COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 094
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 260
https://m.dir.bg/life/otnovo-v-chas/kak-da-podgotvim-uchenika-za … nlayn-obuchenieto

Почнаха да “подготвят” децата и им се привижда и пета вълна вече.
ДО е абсолютно предотвратимо, може да вземем пример от Германия където не са имало ДО.
Как може държавата ни да е наказана с толкова некадърни хора в управлението .
 Това се превръща все повече в килийно образование.. родителите на деца с основно образование или социално слаби  тотално изпаднаха от състезанието за добра реализация.
На
Много домакинства не стигат парите за базови нужди, всеки ден е борба, напълно ги разбирам, че не им пука за вируса

# 7 261
  • София
Вече го няма колегата Бонд, затова и аз ще си позволя да отчета разликата в хоспитализациите.
19 август - 2001 хоспитализирани и 174 в интензивно
20 август - 2161 хоспитализирани и 194 в интензивно
Само за ден 180 човека са постъпили в ковид отделенията ни.

А преди месец, всяка сутрин започваше и само трима хоспитализирани повече от вчера, само 5 ...
Може да се окаже, че разболелите се август са късметлии, защото септември пак няма да има места в болниците и това ще е заслуга на тези дето плюят от сутрин до вечер по ваксините.
Потвърждавам. Колега постъпи на 7 август в инфекциозна с ковид, синът му го закарал, че 2 дни не си вдигал телефона. Били 5 човека в една стая, но места имало. Изписват го вчера, пооздравял (на 70 г. е), разправяше, че последните дни идвали хора, искали да бъдат приети, но вече нямало места. Викам му - късмет имА ти, че и 12 дни те държаха, при други условия - или нямаше да те приемат или 3 дни щяха да те държат. Доволен е от лекарите в инфекциозна, не е стигал до интензивното, но каза, че в края вече били доста по-претоврени, отколкото на седми-осми август....
Говорим за период от има-няма 10 дни...

Вярвам на този човек и това, което казва, защото на въпросът ми преди 2 месеца - защо не се ваксинираш, отговорът му беше: Аз тоя грип съм го карал преди 7 години, бяха 64 дни с пневмония, няма как да го изкарам пак и затова няма да се ваксинирам.....

# 7 262
Всяко заведение трябва да уведоми РЗИ кой вариант избира - да е с ваксиниран персонал и да приема само ваксинирани, преболедували и с негативен тест, тогава ще има 100% запълняемост или да приема всякакви гости, без значение дали са си ваксинирали персонала досега, но да работи с до 50% капацитет.
Благодаря за разяснението. Признавам си, че разбрах по съвсем друг начин заповедта. Мислех си, че фактор за определяне на капацитета на едно заведение ще е само персоналът.

# 7 263
Скрит текст:
Скрит текст:
Това със спазването на карантина у нас май е мисия невъзможна.
Пример - някой влиза на летище София без тест и СОФИЙСКОТО РЗИ го слага под карантина. Човекът отива в родната си къща в Малко Търново. Кой трябва да го проверява дали спазва карантината - да командироват софийски полицаи или местните (които с 95% сигурност нямат информация за карантинирания).
Късно се включвам,но все пак да га напиша
Сина ми се прибра края на юли.Трябваше да предаставят до 24ч негативен пср за да ги освободят.Представиха го,но 5дни никой не им върна имейл,че са свободни.Трябваше да звънят 100телефона.10мин след минаването на проверката личната им лекарка е звъннала,че са под карантина.Значи се подава информяция на момента и към личните и към полицията.
А за безплатното лечение....няма такова животно.Жена от селото на майка ми в многа тежко състояние.Неомври са я държали 2дни сама на кислород без лечение,докато не са платили здравните.Казали са на близките й,че не могат да я лекуват без да плати осигуровките.

[/spoiler]
Моят син се прибра тук за ваканцията в края на юни. На летище София направи веднага бърз тест, резултатите излязоха за 15 минути, пуснахме веднага същите на дадения ел. адрес в РЗИ София и след половин час получихме имейл от тях, че карантината е отменена, докато пътувахме в колата още.
Когато ходихме на екскурзия в Египет пролетта през същата процедура минахме и ние, само че отмяната на карантината беше от РЗИ - Варна - в събота направихме пробите, пуснахме резултатите, в неделя РЗИ - Варна ни върна отговор.
Просто настоявайте и пращайте имейли на съответното РЗИ. Ако трябва - многократно. Длъжни са да ви върнат отговор, ако сте пратили резултати навреме и на който трябва имейл.

В края на юли синът се върна обратно в Нидерландия - там никой не му е искал вече нищо от качването на самолета до слизането и след това. Ни тест, ни каквото и да било друго.

Иначе за спазването на карантината следят органите по местоживеенето на лицето, на адреса, който то е посочило при карантинирането.
Да, подава се информация. Но при толкова бърза отмяна на карантината, като в нашите случаи, тя не стига до ЛЛ, защото е вече отменена.

Скрит текст:
За лечението у нас - есента буквално убиха в болница  наш познат - с хронично заболяване. По телефон съобщил на баща ми, че с дни никой, освен санитар за почистване, не е влизал в стаята му да го прегледа лично и лекува с каквото и да било. Пенсионер. Осигурен значи.
На приятелка майка, също пенсионерка, осигурена значи пак, й по същото време я затриха в друга болница - приета, лежаща с множество хронични заболявания - ползвала е буквално само легло. Никакво лечение. Моята приятелка успяла да влезе на третия ден - дори памперс не са й сменяли на жената - лежала в сещаш се в какво. Смъртта е направо избавление за такива хора.
Въобще не ми се обсъжда здравеопазването. Да ни е жива и здрава имунната система, че без нея сме за никъде. Лимно аз на моята разчитам изцяло.
Иначе пътеките са опапани.
...
Поредна заповед - поредна глупост. Нищо изненадващо няма за мен. Всичко е отбий номер и отчет "Е, и ние сторихме нещо в изпълнение на поръчката. Ще се радваме да отпуснете по някое евро в подкрепа.".
Не знам ,какво ви е впечатлението от Египет ,но ,ако е имало Ковид ,то той е избягал с писъци.
Тук са буквално един върху друг може да си мечтае човек за дистанция,маските са само в големите вериги и ,като влезат ги свалят и никой не ти прави забележка,единствено мерят температурата на входа и толкоз/
Най-интересното е ,че няма препълнени болници,как става тоз номер не разбирам?

Прекрасни са ми впечатленията от Египет, пак бих отишла, но съм ги споделила подробно в туристическия подфорум, в темата, посветена на това. /На мен и от Несебър са ми чудесни впечатленията, но и тях ги споделях в туристическия, защото там им е мястото./
Тук обърнах внимание на освобождаването от карантина, т.к. за това бе повдигнат въпросът. РЗИ Варна и РЗИ София, поне при нас, работиха добре, доволни сме. Дори в почивен ден и след работно време получихме отговор от тях.

# 7 264
  • Overijse, Belgie
В заведененията за ваксинирани да не стане като в този италиански ресторант: 12 човека, от които 11 ваксинирани, някои със зелен паспорт - всички 11 ковид позитивни, освен собственика, който не е ваксиниран: https://unser-mitteleuropa.com/restaurantschliessung-wegen-covid … Fkq3p0b1SNVeBpQLo
Стори ми се фейк нюз, но има такава информация и във фейсбук страницата на ресторанта-
Изобщо не е изключено.
Аз предлагам да спрем с вечния спор ваксинирани срещу неваксинирани, ваксинирани срещу преболедували.
Всички сме в един кюп. Целият свят.

# 7 265
Аз много добре си спомням, че за София бяха дали процент ваксинирани и хоспитализирани и бяха казали, че пациентите са с много леки симптоми
Моят въпрос е защо са приели в болница хора с много леки симптоми ?

# 7 266
Аз много добре си спомням, че за София бяха дали процент ваксинирани и хоспитализирани и бяха казали, че пациентите са с много леки симптоми

Ясно защо - клиничната пътека се плаща по-добре.
По делата на РЗОК и лечебни заведения често ми се е случвало РЗОК да откаже плащания и/или наложи финансови санкции за липса на данни за хоспитализация на пациенти, когато такива са били приети за лечение, въпреки това. То по другите пътеки го има този прием, които не се плащат тъй добре, какво остава за тази. За тази обаче още не знам някой да е "закачил" лечебно заведение по такъв повод. Значи - удобна е - хем е платена, хем контролът за индикации за хоспитализация ... да речем за сега го няма. Защо го няма - всеки има пълната свобода да си прави изводите сам. Smiling Imp

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 10:25 от Judy

# 7 267
  • Бургас
Вече няма да е така Simple Smile Вероятно и сега вече нямат ресурс да хоспитализират хора с леки симптоми, ако можеш да си представиш лек до средно-тежък ковид.
Отделно има хора в риск и е резон да се хоспитализират и при лека симптоманика…

За ДО, докато в България е фул с хора отказващи да спазват мерки, да се ваксинират и т.н децата ще учат на ДО. Докато родителите отказват маски и регулярно тестване на децата, ще има ДО.
Простичко е. Цял свят показа какво се прави, но при нас няма как да се случи! Затова - ДО!

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 10:29 от MeMyselfI

# 7 268
Аз предлагам да спрем с вечния спор ваксинирани срещу неваксинирани, ваксинирани срещу преболедували.
Няма как да се спре с този спор, докато самите правителства на държавите делят хората на ваксинирани и неваксинирани. Защо ваксинираните да имат достъп до услуги, до които неваксинираните нямат, след като и те също се разболяват и също пренасят вируса? Нещо много съмнителна ми изглежда тая работа.

# 7 269
Всички пейки бяха опасани със забранителни ленти, предполагам заради ковид- а,
Пак ли? Колко умно.

Защото Mia Rulana, каквото и да ти говорят, винаги става въпрос за пари, а понякога за мноооооого пари.

# 7 270
  • София
Всички пейки бяха опасани със забранителни ленти, предполагам заради ковид- а,
Пак ли? Колко умно.

И аз силно се надявам да са били боядисани. Второ подобно безумие ще изиграе адски лоша шега.

# 7 271
Ще взема да ида до гората довечера да се нащракам за спомен, че току-виж пак я затворили. Някои природозащитници.

# 7 272
  • Бургас
Няма как да се спре с този спор, докато самите правителства на държавите делят хората на ваксинирани и неваксинирани. Защо ваксинираните да имат достъп до услуги, до които неваксинираните нямат, след като и те също се разболяват и също пренасят вируса? Нещо много съмнителна ми изглежда тая работа.
Към момента е видно от други държави, че ваксинираните не тъпчат болниците и интензивните сектори и не претоварват здравната система и респективно гробищата.
Мерки се взимат, за да функционира здравната система,  а не за да се спре заразата, защото второто няма как да се случи. Следователно 100 болни ваксинирани и 100 болни неваксинирани са съвсем различно нещо по отношение на хоспитализация и лечение.

# 7 273
Не, не са били боядисани, защото потребителката сподели, че е имало насядали хорапо тях, въпреки лентите. Очевидно, глупостта е хронична и нелечима.

# 7 274
  • Пловдив
Е, не, не може да вярвате, че опасването на пейките с ленти е заради ковида.
Най-малкото, преди да се стигне то пейките, щяха да затворят наистина рисковите места.
Не ги мислете пейките. Няма дори нулева вероятност да ги забранят.

Не, не са били боядисани, защото потребителката сподели, че е имало насядали хорапо тях, въпреки лентите. Очевидно, глупостта е хронична и нелечима.

Понякога тези ленти си седят и след като като боята е изсъхнала. Може и превантивно да ги оставят повече време, не знам. За хроничната глупост съм съгласна, но тя не е свързана с опасването на пейките.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 10:38 от marzeliva

Общи условия

Активация на акаунт