COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 983
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 380
===
Judy, не правите ли разлика между болни и карантинирани? Контролът на карантината никога не е бил работа на медиците, а на полицията и РЗИ.

Как ти хрумна? Описах леко болни, с леки симптоми. Не здрави-прави хора. Такъв беше разговора, ако сте го проследили - за болни с леки симптоми. Които, разбира се, с ковид са И карантинирани. Описах и какви показатели са проследявали в конкретния случай, сами, понеже си имат закупена лична апаратура.
За медицинско проследяване си говорим, не за полицейщина и гонки.
Има ли вече тук предложения за това, кой ще проследява, преглежда и лекува такива хора, които ПОРАДИ КАРАНТИНАТА СИ не могат да излязат и да се наредят на опашката в поликлиниката? Понеже било съвсем невъзможно да имаме домашни посещения, въпреки, че ЛЛ има график, в който задължително следва да има подобни часове. Интересно ми е какво се предлага. Да продължим в напрегнатите случаи и периоди да обикаляме с линейките измежду болниците?
На мен идеята да се конкретизира и обективира в юридически документ точно включването на ЛЛ и доболничната помощ за леките случаи ми се вижда не само логична, а и много необходима. Иначе просто гастролирането на линейките между здравните заведения ще си продължава до безкрай. И ще пишем починали от ковид, станалите жертва на неадекватната здравна държавна политика.

Скрит текст:
Престснете да гледате на ковид болните като на прокажени - имат същите права като вас да получат достъп до адекватно лечение. Ако ЛЛ откаже преглед на ковид болен, могат да му спретнат много добра проверка и глоба. Нямат право да отказват прегледи . Специалистите пулмолози с които се консултирате нали не мислите, че не са докосвали ковид болен.
Някой пенсионер много ще разбере от електронно направление
Дано няма много такива лекари. Тая, на майка ми, я беше върнала от вратата, когато майка отиде за посещение и направление за рентген и тест. Накарала беше баща ми да влезе в кабинета и да вземе направлението. Санким той не беше същият, само дето нищо не му личеше външно.
Моята лекарка и тази, на децата, винаги ни е приемала лично в кабинета си, независимо с какви симптоми сме. Лекар е. Болни лекува, нормално е болни хора да ходят, не само здрави за медицински бележки и болнични.
Лекуващата ме е идвала у нас да ми поставя инжекции деган, когато съм бивала с повръщане, например. Без да се пазари, че имало било пациенти. Ми има, ама и аз съм пациент. А не всеки може да се дигне да обикаля поликлиниките, нито да ходи в болница за едно повръщане.

За мен е скандално повече от година след началото на пандемията у нас да няма изяснена и отработена процедура - какво да прави човек, ако има симптоми, положителен тест, ако се окаже контактен на заразени, към кого да се обърне и кой поема отговорност за това този човек да бъде изолиран, следен за симптоми, лекуван при леки такива и хоспитализиран при необходимост. Не знам как е в другите страни, но според мен би трябвало именно здравната система да поеме всеки един случай и заразеният и/или болен от коронавирус да бъде под надзор и да се гарантира карантина и адекватно лечение. Как точно - ами държавата трябва да определи и осигури механизми и да е ясно точно какво да се прави, не да се оставят хората да се лутат и чудят какво да правят и към кого да се обърнат за помощ. Нима е работа на болния да преценява колко е зле и дали е време за СП или може още малко да потърпи, още ли да звъни на ЛЛ, дето не си вдига телефона или да тръгва към болницата?!
Толкова време мина, а прогрес - никакъв.
Чудно ли е че умират хора, които може би биха оцелели, ако получаваха адекватни здравни грижи?
Чудно ли е че идва нова вълна, а ние пак сме в ситуацията от миналата година, когато все пак имаше оправдание - пандемията ни изненада. А сега - какво е оправданието, освен безотговорност и прехвърляне на топката?
И за мен.
И как да е чудно? Напротив - повече от логично е при тази ситуация.

Няма лошо да се регламентира ако ще и със закон. Проблемът е, че се предлага да се регламентират неизпълними неща и изначално е ясно, че разпоредбите няма да се спазват. Дори от най-съвестните ЛЛ, поради обективна невъзможност. Наистина ли вярвате, че каквото и да е наредено, един личен лекар с листа от 3000 човека(моята има около 3500), което в условията на тази епидемия значи поне 100-150 болни едновременно, ще има време да посети всички лично поне по веднъж? Това просто не е работещо решение, а предложение, колкото да се отчете дейност и елементарно прехвърляне на отговорност от една институция на друга. Което в крайна сметка ще доведе само до още по-труден достъп до медицинска помощ за нуждаещите се.
За тези месеци, които имаха, по-добре да бяха помислили да създадат някакви специализирани Ковид-звена, към които да могат да се обръщат хората. Ако трябва, с привличане за работа в тях именно на ЛЛ на ротационен принцип.

Няма нищо неизпълнимо, освен това, което си решил изначално, че няма да правиш, понеже някъде ти убива.
Вместо да играят театър година и половина, можеха да направят организация за дежурства и домашни посещения. Например. Там да включат студенти последна година и мед.сестри, парамедици. Които да са специалисти с достатъчно образование и опит да окажат помощ в леки случаи и да преценят дали е нужна намеса на ЛЛ или болница. Да са налице ясни правила за прием в болнично заведение и - най-важното - да се И спазват.
Ако има желание и мисъл - намира се начин.
Най-лесно е да затвориш едни училища на бюджетна издръжка, да подлъжеш бюджетарите да си седят по къщите и да викат "Да живеят мерките!" по диваните, да заключиш планината и няколко града и да плеснеш с ръце - "Взехме мерки! Чакаме сега парите!".
Да допълня - от карантинираните с леки симптоми има и сума ти и болни хора със сериозни хронични заболявания, които искат също проследяване. Тях пак трябва някой да може да ги проследи. Без да е нужно всеки от тях по такава причина да върви да се тъпче по болниците.

Причиних си Стойчо на брифинга. Основното беше да се успокоят ресторантьорите, че не ги ограничават с нищо.
"Цяло лято на 50% от капацитета си работят всички мероприятия и това не се променя. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100%", обясни министърът.
"Не се налагат ограничителни мерки. Налагат се стимулиращи - да работиш на 100, вместо на 50 процента. Подчертавам отново - нищо не се променя", категоричен е д-р Стойчо Кацаров.
"Към днешна дата допълнителни мерки не се налагат. Това е нашата оценка", подчерта отново д-р Кацаров.
Той допълни, че могат да се налагат регионалните мерки, а дори националните могат да не бъдат въвеждани, ако това не се налага в областта. "Мерките не се налагат по браншове, а в зависимост от оценка на епидемичния риск. Това е водещото, не кой с какво се занимава", каза в заключение здравният министър.

ТУК
Е, успокоих се - всичко е наред, купонът продължава. Smirk
Ей, опущила съм ваканцията и с малко телевизионен цирк да се посмея.
Е, поне пък се информирах!

Аз наистина не схващам привилегията на един ваксиниран , който спокойно си разнася заразата и може да е сигурен само в собственото си евентуално по- леко преболедуване и невлизащите в статистиката преболедували с налични антитела, чиято защита е по- сигурна.
Интересно защо документ за налични актуални антитела не значи нищо в момента.
Това доотказа хората. Прозряха поредната пропаганда - да се включим масово в поредния здравен експеримент. Затова е тоз зор, затова са привилегиите за едни и орязване правата за други. Сега с тия поредни дози - "препоръчвани" първом по отделни държави, после от СЗО и компания /сценарият го гледаме вече за амнайсти път/ съвсем окапа доверието.
Настина си мисля, че ако стана абонат на ботокса, ще да ми се налага да посещавам по-рядко козметичката, отколкото спирнавкаджията с ковидната химия. Ма той ще ми стане по-близък от гадже направо.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 14:16 от Judy

# 7 381
Причиних си Стойчо на брифинга. Основното беше да се успокоят ресторантьорите, че не ги ограничават с нищо.
"Цяло лято на 50% от капацитета си работят всички мероприятия и това не се променя. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100%", обясни министърът.
"Не се налагат ограничителни мерки. Налагат се стимулиращи - да работиш на 100, вместо на 50 процента. Подчертавам отново - нищо не се променя", категоричен е д-р Стойчо Кацаров.
"Към днешна дата допълнителни мерки не се налагат. Това е нашата оценка", подчерта отново д-р Кацаров.
Той допълни, че могат да се налагат регионалните мерки, а дори националните могат да не бъдат въвеждани, ако това не се налага в областта. "Мерките не се налагат по браншове, а в зависимост от оценка на епидемичния риск. Това е водещото, не кой с какво се занимава", каза в заключение здравният министър.

ТУК
Много е зле работата..И един дядо зад него спи, ако не се лъжа е заместника..Как може, такива заспали и нерешителни хора да взимат решения, касаещи живота и здравето на нацията, нищо добро не очаквам..

# 7 382
От МЗ пак пишат пояснения на заповедите си.
https://coronavirus.bg/bg/news/2283
Защо вместо да се обясняват, просто не ги напишат като хората, та да са ясни на всички 😀

# 7 383
  • София
след това отпуска и септември имаме да речем “ омега”
Филипинският още не е дошъл. Пи.
Ламдата ще е преди него, а и той вече е в Европа. Но зависи - докато ние се готвим за 1 до 2 локдауна до Коледа 2021, западните държави, поправете, ако бъркам, не мислят и не планират - засега нови локдауни. Следят си здравната система.
Пак да питам - в Англия има ли мерки, освен евентуално маски на закрито? Има ли мерки след над месец и половина всеки ден високи бройки (над 25 хиляди)? Има ли натиск в здравната система?
Отговорът и на двете ли е НЕ? Лейди? Миоки?

# 7 384
  • София
Депутатите от "Има такъв народ" настояват да няма дискриминация на неваксинираните срещу коронавирус хора, каквато според тях се налага с влизащите в сила от днес мерки със заповед на здравния министър. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, се казва, че вече 8 месеца няма ефективно разрешаване на кризата.
Декларацията прочете Андрей Чорбанов, който бе директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН и е противник на ваксинирането. Самият той бе в болница след зараза с коронавируса. Преди време той защитаваше тезата, че хората, които са ваксинирани, не трябва да бъдат обект на ограничения.
В нея се казва, че допускането в заведения и други места с масови прояви само на ваксинирани, преболедували или служители и хора с негативен PCR тест противоречи на основни права на гражданите, сред които правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти.
"Като реакция на тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от оказания им натиск. Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал", посочват депутатите от "Има такъв народ".
"Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права", казват депутатите.

от ТУК
Мда, избори идват...
"Неваксинирани от цялата страна - обединявайте се!" Smirk

# 7 385
Някой има ли обяснение на следния казус:
Близко мое семейство: жена с две дози Файзер, мъжът й с една, дъщерята неваксинирана.
Постъпват по едно и също време в болница, откарват там месец и половина /мъжът и жената/. Дъщерята излиза след 2 седмици с пневмония беше.
Родителите й на кислород, със сатурация малко под 85.
Нали, ваксинирани.

Втори случай. Деверът ми с две дози АЗ, лепна Делта варианта. В петък и щама беше ясен.

Не искам отговори. Запазете си ги за себе си. Споделям реални факти и съм бясна.

Дано приключи някога целият този кошмар и се върнем поетапно към нормалния ритъм…… аман!!!!

Ако не греша ваксината е с 80-85% ефективност срещу Делта варианта.

Тоест от 100 ваксинирани , 15-20 ще се разболеят.Това е добра защита. За момента това е положението.
 Надявам се вашите приятели да се оправят.
Мии май грешиш:
https://www.forbes.com/sites/roberthart/2021/07/23/pfizer-shot-j … l-study-suggests/

# 7 386

ТУК
Много е зле работата..И един дядо зад него спи, ако не се лъжа е заместника..Как може, такива заспали и нерешителни хора да взимат решения, касаещи живота и здравето на нацията, нищо добро не очаквам..
Добре де ,какво предлагаш,ама ,ако може подробно да изложиш какви мерки са необходими?

# 7 387
Мда, избори идват...
"Неваксинирани от цялата страна - обединявайте се!" Smirk
Звучи примамливо. Най- вероятно ИТН разчитат на тези, който тихомълком са преболедували и не се нуждаят от ваксина, но не могат да престават сертификат, че са богопомазани. А това са доста хора. Поне около мен масово се избягваха ПСР тестовете, за да няма наложена карантина.

# 7 388
Вижте сега, който не желае да се ваксинира си е негова работа, стига да се съобрази и да не посещава заведения. При условие че не желае да се лишава от това удоволствие, да бъде така добър да вземе необходимите мерки и да представи нужните документи. Включително и ако има медицински противопоказания за ваксинация. Щото иначе излиза заведенията пълни, болниците пълни, училищата и университетите празни.

# 7 389
Според мене няма как ЛЛ да припкат в хазмат костюми по домовете на болните. За мене е лудост масово болните да се влачат да чакат на опашка пред кабинетите. В нашата поликлиника има дни, в които чакащите ка направо един върху друг в много тесен коридор БЕЗ прозорци и каквато и да възможност за проверяване. Един болен да има, ако не е с правилно поставена маска с висока степен на защита, ще зарази поне дузина хронично болни, чакащи за рецепти.
Много по-разумно е в ДКЦ-тата да организират по един кабинет на изолирано място. Нищо не пречи там са се взимат кръвни проби и да се носят до лабораторията в центъра. За рентгена вече е по-тягаво, но все може да се измисли нещо прилично.

# 7 390
  • София
Ние отдавна си знаехме, че заведенията са по-важни от училищата и университетите. Сега само ни го потвърждават.
Лл няма нужда да ходят по домовете, а е достатъчно да са си в кабинетите и да правят прегледи и да дават направления за каквото е нужно.

# 7 391

ТУК
Добре де ,какво предлагаш,ама ,ако може подробно да изложиш какви мерки са необходими?
Затваряне на всички хотели, заведения, увеселителни атракции, молове и отмяна на всички масови събития, без изключение, за кратко /примерно за  3 седмици/, след което се анализира ситуацията и се решава какво ще се прави.

# 7 392
  • София
Е, както се казва, няма такъв цирк!
Уникална държава сме, с уникално и неповторимо управление...

# 7 393
Не е към мен, но като предложения:

1 тестване с близалки в училищата два пъти седмично
2 откриване на ковид болници
3 сформиране на екипи за обслужване на карантинираните
4. Разяснителна кампания отново и отново за ваксините и тестовете
5 ХО навсякъде където може
6 Дезинфекция и по- редовен Градски транспорт
7. Безплатни тестове при съмнения за ковид на всеки

# 7 394
  • Насред хаоса
Ама една година и половина си играят на затвори отвори и така и не разбраха, че няма да излъжат вируса така. В момента на отварянето плъзва пак.

Общи условия

Активация на акаунт