COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 983
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 455
Маските са нож с две остриета. Хубаво е, че донякъде предпазват, но имунната система е боец, който трябва да бъде постоянно в кондиция. А това става, като се среща с патогените, а не се крие от тях. И колкото повече се пази да не се сблъсква, толкова повече отслабва. Така че при определени ситуации маската е добро решение, но не и за постоянно.
Че кой носи маска 24/7? А и нали в маската се развъждаха страховити бактерии, или те не са достатъчни за тренировка на имунната с-ма?

# 7 456
  • София
При нас в Калифорния - население 40 милиона, януари месец - 70 000 нови случая на ден. Започва масова ваксинация, юни месец - 500 нови случая на ден. Разпускат мерките, темпото на ваксинация рязко се забавя, Делта почва да се вихри, края на юли - 10 000 нови случая на ден.

Всичко това добре - въпросът е правени ли са изследвания колко са пробивите при ваксинираните?

Цитат
Аз викам една ваксина за дървени философи да измислят. И да я направят задължителна.
А да видим кой ще скочи на това предложение. А е скочил, а се е припознал

Тази е задължителна! Ако не направят такава ваксина, може и с бан само да се мине!

# 7 457
Вирусът си се разраства, въпреки ваксината, защото ние, хората, го позволихме. Като се разраства нещо, то се развива, мутира. За наше съжаление не към по- добро.
А го позволихме от алчност, безхаберие и никакво зачитане на човека до теб.
Поведение -ами то се видяло, какво повече да сторя? е абсолютен егоизъм, деградация и никакъв опит за противопоставяне на вируса. Извинявайте, но мнения, че видиш ли, аз го изкарах, размина ми се и нищо повече няма да направя са далеч от претнциите ви за начетеност, образование, емпатия.
Виждаме и знаем още преди Ковид, че държавата няма и не иска да се грижи за хората, тъй както приляга на пандемия. Трудно се махат капаци и се излиза от добре утъпкан път десителетия наред. И вместо като общество да се помъчим въпреки това, доколкото съумеем, да си помогнем сами... ще се самоизядем.

Протести що няма, като не сме съгласни с мерките, също никой не знае... и не се и правят опити. ЛЛ що не протестират, като си знаят дереджето и че няма да успеят с новите разпоредби? Ние като пациенти и родители?
Основателна причина за протест си трябва- кръчмите. Виж тогава скачат Одма. После ще заскачат и за маските в училище.. и така до безкрай..

# 7 458
Пак опряхме до личната хигиена ... темата отново отива в уклона към дъното с няколко "прекрасни включвания" в последните страници.

# 7 459
  • Сан Франциско
Цитат
Всичко това добре - въпросът е правени ли са изследвания колко са пробивите при ваксинираните?

Беше 0.03 допреди месец-два, преди Делтата наистина да се развихри. Данните са от калифорнийските здравни власти, да не помислиш, че цитирам блогове и фейсбуци 😊

https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/Pages/COVID-19/Post-Va … OVID19-Cases.aspx

# 7 460
И няколко часа всеки ден са ти достатъчни. И като спреш да я носиш съвсем, ще те тръшне и обикновена настинка.
Достатъчни за какво? Да ти прецакат имунната система?

# 7 461
  • Шотландия
Според мене няма как ЛЛ да припкат в хазмат костюми по домовете на болните. За мене е лудост масово болните да се влачат да чакат на опашка пред кабинетите.

Понеже някой попита как било в западните страни - аз съм в Обединеното кралство. Абсолютно никакви ЛЛ не обикаляха никакви болни на домашни посещения - това би плюло на системата за ограничаване на контакти със заразени. При симптоми се обаждаш по телефона (на 111, национален номер и след това вкараха възможности и онлайн да се контактува). Мъжа ми го държаха на линията към 40 минути да го разпитват подробно за симптомите му, за да преценят дали е коронавирус и какво да прави (оказа се, че не е коронавирус, беше в началото, точно като почна пандемията). Моя близка се разболя по-късно, обади се отново по телефона, караше го не много леко, но и не се наложи хоспитализиране, предписаха й каквото трябваше онлайн и трябваше друг да отиде да го вземе, ако няма друг - има служба, която ги разнася по домовете. Освен първоначалния разговор по телефона, й се обаждаха още няколко пъти по телефона след това, за да я питат как се чувства, как се развива заболяването, има ли нужда от нещо, дали има кой да й пазарува или да изпратят доброволци, които да й напазаруват и да й донесат хранителни продукти у дома. Понеже не говори много добър английски, й се обаждаха с преводач на линията. Тя беше много трогната от отношението и загрижеността както за медицинското й състояние, така и за практическата страна на нещата - че не те оставят да се гърчиш и да се чудиш дали ще имаш какво да ядеш и т.н.

Абсолютно не се ходеше в никакви медицински центрове просто така - то и преди се ходеше при лекар само със запазен час, сега направо ги заключиха. Като почукаш, отварят, но ако нямаш час, няма шанс да влезеш и да разпространиш заразата.

Аз съм двойно ваксинирана и въпреки това нося маска в затворени пространства - магазини и т.н. Няма задължително изискване, но на много места бизнесите си го изискват. Мисля, че го писах - не ме пуснаха да вляза в ресторант в Англия и да стигна до масата на моите приятели (на 10 метра), преди да си сложа маската. Във всички туристически обекти (в които аз съм влизала) и в момента се запазва  час за влизане, дори и входът да е безплатен - поради коронавируса могат да влизат по едно и също време определен брой хора, за да не се получава натъпкване. В ИКЕА ходих миналата седмица, за да видя идеи за разпределение на вътрешен гардероб, който иначе ще поръчваме отдругаде - има светофарна уредба и голяма опашка отвън. Системата брои колко хора излизат и пуска точно толкова хора да влязат - светва зелено, влизат 4-5 души и светва червено, опашката чака, докато от друга врата - изхода - излязат определен брой хора и на този вход светне зелено отново. В други магазини има човек, който отчита влизащите и колкото излязат, толкова влизат. На много места има еднопосочно движение - в едно голямо имение, туристически обект, се върви само в една посока - ако искаш да се върнеш да разгледаш нещо отново, трябва да минеш целия път по еднопосочното движение, за да стигнеш пак до същото място, не може просто да се върнеш обратно.

В един замък имаше човек на вратата и брои - трима излизат, трима влизат, хората на вратата са на смени. На това отгоре, докато чакаш, ти разказва историята на замъка и отговаря на въпроси - не е просто пазач, това е от персонала на туристическия обект или доброволец, който работи за туристическия обект.

Направи ми впечатление, че назад в темата се обсъждаше числото R, че било 1.5 - 2 - и това ме порази. Помня, че в пика на пандемията най-строгият локдаун се налагаше, докато числото не слезе трайно под 1 и не се задържа така достатъчно дълго време. Не знам как при R = 2 всичко си е песен в България.  R означава на колко души предава заразата един човек - ако е 2 - значи един заразен заразява двама други.

# 7 462
  • Насред хаоса
И няколко часа всеки ден са ти достатъчни. И като спреш да я носиш съвсем, ще те тръшне и обикновена настинка.
Достатъчни за какво? Да ти прецакат имунната система?
При продължителен период на носене всеки ден по няколко часа е възможно, да. Ти да не реши, че за един ден? И не се прави, че не разбираш, защото си наясно. Например едно дете колкото повече го пазиш, толкова по-болнаво расте. Сега и това ли ще отречеш? Сякаш някой ти е казал да не носиш маска.

# 7 463
Що говорите неща, за които идея си нямате не знам..
Сомбра?

# 7 464
  • Насред хаоса
Слушаме вас, знаещите тогава.

# 7 465
Този въпрос звучи като: защо след като те бутна кола на пешеходна пътека, продължаваш да спазваш правилата за движение?
Можеше да влезеш в темата и мотивираш за естествен имунитет, защото е най-готино според определени потребители. Е, някой може покрай короната да закъса със заболявания на кръвта и влиза в болница от време на време и си плаща всеки лейкопласт (като моята майка, която не е пенсионерка), но какво ти пука. Тук никой няма да ти търси отговорност Blush

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 16:54 от Анонимен

# 7 466
Слушаме вас, знаещите тогава.
Ами какво да ти кажа..
Работя в Лидл.
От ден първи на пандемията съм с маска. Изискване и от мениджмънта ни, освен от Министерството на Здравеопазването.
Всеки ден, по 8/11/5/6 часа.
Реакцията ми към АЗ, и към двете дози беше като на млад тийн.. с тежки екстри, бонуси, че и отгоре. Даже тийна ми, имаше по- лека реакция към неговата си ваксина.
За две години съм изкарала само летния вирус тази година.
Не съм боледувала Ковид.
Преди Ковид, колкото пъти съм посещавала лекар/ рядко/, винаги са ми казвали, че имам много силен имунитет. Не знам по какви критерии, ама лекари, тяхна си работа.
Та, аз не съм лекар. Не мога да ти приведа нАучни факти и публикации. Само нещата от живота.
Ти?

# 7 467
Не знам колко е истина за този италиански ресторант, но съм сигурен, че за да са в ресторанта, значи не са се чувствали зле и са го карали леко или безсимптомно.
Проблемът е колко хора се нуждаят от болнично лечение.
В ЮК минаха милион активни случаи, я си представете ако бяха като нас с над 10% хоспитализирани, дали щяха да могат да хоспитализират 150 хиляди. Е разликата е че там 80% от хората са ваксинирани, а тук обратното.
Там трябва да търсите разликата в третирането на ваксинирани и неваксинирани. Към ваксинираните има привилегии в много страни, защото не им пълнят болниците.
Напълно ваксинираните в ЮК към днешна дата са 61.8%, а когато имаха по 50 000 нови случая дневно бяха около 55%. Наистина е странно как при толкова много неваксинирани те имаха толкова малко хоспитализирани.

Зависи заразените в коя възрастова група са. Швеция например е покрила много добре с ваксинация възрастовите групи от 50 години нагоре - покритието е 95%. Миналата седмица 73% от новите случаи са при хора под 40 години ( предимно 18-39 години) и тези 73% няма да задръстят болниците, защото са млади и рядко стигат до болници. Няма как да се очакват много хоспитализации при тези условия и цифри.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 17:09 от Анонимен

# 7 468
Аз продължавам да се чудя защо "леко боледуващите" ваксинирани са в болница. Нали не бива да се приемат леки случаи?
Става дума за другите страни с голям процент ваксинирани, разбира се у нас с 15 % не може да се говори за това.

Точно вчера писах защо - казаха го на шведската пресконференция, цитирам:

- Можете да получите леко заболяване от COVID-19 дори като ваксинирано лице. Ако сте крехки, много възрастни или имате сериозно заболяване, леко заболяване от COVID-19 може да е достатъчно, за да се нуждаете от болнична помощ, въпреки че сте напълно ваксинирани.

# 7 469
  • Сан Франциско
Единственото общо между Ковид и грип е, че поразяват дихателната система. По пътя на логиката - ваксините за тях са несравними.

Общи условия

Активация на акаунт