COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 868
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 470
  • Насред хаоса
Слушаме вас, знаещите тогава.
Ами какво да ти кажа..
Работя в Лидл.
От ден първи на пандемията съм с маска. Изискване и от мениджмънта ни, освен от Министерството на Здравеопазването.
Всеки ден, по 8/11/5/6 часа.
Реакцията ми към АЗ, и към двете дози беше като на млад тийн.. с тежки екстри, бонуси, че и отгоре. Даже тийна ми, имаше по- лека реакция към неговата си ваксина.
За две години съм изкарала само летния вирус тази година.
Не съм боледувала Ковид.
Преди Ковид, колкото пъти съм посещавала лекар/ рядко/, винаги са ми казвали, че имам много силен имунитет. Не знам по какви критерии, ама лекари, тяхна си работа.
Та, аз не съм лекар. Не мога да ти приведа нАучни факти и публикации. Само нещата от живота.
Ти?
И аз не съм лекар. Също не съм прекарала ковид или поне не съм разбрала. Хем допреди седмица бях в най-заразените райони, навън без маска.
Това, което казвам, е, че за да остане силен имунитетът, той трябва постоянно да се среща с патогени. А маската малко или много възпрепятства това, ако се носи постоянно. В момента, като масово не се носят маски, а другите вируси почнаха да се обаждат, защо, мислиш, се тръшна толкова народ от тях?

# 7 471
Каква е дефиницията на “крехки “ в здравно отношение.

При това става въпрос за друга държава, въпросът беше за България, защо тези хора с леко симптоми заемат болнични легла

# 7 472
Каква е дефиницията на “крехки “ в здравно отношение.

Крехки са хора в хосписите или получаващите домашни грижи, поне в Швеция това е дефиницията.

# 7 473
При продължителен период на носене всеки ден по няколко часа е възможно, да. Ти да не реши, че за един ден? И не се прави, че не разбираш, защото си наясно. Например едно дете колкото повече го пазиш, толкова по-болнаво расте. Сега и това ли ще отречеш? Сякаш някой ти е казал да не носиш маска.
По тази логика е най-добре да не си мием ръцете и да не си чистим жилищата. Имунната система ще бъде много тренирана. А носенето на маска по няколко часа на ден няма да окаже влияние на имунната система. Все едно да твърдиш, че тези дето живеят в планината на чист въздух имат по-лош имунитет от тези в градовете дето дишат мръсен.

# 7 474
Хм, а може би да се досетим за логиката на максимата "В дозата е отровата"?

# 7 475
Мила, при вас всичко е много различно, и най-вече мисленето и съзнанието на хората..Тук това не може да стане, не и с тези хора, не и в това общество, не и с тези управляващи..
Българинът много се поддава се на внушения и вярва в глупости и конспирации...Чете във фейсбук какво са писали някакви болни мозъци, слуша какво си говорят хора и съседи около него и им вярва...Защото е трудно да видиш неприятната истина, трудно е  да спазваш мерки и да стоиш затворен...По-лесно е да вярваш, че всичко е една пЛандемия, световна конспирация и чипиране...Simple Smile И така, малко по малко, загубват здравия си разум и се превръщат в зомбита с промит мозък, които не вярват на науката, специалистите и учените, а вярват на политически партии, съседи и фейсбук и всякакви други манипулации.
Такива хора лесно могат да бъдат използвани за всякакви протести с/у мерки, локдауни и т.н., както е да се използват за всякакви други цели и манипулации, поне аз така си обяснявам целта на създаването на такива хора- така наречените -ковидиоти, зомбита, тролове, байганьовци и т.н..

# 7 476
  • Насред хаоса
И защо да не си миеш ръцете? От едната крайност в другата, викаш? Щото средно положение няма и природата не го е измислила, ние сме къде по-умни. Хем ти дадох пример с дете. Ами носи си маската, никой не те спира. Аз предпочитам да се вслушвам и в други мнения и да търся златната среда.

# 7 477
За планината и града не знам, но нещо ме кара да бъда сигурна, че индийците къпещи се в река Ганг имат по- добър имунитет срещу чревните инфекции от хората в планината и града.
Хората в планината може да се по- здрави, но е факт, че европейците изтребват голяма част от индианците в Южна Америка именно с привнесени вируси.
За да работи добре имунитета трябва да влиза в контакт с вируси и бактерии , за това и децата в яслата в общия случай боледуват много, докато изградят устойчивост.

# 7 478
При продължителен период на носене всеки ден по няколко часа е възможно, да. Ти да не реши, че за един ден? И не се прави, че не разбираш, защото си наясно. Например едно дете колкото повече го пазиш, толкова по-болнаво расте. Сега и това ли ще отречеш? Сякаш някой ти е казал да не носиш маска.
По тази логика е най-добре да не си мием ръцете и да не си чистим жилищата. Имунната система ще бъде много тренирана. А носенето на маска по няколко часа на ден няма да окаже влияние на имунната система. Все едно да твърдиш, че тези дето живеят в планината на чист въздух имат по-лош имунитет от тези в градовете дето дишат мръсен.
Още по-добре ще е да се превърнем всичките в клошари и така ще сложим край на епидемията--:smile:Simple SmileSimple Smile
Най-добре в шумкари.

# 7 479
  • Насред хаоса
Лиготии. Децата ви клошари ли са, като боледуват често, като тръгнат на градина докато изградят имунитет? Не сте ли забелязали, че това става след 2 години вкъщи или с ограничена компания?

От Факти:

"Мангъров: И ваксинираните ще прекарат някой от вариантите на COVID, лечението с антибиотици е безумно
атанас мангъров-лечение-антибиотици-коранавирус
Клинически новият щам на вируса няма никаква разлика с предходните. Младите хора сега са засегнати, защото още в началото те бяха затворени и ограничени, първите вълни ги посрещнаха възрастните
Мангъров: И ваксинираните ще прекарат някой от вариантите на COVID, лечението с антибиотици е безумно
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова
Мария Атанасова

poster 
Започна заразяването с новия вариант на Ковид на хора, които не са се срещнали с вируса досега. Има нарастване на инфектираните, но не е в такава степен, в каквато беше през м.г.. В нашата клиника има 50 болни, а на кислород са близо 15 души. За приликите и разликите между щамовете на Ковид досега, за проблемите в здравната система, неефективността на мерките и пропускливостта на ваксините, говори Атанас Мангъров пред /novini.bg.

Клинически новият щам на вируса няма никаква разлика с предходните. Младите хора сега са засегнати, защото още в началото те бяха затворени и ограничени, първите вълни ги посрещнаха възрастните. Добре е, че децата не карат тежко болестта и всякакви приказки за обратното просто не са верни. При нас сега има три деца и те са в болница, защото родителите им са много уплашени, но спокойно могат да се лекуват и в домашни условия.

По повод на мерките, смятам, че сега се прави същото като през март м.г. – затваряме, защото това го можем най-добре.

Ограничаваме правата и свободите на хората. Но не можем и не искаме да разберем, че в болници трябва да влизат само тежките случаи – хората, които се нуждаят от кислород.

Всички останали би трябвало да се лекуват в домашни условия под надзора на личните лекари. Ако се появи дихателна недостатъчност, те могат да бъдат хоспитализирани. Ковид е остра вирусна инфекция, за която досега не е намерено дефинитивно лечение. Няма лекарство, което да се даде и да се спре хода на заболяването. Безумни и безсмислени са леченията с антибактериални средства, с антибиотици, но това не се разбира. Масови са случаите на пациенти, които още в началото като вдигнат малко температура и започват да гълтат антибиотици. На 7-8 ден при снимка се установява, че имат вирусна пневмония и отиват в болница. Ковид-вирусът засяга белия дроб и на практика при всички заболели на 8-мия ден има данни за пневмония, която е част от самия Ковид. От 2000 души, които към момента са в болници, действително нуждаещите се да са хоспитализирани са 1/4., те се нуждаят от болнично подаване на кислород. Дихателната недостатъчност се развива не поради вторични бактериални инфекции, а когато вирусът на Ковид засегне такава част от тъканта на белия дроб, че останалата, незасегната част, не може да покрива нуждите на човека от кислород.

Това е елементарно, но не се разбира и болниците пак се пълнят от пациенти, които можеха да не са там, ако личните лекари си бяха на мястото. Вината не е само в тях, а в цялата система, която ги създаде. Те са една архаична структура, която се вижда, че при такива екстремни условия не е в състояние да се справи с доболничната помощ. Когато се наложи истински болни да се лекуват в домовете, те просто не се справят.

При ваксиниралите се пациенти болестта идва по-рядко и протича по-леко. Всеки, който иска може да се ваксинира. Но се вижда, че в държавите, където има най-много ваксинирани като Израел например, в момента обсъждат трета и четвърта игла. Ваксините не се оказаха панацея. Опитите за насилствено ваксиниране обаче на определени групи в обществото, са напълно абсурдни. Предвид факта, че и ваксиниралите се могат да се заразяват, да се разболяват и да разпространяват болестта. Всеки човек трябва да реши сам за себе си дали ще се ваксинира или не. В крайна сметка и всички с ваксини ще прекарат някой от вариантите на Ковид. Изобщо не съм оптимист за скорошно решаване на този здравен проблем.

Няма решение на основния проблем за здравната ни система – да се намали броя на хората, които постъпват в болници. Този вирус ще мине през цялото население, и затова пак повтарям – не е необходимо всички заразени да се хоспитализират, а само нуждаещите се от кислород. Мерките не помагат колкото и да ни затварят и ограничават. Австралия обяви, че се е справила с положението, а от това лято пак е в локдаун и т.н.. По този начин нещата могат да се точат още години напред.

Хората трябва да се опитат да продължат да живеят нормално. Децата трябва да ходят на училище, а студентите на лекции, лекарите на работа и т.н..Новата вълна е факт, ще има вероятно още други, но въпросът е да не препълваме болниците. Те имат финансови облаги да приемат повече хора, личните лекари пък нямат изгода да лекуват по домовете и настава пълен хаос в здравната система".

Посочват се и причините здравната система да е все изненадана.
И нека плюенето започне сега. Макар че има защо да се прочете и какво да се отбележи.

# 7 480
Не съм висяла пред кабинета, защото не приема без записване. А със симптоми, хич. По телефона само.
И после се чудим защо умират толкова много хора.

И тук в Швеция е само по телефона, но само 25% от всички починали са хора от общността без социални грижи.

Общността без социални грижи са всички хора извън хосписите (в хосписите са към 100 000 души в Швеция) и домашните грижи (към 250 000 души в Швеция), хора които нито бяха затворени и маскирани, а ходеха на работа и училище. Възрастните над 70 години, които са към 1,7 млн. души, които не са в хосписите и домашните грижи се опазиха много добре и почти не дадоха жертви.

Тук в Швеция личният лекар не играе никаква роля по време на пандемията. Даже в моята поликлиника имаше информационна табела, че е абсолютно нежелателно хора с ковид симптоми да посещават поликлиниката.

Още в началото на пандемията беше отворен специален ковид телефон със стотици телефонисти (медицински лица), на които звъниш. Даваш подробна информация, ако се влошиш пак на тях звъниш, те ти пращат линейка. Линейката идва до няколко минути. Никой не е върнат от болница или линейка не се разкарвала от болница в болница да търси място. Линейката предварително знае в коя болница да те закара. Тук има и много хеликоптерни линейки, та по време на пиковете доста се забелязваха в небето. С тях местеха и интензивни, защото имаше региони, в които нямаше нито един пациент с ковид, а в други региони интензивните легла бяха на свършване. Ако не си чак толкова зле за линейка, ти пращат безплатно такси или кола на доброволец. Хора от развлекателния бизнес, които бяха без работа, се хванаха на работа към болниците като шофьори, разбира се и те, и таксиметровите шофьори използваха от онези каски, каквито ползва медицинския персонал в болниците, за да не се заразят. По-леките случаи те ги извозваха към болниците, за по-тежките си идваше линейка. Всички болници бяха обособили отделен вход само за ковид, за да няма смесване на потоците. 

Но пак казвам, тук винаги мантрата е била да не се заразяваме и разпространяваме инфекцията. Възрастните над 65 години, които са без социални грижи си се пазеха да не се заразят и затова само 25% от починалите са извън хосписите и домашните грижи.

# 7 481
  • София
Ох, тоя Мангъров...

Позволявам си да копирам публичното мнение на доктор по Микробиология и моя приятелка Антоанета Тончева.  Тя работи в една от най големите университетски болници в Германия, завеждащ клинична лаборатория е и от началото на пандемията се занимава основно с Ковид проби, научни изследвания на тяхна база.
"Ами ако може аз да изразя позиция - проблемът не са ваксинираните хора, а НЕваксинираните. Тези гостоприемници са развъдник на инфекцията и създават един чудесен резервоар. Поведението на вируса е като това на паразит - има си жизнен цикъл, има основна роля да оцелява и да се разпространява. Прескачайки от един на друг гостоприемник, вирусът, подложен на атаката на имунната система на всеки един от тези хора (гостоприемници) се научава да се адаптира. Това означава, че неговият геном мутира и колкото повече гостоприемници обиколи, толкова и повече мутации ще натрупа. Защо? Защото на неваксинираните хора имунната система не е обучена, не е подгрята, простичко казано.

Обратно - при ваксинираните хора имунната система е преминала обучение. Да, може да няма 100%-ова защита, но все пак. При ваксинираните хора имунната система може по-бързо да реагира и да разпознае врага. Има някаква създадена иимунологична памет (под формата на антитела или на т.нар. клетъчен имунитет). Има верига от механизми за клетъчна и междуклетъчна сигнализация, които се задействат много по-бързо. Ето защо огромният % от ваксинирани хора дори и да се заразят, не продуцират такова голямо количество вирусни частици, а и често са просто заразени, но безсимптомни и тези две неща спомагат и да не се разпространява вируса на други хора около тях.

Простичко казано. "

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 18:11 от Валенцето

# 7 482
За планината и града не знам, но нещо ме кара да бъда сигурна, че индийците къпещи се в река Ганг имат по- добър имунитет срещу чревните инфекции от хората в планината и града.
Хората в планината може да се по- здрави, но е факт, че европейците изтребват голяма част от индианците в Южна Америка именно с привнесени вируси.
За да работи добре имунитета трябва да влиза в контакт с вируси и бактерии , за това и децата в яслата в общия случай боледуват много, докато изградят устойчивост.
Оцелелите от холера къпещи се в Ганг имат по-силен имунитет.
И защо да не си миеш ръцете? От едната крайност в другата, викаш? Щото средно положение няма и природата не го е измислила, ние сме къде по-умни. Хем ти дадох пример с дете. Ами носи си маската, никой не те спира. Аз предпочитам да се вслушвам и в други мнения и да търся златната среда.
Носенето на маска и немиенето на ръце са крайности според теб? Крайности са къпането в Ганг и гермофобите дето се опитват да живеят в стерилна среда. Децата тепърва изграждат имунна система, на вече изградена маската няма да повлияе.

# 7 483
  • Насред хаоса
А маската какво изгражда? Като представлява своеобразен щит не само срещу нещо, от което се пазим, но и срещу всичко останало? Като е изграден веднъж, имунитетът има кофти способността да намалява. За съжаление.

# 7 484
Много ми хареса виждането на Мангъров. Някой ако си мисли, че ще изплаши вируса с маска, ваксина и криене по домовете.
А сравнението между ваксинирани и неваксинирани е пълен абсурд- да не забравяме големия процент преболедували сред вторите и оттам - отказът им да се ваксинират.

Общи условия

Активация на акаунт