COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 759
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 575
Скрит текст:
Благодаря на Валенцето за експертното мнение на българката, работеща в Германия.
Добре е Ла Сомбра да я прочете внимателно, преди да пише, че ваксината не спирала вируса.
Никой не говори за неприлагане на мерките за ограничаване. Това е естествено и разбираемо. Проблемът е, че въпреки тях тоя вирус ще направи същото. Дори ваксина не го спира.
Това виждаме в момента, няма разумен човек, който да каже давай да се заразяваме. Той си се разпространява и си мутира въпреки всичко. Заобикаля всякакви опити за защита и спиране.
За останалото и гаранцията не знам. Както казах, като се изчерпят всички възможности, остава тази. Казвам това, което съм чела от лекари.
Основният проблем според мен е, че вирусът не е с естествен произход.
Ваксината ограничава и доказано работи за спиране изникването на нови варианти. Дори и да се зарази ваксинираният не е потенциален инкубатор на нов вариант и рискът да развие висок вирусен товар и оттам да предаде заразата е по- малък.
Учени от САЩ: Вариантът Делта е еднакво заразен и за ваксинирани, и за неваксинирани  Вариантът Делта не само е много по-смъртоносен и заразен от предишните щамове, но и че ваксинираните могат да се заразяват и да предават този вариант толкова лесно, колкото и неваксинираните.
  https://dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-ot-sasht-variantyt-delta-e-ednakvo-zarazen-i-za-vaksinirani-i-za-nevaksinirani-2278863
Този материал от Дарик нюз е с дата 30.07.
Оттогава до сега излязоха още много сериозни доклади и експертни статистики, които разширяват, коригират и допълват информацията както за Делта, така и за ваксините.
От 30.07 до сега са минали 3 седмици. За това време се видя, че силно ваксинирани страни като Израел качват новите случаи с невероятни темпове и то посред лято. САЩ с вчерашните 160 000 нови случая също не са за пример.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 02:15 от Анонимен

# 7 576
Преди да бъда обвинена за конспиратор и анти-вакс, дължа да поясня, че в нашето семейство (от двама) въпросът дали ще се ваксинираме, беше обсъден и решен още преди да има ваксини. При първа възможност се ваксинирахме с АЗ, малко след като отново беше пусната в употреба.
Личното ми мнение е, че каквато и да било ваксинационна кампания/реклама/пропаганда (както искате, го наречете) е безвъзвратно закъсняла в България. Всякакви опити за задължителна ваксинация ще доведат единствено до ваксини "в мивките" и черен пазар на сертификати.
От друга страна КОВИД е тук от минимум година и половина. Не е нужно да си кой знае колко велик анализатор, за да видиш кои са факторите за по-тежкото му протичане.
Срещу напредването на възрастта нищо не може да се направи, естествено.
Превенцията, обаче, на другите застрашаващи фактори категорично не е: стойте си вкъщи, стрес и последваща липса на проследяване на други заболявания.
От месеци се вълнуваме кога ще хапнем и пийнем като за последно. Не го пиша с лошо. Тези бизнеси пострадаха и държавата трябва да им осигури справедлива компенсация.
Питам се, не е ли време, да спрем да си оправдаваме черните статистики с "Ами то по принцип смъртността ни е висока".
Е защо да продължава да е такава?
Ако ще има реална информационна кампания, то тя трябва да е насочена към общото здраве на хората. В някои държави я наричат и образоване на потребителя  (по повод на храненето) и не е новост.
Много можеше да се постигне в това отношение за повече от година. Никога не е късно да започнем.

# 7 577
Скрит текст:
Благодаря на Валенцето за експертното мнение на българката, работеща в Германия.
Добре е Ла Сомбра да я прочете внимателно, преди да пише, че ваксината не спирала вируса.
Никой не говори за неприлагане на мерките за ограничаване. Това е естествено и разбираемо. Проблемът е, че въпреки тях тоя вирус ще направи същото. Дори ваксина не го спира.
Това виждаме в момента, няма разумен човек, който да каже давай да се заразяваме. Той си се разпространява и си мутира въпреки всичко. Заобикаля всякакви опити за защита и спиране.
За останалото и гаранцията не знам. Както казах, като се изчерпят всички възможности, остава тази. Казвам това, което съм чела от лекари.
Ваксината ограничава и доказано работи за спиране изникването на нови варианти. Дори и да се зарази ваксинираният не е потенциален инкубатор на нов вариант и рискът да развие висок вирусен товар и оттам да предаде заразата е по- малък.
Учени от САЩ: Вариантът Делта е еднакво заразен и за ваксинирани, и за неваксинирани  Вариантът Делта не само е много по-смъртоносен и заразен от предишните щамове, но и че ваксинираните могат да се заразяват и да предават този вариант толкова лесно, колкото и неваксинираните.
  https://dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-ot-sasht-variantyt-delt … ksinirani-2278863
Оттогава до сега излязоха още много сериозни доклади и експертни статистики, които разширяват, коригират и допълват информацията както за Делта, така и за ваксините.
От 30.07 до сега са минали 3 седмици. За това време се видя, че силно ваксинирани страни като Израел качват новите случаи с невероятни темпове и то посред лято. САЩ с вчерашните 160 000 нови случая също не са за пример.
Да, качват и не само във ваксинирания Израел, а и във ваксинираната Англия, например. За САЩ съфорумките от САЩ многократно информираха, че многото заразени са предимно от щатите с ниско ваксинационно покритие. Пак ли ще завъртаме същата плоча с обясненията за начина на протичане на инфекцията, за броя хоспитализирани, за броя на починалите, кои са, на каква възраст, съотношението ваксинирани/ неваксинирани и т.н. ?
Безпредметно е да се обсъжда нещо отново и отново, след като вече има ясно становище- ваксините работят. Работят за предотвратявяне изникването на нови варианти, работят за намаляване риска от тежко протичане на  инфекцията , работят дори и за предпазване от заразяване.
Или това, което съм изброила не е вярно?
Ако не е вярно, то в такъв случай статистиките от Израел и Англия биха били много различни- ужасяващи и трагични. Или греша?
Не разбирам, наистина не разбирам подценяването и тенденциозното подриване на усилията за вземане на мерки за ограничаване на вирусното вариране и разпространение.

# 7 578
Скрит текст:
Учени от САЩ: Вариантът Делта е еднакво заразен и за ваксинирани, и за неваксинирани  Вариантът Делта не само е много по-смъртоносен и заразен от предишните щамове, но и че ваксинираните могат да се заразяват и да предават този вариант толкова лесно, колкото и неваксинираните.
  https://dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-ot-sasht-variantyt-delta-e-ednakvo-zarazen-i-za-vaksinirani-i-za-nevaksinirani-2278863
Работят за предотвратявяне изникването на нови варианти, работят за намаляване риска от тежко протичане на  инфекцията , работят дори и за предпазване от заразяване.
Или това, което съм изброила не е вярно?

Болднатото не е вярно. Поне не съвсем. За новите варианти не знам дали е така, а това, че намаляват риска от тежко протичане е вярно. Лошото е, че намаляват риска, а не го премахват.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 04:37 от Анонимен

# 7 579
Работят и за предпазване - от клиничните тестове с 4 пъти се намалява риска от заразяване на ваксинирани, което както и да се погледне е значима цифра.

# 7 580
  • София
Отново над 150 човека повече са хоспитализираните за последните 24 часа. 2313 е точната бройка.
Мен тази цифра ме тревожи и нея следя.
Ако така продължават нещата, средата на септември положението в болниците ще е кошмарно.

# 7 581
  • София
Бре, хора, какво пласиране на ваксините пак, бре. Файзър произвежда Ремдесивир по договор от миналата година. 5-дневен курс е $3000. Файзър си произвежда и ваксината, която е $20. Прости ли са, луди ли са, не могат да смятат ли, кво ли? Как им излиза едното по-изгодно от другото, като могат да си седнат на ръцете и да чакат народът да окапе като гнили круши и да го лекуват за хиляди на калпак.
   С тази разлика, че Ремдесивир не е особено ефикасен и в момента в който се открие лекарство, той отново ще потъне в забвение. Доколкото помня той беше създаден за друг проблем където беше също толкова ефикасен и не се използваше.

За мен е притеснително, че не се създават нови бустери при условие, че вируса мутира. За никого не беше тайна, че ще мутира. Убеждаваха ни, че веднъж да създадат ваксината след това ще бъде лесно, само малко трябва да я пипнат. Е колко малко, делтата върлува, и се налага да се слагат втори,  ще последват трети... пети бустер от ваксина който е била за първия.  Докато  го пипнат, ще има още толкова мутации, ще ваксините ще станат безполезни .Не че сега са върха, имам познат който почина нищо че беше с две игли. Всъщност точно защото беше с ваксина, първо той неглижира нещата вярвайки в лекото протичане, след това лекарите "а,  имаш ваксина, няма страшно" и ...... 

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 07:50 от Алекс :)

# 7 582
Чакайте да видя, какво разбрах сега.

Свински, птичи и там всякакви други грипове сме ги преболедували всички ли? Ама наистина ли? Кога? Аз къде бях?
А тези грипчета кога изчезнаха? Щото нали сме ги преболедували всички?
По-голямата част от населението е преболедувала свинския грип, да. Не, не е изчезнал, но е мутирал в значително по-лека форма. Това беше грипът, който едва не ме уби през 2009 г. Дотогава през целия си живот не бях правила пневмония. От свинския грип за нула време се сдобих със страховита пневмония, от която май само фактът, че имам добра приятелка, която е лекар, ме спаси. Преди три години синът ми и дъщеря ми бяха със свински грип, доказано с лабораторни тестове. Аз минах с много лека хрема, заразявайки се от тях. Та, не зная къде си била 13, но по-добре ако свинският грип те е подминал, докато е мутирал  в много по-лека форма. Надежда за всички ни е, че и коронавирусът ще мутира по този начин. Това би било най-доброто.

Валенце, освен бройките, следи процентите. Очевидният спад на процента днес би трябвало да намали тревожността ти.

# 7 583
  • София
Кацаров много не забавляваше снощи с изказването си, че не било ограничаване на правата на хората, а стимул за ваксиниране. Да, формално едно и също нещо можеш да го наречеш ограничение или стимул, зависи как ти харесва повече.

# 7 584
Аз не следя числата по "статистиката". Достатъчно ми е,че закрити ковид отделения в болници, които не се напъват за такива, се откриха тихомълком и се пълнят. Ваксина и дистанция, доколкото можем. За съжаление не можем в степен, която ме удовлетворява.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 09:05 от Не се сърди, човече

# 7 585
Иначе наистина картинката не е розова https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nai-mnogo-novozarazeni-s … -i-Burgas-1117662
То нормално в най- големите градове да има и най- много болни, но все пак.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 09:06 от Не се сърди, човече

# 7 586
Ами сравни броят на населението в една община Варна, например, със 103 случая, и население в община Търговище с 28. И ще ти стане ясно къде е по голямо разпространението.
Даже не е нужно да се вземе под внимание че варненско е пълно и с туристи в момента, които не ми е ясно как се отчитат като случаи, и дали влизат към бройките за Варна.

# 7 587
Не ги подминава, защото делтата не и пука за антителата. Колко пъти го казаха това - затова е страшна, защото антителата не я виждат. Имаме ги, но те не реагират, защото е наметнала невидимото наметало.

# 7 588
  • Насред хаоса
Не ги подминава, защото делтата не и пука за антителата. Колко пъти го казаха това - затова е страшна, защото антителата не я виждат. Имаме ги, но те не реагират, защото е наметнала невидимото наметало.
Причините не са важни. Фактът е, че не създава очакваната защита от заразяване. Това имам предвид.

# 7 589
Цитат
Причините не са важни. Фактът е, че не създава очакваната защита от заразяване. Това имам предвид.

Което означава, че заболяването е даже по-коварно от очакваното и мерките ни трябва да са многократно по-строги.

Цитат
Така общият брой на потвърдените случаи става 440 066 от които активни са 20 151. 410 души са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 401 456. Приетите в болници са 2 313, като в интензивно отделение са 193. Починалите с  коронавирус са общо 18 459, като 21 от случаите са от последните 24 часа.

10% от активните имат нужда от болнично лечение. А 10% от тях се нуждаят от интензивно лечение.
Даже процента е доста по-голям, защото сега влизат в болница заразените от преди седмица-две, а тогава активните бяха по-малко.
Това е засега.

Общи условия

Активация на акаунт