастливи, че са на градина. Това изказване в ролята на психиатър, психолог, педиатър или? Повреди им се психиката първите 6 месеца от пандемията, когато всичко беше затворено и не можеха да се виждат с другарчетата си. Екстра са, с маските, не ни ги мисли.

# 7 194
От позицията на психолог. След години тези деца няма да са нормални тинейджъри, после няма да са нормални възрастни. Освен ако не се промени стандартът за нормалност. Като в книгата “Аз съм легенда”. Подчертавам: книгата, а не филмът.

# 7 195
Барса, вярвам всичко ще е наред. Така поне съм приела за себе си и близките ми. Не каза защо няма да оцелеят?  Мисля точно обратното.
Просто се съмнявам че организмът им би се справил...Както и да е.....Аз ги накарах да се ваксинират,и сега ...ваксината -не пази.....

# 7 196
Просто се съмнявам че организмът им би се справил...Както и да е.....Аз ги накарах да се ваксинират,и сега ...ваксината -не пази.....
А защо не се съмняваш, как би се справил организмът без ваксина? Пази ваксината. Поне все още. Не пази от заразяване вече толкова ефективно, но пази от тежко протичане и смърт. Вярвам четеш тук, бяха пускани безброй линкове към сериозни източници за разлика от антиваксърските празнодумства.
Надявам се, не се шегуваш.

# 7 197
Не знам,след като миналия ден почина мъж в селото след заразяване,с пневмония,ваксинирани през май,на 66 години...дали ще пожелаят ваксина останалите неваксинирани в селото?Как мислите?Същото притеснение е както и при първия починал от Ковид декември...

# 7 198
Като стана дума - днес на опашката на касата в Лидл попаднах в "любимата" ми ситуация - зад мен се нареди една жена, която кашляше много силно, много продължително, просто не спираше. В един момент явно е разбрала, че се притесних /бяха минали сигурно 5 минути в кашляне/ и се отдалечи, като се оттегли чак на края на касата /беше последна на опашката/.
Кашлящите не винаги са повод за безпокойство. Аз съм с Хашимото и една от екстрите му е постоянна кашлица. Вече 11 години кашлям всеки божи ден. Фемилито ме разпознава, когато се прибирам, още на стълбището по кашлюкането. Сигурно и от мен изпадат ужас хората по опашките.

# 7 199
Не знам,след като миналия ден почина мъж в селото след заразяване,с пневмония,ваксинирани през май,на 66 години...дали ще пожелаят ваксина останалите неваксинирани в селото?Как мислите?Същото притеснение е както и при първия починал от Ковид декември...
Това е несериозно. Добре, заразен и умрял след ваксина, а щеше ли да умре, ако нямаше ваксина? Баш заради ваксината ли е умрял?  Какво казваш?

Общи условия

Активация на акаунт